به گزارش ایرنا، بر اساس آمار موجود اکنون کمتر از 2 درصد ساخت و سازها در کشور با انواع محصولات نوین انجام می شود که با تحقق این مهم در صنعت ساختمان به گفته کارشناسان، مصرف انرژی تا 50 درصد و یک سوم زمان ساخت صرفه جویی، هزینه ساخت تا 20 درصد کاهش و عمر بنا تا چهار برابر در مقایسه با مصالح سنتی بیشتر خواهد شد.
تخریب کمتر محیط زیست ، سبک سازی ، مقاوم سازی ، کیفیت ساختمان ، صرفه جویی در ابعاد مختلف فرایند ساخت ، پیش بینی کیفیت ساختمان و افزایش عمر و کنترل و نظارت در طرح ها از جمله مزایای محصولات نوین هستند که با توجه به واقع شدن ایران در روی گسل زلزله و نیاز واقعی کشور به مسکن، به کارگیری این مهم بیش از پیش احساس می شود.
مسوولان امر هم علاوه بر نهادینه سازی فرهنگ تولید این مصالح در کشور طوری برنامه ریزی کنند تا این مصالح به صورت انبوه در دسترس مردم و انبوه سازان قرار گیرد.
برایندها نشان می دهد، عمر مفید ساختمان ها در بسیاری از کشورهای جهان به بیش از 100 سال افزایش و در ایران به حدود 20 سال کاهش یافته است که دولت تدبیر و امید در نظر دارد با اعمال ضوابط و مقررات سختگیرانه عمر مفید ساختمان را ارتقا دهد.
کارشناسان معتقدند اگر بتوان یک سال به طول عمر ساختمان ها در کشور اضافه شود، سالانه به طور متوسط بین 50 تا 60 هزار میلیارد ریال به نفع اقتصاد ملی خواهد بود.
خبرگزاری ایرنا به همین منظور میزگردبا عنوان' ضرورت استفاده از محصولات نوین در ساخت و سازها' با حضور عبدالرضا دامغانیان رییس کمیسیون تخصصی عمران سازمان نظام مهندسی استان، بشیر تشرفی عضو هیات علمی دانشکده فنی دانشگاه سمنان، حمیدرضا کاشی کارشناس نظارت عالی اداره کل مسکن و شهر سازی استان، رحمان عقیلی کارشناس دفتر فنی استانداری و سه نفر انبوه ساز به نام های مصطفی خراسانی ، حمید ضمیری و علی اکبر پهلوانی برگزار کرد.
**ساخت و ساز در سمنان به روش سنتی است
رییس کمیسیون تخصصی عمران سازمان نظام مهندسی استان سمنان گفت : ساخت و سازها کننده ها در این استان در زمان حاضر سنتی ساز هستند.
عبدالرضا دامغانیان بهره گیری از گروه متخصص برای هریک از مصالح نوین به صورت جداگانه و کمبود نیروی متخصص برای استفاده از این محصولات را عمده ترین مشکل در زمینه استفاده از محصولات برشمرد و افزود: قیمت بالای این محصولات، شرایط حمل و نقل متفاوت ، شرایط نگهداری و انبارداری متفاوت برخی از مشکلات استفاده از مصالح نوین در ساخت و ساز هاست.
وی با بیان این که مصالح نوین دارای محدودیت های کیفی از لحاظ داشتن علامت استاندارد ، تاییدیه فنی و گواهینامه فنی هستند، اظهارداشت : براساس مبحث پنجم قانون مصالحی مجاز به استفاده در ساخت و سازهاست که دارای یکی از این سه شرط باشند.
دامغانیان در دسترس نبودن مصالح نوین را یکی دیگر از چالشها دانست و اضافه کرد : ممکن است در زمان افزایش تقاضا میزان محصولات تولیدی کم باشد و جوابگو ی نیاز بازار نباشد و خطر توقف و تعطیلی طرح را به دنبال داشته باشد.
رییس کمیسیون تخصصی عمران سازمان نظام مهندسی استان ، نبود اطمینان و پذیرش عمومی نسبت به مصالح نوین و به دنبال آن کُندی انجام بررسی های طراحی از سوی مراجع فنی تایید کننده طرح را از دیگر مشکلات استفاده از مصالح نوین برشمرد.
وی ادامه داد : احتمال بروز خطا در بر آوردهای مهندسی در زمینه مالی، فنی و زمانی ، نداشتن و نبود قیمت واحد در ===فهارس بهای پایه و درج نشدن مشخصات فنی این محصولات در مشخصات فنی طرح ها و مشکلات در نظارت و قضاوت محدودیت هایی را برای استفاده از محصولات نوین در ساخت و ساز ها ایجاد کرده است.
