حزب توسعه ملی ایران اسلامی درخصوص وضعیت خطیر کشور پس از خروج آمریکا از برجام بیانیه ای صادر کرد.
به گزارش جماران، از حزب توسعه ملی ایران اسلامی، در این بیانیه ضمن تاکید بر ماندن ایران در برجام تصریح شده است که ایستادگی توام با درایت و دوراندیشی در قبال عهدشکنیها و فشارهای آمریکا از طریق ماندن در برجام و عدم تخطی از مفاد آن و تن ندادن به ماجرجوییهای نظامی و تحریکات احتمالی در این زمینه، حفظ و گسترش روابط حسنه سیاسی با اروپا، روسیه و چین و بالاخره تلاش برای به شکست کشاندن تحریمهای آمریکا با کمک این دولتها، مهمترین اقدامات پیشرو حاکمیت است .
همچنین تاکید شده است ؛ ایجاد همبستگی ملی از طریق گفتگوی ملی، جلب اعتماد، رضایت و مشارکت همه مردم و اتخاذ تصمیمات استراتژیک کشور با توجه به نظر و نگاه غالب در جامعه موجب بسلامت گذراندن کشور از شرایط موجود می باشد.
مشروح بیانیه بشرح ذیل می باشد:
بسم الله الرحمن الرحیم
حزب توسعه ملی ایران اسلامی با توجه به شرایط خطیر کشور که به دنبال خروج دولت آمریکا از برجام و تحریمهای گسترده و بیسابقهی غیر قانونی آن پیش آمده است، برخود فرض میداند در شرایط حاضر، مواضع و دیدگاههای خود را پیرامون مهمترین مسایل کشور بویژه در حوزه سیاست خارجی، به اطلاع مردم شریف و مسئولان کشورمان برساند. چرا که معتقد است آینده کشور و نظام در گرو حل مسئولانه و مدبرانه مسائل موجود، از جمله مشکلات پیش روی برجام در شرایط حاضر است.
۱-تاکید بر ماندن در برجام؛
توافقنامه برجام برخلاف تبلیغات گستردهی مخالفان داخلی آن، یکی از بزرگترین دستاوردهای دیپلماتیک کشور طی ۴۰ سال بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و حاصل تلاشهای تحسین برانگیز و چند سالهی دولت است که میتواند سرآغاز عادی سازی روابط خارجی با جهان و زمینه ساز سرمایه گذاریهای گسترده خارجی جهت بهبود وضعیت اقتصادی کشور باشد.
متاسفانه از هنگام تصویب برجام، مخالفتهای گسترده در داخل کشور و عدم امکان عملی تکمیل و توسعه برجام در سایر زمینهها و ابعاد، منجر به عدم تحقق نتایج مثبت این توافقنامه شد و با تاسف بیشتر، حتی مقابله رسمی و علنی دولت جدید آمریکا و خروج خصمانهاش از برجام سبب آگاهی و بیداری مخالفان داخلی نشد و امروز بیش از هر زمان دیگری فشار داخلی برای خروج از برجام، منافع کشور و ملت ما را تهدید میکند و شدت آن، امکان تاثیر بر تصمیمات دولت در این مقوله را محتملتر کرده است.
با توجه به نکات پیش گفته برآن شدیم، به طور موجز منافع و مضار خروج از برجام را از دید خود به بررسی بنشینیم و ضمن آگاهی دادن بیشتر به مردم شریف، به تصمیم گیرندگان کشور نیز در خصوص لزوم اتخاذ تصمیم عقلانی و مدبرانه هشدار دهیم. در پایان نیز به ارائه راهها و اقداماتی بپردازیم که شاید بتواند برای گذار بهتر و کم آسیبتر از شرایط کنونی، مفید واقع شود.
