به گزارش ایرنا، آنان امنیت شغلی ، بیمه ، نبود نگاه حرفه ای ، ورود فله ای افراد به این عرصه ، بی توجهی مسوولان امر ، همکاری نکردن نهادها و تعامل نداشتن نهادها با رسانه ها ، نبود همدلی و صداقت از جمله مسایل و مشکلات خبرنگاری برشمردند.
خبرگزاری ایرنا مرکز سمنان در همین ارتباط میزگردی با عنوان 'بررسی مشکلات خبرنگاران، قانون مطبوعات و جایگاه امنیت شغلی آنان 'با حضور محمد تقی قدس خبرنگار روزنامه جمهوری اسلامی استان، سید رضا عظیمی سرپرست خبرگزاری رضوی در استان ، مرتضی مزینانی خبرنگار خبرگزاری استان سمنان و هوشنگ حبیبی بسطامی مدیر خبرگزاری ایسنا استان سمنان برگزار کرد.

** خبرنگاران وضعیت معیشتی خوبی ندارد
خبرنگار روزنامه جمهوری اسلامی استان سمنان گفت : در زمان حاضر وضعیت زندگی خبرنگار مناسب نیست و کمترین سقف دستمزدها متعلق به این قشر است.
محمد تقی قدس با بیان این که باید سازکارهایی برای بهبود وضعیت خبرنگاران اندیشیده شود ، تعدد خبرنگاران، بی تفاوتی ، نبود رغبت و نبود مطالبه گری مسوولان نسبت انعکاس ، انتشار و بازخورد خبرها را از دیگر چالش های عرصه خبر برشمرد.
وی ادامه داد : متاسفانه در این استان شرایط به گونه ای حاکم است که بین خبرنگارانی که در انعکاس اخبار تلاش می کنند و متخصص هستند با افرادی که کار نمی کنند نگاه یکسان وجود دارد.
وی تصریح کرد : در شرایط فعلی تاکید مطبوعات بر آگهی بوده و هیچ اعتقادی برای دانش افزایی خبرنگاران نیست ، آگهی گرفتن از دستگاه های اجرایی مطبوعات را به گونه وام دار خود کرده و امکان نقد و انتقاد را از مطبوعات گرفته و مهمتر آزادگی خبرنگار را زیر سوال می برد.
این کارشناس رسانه ورود افراد بدون در نظر گرفتن شرایط و ضوابط به عرصه خبر و نبود چارچوب و قوانین برای صدور مجوز نشریات را از دیگر مشکلات فرارو و از دلایل بی توجهی به خبرنگاران ذکر کرد.
به گفته وی هیچ چارچوب و اهداف در قانون مطبوعات برای صدور مجوز نشریات تعریف نشده و در اکثر موارد هدف متقاضی برای گرفتن مجوز ، کسب درآمد است.
وی تصریح کرد : فردی که با هدف درآمدزایی وارد عرصه خبر می شود چالش بزرگی را در عرصه خبر ایجاد می کند چرا که رغبتی برای به کارگماردن افراد متخصص نداشته و به دلیل به کارگیری افراد غیر متخصص با هدف پرداخت دستمزد کمتر ، مطالبه گری خبری وجود ندارد.
این پیشکسوت خبر بیان داشت : انجمن خبرنگاران سمنان نظام نامه خبرنگاری استان را تدوین کرد که به دلیل همکاری نکردن مسوولان اجرایی نشده است.
قدس با اشاره به این که راهکار حل مشکلات خبرنگاران هم افزایی و همدلی خبرنگاران با یکدیگر است، گفت : همدلی و هم افزایی لازمه اقدام عملی برای مطالبه گری نیاز خبرنگاران است.

** فقدان تخصص منشا مشکلات خبرنگاران است
سرپرست خبرگزاری رضوی در استان سمنان گفت : مشکلات جامعه خبرنگاران باید در 2 بخش یکی جامعه خبری استان و دیگری دستگاه های حمایت کننده این فعالان مورد بررسی قرار بگیرد.
سیدرضا عظیمی افزود : بخشی از مشکلات موجود در جامعه خبرنگاران به دلیل ورود افراد غیر متخصص به عرصه خبر بوده که نسبت به جایگاه و منزلت خود آگاهی ندارند.
وی برگزاری دوره های آموزشی برای افرادی که وارد عرصه خبر می شوند را راهکار حل بسیاری از مشکلات خبرنگاران دانست و اضافه کرد : اکنون به دلیل عدم برگزاری دوره های آموزشی برخی خبرنگاران ساده ترین اصول تهیه خبر را نمی دانند و حتی آگاهی نسبت به جایگاه و حقوق خود و قانون مطبوعات ندارد.