وی تصریح کرد : مصالح نوین دارای دستور العمل های خاص ایمنی هستند و در زمان حاضر به دلیل نبود آموزش عمومی کنترل این محصولات مشکل است و باعث شده رغبت برای استفاده از این محصولات کم باشد.
دامغانیان تعریف الگو و درجه بندی ساختمان ها بر اساس نوع و کیفیت محصولات به کار رفته را راهکاری اثرگذار برای ترویج استفاده از محصولات نوین در ساخت وسازها اعلام کرد و گفت: برخی سازنده ها از دوام کم برخی محصولات نوین در ساخت و سازها گله مند هستند.
** استفاده از مصالح نوین اجتناب ناپذیر است
کارشناس نظارت عالی اداره کل مسکن و شهرسازی استان سمنان گفت : باید به مبحث ضرورت استفاده از مصالح نوین در ساخت و سازها ریشه ای بپردازیم.
حمیدرضا کاشی در میزگرد ایرنا سمنان افزود : در قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مباحثی که وجود دارد به ریز مسایل ساخت وساز اشاره شده است ولی متاسفانه در اجرا دچار مشکل هستیم .
وی، اجرایی شدن مجری ذی صلاح ،داشتن کارت مهارت عوامل اجرایی و کنترل کیفیت استاندارد مصالح را سه رکن اساسی و لازمه عرصه ساخت وسازها اعلام و اضافه کرد: ناظر ساختمان به صورت تمام وقت در کارگاه حضور ندارد که بتواند بر محیط کارگاه و کیفیت مصالح احاطه و کنترل داشته باشد و اگر ناظر بر کیفیت مصالح نقدی داشته باشد قدرت قانونی برای ملزم کردن مالک ساختمان نسبت به استفاده از مصالح ساختمانی استاندارد ندارد.
کارشناس نظارت عالی اداره کل مسکن و شهرسازی سمنان با اشاره به این که در طرح های عمرانی به دلیل این که سرمایه گذار دولت است می توان دولت را نسبت به اجرای قانون ملزم کرد، گفت : در طرح های عمرانی دفتر فنی قوی حضور دارد و مصالح ساختمانی را از لحاظ نوع ، کیفیت و استاندارد مصالح کنترل می کند.
وی اضافه کرد : در ساخت و سازهای شهری دفتر فنی مستحکم وجود ندارد تا بتواند نقشه های اجرایی و کارگاهی طراحی کند.
کاشی با بیان این که نقشه کشی ها در حوزه ساختمان سازی بسیار ضعیف است، به طور مثال هنوز برای نمای ساختمان الزامی برای طراحی وجود ندارد تا مالک ملزم به اجرا شود.
وی ادامه داد : این اداره کل و شهرداری به عنوان متولی ساخت و ساز شهری به دلیل آنکه مدیریت مالی برعهده مالک است نمی توانند درباره نوع و کیفیت مصالح به کار گیری شده تصمیم بگیرند و مالک تصمیم می گیرد چه مصالحی را خریداری و استفاده کند.
وی خاطرنشان کرد : براساس ماده 35 اداره مسکن و شهرسازی سالانه حدود 500 تا 600 ساختمان در استان بازدید می شود ولی متاسفانه تعداد ساختمان های استفاده شده از مصالح نوین بسیار کم است.
کاشی بیان داشت : مردم نسبت به استفاده از مصالح نوین در ساخت و سازها بی اعتماد هستند چرا که تعداد نمونه هایی که در شهر وجود دارد بسیار محدود است.
وی تصریح کرد: گرایش به محصولات نوین در ساخت وسازهای استان سمنان به 2 درصد هم نمی رسد و کمک گرفتن از رسانه برای تبلیغ کارهای انجام شده و انعکاس نتایج استفاده از محصولات نوین درساخت وسازها در زمینه صرفه جویی انرژی و مقاومت نقش مهمی در تشویق و استفاده محصولات نوین در ساخت وسازها دارد.
کاشی اضافه کرد : دفتر فنی و مهندسی متشکل از چند متخصص در زمینه های مختلف است که هر یک از متخصصان به وسیله یکدیگر کنترل می شود چرا که هر اشتباه فرد کار دفتر را زیرسوال می برد و حتی ممکن است پروانه فعالیت دفاتر لغو شود.
وی بیان داشت : اگر ساخت سازها به روش سنتی صحیح ، قانونمند و درست انجام شود خود انگیزه ای برای استفاده از محصولات نوین برای مقابله با زلزله ایجاد خواهد کرد.
**ساخت و ساز در کشور کارشناسی نیست
کارشناس دفتر فنی استانداری سمنان گفت : در کشور هر فردی با هر سوادی وارد عرصه ساخت و ساز شده و امروز ما با انبوهی از ساختمانهای بیکیفیت مواجه هستیم که توسط افراد فاقد صلاحیت ساخته شدهاند.
