به گزارش ایرنا، برای هر شهروندی پیشآمده که در نقاط پرتردد شهری با دختر یا پسربچه ای سمج روبرو شود که به هر بهانه ای دنبال دریافت وجهی است، یا مثلا در مقابل برخی واحدهای صنفی شلوغ و مورد مراجعه مردم مانند داروخانهها، مرد یا زنی بچه بهبغل یا با فرزند معلولش به دنبال ایجاد ترحم در دل عابران و دریافت کمک، به ظاهر، برای رفع مشکل موردی خود است.
تکدیگری پدیده ای نوظهور نیست، ولی ظهور تکدیگری تیمی یا تبدیلشدن آن به یک شغل دائمی و منبع درآمد پایدار، بدون دخالت هیچ مزاحمی، تنها و تنها با سوءاستفاده از حس نوعدوستی، نگاه دینی در دستگیری از نیازمندان و فرهنگ کمک به همنوع، مسالهای است که برخوردنکردن با آن و اجازه به آن برای ریشهدوانی بیشتر و بیشتر از سوی هیچ عقل سلیمی پسندیده و مورد تایید نیست.
در میزگرد «چالشهای تکدیگری در جامعه» در خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) استان سمنان، علی دارینی معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان، ﻋﻠﯽ ﻋﺮﺏ ﻣﻌﺎﻭﻥ ﺣﻤﺎﯾﺖ ﻭ ﺳﻼﻣﺖ ﺧﺎﻧﻮﺍﺩﻩ ﮐﻤﯿﺘﻪ ﺍﻣﺪﺍﺩ استان، علیرضا نوچه رییس اداره سیاسی و اجتماعی فرمانداری سمنان، مجتبی ذوالفقاری معاون خدمات شهری شهرداری منطقه یک سمنان، ساره امیرجان کارشناسمسوول امور آسیبدیدگان اجتماعی بهزیستی استان و محبوبه قدس، کارشناس اورژانس اجتماعی حضور داشتند.
در این میزگرد در زمینه مسایل مرتبط با تکدیگری مانند فرهنگسازی، لزوم آگاهیبخشی به مردم برای کمک به موسسههای خیریه بهجای کمک فردی، لزوم همکاریهای بینبخشی برای کاهش تکدیگری، توانمندسازی برای جلوگیری از این پدیده، لزوم اصلاح و بازنگری با ضمانت اجرایی قوانین مرتبط با تکدیگری، اتباع بهعنوان یکی از معضلات تکدیگری و مشارکت فعالتر موسسههای خیریه برای کمک به نیازمندان برای جلوگیری از تکدیگری مطرح شد.
طبق هدفگذاری مسوولان و برنامهریزی و راهبرد اجرایی دستگاه های اجرایی، فرهنگی، اجتماعی و خدماتی استان سمنان، مقرر است شهر سمنان تا پایان سال 96 به عنوان «شهر بدون متکدی» معرفی شود.
** تکدیگری جرم است
علی دارینی، معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان سمنان با بیان این که تکدیگری تضییع حق تلاشکنندگان جامعه است و در ایران بر اساس شرع و قانون برای مقابله با تکدیگری پیش بینیهایی شده است، گفت : در قانون از تکدیگری در کنار برخی جرائم و معضلات اجتماعی نام برده شده و در ماده 712 و 713 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1375 آمده است.
وی با تاکید بر اینکه تکدیگری جرم محسوب می شود، بیان کرد: وضعیت استان سمنان در موضوع تکدیگری وضعیت پاکی است و می شود گفت پس از تبریز که به شهر بدون متکدی در ایران معروف شده، سمنان جزء شهرهای موفق است.
دارینی با اشاره به همکاری 11 دستگاه کشوری در موضوع متکدیان که هم افزایی بین آنها میتوانند در جمع آوری متکدیان نقش موثری داشته باشد، گفت: دستگاه هایی مانند بهزیستی و فرمانداری ها اهتمام لازم در زمینه جمع آوری متکدیان دارند.
