غلامرضا حسنی غربا روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: از ابتدای سال زراعی جاری تاکنون به طور متوسط استان سمنان 99.4 میلی‌متر بارش دریافت کرده است که 65 درصد از این بارندگی‌ها به صورت رگباری بوده که به صورت سیلاب از دسترس خارج شده است.
وی اظهارداشت: در سال زراعی گذشته میزان بارندگی در این منطقه در همین مدت 90.2 میلی‌متر و در بلندمدت 105.6 میلی‌متر بود که نشان می دهد بارش امسال نسبت به بلندمدت هفت درصد کاهش و نسبت به سال گذشته 10 درصد افزایش داشته است.
مدیرکل هواشناسی سمنان با اشاره به نامساعد بودن بارش های سال زراعی امسال در استان نسبت به گذشته، بیان کرد: تا نیمه فروردین 97 میزان متوسط بارش فقط 40 میلی‌متر از 99 میلی‌متر کنونی بود در حالی که در سال گذشته این عدد 71 و در بلندمدت 80 میلی‌متر بود.
وی با اشاره به کاهش 50 درصدی متوسط بارندگی تا فروردین 97، خاطرنشان کرد: از فروردین تا ماه تیر استان سمنان حدود 45 میلی‌متر بارش دریافت کرد که در نتیجه سامانه های بهاری و به صورت رگباری بود.
حسنی غربا تاکید کرد: به تعبیری، در تحلیل نوع بارندگی در سال زراعی جاری باید گفت بیش از نیمی از متوسط بارش دریافتی استان به صورت رگباری بوده که به صورت سیلاب از دسترس خارج شده و به تقویت منابع زیرزمینی استان منجر نشده است.
وی با بیان این که میزان بارش امسال این تصور را ایجاد نکند که آب برای سیراب شدن منابع آبی وجود داشته است، تصریح کرد: بیشتر منابع آبی سمنان یعنی حدود 70 درصد از منابع زیرزمینی است و بهترین نوع بارش برای تقویت آن بارش برف است، در حالی که حدود 25 درصد بارش دریافتی در سال زراعی جاری در فصل زمستان بوده است.
مدیرکل هواشناسی سمنان، تاکید کرد: تحلیل نوع بارش های دریافتی در سال زراعی نشان می دهد توزیع بارش های نامساعد بوده است، بهترین نوع بارش برای تقویت و تغذیه منابع آبی، بارش برف در زمستان است که مطلوب نبوده است.
وی با بیان این که بارش ملایم و در بازه زمانی مناسب بهترین شکل بارندگی برای استفاده بهینه از نزولات آسمانی است، گفت: تنها استفاده از این نوع بارندگی با ایجاد طرح های آبخیزداری و آبخوان‌داری میسر است.
حسنی غربا یادآور شد: بهترین شکل بارش ها باید 45 درصد در بهار و 40 درصد در زمستان و مابقی در پاییز دریافت شود تا منجر به تقویت منابع آبی شود.
وی بیان کرد: بارشی که امکان و فرصت نفوذ در لایه های زمین را داشته باشد برای تغذیه سفره های زیرزمینی آبی مفید است، در حالی که بارش های رگباری بهار بیشتر منجر به سیلاب و خروج از دسترس برای ذخیره می شود.
مدیرکل هواشناسی استان سمنان، تغییر ماهیت بارش ها را ناشی از پدیده تغییر اقلیم دانست و افزود: باید تمرکز مدیریت استان بر اجرای طرح های آبخیزداری و آبخوان‌داری بیشتر شود تا فرصت بهره گیری از آب باران فراهم شود.
وی، با اشاره به تداوم بارش های رگباری با توجه به تثبیت پدیده تغیییر اقلیم در سالهای آینده، اجرای طرح های آبخیزداری را به عنوان راهکاری برای جلوگیری از خسارت سیلاب مفید دانست.
وی یادآور شد: بارش برف در پاییز و زمستان برای ماندگاری تا بهار و سپس سیراب نگهداشتن منابع زیرزمینی برای تابستان که اوج مصرف آب است، بهترین شکل بارش ممکن برای تامین آب در این استان است.
بر اساس تصاویر ماهواره ای و نقشه های پیش یابی، متوسط دمای هوای تابستان 97 در سمنان بین نیم تا یک و نیم درجه سانتی گراد افزایش خواهد یافت که افزایش مصرف و افزایش تبخیز از تبعات آن است.
متوسط دریافت بارش سمنان 115 میلی‌متر است که نصف متوسط کشوری است در حالی که میزان تبخیر سالانه در این استان 250 میلی‌متر و دو برابر متوسط کشوری عنوان می شود.
6103/6026
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.