رحمان عقیلی افزود : زمانی می توان بناهای با کیفیت داشت که بر اساس قانون در همه ساخت وساز ها مجری ذی صلاح عهده دار ساخت طرح باشد.
وی نداشتن آشنایی کامل ،نبود آموزش کافی درباره اجرا و فقدان فرهنگی را از عوامل کمتر استفاده شدن محصولات نوین در ساخت و ساز اعلام کرد و خاطرنشان کرد: براساس مقایسه ها مصالح نوین نسبت به مصالح سنتی دارای صرفه اقتصادی بالایی هستند اما متاسفانه در شرایط کنونی در ساخت وساز ها قیمت پایین بر کیفیت مصالح غلبه کرده و برای سازندگان مصالح ارزان قیمت نسبت به کیفیت در ارجحیت قرار دارد.
وی اضافه کرد : باید علت یابی شود چرا مهندسان تمایلی به طراحی ساختمان با استفاده از محصولات نوین ندارند.
عقیلی ادامه داد : اگر دستگاه های دولتی در استفاده از محصولات نوین در ساخت وسازها پیشتاز باشند ساختمان های دولتی به عنوان ویترینی از محصولات نوین استفاده شده نقش مهمی در گسترش و تشویق بخش خصوصی در استفاده از این محصولات دارد.
کارشناس دفتر فنی استانداری سمنان گفت : با توجه میزان هزینه پرداخت شده ناظر موظف به نظارت تمام وقت نیست و اینجاست که حضور مجری موثر است.
وی تصریح کرد : مجری ذی صلاح مسوولیت حضور و نظارت تمام وقت بر طرح دارد که نتیجه این نظارت ساخت و ساز با کیفیت است.
عقیلی گفت: در نظر گرفتن محصولات نوین در طراحی به وسیله مهندسان طراح لازمه اجرایی شدن استفاده از محصولات نوین در ساخت و سازهاست.
وی شناسایی و الویت بندی برخی محصولات نوین و الزام و اجبار جایگزینی و حذف برخی مصالح سنتی را از دیگر راهکارهای سوق دادن ساخت وساز به استفاده از محصولات نوین برشمرد.
وی خاطرنشان کرد : در استانداری تحقیقاتی درباره ضرورت استفاده از مصالح نوین در ساخت و ساز شکل نگرفته ولی باید به سمت پژوهش و تحقیق در این زمینه رفت.
عقیلی اضافه کرد : در مرکز تحقیقات مسکن اقدامات و پژوهش هایی درباره محصولات نوین انجام می شود که نیازمند حمایت دربحث تولید هستند.
وی اظهارکرد : به دلیل این که برای استفاده از محصولات نوین در کشور اجباری وجود ندارد و فرهنگ سازی نشده نتیجه تحقیقات در این زمینه ابتر مانده است.
**زلزله ساختمانها را تهدید می کند
عضو هیات علمی دانشکده فنی دانشگاه سمنان گفت : به دلیل زلزله خیز بودن کشور استفاده از محصولات نوین در ساخت و سازها یک ضرورت اجتناب ناپذیر برای حفظ جان انسان هاست.
بشیر تشرفی در این میزگزد ایرنا سبک سازی سازه ها مهمترین پارامتر در رویایی و مقابله با زلزله دانست و گفت : استفاده از مصالح نوین در ساخت وسازها باعث سبک سازی سازه شده و در نتیجه در برابر زلزله مقاوم می شود.
وی اظهارداشت : با توجه به مهم بودن سرعت ساخت و ساز بعد از زلزله استفاده از این محصولات در سریع سازی و انبوه سازی نقش موثری دارد.
تشرفی با بیان این که برخی کارها باید در مبدا مورد آزمایش و کنترل استاندارد و کیفیت انجام شود، بیان داشت : با استانداردسازی و کنترل مصالح در مبدا می توان از ورود بسیاری از مصالح غیر استاندارد در جامعه جلوگیری کرد.
عضو هیات علمی دانشکده فنی دانشگاه سمنان تصریح کرد : براساس آمار که مسوولان اعلام کردند 98 درصد مصالح موجود در بازار غیراستاندارد هستند.
وی خاطرنشان کرد : اگر استفاده از محصولات نوین در ساخت طرح های عمرانی به وسیله دولت اجرایی شود در ترویج فرهنگ استفاده از این محصولات در بین مردم اثرگذار خواهد بود.
**استفاده از مصالح نوین نیازمند فرهنگ سازی
پیمانکار بخش خصوصی و انبوه ساز استان سمنان گفت : بسیاری از مصالح نوین استفاده شده در ساختمان ها بعد از گذشت مدت زمان کوتاه آسیب دیده اند و کارایی خوبی نداشته اند.