وی با اشاره به این که رهبری به قوه قضاییه در این زمینه اجازه مطالبه گری داده اند که از بازوی دادستانی و بازرسی در این زمینه با نظارت و هشدار استفاده می شود، خاطرنشان کرد : بحث کاهش آسیب های اجتماعی برای دستگاه قضایی جدی است و رهبر انقلاب در سالهای اخیر در موضوع آسیب های اجتماعی تاکید بیشتری دارند.
داراینی با تشریح سامانه جامع اطلاعات مردمی با نام «سجام» به کارایی این سامانه در مقابله با آسیب های اجتماعی از جمله تکدیگری اشاره و اضافه کرد: در طراحی و اجرای سامانه سجام از فنلاند و سوئد که کمترین مفاسد اداری را دارند، استفاده شده و به نوعی امر به معروف و نهی از منکر الکترونیکی است که با استفاده از شبکه مجازی امکان اطلاع یابی، تحلیل و پیشگیری از وقوع جرائم در سطح جامعه را فراهم می سازد.
وی یادآور شد : قانون مرتبط با موضوع تکدیگری از قوانین دارای سابقه طولانی در کشور است و بحث اصلی آن لزوم بررسی علت های اجرایی نشدن آن است.
** ضعف قانون برای مقابله با تکدیگری
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان سمنان با اشاره به این که جوامع دارای قوانین قوی مشکلاتشان به سرعت حل می کنند با تاکید بر این که پیشتر از نگرش دینی و بومی، قانون است که ایجاد فرهنگ می کند، یادآور شد: قانونی اثرگذار است که ضمانت اجرایی قوی داشته و از سویی اجرای آن وابسته به شخص مسوول نباشد.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان سمنان یادآور شد: سال 94 رهبری انقلاب دستور پیشگیری اجتماعی برخی آسیب ها را دادند که شامل حاشینهنشینی، اعتیاد، طلاق و مفاسد اخلاقی می شود، پیشگیری، شناسایی علل و عوامل، اتخاذ تدابیری برای از بین بردن آسیب در این موارد را ضروری دانست، از سوی دیگر، چهار آسیب اجتماعی مورد تاکید رهبری برای رفع در جامعه، با تکدیگری ارتباط دارد.
وی تصریح کرد : ماده های 712 و 713 قانون مجازات اسلامی مصوب در سال 1375 تدوین شد که به روزرسانی این قانون با شرایط کنونی بر عهده مجلس شورای اسلامی است.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان سمنان تاکید کرد : موفقیت در سمنان در برخورد با پدیده تکدیگری به خاطر هم افزایی و مسوولیت پذیری در بخش های مختلف دستگاه های اجرایی است.
**نامشخص بودن متولی برخورد با تکدیگری
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان سمنان بیان کرد : متولی اصلی برخورد با تکدیگری در کشور مشخص نیست در حالی که حرف اول تا آخر باید در این زمینه بر عهده یک نهاد باشد، آیین نامه ساماندهی متکدیان در شورای اداری در سال 1378 به کشور ابلاغ شد و بر همین اساس، کمیته ساماندهی متکدیان، جایگاه قانونی دارد .
وی با تاکید بر این که در مرحله اول پیشگیری باید دید چه چیزی نیاز است که اصلا متکدی نداشته باشیم، اضافه کرد: تا قبل از پایان امسال شعار «سمنان شهر بدون متکدی» محقق می شود زیرا همگرایی در دستگاه های متولی در این استان وجود دارد.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان سمنان بیان کرد : برخی از دستگاه هایی که فعالیت مرتبط با تکدیگری دارند با 11 دستگاه اصلی در ارتباط نیستند و باید برای دستیابی به هدف کاهش متکدیان در سطح شهرها، اشتراک هدفمند اطلاعات در این حوزه صورت گیرد.