۱-۱-دستاوردهای خروج از برجام:
توافقنامه برجام در کنار پایان دادن به اجماع جهانی علیه ایران، تنها محدودیتهایی که به همراه داشته است، عدم امکان اقدام به غنیسازی در سطح بالا، آن هم برای مدتی محدود، است، که مهمترین نتیجه این اقدام میتواند دستیابی به بمب هستهای باشد. حال آنکه عدم تلاش برای رسیدن به این توانمندی، تعهدی است که رعایت آن حتی پیش از امضای برجام، همواره موضع رسمی جمهوری اسلامی ایران بوده است و بارها بنا به فتوای صریح رهبرمعظم انقلاب، رسماً و علناً حرام اعلام شده است. بنابراین مهمترین دستاورد به ظاهر مثبت خروج از برجام، ایجاد و امکان ساخت سلاح هستهای برای کشور است که اولا حرام شرعی است و ثانیا به فرض نبود چنین حرمتی، سلاح هستهای نه تنها تهدیدات علیه کشور را کاهش نخواهد داد، بلکه به مراتب به آنها خواهد افزود و سرنوشت کشور و نظام را به مراتب بحرانیتر از کره شمالی دارای سلاح هستهای خواهد کرد و همچنین موجب تضعیف و شاید حتی محرومیت از حمایتهای فعلی کشورهای حامی ایران در مقوله هستهای مانند روسیه خواهد شد.
۲-۱- نتایج منفی خروج از برجام:
۱-۲-۱- خروج از برجام نه تنها تحریمهای غیر قانونی و ظالمانه آمریکا را علیه کشورمان کاهش نخواهد داد، بلکه این تحریمهای یکجانبه را به تحریمهای چند جانبه و بینالمللی تبدیل خواهد کرد. پرونده هستهای کشورمان را که با تلاشهای قابل تحسین دولت روحانی از شورای امنیت و ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد خارج شده است، مجددا به شورای مذکور عودت خواهد کرد و فشارهای اقتصادی غیر قانونی و بیسابقه دولت تندروهای آمریکایی را که از فشارهای دوره دولت اوباما به مراتب شدیدتر و گستردهتر است، به فشارهای به ظاهر قانونی بینالمللی تبدیل خواهد کرد.
۲-۲-۱- اروپای متحد که پس از جنگ جهانی دوم همواره دنبالروی آمریکا بوده است و در ماجرای خروج دولت ترامپ از برجام برای نخستین بار رسماً و علناً حداقل به لحاظ سیاسی در برابر آمریکا ایستاده و عملاً آن دولت را در انزوای سیاسی قرار داده است، با خروج احتمالی ایران از برجام، مجدداً تابع و دنبالهروی تصمیمات آمریکا خواهد شد و این بزرگترین پیروزی دیپلماتیک کشور پس از انقلاب اسلامی و موقعیت استثنایی سیاسی بینالمللی کشورمان بدون کوچکترین دستاورد مثبتی بر باد خواهد رفت.
البته باید توجه داشته باشیم ایستادگی اروپا در قبال یکجانبهگرایی آمریکا و تلاش برای حفظ برجام نه در دفاع از منافع ایران، بلکه با هدف حفظ هویت و استقلال خویش در برابر آمریکای ترامپ رخ میدهد. ضمناً گرچه به لحاظ اقتصادی امکان مقابله اروپا و حتی روسیه و چین با اقدامات غیرقانونی آمریکا، یعنی قدرتمندترین اقتصاد جهان، بسیار محدود است اما ایستادگی سیاسی آنها ضمن به انزوا کشاندن آمریکا، میتواند در میان مدت به شکست اقدامات آن دولت نیز منجر شود. البته این امر در حالتی اتفاق میافتد که جمهوری اسلامی با اتخاذ سیاستها و مواضع عاقلانه و مدبرانه، توازن قوای فعلی را حفظ کند. خروج از برجام نه تنها این فرصت را از ما خواهد گرفت، بلکه اروپا و به احتمال قریب به یقین روسیه و چین را نیز عملا به هم سویی و دنباله روی قهری از آمریکا واخواهد داشت.
