در این مطلب آمده است : امروز یکشنبه چهاردهم مرداد ماه در تقویم جمهوری اسلامی سالروز صدور فرمان مشروطیت توسط مظفرالدین شاه در سال 1285 هجری شمسی است، از سوی دیگر در چنین روزی در سال 1369 در قاهره با نگاهی به حقوق بشر از دیدگاه اسلام قانونی تصویب شد و همچنین مترادف حقوق بشر اسلامی، کرامت انسانی نیز موضوع بحث قرار گرفت.
این سه مناسبت می‌تواند در زمینه ارزش گذاری برای حق و حقوق مخلوقات خداوند به لحاظ سیاسی و اجتماعی و اقتصادی بحث انگیز باشد. از حیث سیاسی، قبل از مشروطیت، رای و نظر و حتی جان مردم در برابر فرمان پادشاهان مستبد قاجار هیچ ارزشی نداشت و فرمان پادشاهان را همسنگ فرمان خداوند می‌ دانستند ؛ به طوری که مردم می
‌بایست اسم و فامیل خود را از دستگاه ‌های حکومتی خریداری می‌کردند.
فرمان مشروطیت در اصل فرمان تشکیل مجلس شورای ملی بود که در سایه جنبش مردم و روزنامه ‌نگاران و مطبوعات و به ویژه افراد مطلع از اقصی نقاط آن روز دنیا و تحصن مردم صادر شد و از این رو با پذیرش شاه قاجار برای نخستین بار حکومت مشروطه تاسیس شد.
در اینجا نگارنده قصد نقل تاریخ ندارد که بعد از این فرمان چگونه بارها مردم متحمل استبداد رای قلدران شدند و حقوق و کرامت انسانی، آنان نادیده گرفته شد ؛ بلکه در واقع باید گفت که بخشی از حقوق بشر و کرامت انسانی باید توسط حاکمان رعایت شود و این در طی تاریخ ممکن نبوده مگر اینکه مردم مطالبه‌گر حقوق خود بودند، چه در اسلام و حتی در قانون جمهوری اسلامی ایران به آحاد جامعه حق داده شده است که در هر جایگاهی که هستند، حق خود را طلب کنند و تبعیض برای احدی قابل قبول نیست.
با اینکه پس از جنگ جهانی دوم سازمان ملل متحد در سال 1945 برای حفظ صلح و امنیت بین الملل، توسعه روابط دوستانه بین ملت ‌ها و ترویج پیشرفت اجتماعی و معیارهای زندگی بهتر حقوق بشر را تدوین کردند، متاسفانه پس از سال‌ها هنوز ایراد هایی به این منشور و به عملکرد سازمان ملل وارد است، کما اینکه سیاستمداران آمریکا در نمونه ‌های زیادی با نقض حقوق بشر، کمیسیون حقوق بشر را نهادی بی ‌اعتبار و ناکارآمد جلوه دادند.
از طرفی بعضی از مصوبات حقوق بشر اسیر سیاست‌زدگی است و زورمداران جهان سعی می‌کنند قبل از اینکه در خصوص حقوق بشر اقدامی کنند، ترجیحا در حفظ منافع ملی خود باشند. مثلا زورمداران آمریکا بعضی از عهدنامه‌ های حقوق بشر از جمله حقوق کودک و میثاق بین‌المللی حقوق اقتصادی اجتماعی را قبول نکرده و بارها آن را بی‌ اعتبار و ناکارآمد معرفی کرده‌اند که موجب بی‌اعتباری شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد شده است. با این حال کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی با توجه به ایمان به خداوند یکتا، معتقدند خداوند انسان را به بهترین وجه آفریده و به او حیثیت داده و او را خلیفه‌ی خود در زمین قرار داده و ضمن اینکه او را اشرف مخلوقات می‌داند، آبادانی و اصلاح زمین را به عهده ‌ی او گذاشته و به هر حال این امانت را به او سپرده است، ولی شوربختانه دولتمردان کشورهای اسلامی و حتی جمهوری اسلامی آن طور که شایسته مردم مسلمان است، حقوق مردم را رعایت نمی‌کنند و کرامت انسانی را با تبعیض‌های ناروا مخدوش می‌کنند.
این در حالی است که اسلام برای یکان یکان آدمیان از هر نژاد و رنگی ارزشی یکسان قائل است و اتفاقا باید در روز حقوق بشر و کرامت انسانی، دولت‌ های اسلامی ثابت کنند اسلام حقوق بهتر و بیشتری برای همه بندگان خدا قائل شده است و لذا باید رعایت حقوق انسان ‌ها و کرامت انسانی به عنوان یک اصل مترقی اسلامی شمرده شود.
از سوی دیگر کرامت ذاتی انسان در قانون اساسی جمهوری اسلامی به عنوان یک مهم پذیرفته شده است. متاسفانه با توجه به عملکرد بد برخی از دست‌اندرکاران و اعمال تبعیض ‌های ناروا، در موارد بی‌ شماری کرامت انسانی مخدوش شده است. با اینکه دستگاه‌های حمایتی مثل بهزیستی و کمیته امداد اندکی از آلام انسان‌های نگون‌بخت می‌کاهد، گفته می‌شود در کشورمان چندین میلیون نفر حاشیه نشین و میلیون ‌ها نفر معتاد هستند و نیز متکدیان بسیار و افراد زیادی وجود دارند که برای ادامه زندگی خود سر در زباله‌دان‌های شهر می‌برند و خدای ناکرده برخی از زنان برای تامین زندگی مجبور به تن ‌فروشی می‌شوند. این در حالی که فرزندان کسانی که قرابتی با مراکز قدرت دارند، صاحب چند صد میلیونی و منازل چند ده میلیارد تومانی هستند، در صورتی که دولتمردان باید از نظر تنعم و رفاه، شرایط مساوی برای همه‌ی افراد جامعه آماده کنند، به ویژه اینکه زمینه اشتغال همه‌ی جوانان اعم از تحصیل کرده و غیره را فراهم کنند تا کرامت انسان ‌ها حفظ شود و طوری نباشد که جوان ایرانی با تحصیلات عالیه چشم به دست و جیب دیگران داشته باشد و کرامت انسانی خود را زیر سوال ببرد.
6026/
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.