به گفته وی خبرنگاران پل ارتباطی و اطلاع رسانی بین مردم و مسوولان و چشم و گوش جامعه هستند و توجه به فعالان عرصه رسانه نباید به مناسبت خاصی در سال متمرکز شود.
وی با تاکید بر رسیدگی متولی در احقاق حقوق این زحمت کشان عرصه اطلاع رسانی، افزود : اکنون خبرنگاران در رسانه ها حدود چهار میلیون ریال دستمزد می گیرند و مهمتر امنیت شغلی هم ندارند.
عظیمی تاکید کرد : اگر خبرنگاران نسبت به حقوق خود آگااهی داشته باشند می توانند بسیاری از مشکلاتشلان را برطرف کنند.
این خبرنگار و صاحبنظر عرصه رسانه ای سمنان بیان داشت : اقتصاد رسانه در استان ضعیف است و برای بهبود وضعیت آن باید این اقتصاد تقویت شود.

** خبرنگاران با مشکلات عدیده ای مواجه اند
خبرنگار و مدرس دانشگاه در سمنان مشکلات خبرنگاران را به 2 دسته عمومی و اختصاصی تقسیم بندی کرد و گفت: جهادگران عرصه خبر با مشکلات عمومی نظیر مسکن ، بیمه ، امنیت شغلی ، مسایل اقتصادی و درآمد پایین مواجه اند.
مرتضی مزینانی اظهارداشت : مشکل اختصاصی که این قشر را رنج می دهد یک سوال است ' متولی رسانه در کشور کیست ؟'
وی ادامه داد : برای حل مشکلات خبرنگاران و به طور خاص مشکلات اقتصادی این قشر باید رسانه ها یک متولی مشخص داشته باشند.
وی یادآور شد : مشکلات اساسی اصحاب رسانه در رسانه مکتوب با رسانه مجازی و سایبری متفاوت و باید به این نکته
توجه اساسی شود.
این فعال رسانه ای سمنان ضابطه مند نبون ورود افراد به حوزه خبر را بزرگترین چالش عرصه خبر دانست و اضافه کرد : هر فردی برای ورود به هر صنفی لازم است روال اداری را طی کند ولی در عرصه خبر اینطور نیست و افراد بدون بررسی صلاحیت شغلی و گرفتن مجوز وارد این عرصه می شوند.
این استاد رسانه بیان داشت : تعدد خبرنگاران یک چالش اساسی و مانع حل بسیاری از مشکلات است و در استان سمنان تعداد خبرنگاران به نسبت جمعیت بسیار زیاد است که باید ساماندهی شوند.
به گفته وی استان سمنان بیش از 500 تن خبرنگار دارد ولی تولیدات خبری استان بسیار اندک است که با هدف آسیب شناسی نیاز به تحقیقات و پژوهش دارد.
وی با اشاره به اصل پارتو در تجارت مبنی بر این که 20 درصد آدم اثرگذار 80 درصد تحولات را می چرخاند،خاطرنشان کرد: باید در رسانه ها این راهبرد مد نظر قرار گیرد و با تحقق این راهبرد تعدد خبرنگاران کاهش یافته و بر کیفیت خبر افزوده و بسیاری از مشکلات اساسی حل خواهد شد.
مزینانی اضافه کرد : باید نیازسنجی شود در استان به چه تعداد خبرنگار و چه تعداد رسانه احتیاج است و برآیند داده ها حاکی از آن است جامعه به تعداد اندک خبرنگار و رسانه اثرگذار نیاز دارد و اگر این مهم محقق شود شخص خبرنگار مطالبه گر حق خود خواهد بود.
عضو شورای مرکزی انجمن خبرنگاران استان سمنان ادامه داد : پالایش خبرنگاران و صدور مجوز رسانه با ارتباط و هم افزایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی با رسانه امکان پذیر است.
به تاکید وی امروز عمده رسانه ها سیاسی هستند و تعداد بسیار کمی از آنها کار تخصصی انجام می دهند و این موضوع خوشایند نیست.
مزینانی با بیان این که مسوولان در گذشته نسبت به خبرهای انعکاس داده شده حساس بودند اما امروز مسوولان نسبت به خبر بی توجه بوده و خبرها اثرگذار نیست، افزود : اما گسترش شبکه های اجتماعی و انعکاس خبرها در آن و سوق دادن مطالبه گری به کف جامعه سبب شد مسوولان دوباره همانند گذشته نسبت به خبر حساس باشند.