** غیربومیبودن 100 درصد متکدیان سمنان
رئیس اداره سیاسی اجتماعی فرمانداری سمنان با بیان اینکه در بررسی ها مشخص شده است 100 درصد متکدیان شهر سمنان غیربومی هستند و 95 درصد متکدیان زیر 18 ساله را اتباع غیرایرانی تشکیل می دهند، یادآور شد: از ابتدای سال 96 فرمانداری به واسطه جایگاه حاکمیتی و برای هماهنگی برای کاهش آسیب های اجتماعی، ساماندهی متکدیان با فراخوان دستگاه های مرتبط را در دستور کار قرار داد و امسال 65 متکدی دستگیر شدند.
علیرضا نوچه ادامه داد: از 13 نفری که در آخرین نوبت جمع آوری متکدیان در سمنان دستگیرشدند، سه فرد زیر 18 ساله غیربومی بودند و بقیه کودکان اتباع افغان بودند.
نوچه با اشاره به مشارکت دفتر امور اتباع و مهاجرین خارجی استانداری سمنان در طرح جمع آوری متکدیان شهر سمنان، گفت: بر این اساس اتباع خارجی متکدی در اولین دستگیری متعهد به ترک این کار می شوند و در نوبت بعد مجبور به ترک کشور می شوند.
رئیس اداره سیاسی اجتماعی فرمانداری سمنان، با اشاره به اینکه 98 درصد مردم این استان باسواد و در موضوعات فرهنگی و اجتماعی پیشرو هستند، گفت: حدود 70 درصد مردم استان سمنان از خدمات بیمه تامین اجتماعی بهره مندند که نشان از فرهنگ کار و تلاش و آینده نگری است.
وی با اشاره به اینکه سمنان به عنوان شهر اخلاق شناخته می شود و در مباحث فرهنگی و اجتماعی مردم پیشرو دارد، افزود: همین روحیه مردم باعث شده شهر سمنان به ماوایی برای متکدیان تبدیل شود، مردم دیندار سمنان با توجه به تاکیدهای دین اسلام برای کمک به نیازمندان، در هر کجا نیازمندی را میبینند برای کمک مالی، فکری و معنوی کمکاری نمی کنند که البته این موضوع مورد سوء استفاده قرار گرفته است.
** تبدیل شهر بدون متکدی سمنان تا سال 96
رئیس اداره سیاسی اجتماعی فرمانداری سمنان با اشاره به تاکید محمدرضا خباز استاندار سمنان مبنی بر اینکه تا پایان سال 96 سمنان باید به شهر بدون متکدی تبدیل شود، خاطرنشان کرد: طرح جمع آوری متکدیان در شهر سمنان به همین منظور همچنان با همکاری دستگاه های قضایی و اجرایی مرتبط ادامه می یابد و به صورت هفتگی هماهنگی های لازم با دستگاه های متولی اجرا می شود.
وی با تاکید بر ضرورت بازنگری قوانین مربوط به مقابله با تگدی گری، گفت: رویکرد قوانین باید برخورد بلندمدت با تکدیگری باشد تا پدیده تکدیگری از جامعه برچیده شود که این بازنگری قوانین وظیفه مجلس شورای اسلامی است.
نوچه تاکید کرد: در ساماندهی بحث تکدیگری باید قانون به روزرسانی شود، وظایف دستگاه های اجرایی و خدماتی به روشنی بیان و تاکید شود، در مرحله بعد آگاهی دادن به مردم در بخش برخورد مناسب با متکدیان است، اینکه مردم بدانند کمک به نیازمندان را باید به دستگاه ها خدماتی بسپارند.
رییس اداره سیاسی اجتماعی فرمانداری سمنان با تاکید بر تبیین تفکیک نیازمندان واقعی از متکدی سودجو برای مردم، افزود: شهروندان باید از کمک موردی به افراد متکدی به خاطر اعتقاد دینی و فرهنگ کمک به نیازمندان خودداری کنند.
نوچه یادآور شد: متکدیان امروز با اطلاع از ضعف قانون به راحتی قانونگریزی دارند در حالی که 10 سال گذشته متکدیان این میزان آگاهی نداشتند، ولی امروزه متکدیان از قانون مطلع هستند و از خلاهای قانونی برای کار خود استفاده می کنند.