از نظر حزب توسعه ملی ایران اسلامی، باید با استفاده از تمامی ابزارهای دیپلماتیک و ظرفیتهای کشور برای واداشتن اروپا، چین و روسیه جهت انجام تعهداتشان تلاش کرد، لکن هر اقدامی از داخل کشور که خواسته یا ناخواسته به اتحاد مجدد اروپا و به تبع آن روسیه و چین با آمریکا علیه ایران منجر شود، اشتباهی نابخشودنی در قبال کشور و منافع ملی است و مسببین آن می بایست پاسخگوی آن در قبال ملت شریف و تاریخ ایران زمین باشند.
به کسانی که معتقدند اروپا علیرغم داشتن تعهدات برجامی، اقدامی در قبال تحریم های ظالمانه و غیر قانونی آمریکا نکرده و عملا با ترامپ از در سازش در آمده است، متذکر میشویم که فشارهای بیسابقه آمریکا، نه تنها اروپا که قسمت عمده اقتصادش غیردولتی و دراختیار بخش خصوصی است، بلکه کشورهایی مانند چین و روسیه را نیز که بخش اعظم اقتصادشان دراختیار دولت است، عملاً از انجام اقدامی درخور و تاثیرگذار در مقابله با تحریمهای آمریکا باز داشته است.
۳-۲-۱- خروج از برجام علاوه بر از بین بردن موقعیت سیاسی بینالمللی استثنایی و بینظیر کشورمان در ۴۰ سال پس از انقلاب، این زمینه را ایجاد خواهد کرد تا با به بوته فراموشی سپردن عهدشکنیهای آمریکا در ماجرای برجام، مجدداً ایران را بعنوان ناقض قوانین بینالمللی به جهانیان معرفی کند.
حزب توسعه ملی ایران اسلامی بر این باور است که حفظ برجام به سود کشور، نظام و منافع ملی است و در صورت اتخاذ سیاستهای عاقلانه و مدبرانه، میتواند در میان مدت، بدون نیاز به مذاکره از موضع ضعف با آمریکا، منجر به عقب نشینی دولت ترامپ از مواضع فعلی شود.
در خاتمه این بخش میبایست یادآور شویم هر نوع اقدامی برای تحت فشار قرار دادن ۱+۴ (اروپا،روسیه و چین) به منظور ایفای تعهدات برجامی، از جمله کاستن از عمل به تعهدات برجامی ایران، باید الزاماً در چارچوب ظرفیتهای موجود در برجام و متضمن پیشبینی مدبرانه گام های بعدی بوده و این مسیر الزاماً به گونهای طراحی و اجرا نشود که خواسته یا ناخواسته زمینه های خروج از برجام را فراهم آورد.
۲-هشدار درباره سیاست های ماجراجویانهی احتمالی
هر نوع اقدام ماجراجویانهی احتمالی با منشا داخل کشور، ولو به بهانه مقابله با تشدید تحریمها و خصوصاً تحریمهای نفتی، نه تنها بازدارنده نبوده و مشکلی را حل نمیکند بلکه میتواند سبب تشدید بحران و احتمال تبدیل آن اقدامات به جنگی ناخواسته شود.
اظهاراتی نظیر تهدید به بستن تنگه هرمز، در شرایطی که ایران نیازمند افکار عمومی جهانی در برابر سیاستهای زورمدارانهی آمریکاست، موجب تضعیف موضع جهان در برابر آمریکا در حمایت از ایران میشود. باید توجه داشت بخش مهمی از نیازهای نفتی کشورهای اروپایی و چین از منطقه خلیج فارس تامین میشود، مطلبی که در سخنان ترامپ هم بدان اشاره شده است. بنابراین تهدید به بستن تنگه هرمز عملاً بیش از آمریکا تهدید منافع چین و دول اروپایی، یعنی تهدید منافع همان کشورهایی است که همسو با ایران و در برابر آمریکا از برجام حمایت میکنند. بیشک چنین اظهاراتی میتواند عملاً در جهت اهداف آمریکا، اسرائیل و عربستان سعودی عمل کند. همچنین از آنجایی که آمریکا همیشه به دنبال تقویت حضور نظامی خود در منطقه خلیج فارس است، حملات نظامی مشکوک در تنگه باب المندب و خلیج فارس به نفتکشها را باید اقدامی تامل برانگیز به جهت تقویت پروژه ایران هراسی در منطقه قلمداد کرد و در قبال آن با هوشمندی کامل برخورد کرد.