حمید ضمیری افزود : نامرغوب بودن ، بی کیفیتی ، نداشتن خدمات پس از فروش و نبود فردی مشاور و پاسخگو در قبال مشکلات و ایرادات مصالح نوین سبب شده رغبت بخش خصوصی نسبت به استفاده از این مصالح کم باشد.
وی با اشاره به مبحث 19 قانون نظام مهندسی که درباره 50 درصد صرفه جویی در انرژی است، اظهارداشت : محصولاتی که نمایندگان مصالح نوین در نمایشگاه ها ارایه می دهند با محصولی که به دست سازنده می رسد بسیار متفاوت و بی کیفیت است و براساس مشخصات تعریف شده در صرفه جویی انرژی نقش ندارند.
وی بی اعتمادی و نوپا بودن نسبت به برخی مصالح نوین را از دیگرضعف های مصالح نوین موجود در بازار برشمرد و اضافه کرد : این مصالح هنوز امتحان خود را پس نداده اند که سازنده با اعتماد و بدون دغدغه از خرابی آن در ساخت و ساز استفاده کند.
ضمیری ادامه داد : در سال های اخیر ساخت و سازها به سمت استفاده از مصالح نوین رفته است مانند لوله های آب گالوانیزه در گذشته جای خود را امروز به لوله های پنج لایه داده است.
وی در عین حال با بیان این که امروز ساخت و سازها از وجود مهندسان ناظر بی تجربه و کم اطلاع رنج می برد ، گفت : دیدگاه حاکمیتی در ساخت و سازها باید تغییر کند و از کمیت و ایجاد درآمد از این راه به سمت کیفیت برویم اگر این مهم تحقق یابد شاهد ساخت وسازهای ایمن و باکیفیت خواهیم بود.
به گفته ضمیری اگر نگاه جزیره ای به سمت نگاه ملی پیش برویم در رسیدن به اهداف موفق خواهیم بود.
وی اظهارداشت : در در بسیاری موارد مانند ساخت منازل مسکونی برای مددجویان کمیته امداد و بهزیستی از مصالح نوین استفاده شود تا یک مددجوی کم درآمد هم بتواند از مزایای این نوع محصولات که صرفه جویی در انرژی است بهره مند شود در فراگیری و فرهنگ سازی استفاده از این محصولات به عنوان نمونه نقش اثر گذاری دارد.
پیمانکار بخش خصوصی و انبوه ساز سمنان ادامه داد : مجری که توانمند و باتجربه باشد همه انبوه سازان استقبال می کنند ولی در شرایط کنونی مجریان کارآمد و زبده نیستند.
**نظارت برای استفاده از مصالح نوین در ساخت و سازها کم است
پیمانکاران بخش خصوصی و انبوه سازان سمنان گفت : قیمت ساختمان در نقاط مختلف شهر سمنان یک قیمت است اگر قیمت ساختمان در مناطق مختلف شهر و با توجه به نوع مصالح به کاربرده شده قیمت گذاری و درجه بندی شود نقش تاثیر گذاری برای افزایش رغبت سازنده در استفاده از مصالح نوین در ساخت و ساز ها دارد.
مصطفی خراسانی طرح درجه بندی ساختمان براساس نوع مصالح به کار رفته را یکی از راهکارهای تشویق سازنده به استفاده از مصالح نوین و با کیفیت در ساخت و سازها برشمرد.
وی ادامه داد : بخش خصوصی به عنوان دلسوز ساختمان خود موافق نظارت صد درصد هست.
خراسانی تصریح کرد : برخورد جدی با مهندس متخلف و درجه بندی مهندسان نقش مهمی در ساخت اصولی ساختمان ها دارد.
این انبوه ساز خاطرنشان کرد: تراکم جمعیتی در سمنان بسیار ضعیف است و ساخت وساز در این شهر در عملا مرده هست.
وی تصریح کرد : در شرایط فعلی سازنده در عمل نشسته است و اگر بخواهیم هزینه اضافی بردوش وی قرار دهیم دیگر توان ادامه نخواهد داشت.
وی گفت : رتبه بندی ساختمان ها و نظارت بر سازه ها نقش مهمی در سوق دادن ساخت وسازها به سمت استفاده از محصولات نوین دارد.
خراسانی یادآورشد : زمانی که ضابطه بر رابطه ارجحیت پیدا کند بسیاری از مشکلات ساخت وساز امروز حل خواهد شد.
پیمانکار بخش خصوصی و انبوه ساز سمنان ادامه داد: ساخت و ساز سود دارد و اشتباه و نبود نظارت درست در این کار موجب ضرر مصرف کننده است
وی با بیان این که در شهر سمنان کمبود مسکن وجود دارد، اظهارداشت : باید تجربیات گذشته درس گرفت و با نظارت بیشتر و حذف واسطه گری در ساخت و سازها به سمت ساخت وسازهای با کیفیت پبش برویم.