وی گفت: مقابله با تکدیگری در بلندمدت نیاز به اصلاح قانون دارد، در میان مدت فرهنگسازی بین مردم برای برخورد مناسب با نیازمندان به جای کمک موردی، فضاسازی شهری از طریق تابلوها و از طریق سخنرانی امامان جمعه برای اینکه کمک به نیازمندان جامعه از کمک های فردی به موسسه های خیریه، بهزیستی و کمیته امداد سپرده شود.
رییس اداره سیاسی اجتماعی فرمانداری سمنان افزود: در دوره ای برخورد با متکدیان برخورد انتظامی صرف بود، اکنون طرح های برخورد با متکدیان با پیوست اجتماعی در شهر سمنان اجرایی می شود، یعنی افرادی که جمع آوری می شوند از طریق مصاحبه شناسنامهدار می شوند و بر اساس نیاز فرد به حوزه مرتبط ارجاع می شود مثلا اگر فرد متکدی معلول بود رسیدگی به وضعیت وی بر عهده بهزیستی است.
نوچه با بیان اینکه متکدی مسوولیت اجتماعی و در تولید نقشی ندارد و از سویی به توسعه اقتصادی و اجتماعی نیز آسیب می زند، بیان کرد: جامعه متکدی در سمنان محدود است، ولی با این وجود فرمانداری سمنان در تلاش است این پدیده گسترده نشود و شهر سمنان ماوایی برای متکدیان دیگر استان ها نشود.
** طرح ساماندهی موسسه های خیریه
رییس اداره سیاسی اجتماعی فرمانداری سمنان، با اشاره به فعالیت 40 موسسه نیکوکاری در شهر سمنان که نشان از اهمیت خیراندیشی مردم در امور روزانه شان است، خاطرنشان کرد: حدود 140 مجوز سازمان مردم نهاد در مرکز استان ارایه شده که در حوزههای سلامت، خیریه، تهیه جهیزیه و کمک های نقدی و غیرنقدی فعالیت دارند.
علیرضا نوچه گفت: الان به صورت جزیره ای فعالیت دارند و خدمت میدهند، برنامهای برای ارتباط و اتصال آنها تدوین شده است تا از سوء استفاده افراد سودجو از این موسسه ها جلوگیری شود و مثلا یک فرد از 10 موسسه همزمان کمک دریافت نکند که این طرح با همکاری فرمانداری، بهزیستی و کمیته امداد اجرایی می شود.
**مهاجرپذیری ریشه تکدیگری در سمنان
ساره امیرجان، کارشناس مسوول آسیب های اجتماعی اداره کل بهزیستی استان سمنان، با بیان اینکه ساماندهی کودکان متکدی بین 6 تا 18 ساله مربوط به بهزیستی است، گفت: علت اصلی تکدیگری در این بازه سنی، فقر خانواده و مشکلات اقتصادی و فرهنگی است و بیشتر این افراد اتباع خارجی هستند که دست به کار خیابانی می زنند.
وی با تاکید بر اینکه در کشور بهزیستی فعالتر از وظیفه خود در موضوع تکدیگری وارد شده است، افزود: کودکانی که در طرح های جمع آوری متکدیان به بهزیستی تحویل می شوند، طی 24 ساعت با مصاحبه های ویژه، تعیین تکلیف می شوند، بیشتر این کودکان از اتباع افغان هستند و به همین دلیل مقایسه سمنان با تبریز از نظر داشتن متکدی مقایسه بهجایی نیست.
وی با اشاره به اینکه مهاجرپذیربودن سمنان یکی از دلایل وجود متکدیان است، خاطرنشان کرد: گاهی خانواده ای گذری از استان سمنان عبور می کنند و با دیدن خدمات مناسب اجتماعی در استان سمنان، طایفه خود را از استان مبدا به استان دعوت می کنند، به همین دلیل در مراکز شبهخانواده بهزیستی شاهد حضور چند فرزند از یک خانواده دچار آسیب هستیم.