به اعتقاد ما تنها اسرائیل و تندروهای آمریکا و ایران از سیاستهای ماجراجویانه در منطقه سود میبرند. منافع رژیم صهیونیستی در تشدید هر نوع تنش بر کسی پوشیده نیست. تندروهای آمریکا نیز از این تنشها، بلکه حتی از یک جنگ محدود استقبال میکنند که علت آن، نیاز مبرم به دستاوردی برای پیروزی در انتخابات آینده آن کشور است.
در این زمینه باید هشدار داد که وجود عواملی نظیر اسرائیل می تواند تنش و جنگ محدود را به یک جنگ ویرانگر غیر قابل کنترل برای طرفین تبدیل کند.
به نظر ما در مقطع کنونی مدیریت افکار عمومی جهانی، مستلزم مدیریتی هوشمندانه است که میبایست این مهم در اختیار وزارت امور خارجه و شخص دکتر ظریف قرار گیرد که در این ارتباط از تبحر و کارآمدی خوبی برخوردارند و سایر نهادها از ورود غیرهماهنگ به این حوزه خودداری کنند. در این ارتباط و به عنوان نمونه میتوان از طراحی و معرفی “تیم بی” در فضای رسانهای جهان و خود آمریکا نام برد که آثار موفقیتآمیزی بدنبال داشت.
۳-چه باید کرد؟
آنچه در دو بخش قبلی مطرح شد، عمدتاً بیان تحلیل ما از شرایط موجود بود. در این بخش برآنیم که به چه باید کردها در شرایط بحرانی کنونی کشور بپردازیم.
۱-۳- سیاست خارجی:
۱-۱-۳- چنانکه پیشتر ذکر شد ایستادگی توام با درایت و دوراندیشی در قبال عهدشکنیها و فشارهای آمریکا از طریق ماندن در برجام و عدم تخطی از مفاد آن و تن ندادن به ماجرجوییهای نظامی و تحریکات احتمالی در این زمینه، حفظ و گسترش روابط حسنه سیاسی با اروپا، روسیه و چین و بالاخره تلاش برای به شکست کشاندن تحریمهای آمریکا با کمک این دولتها، مهمترین اقداماتی است که ایران در زمینه سیاست خارجی باید انجام دهد. در عین حال عدم نفی اصل “مذاکره” به عنوان ابزار مفید و کارآمدی برای حل مسائل میان دولتها و استمرار و تقویت استراتژی اعلامی و شعار راهبردی دولت مبنی بر عدم پرهیز از مذاکره با آمریکا در صورت بازگشت به برجام یا رفع تحریمها.
۲-۱-۳- وجود زمینه مناسب در میان کانونهای منتقد و مخالف سیاستهای جمهوریخواهان تندرو از جمله برخی از اعضای حزب دموکرات و حتی جمهوری خواهان معتدل، از جمله ظرفیتهایی است که جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با سیاستهای خصمانه کاخ سفید و کاستن از شدت آن میتواند از آنها حداکثر استفاده را داشته باشد.
در این ارتباط، مصوبه اخیر مجلس نمایندگان آمریکا در محدود سازی دولت ترامپ برای حمله به کشور خارجی، میتواند شاهد خوبی از وجود شکاف در میان سیاستمداران آمریکایی باشد. در دنیای امروز استفاده هرچه بیشتر از ظرفیت دیپلماسی و افکار عمومی جهت پیشبرد منافع ملی مورد تاکید تمامی کشورها است. برگزاری کنفرانسها و همایشهای بین المللی با حضور چهرههای موثر جهانی در حوزه صلح، با ابتکار و محوریت دولت و جامعه مدنی ایران میتواند بازخوردهای مناسبی حتی در افکار عمومی داخل آمریکا نیز داشته باشد. مخالفان داخلی برجام نیز که در کارنامهشان برگزاری کنفرانس هولوکاست را دارند و با آن، عملا آب به آسیاب رژیم صهیونیستی ریختند و موجب تهدید منافع ملی شدند، قطعاً امروز با برگزاری چنین همایشهایی که متضمن تقویت و پیشبرد منافع ملی است، نباید مخالفتی داشته باشند.