در استان بیش از 700 هزار نفری سمنان حدود 400 هزار واحد مسکونی وجود دارد.
6026/7339/7342
تخریب کمتر محیط زیست ، سبک سازی ، مقاوم سازی ، کیفیت ساختمان ، صرفه جویی در ابعاد مختلف فرایند ساخت ، پیش بینی کیفیت ساختمان و افزایش عمر و کنترل و نظارت در طرح ها از جمله مزایای محصولات نوین هستند که با توجه به واقع شدن ایران در روی گسل زلزله و نیاز واقعی کشور به مسکن، به کارگیری این مهم بیش از پیش احساس می شود.
مسوولان امر هم علاوه بر نهادینه سازی فرهنگ تولید این مصالح در کشور طوری برنامه ریزی کنند تا این مصالح به صورت انبوه در دسترس مردم و انبوه سازان قرار گیرد.
برایندها نشان می دهد، عمر مفید ساختمان ها در بسیاری از کشورهای جهان به بیش از 100 سال افزایش و در ایران به حدود 20 سال کاهش یافته است که دولت تدبیر و امید در نظر دارد با اعمال ضوابط و مقررات سختگیرانه عمر مفید ساختمان را ارتقا دهد.
کارشناسان معتقدند اگر بتوان یک سال به طول عمر ساختمان ها در کشور اضافه شود، سالانه به طور متوسط بین 50 تا 60 هزار میلیارد ریال به نفع اقتصاد ملی خواهد بود.
خبرگزاری ایرنا به همین منظور میزگردبا عنوان' ضرورت استفاده از محصولات نوین در ساخت و سازها' با حضور عبدالرضا دامغانیان رییس کمیسیون تخصصی عمران سازمان نظام مهندسی استان، بشیر تشرفی عضو هیات علمی دانشکده فنی دانشگاه سمنان، حمیدرضا کاشی کارشناس نظارت عالی اداره کل مسکن و شهر سازی استان، رحمان عقیلی کارشناس دفتر فنی استانداری و سه نفر انبوه ساز به نام های مصطفی خراسانی ، حمید ضمیری و علی اکبر پهلوانی برگزار کرد.
**ساخت و ساز در سمنان به روش سنتی است
رییس کمیسیون تخصصی عمران سازمان نظام مهندسی استان سمنان گفت : ساخت و سازها کننده ها در این استان در زمان حاضر سنتی ساز هستند.
عبدالرضا دامغانیان بهره گیری از گروه متخصص برای هریک از مصالح نوین به صورت جداگانه و کمبود نیروی متخصص برای استفاده از این محصولات را عمده ترین مشکل در زمینه استفاده از محصولات برشمرد و افزود: قیمت بالای این محصولات، شرایط حمل و نقل متفاوت ، شرایط نگهداری و انبارداری متفاوت برخی از مشکلات استفاده از مصالح نوین در ساخت و ساز هاست.
وی با بیان این که مصالح نوین دارای محدودیت های کیفی از لحاظ داشتن علامت استاندارد ، تاییدیه فنی و گواهینامه فنی هستند، اظهارداشت : براساس مبحث پنجم قانون مصالحی مجاز به استفاده در ساخت و سازهاست که دارای یکی از این سه شرط باشند.
دامغانیان در دسترس نبودن مصالح نوین را یکی دیگر از چالشها دانست و اضافه کرد : ممکن است در زمان افزایش تقاضا میزان محصولات تولیدی کم باشد و جوابگو ی نیاز بازار نباشد و خطر توقف و تعطیلی طرح را به دنبال داشته باشد.
رییس کمیسیون تخصصی عمران سازمان نظام مهندسی استان ، نبود اطمینان و پذیرش عمومی نسبت به مصالح نوین و به دنبال آن کُندی انجام بررسی های طراحی از سوی مراجع فنی تایید کننده طرح را از دیگر مشکلات استفاده از مصالح نوین برشمرد.
وی ادامه داد : احتمال بروز خطا در بر آوردهای مهندسی در زمینه مالی، فنی و زمانی ، نداشتن و نبود قیمت واحد در ===فهارس بهای پایه و درج نشدن مشخصات فنی این محصولات در مشخصات فنی طرح ها و مشکلات در نظارت و قضاوت محدودیت هایی را برای استفاده از محصولات نوین در ساخت و ساز ها ایجاد کرده است.
وی تصریح کرد : مصالح نوین دارای دستور العمل های خاص ایمنی هستند و در زمان حاضر به دلیل نبود آموزش عمومی کنترل این محصولات مشکل است و باعث شده رغبت برای استفاده از این محصولات کم باشد.