امیرجان با اشاره به ارایه مشاوره های فردی و خانوادگی به کودکانی که در طرح جمع آوری متکدیان به بهزیستی تحویل می شوند، از ایجاد مرکز آموزشی کودکان و خانواده در بهزیستی کشور خبر داد و گفت: این مرکز ویژه کودکان متکدی 6 تا 18 ساله در مراکز استان های ایجاد می شود و با بررسی شرایط آنها، در این مرکز روزانه برای توانمندسازی آنها در کنار خانواده تلاش می شود.
کارشناس مسوول آسیب های اجتماعی اداره کل بهزیستی استان سمنان تاکید کرد: ریشههای تکدیگری، فقر، بیکاری، مهاجرت و مشکلات خانوادگی است و خلاهای قانونی نیز برای ساماندهی هر کدام از این عوامل مشخص است.
وی با اشاره به توجه به رویکرد مناسب در فرهنگسازی و تبلیغات محیطی برای مردم در بحث تکدیگری، یادآور شد: در آگاهسازی و تبلیغ برای مردم باید توجه داشت مردم زیاد اهل مطالعه و بروشور نیستند، مردم ما بصری هستند و به بیلبورد و تابلوهای شهری بیش از مطالعه بروشور توجه دارند، پس در طراحی این تابلوها باید از زبان عادی، مردمی و ملموس برای اثرگذاری بیشتر استفاده شود.
** ساماندهی تکدیگری درگیر نگاه بخشی و حاکمیتی صرف
علی عرب، معاون سلامت و خانواده کمیته امداد استان سمنان، گفت:
در جریان رسیدگی به مساله تکدیگری 2 آسیب وجود دارد که یکی نگاه بخشی به مساله ساماندهی مساله تکدیگری و دیگری نگاه حاکمیتی صرف است.
وی، با تاکید بر استفاده از توان مردم و موسسه های خیریه برای ساماندهی تکدیگری، گفت: باید به رشد فرهنگی مردم برای کاهش متکدیان در شهر کمک شود، مردم باید بدانند اگر فردی نیازمند است به دستگاه های خدماتی مانند بهزیستی و کمیته امداد مراجعه و نیاز خود را برطرف می کند، پس با این آگاهی دیگر به هر فردی که در گوشه خیابان نشسته، به عنوان نیازمند نگاه نمی شود و به این مساله دامن زده نمی شود.
عرب، تاکید کرد: اگر مردم به هر فردی به عنوان نیازمند در گوشه خیابان کمک کنند، آن فرد این مساله را به عنوان شغل خود تلقی و از حس نوعدوستی شهروندان سوء استفاده میکند و این نوع کمک به شکلی تکدی پروری است.
معاون سلامت و خانواده کمیته امداد استان سمنان گفت: آگاهی بخشی به مردم از طریق تابلوهای شهری بسیار تاثیرگذار است که شهرداری سمنان به تازگی این تابلوها را در سطح شهر نصب کرده و موجی برای اطلاع رسانی به مردم در زمینه آغاز شده تا به مردم کمک شود که تفاوت نیازمند واقعی با متکدی را شناسایی کنند.
وی افزود: در بررسی های انجام شده در کمیته امداد استان سمنان، سمنان نسبت به دیگر استان ها متکدیان کمتری دارد، فقط در 2 شهر سمنان و شاهرود در استان متکدی داریم و در بقیه شهرها در حد یک یا دو نفر متکدی وجود دارد.
عرب بیان کرد: طبق مصوبه استانداری سمنان، اگر فردی به خاطر تکدیگری موظف به خروح از استان شود، در صورتی که این فرد یا خانواده نیازمند بود، کمیته امداد هزینه خروج آن فرد یا خانواده را از استان تقبل می کند.
** شناسایی متکدیان غیربومی در کمیته امداد
معاون سلامت و خانواده کمیته امداد استان سمنان با اشاره به اینکه در بررسی های کمیته امداد مشخص شده است برخی از متکدیان سمنان اهل زابل، زاهدان و روستاهای سنینشین جنوب خراسان هستند که هویت مشخصی هم ندارند، افزود: خدمت گیرندگان کمیته امداد در استان سمنان از بستگان و آشنایان خود در استانهای دیگر به خاطر نوع خدمت دهی دستگاه های خدمت رسان دعوت می کنند و بسیاری از آسیب های از جمله تکدیگری در سمنان طایفه ای شده است.
