پایگاه خبری جماران: با مجموعه حوادثی که در روزهای گذشته از ادعاهای آمریکا تا موضوع میانجیگری ژاپن و مورد حمله قرارگرفتن دو نفتکش در دریای عمان اتفاق افتاد، تحلیل شرایط فعلی کمی دشوار به نظر می رسد.
برخی معتقدند که شرایط امروز دستخوش اقدامات شیطنت آمیزی قرار گرفته که از سوی آمریکا و متحدانش مدیریت شده و هدف اصلی آن نیز تحت فشار قرار دادن بیشتر ایران برای قبول مذاکره است.
اما یک عضو هیات علمی دانشگاه و تحلیلگر سیاسی معتقد است که چنانچه ما با درایت و با اتخاذ سیاست تبلیغی و رسانهای هوشمندانه عمل کنیم حتما آمریکا در به وجود آوردن اجماعی جهانی علیه ایران ناموفق خواهد بود.
گفت و گوی امیرمحبیان با خبرنگار جماران را در ادامه میخوانید؛
آقای دکتر! با توجه به مجموعه حوادث رخ داده در منطقه، تحلیل شما از شرایط فعلی کشور چیست؟
هرچه ما به انتخابات آمریکا نزدیکتر شویم تلاش ترامپ برای رسیدن به یک دستاورد در ارتباط با ایران بیشتر میشود. روانه کردن میانجی و گشودن پنجرههای ارتباطی متعدد در آن زمره است. بنابراین با توجه به موقعیت ژاپن نزد ایران، ترامپ کوشید از آنان بهره گیرد اما در واقع آبه با دست خالی آمد و با دست خالی تر برگشت.
پس اگر بخواهید از سفر شینزو آبه به ایران تحلیلی ارائه دهید آن تحلیل چگونه خواهد بود؟
پیام ترامپ 5 محور داشت که پاسخهایش از پیش معلوم بود. حضور وزیر خارجه آلمان برای مأیوسسازی از همراهی اروپا بود تا برای پیشنهاد ترامپ آماده شویم؛ نامه را هم بهدست نخستوزیر ژاپن دادند تا بهخاطر روابط خوبمان با آنها دچار رودربایستی شویم. بعضی بازیگران منطقهای هم با نیت خیرخواهی کوشیدند ذهن ایران را برای پذیرش پیشنهادهای ترامپ آماده کنند. اما همه اینها باعث نشد ایران منافع خویش را قربانی بازی کودکانه ترامپ کند.
به نظرشما ایران باید در مقابل اتهامات ناروای آمریکا و متحدانش چه اقداماتی انجام دهد؟
طبعا در برابر عملیات روانی آنها ضروری است ایران به واکنش معقول از طریق شفافسازی دست بزند. عملیات روانی آمریکاییها بسیار ناپخته صورت میگیرد. لذا وقت آناست که ما از فرصتها بهره بگیریم و تلاش آمریکا را به فرصتی برای خود و آشکارسازی سیاستهای خام و غیرمنطقی آنها تبدیل کنیم.
به نظر شما آیا آمریکا در اجتماع جهانی علیه ایران توفیقی کسب می کند؟
آمریکا به صراحت این هدف را به زبان آورده، ضمن آن که این هدف آنها روشن است. اما شرایط با گذشته بسیار تفاوت کرده است. چنانچه ما با درایت و با اتخاذ سیاست تبلیغی و رسانهای هوشمندانه عمل کنیم حتما آمریکا در نیل به این هدف ناموفق خواهد بود.
با توجه به راهبردی که ایران برای رویارویی با زیاده خواهیهای آمریکا انتخاب کرده، آیا ممکن است تنشها در منطقه بالاتر رود؟
طبعا شرایط نیل به تشدید تنشها دارد اما با توجه به اینکه منطقه بسیار حساس است احتمال برخورد کاهش مییابد. ولی هر چقدر احتمال ضعیف باشد چون محتمل حساس و مهم است، باید با دقت رفتار کرد. شرایط فعلی برای آمریکاییها خوب نیست اما رژیم صهیونیستی و بعضی کشورهای ارتجاعی عرب مترصد ایجاد بحران علیه ایران هستند.