دامغانیان تعریف الگو و درجه بندی ساختمان ها بر اساس نوع و کیفیت محصولات به کار رفته را راهکاری اثرگذار برای ترویج استفاده از محصولات نوین در ساخت وسازها اعلام کرد و گفت: برخی سازنده ها از دوام کم برخی محصولات نوین در ساخت و سازها گله مند هستند.
** استفاده از مصالح نوین اجتناب ناپذیر است
کارشناس نظارت عالی اداره کل مسکن و شهرسازی استان سمنان گفت : باید به مبحث ضرورت استفاده از مصالح نوین در ساخت و سازها ریشه ای بپردازیم.
حمیدرضا کاشی در میزگرد ایرنا سمنان افزود : در قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مباحثی که وجود دارد به ریز مسایل ساخت وساز اشاره شده است ولی متاسفانه در اجرا دچار مشکل هستیم .
وی، اجرایی شدن مجری ذی صلاح ،داشتن کارت مهارت عوامل اجرایی و کنترل کیفیت استاندارد مصالح را سه رکن اساسی و لازمه عرصه ساخت وسازها اعلام و اضافه کرد: ناظر ساختمان به صورت تمام وقت در کارگاه حضور ندارد که بتواند بر محیط کارگاه و کیفیت مصالح احاطه و کنترل داشته باشد و اگر ناظر بر کیفیت مصالح نقدی داشته باشد قدرت قانونی برای ملزم کردن مالک ساختمان نسبت به استفاده از مصالح ساختمانی استاندارد ندارد.
کارشناس نظارت عالی اداره کل مسکن و شهرسازی سمنان با اشاره به این که در طرح های عمرانی به دلیل این که سرمایه گذار دولت است می توان دولت را نسبت به اجرای قانون ملزم کرد، گفت : در طرح های عمرانی دفتر فنی قوی حضور دارد و مصالح ساختمانی را از لحاظ نوع ، کیفیت و استاندارد مصالح کنترل می کند.
وی اضافه کرد : در ساخت و سازهای شهری دفتر فنی مستحکم وجود ندارد تا بتواند نقشه های اجرایی و کارگاهی طراحی کند.
کاشی با بیان این که نقشه کشی ها در حوزه ساختمان سازی بسیار ضعیف است، به طور مثال هنوز برای نمای ساختمان الزامی برای طراحی وجود ندارد تا مالک ملزم به اجرا شود.
وی ادامه داد : این اداره کل و شهرداری به عنوان متولی ساخت و ساز شهری به دلیل آنکه مدیریت مالی برعهده مالک است نمی توانند درباره نوع و کیفیت مصالح به کار گیری شده تصمیم بگیرند و مالک تصمیم می گیرد چه مصالحی را خریداری و استفاده کند.
وی خاطرنشان کرد : براساس ماده 35 اداره مسکن و شهرسازی سالانه حدود 500 تا 600 ساختمان در استان بازدید می شود ولی متاسفانه تعداد ساختمان های استفاده شده از مصالح نوین بسیار کم است.
کاشی بیان داشت : مردم نسبت به استفاده از مصالح نوین در ساخت و سازها بی اعتماد هستند چرا که تعداد نمونه هایی که در شهر وجود دارد بسیار محدود است.
وی تصریح کرد: گرایش به محصولات نوین در ساخت وسازهای استان سمنان به 2 درصد هم نمی رسد و کمک گرفتن از رسانه برای تبلیغ کارهای انجام شده و انعکاس نتایج استفاده از محصولات نوین درساخت وسازها در زمینه صرفه جویی انرژی و مقاومت نقش مهمی در تشویق و استفاده محصولات نوین در ساخت وسازها دارد.
کاشی اضافه کرد : دفتر فنی و مهندسی متشکل از چند متخصص در زمینه های مختلف است که هر یک از متخصصان به وسیله یکدیگر کنترل می شود چرا که هر اشتباه فرد کار دفتر را زیرسوال می برد و حتی ممکن است پروانه فعالیت دفاتر لغو شود.
وی بیان داشت : اگر ساخت سازها به روش سنتی صحیح ، قانونمند و درست انجام شود خود انگیزه ای برای استفاده از محصولات نوین برای مقابله با زلزله ایجاد خواهد کرد.
**ساخت و ساز در کشور کارشناسی نیست
کارشناس دفتر فنی استانداری سمنان گفت : در کشور هر فردی با هر سوادی وارد عرصه ساخت و ساز شده و امروز ما با انبوهی از ساختمانهای بیکیفیت مواجه هستیم که توسط افراد فاقد صلاحیت ساخته شدهاند.
رحمان عقیلی افزود : زمانی می توان بناهای با کیفیت داشت که بر اساس قانون در همه ساخت وساز ها مجری ذی صلاح عهده دار ساخت طرح باشد.