معاون سلامت و خانواده کمیته امداد استان سمنان تاکید کرد: اولین و آخرین قدم برای برچیده شدن تکدیگری از شهر این است که مردم نباید به متکدیان کمک کنند چرا که نیازمند واقعی از دستگاه های خدمت رسان مانند کمیته امداد و بهزیستی برای رفع نیاز خود استفاده می کند نه گوشه خیابان و با ایجاد حس ترحم در بین شهروندان.
** ساماندهی متکدیان نیازمند مدیریت واحد
مجتبی ذوالفقاری، معاون خدمات شهری شهرداری منطقه یک سمنان، گفت: منظر و زیبایی شهری با وجود متکدیان از بین می رود و از این بابت، جمع آوری متکدیان به منظور حفظ منظر شهری از وظیفه های شهرداری است، ولی این مساله باید ریشه یابی شود.
وی، با بیان اینکه در طرح های گذشته جمع آوری متکدیان ، متکدی پس از ارایه یک تعهد ساده دوباره به تکدیگری برمی گشت، یادآور شد: به همین دلیل راهکار واقعی برای حل مساله تکدیگری ریشه شناسی این پدیده است تا برخوردهای موردی.
ذوالفقاری، با اشاره به اینکه کودکان اتباع خارجی به ویژه افغان عمده کودکان متکدی شهر سمنان را شامل می شوند، گفت: همسو بودن دستگاه ها و مدیریت واحد برای مقابله با پدیده تکدیگری، بهترین راهکار برای مقابله و اثرگذاری بلندمدت در این حوزه است.
معاون خدمات شهری شهرداری منطقه یک سمنان بیان کرد: قوانین شهرداری مصوب سال 1332 است که ماده 55 آن مربوط به ساماندهی متکدیان است، به روزنبودن این قانون چالشی برای اجرای طرح های ساماندهی متکدیان است.
ذوالفقاری با اشاره به موفقیت فرهنگسازی در طرح های موفقی مانند همیار پلیس، گفت: برای مقابله با تکدیگری نیز باید از همین شکل فرهنگسازی استفاده شود.
** ناامن کردن محیط برای متکدیان
معاون خدمات شهری شهرداری منطقه یک سمنان با یادآوری اینکه یکسال است طرح جمع آوری متکدیان از سوی شهرداری سمنان اجرا می شود، گفت: در این طرح با کمک نیروی انتظامی و دادستانی، محیط برای متکدیان ناامن می شود تا به کاهش این پدیده اجتماعی کمک شود.
معاون خدمات شهری شهرداری منطقه یک سمنان تاکید کرد: با هماهنگی و همسویی تمام دستگاه های مرتبط با این پدیده، تحقق شعار «سمنان شهر بدون متکدی» تا پایان سال 96 امکان پذیر است.
6103 گزارش و انتشار: مصطفی دهقان
برای آگاهی از تازهترین اخبار و رویدادها در استان سمنان به نشانی IRNASEMNAN@ کانال اخبار ایرنا سمنان مراجعه کنید
تکدیگری پدیده ای نوظهور نیست، ولی ظهور تکدیگری تیمی یا تبدیلشدن آن به یک شغل دائمی و منبع درآمد پایدار، بدون دخالت هیچ مزاحمی، تنها و تنها با سوءاستفاده از حس نوعدوستی، نگاه دینی در دستگیری از نیازمندان و فرهنگ کمک به همنوع، مسالهای است که برخوردنکردن با آن و اجازه به آن برای ریشهدوانی بیشتر و بیشتر از سوی هیچ عقل سلیمی پسندیده و مورد تایید نیست.