به گفته مزینانی شبکه های اجتماعی پرمخاطب 15 برابر رسانه پر مخاطب بیننده دارد و برای بهبود وضعیت خبرنگاران اثرگذاری خبر بسیار مهم است.
وی یادآور شد : برای بهبود وضعیت خبرنگاران این سوال مطرح است آیا رسانه ها ساختار کاری دارند یا خیر؟ که متاسفانه اکنون برای رسانه، ساختاری وجود ندارد.
به تاکید وی جریان سازی خبری در ساماندهی مشکلات خبرنگاران نقش بسیار اثرگذاری دارد.
وی اضافه کرد : وجود رسانه های مسوول محور جایگاه و شان رسانه را زیر سوال می برد که از چالش های عرصه خبر بوده و رسانه باید مردم محور و مخاطب محور و مطالبه گر نیازهای آنان باشد.
این مدرس دانشگاه گفت : تشکل حامی رسانه وجود ندارد، تشکل های موجود ضعیف هستند و خوب عمل نمی کنند .
مزینانی افزود : اگر فیلترهای اساسی برای انتخاب افراد تعیین شود این استان ظرفیت ایجاد صندوق حمایت مالی خبرنگاران را دارد.
وی تشکیل مجمع موثرین رسانه را راهکاری برای حل مشکلات خبرنگاران دانست و پالایش خبرنگاران را گام اول در تحقق این راهبرد برشمرد.

**شکل گیری تشکل لازمه مطالبه گری خبرنگاران است
مدیر خبرگزاری ایسنا استان سمنان با بیان این که همه استان ها با مشکل عدم آموزش نیروی خبرنگار و فعال رسانه ای مواجه است، گفت : جامعه خبری از نبود آموزش رنج می برد و ضروری است خانه مطبوعات به عنوان تشکل حامی خبرنگاران این دوره ها برگزار کند اما در استان سمنان با گذشت چندسال اتفاقی نیفتاده است.
هوشنگ حبیبی بسطامی افزود : فقر آموزش خبرنگاران دغدغه مهمی است و متاسفانه در دانشگاه های ملی دانشکده و رشته ای با عنوان ارتباطات و روزنامه نگاری و آموزش عالی وجود ندارد و یا تعداد آن در کشور کم هست و در بیشتر استان ها خبرنگاران به صورت تجربی آموزش دیده و فعالیت می کنند.
وی فقر تولید محتوا را از پیامدهای نبود دوره های آموزشی خبرنویسی برشمرد و خاطرنشان کرد : متاسفانه درصد بالایی از محتوا اخبار این استان از سوی روابط عمومی ها تهیه می شود که متاسفانه تولید خبر به این شکل با ذائقه مخاطب متناسب نیست.
این کارشناس رسانه یادآور شد : خانه مطبوعات به عنوان تشکل حمایت از خبرنگاران که از سوی وزارتخانه پشتیبانی می شود و دارای صندوق حمایت مالی است ولی تاکنون کارایی و بازدهی لازم را با وجود عضویت اکثر خبرنگاران نداشته است.
مدیر خبرگزاری ایسنا استان سمنان گفت : در 6 ماهه اول سال گذشته بیش از پنج هزار و 700 رسانه در کشور وجود داشته که در حدود سه هزار و 427مورد و در 6 ماهه دوم سال گذشته از پنج هزار و 700 رسانه یک هزار و 975 مورد چاپ و اعلام وصول شده است.
به گفته حبیبی بسطامی از این تعداد نشریات تنها 300 رسانه در پیشخوان قرار می گیرند و بقیه رسانه ها تنها سه تا پنج نسخه برای استان ارسال می کنند.
وی اضافه کرد : برای بهبود وضعیت خبرنگاران و مطالبه گری حقوق آنان شکل گیری تشکل جدید با توجه منع قانونی دستگاه های اداری برای کمک کردن نظر کارشناسی نیست و باید تقویت خانه مطبوعات که تشکل مورد قبول بوده و دارای مشروعیت است تلاش شود.
این کارشناس رسانه تصریح کرد : تولید محتوای خبری در گرو تامین معیشت خبرنگار است و باید برای تولید خبر با کیفیت شرایط به گونه ای فراهم شود تا خبرنگار دغدغه ای جز تولید محتوا خبری نداشته باشد.
وی تصریح کرد : می توان از ظرفیت شورای اطلاع رسانی در ساماندهی خبرنگاران استفاده کرد.
استان سمنان دست کم 500 فعال رسانه ای و 50 نمایندگی خبرگزاری، مطبوعات و نشریات کشوری و محلی دارد.
7442/6026/
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.