وی نداشتن آشنایی کامل ،نبود آموزش کافی درباره اجرا و فقدان فرهنگی را از عوامل کمتر استفاده شدن محصولات نوین در ساخت و ساز اعلام کرد و خاطرنشان کرد: براساس مقایسه ها مصالح نوین نسبت به مصالح سنتی دارای صرفه اقتصادی بالایی هستند اما متاسفانه در شرایط کنونی در ساخت وساز ها قیمت پایین بر کیفیت مصالح غلبه کرده و برای سازندگان مصالح ارزان قیمت نسبت به کیفیت در ارجحیت قرار دارد.
وی اضافه کرد : باید علت یابی شود چرا مهندسان تمایلی به طراحی ساختمان با استفاده از محصولات نوین ندارند.
عقیلی ادامه داد : اگر دستگاه های دولتی در استفاده از محصولات نوین در ساخت وسازها پیشتاز باشند ساختمان های دولتی به عنوان ویترینی از محصولات نوین استفاده شده نقش مهمی در گسترش و تشویق بخش خصوصی در استفاده از این محصولات دارد.
کارشناس دفتر فنی استانداری سمنان گفت : با توجه میزان هزینه پرداخت شده ناظر موظف به نظارت تمام وقت نیست و اینجاست که حضور مجری موثر است.
وی تصریح کرد : مجری ذی صلاح مسوولیت حضور و نظارت تمام وقت بر طرح دارد که نتیجه این نظارت ساخت و ساز با کیفیت است.
عقیلی گفت: در نظر گرفتن محصولات نوین در طراحی به وسیله مهندسان طراح لازمه اجرایی شدن استفاده از محصولات نوین در ساخت و سازهاست.
وی شناسایی و الویت بندی برخی محصولات نوین و الزام و اجبار جایگزینی و حذف برخی مصالح سنتی را از دیگر راهکارهای سوق دادن ساخت وساز به استفاده از محصولات نوین برشمرد.
وی خاطرنشان کرد : در استانداری تحقیقاتی درباره ضرورت استفاده از مصالح نوین در ساخت و ساز شکل نگرفته ولی باید به سمت پژوهش و تحقیق در این زمینه رفت.
عقیلی اضافه کرد : در مرکز تحقیقات مسکن اقدامات و پژوهش هایی درباره محصولات نوین انجام می شود که نیازمند حمایت دربحث تولید هستند.
وی اظهارکرد : به دلیل این که برای استفاده از محصولات نوین در کشور اجباری وجود ندارد و فرهنگ سازی نشده نتیجه تحقیقات در این زمینه ابتر مانده است.
**زلزله ساختمانها را تهدید می کند
عضو هیات علمی دانشکده فنی دانشگاه سمنان گفت : به دلیل زلزله خیز بودن کشور استفاده از محصولات نوین در ساخت و سازها یک ضرورت اجتناب ناپذیر برای حفظ جان انسان هاست.
بشیر تشرفی در این میزگزد ایرنا سبک سازی سازه ها مهمترین پارامتر در رویایی و مقابله با زلزله دانست و گفت : استفاده از مصالح نوین در ساخت وسازها باعث سبک سازی سازه شده و در نتیجه در برابر زلزله مقاوم می شود.
وی اظهارداشت : با توجه به مهم بودن سرعت ساخت و ساز بعد از زلزله استفاده از این محصولات در سریع سازی و انبوه سازی نقش موثری دارد.
تشرفی با بیان این که برخی کارها باید در مبدا مورد آزمایش و کنترل استاندارد و کیفیت انجام شود، بیان داشت : با استانداردسازی و کنترل مصالح در مبدا می توان از ورود بسیاری از مصالح غیر استاندارد در جامعه جلوگیری کرد.
عضو هیات علمی دانشکده فنی دانشگاه سمنان تصریح کرد : براساس آمار که مسوولان اعلام کردند 98 درصد مصالح موجود در بازار غیراستاندارد هستند.
وی خاطرنشان کرد : اگر استفاده از محصولات نوین در ساخت طرح های عمرانی به وسیله دولت اجرایی شود در ترویج فرهنگ استفاده از این محصولات در بین مردم اثرگذار خواهد بود.
**استفاده از مصالح نوین نیازمند فرهنگ سازی
پیمانکار بخش خصوصی و انبوه ساز استان سمنان گفت : بسیاری از مصالح نوین استفاده شده در ساختمان ها بعد از گذشت مدت زمان کوتاه آسیب دیده اند و کارایی خوبی نداشته اند.
حمید ضمیری افزود : نامرغوب بودن ، بی کیفیتی ، نداشتن خدمات پس از فروش و نبود فردی مشاور و پاسخگو در قبال مشکلات و ایرادات مصالح نوین سبب شده رغبت بخش خصوصی نسبت به استفاده از این مصالح کم باشد.