در میزگرد «چالشهای تکدیگری در جامعه» در خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) استان سمنان، علی دارینی معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان، ﻋﻠﯽ ﻋﺮﺏ ﻣﻌﺎﻭﻥ ﺣﻤﺎﯾﺖ ﻭ ﺳﻼﻣﺖ ﺧﺎﻧﻮﺍﺩﻩ ﮐﻤﯿﺘﻪ ﺍﻣﺪﺍﺩ استان، علیرضا نوچه رییس اداره سیاسی و اجتماعی فرمانداری سمنان، مجتبی ذوالفقاری معاون خدمات شهری شهرداری منطقه یک سمنان، ساره امیرجان کارشناسمسوول امور آسیبدیدگان اجتماعی بهزیستی استان و محبوبه قدس، کارشناس اورژانس اجتماعی حضور داشتند.
در این میزگرد در زمینه مسایل مرتبط با تکدیگری مانند فرهنگسازی، لزوم آگاهیبخشی به مردم برای کمک به موسسههای خیریه بهجای کمک فردی، لزوم همکاریهای بینبخشی برای کاهش تکدیگری، توانمندسازی برای جلوگیری از این پدیده، لزوم اصلاح و بازنگری با ضمانت اجرایی قوانین مرتبط با تکدیگری، اتباع بهعنوان یکی از معضلات تکدیگری و مشارکت فعالتر موسسههای خیریه برای کمک به نیازمندان برای جلوگیری از تکدیگری مطرح شد.
طبق هدفگذاری مسوولان و برنامهریزی و راهبرد اجرایی دستگاه های اجرایی، فرهنگی، اجتماعی و خدماتی استان سمنان، مقرر است شهر سمنان تا پایان سال 96 به عنوان «شهر بدون متکدی» معرفی شود.
** تکدیگری جرم است
علی دارینی، معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان سمنان با بیان این که تکدیگری تضییع حق تلاشکنندگان جامعه است و در ایران بر اساس شرع و قانون برای مقابله با تکدیگری پیش بینیهایی شده است، گفت : در قانون از تکدیگری در کنار برخی جرائم و معضلات اجتماعی نام برده شده و در ماده 712 و 713 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1375 آمده است.
وی با تاکید بر اینکه تکدیگری جرم محسوب می شود، بیان کرد: وضعیت استان سمنان در موضوع تکدیگری وضعیت پاکی است و می شود گفت پس از تبریز که به شهر بدون متکدی در ایران معروف شده، سمنان جزء شهرهای موفق است.
دارینی با اشاره به همکاری 11 دستگاه کشوری در موضوع متکدیان که هم افزایی بین آنها میتوانند در جمع آوری متکدیان نقش موثری داشته باشد، گفت: دستگاه هایی مانند بهزیستی و فرمانداری ها اهتمام لازم در زمینه جمع آوری متکدیان دارند.
وی با اشاره به این که رهبری به قوه قضاییه در این زمینه اجازه مطالبه گری داده اند که از بازوی دادستانی و بازرسی در این زمینه با نظارت و هشدار استفاده می شود، خاطرنشان کرد : بحث کاهش آسیب های اجتماعی برای دستگاه قضایی جدی است و رهبر انقلاب در سالهای اخیر در موضوع آسیب های اجتماعی تاکید بیشتری دارند.
داراینی با تشریح سامانه جامع اطلاعات مردمی با نام «سجام» به کارایی این سامانه در مقابله با آسیب های اجتماعی از جمله تکدیگری اشاره و اضافه کرد: در طراحی و اجرای سامانه سجام از فنلاند و سوئد که کمترین مفاسد اداری را دارند، استفاده شده و به نوعی امر به معروف و نهی از منکر الکترونیکی است که با استفاده از شبکه مجازی امکان اطلاع یابی، تحلیل و پیشگیری از وقوع جرائم در سطح جامعه را فراهم می سازد.
وی یادآور شد : قانون مرتبط با موضوع تکدیگری از قوانین دارای سابقه طولانی در کشور است و بحث اصلی آن لزوم بررسی علت های اجرایی نشدن آن است.