۳-۱-۳- در حال حاضر روابط ایران با برخی همسایگان، به ویژه کشورهای عربی مطلوب نیست. آمریکا و اسرائیل تلاش دارند که خلا ناشی از روابط غیر دوستانه میان ایران و همسایگان عرب را علیه ایران پر کنند و متاسفانه تا حدودی نیز در این امر موفق شدهاند. در حال حاضر بی اعتمادی و تردید متقابل میان ایران و کشورهای عرب همسایه، کانونهای تهدید اسرائیل و آمریکا را به مرزهای ایران منتقل کرده است که نتیجه آن نیز استهلاک توان ملی همه طرفهای این ماجرا است. اتخاذ راهکارهای دیپلماتیک به جای استفاده از اهرمهای نظامی به منظور دست یابی به توافقاتی سازنده با کشورهای عرب همسایه، به نفع همه دول منطقه است.
۲-۳- سیاست داخلی:
۱-۲-۳- ایجاد همبستگی ملی از طریق گفتگوی ملی، جلب اعتماد، رضایت و مشارکت همه مردم و اتخاذ تصمیمات استراتژیک کشور با توجه به نظر و نگاه غالب در جامعه
۲-۲-۳- عدم انسداد فضای رسانهای و بازکردن مسیر برای بحث و گفتگو و همچنین ایجاد حق داشتن تریبون برای همه کسانی که دل در گرو تعالی ایران دارند و حاضر به فعالیت در چارچوبهای قانونی هستند به منظور ارائه راه های خروج از بحران
۳-۲-۳ برخورد قاطع با فساد، خصوصا فساد مالی مسئولان در شرایط بحرانی حاضر بعنوان بخشی از برنامه مقابله با مشکلات اقتصادی و در عین حال جلب اعتماد مردم
۴-۲-۳- برگزاری انتخابات براساس استانداردهایی از آزادی، سلامت و مشارکت عمومی که با پرشورترین حالت ممکن به وقوع بپیوندد.
۳-۳- سیاست های اقتصادی:
۱-۳-۳- تامین نیازهای کلان کشور به ارز و کالا از طریق تداوم گفتگو و اعمال فشار به اروپا، روسیه و چین و طرق دیگر
۲-۳-۳- حفظ قدرت خرید مردم در شرایط بحرانی اقتصادی با روش های کنترل شده برای رساندن نیازهای مردم به مقدار معین و قیمت ثابت و قابل قبول تا رفع تحریم ها. تصمیم گیری و اقدام در این زمینه میبایست در کوتاهترین زمان ممکن و پیش از افزایش نارضایتیها صورت گیرد.
۴-۳- وحدت مدیریت کشور:
در شرایط حساس کنونی، کشور بیش از پیش نیازمند وحدت مراکز تصمیمگیری خصوصا در زمینه سیاست خارجی و اقتصادی است. به باور ما یا باید طبق پیشنهاد رئیس جمهور محترم اختیارات کافی به دولت در زمینه مدیریت سیاست خارجه و اقتصاد داده شود و یا اینکه با تعبیه راههای قانونی، رهبری مسئولیت اداره کشور را حداقل در این شرایط بحرانی برعهده گیرند.
در پایان حزب توسعه ملی ایران اسلامی ضمن تشکر از صبر و تحمل نجیبانه مردم شریف ایران در قبال تنگناها و مشکلات عدیده ایجاد شده در زندگی روزمره آحاد جامعه، به مسئولین توصیه میکند قدردان عملی این رفتار بوده، در اتخاذ مواضع و جهتگیریهای متخذه خود، گرایش و خواست عمومی جامعه را مبنای عمل خود قرار دهند.
حزب توسعه ایران اسلامی
۲۶ تیرماه ۱۳۹۸