وی با اشاره به مبحث 19 قانون نظام مهندسی که درباره 50 درصد صرفه جویی در انرژی است، اظهارداشت : محصولاتی که نمایندگان مصالح نوین در نمایشگاه ها ارایه می دهند با محصولی که به دست سازنده می رسد بسیار متفاوت و بی کیفیت است و براساس مشخصات تعریف شده در صرفه جویی انرژی نقش ندارند.
وی بی اعتمادی و نوپا بودن نسبت به برخی مصالح نوین را از دیگرضعف های مصالح نوین موجود در بازار برشمرد و اضافه کرد : این مصالح هنوز امتحان خود را پس نداده اند که سازنده با اعتماد و بدون دغدغه از خرابی آن در ساخت و ساز استفاده کند.
ضمیری ادامه داد : در سال های اخیر ساخت و سازها به سمت استفاده از مصالح نوین رفته است مانند لوله های آب گالوانیزه در گذشته جای خود را امروز به لوله های پنج لایه داده است.
وی در عین حال با بیان این که امروز ساخت و سازها از وجود مهندسان ناظر بی تجربه و کم اطلاع رنج می برد ، گفت : دیدگاه حاکمیتی در ساخت و سازها باید تغییر کند و از کمیت و ایجاد درآمد از این راه به سمت کیفیت برویم اگر این مهم تحقق یابد شاهد ساخت وسازهای ایمن و باکیفیت خواهیم بود.
به گفته ضمیری اگر نگاه جزیره ای به سمت نگاه ملی پیش برویم در رسیدن به اهداف موفق خواهیم بود.
وی اظهارداشت : در در بسیاری موارد مانند ساخت منازل مسکونی برای مددجویان کمیته امداد و بهزیستی از مصالح نوین استفاده شود تا یک مددجوی کم درآمد هم بتواند از مزایای این نوع محصولات که صرفه جویی در انرژی است بهره مند شود در فراگیری و فرهنگ سازی استفاده از این محصولات به عنوان نمونه نقش اثر گذاری دارد.
پیمانکار بخش خصوصی و انبوه ساز سمنان ادامه داد : مجری که توانمند و باتجربه باشد همه انبوه سازان استقبال می کنند ولی در شرایط کنونی مجریان کارآمد و زبده نیستند.
**نظارت برای استفاده از مصالح نوین در ساخت و سازها کم است
پیمانکاران بخش خصوصی و انبوه سازان سمنان گفت : قیمت ساختمان در نقاط مختلف شهر سمنان یک قیمت است اگر قیمت ساختمان در مناطق مختلف شهر و با توجه به نوع مصالح به کاربرده شده قیمت گذاری و درجه بندی شود نقش تاثیر گذاری برای افزایش رغبت سازنده در استفاده از مصالح نوین در ساخت و ساز ها دارد.
مصطفی خراسانی طرح درجه بندی ساختمان براساس نوع مصالح به کار رفته را یکی از راهکارهای تشویق سازنده به استفاده از مصالح نوین و با کیفیت در ساخت و سازها برشمرد.
وی ادامه داد : بخش خصوصی به عنوان دلسوز ساختمان خود موافق نظارت صد درصد هست.
خراسانی تصریح کرد : برخورد جدی با مهندس متخلف و درجه بندی مهندسان نقش مهمی در ساخت اصولی ساختمان ها دارد.
این انبوه ساز خاطرنشان کرد: تراکم جمعیتی در سمنان بسیار ضعیف است و ساخت وساز در این شهر در عملا مرده هست.
وی تصریح کرد : در شرایط فعلی سازنده در عمل نشسته است و اگر بخواهیم هزینه اضافی بردوش وی قرار دهیم دیگر توان ادامه نخواهد داشت.
وی گفت : رتبه بندی ساختمان ها و نظارت بر سازه ها نقش مهمی در سوق دادن ساخت وسازها به سمت استفاده از محصولات نوین دارد.
خراسانی یادآورشد : زمانی که ضابطه بر رابطه ارجحیت پیدا کند بسیاری از مشکلات ساخت وساز امروز حل خواهد شد.
پیمانکار بخش خصوصی و انبوه ساز سمنان ادامه داد: ساخت و ساز سود دارد و اشتباه و نبود نظارت درست در این کار موجب ضرر مصرف کننده است
وی با بیان این که در شهر سمنان کمبود مسکن وجود دارد، اظهارداشت : باید تجربیات گذشته درس گرفت و با نظارت بیشتر و حذف واسطه گری در ساخت و سازها به سمت ساخت وسازهای با کیفیت پبش برویم.
در استان بیش از 700 هزار نفری سمنان حدود 400 هزار واحد مسکونی وجود دارد.
6026/7339/7342
کپی شد