** ضعف قانون برای مقابله با تکدیگری
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان سمنان با اشاره به این که جوامع دارای قوانین قوی مشکلاتشان به سرعت حل می کنند با تاکید بر این که پیشتر از نگرش دینی و بومی، قانون است که ایجاد فرهنگ می کند، یادآور شد: قانونی اثرگذار است که ضمانت اجرایی قوی داشته و از سویی اجرای آن وابسته به شخص مسوول نباشد.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان سمنان یادآور شد: سال 94 رهبری انقلاب دستور پیشگیری اجتماعی برخی آسیب ها را دادند که شامل حاشینهنشینی، اعتیاد، طلاق و مفاسد اخلاقی می شود، پیشگیری، شناسایی علل و عوامل، اتخاذ تدابیری برای از بین بردن آسیب در این موارد را ضروری دانست، از سوی دیگر، چهار آسیب اجتماعی مورد تاکید رهبری برای رفع در جامعه، با تکدیگری ارتباط دارد.
وی تصریح کرد : ماده های 712 و 713 قانون مجازات اسلامی مصوب در سال 1375 تدوین شد که به روزرسانی این قانون با شرایط کنونی بر عهده مجلس شورای اسلامی است.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان سمنان تاکید کرد : موفقیت در سمنان در برخورد با پدیده تکدیگری به خاطر هم افزایی و مسوولیت پذیری در بخش های مختلف دستگاه های اجرایی است.
**نامشخص بودن متولی برخورد با تکدیگری
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان سمنان بیان کرد : متولی اصلی برخورد با تکدیگری در کشور مشخص نیست در حالی که حرف اول تا آخر باید در این زمینه بر عهده یک نهاد باشد، آیین نامه ساماندهی متکدیان در شورای اداری در سال 1378 به کشور ابلاغ شد و بر همین اساس، کمیته ساماندهی متکدیان، جایگاه قانونی دارد .
وی با تاکید بر این که در مرحله اول پیشگیری باید دید چه چیزی نیاز است که اصلا متکدی نداشته باشیم، اضافه کرد: تا قبل از پایان امسال شعار «سمنان شهر بدون متکدی» محقق می شود زیرا همگرایی در دستگاه های متولی در این استان وجود دارد.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان سمنان بیان کرد : برخی از دستگاه هایی که فعالیت مرتبط با تکدیگری دارند با 11 دستگاه اصلی در ارتباط نیستند و باید برای دستیابی به هدف کاهش متکدیان در سطح شهرها، اشتراک هدفمند اطلاعات در این حوزه صورت گیرد.
** غیربومیبودن 100 درصد متکدیان سمنان
رئیس اداره سیاسی اجتماعی فرمانداری سمنان با بیان اینکه در بررسی ها مشخص شده است 100 درصد متکدیان شهر سمنان غیربومی هستند و 95 درصد متکدیان زیر 18 ساله را اتباع غیرایرانی تشکیل می دهند، یادآور شد: از ابتدای سال 96 فرمانداری به واسطه جایگاه حاکمیتی و برای هماهنگی برای کاهش آسیب های اجتماعی، ساماندهی متکدیان با فراخوان دستگاه های مرتبط را در دستور کار قرار داد و امسال 65 متکدی دستگیر شدند.
علیرضا نوچه ادامه داد: از 13 نفری که در آخرین نوبت جمع آوری متکدیان در سمنان دستگیرشدند، سه فرد زیر 18 ساله غیربومی بودند و بقیه کودکان اتباع افغان بودند.
نوچه با اشاره به مشارکت دفتر امور اتباع و مهاجرین خارجی استانداری سمنان در طرح جمع آوری متکدیان شهر سمنان، گفت: بر این اساس اتباع خارجی متکدی در اولین دستگیری متعهد به ترک این کار می شوند و در نوبت بعد مجبور به ترک کشور می شوند.
رئیس اداره سیاسی اجتماعی فرمانداری سمنان، با اشاره به اینکه 98 درصد مردم این استان باسواد و در موضوعات فرهنگی و اجتماعی پیشرو هستند، گفت: حدود 70 درصد مردم استان سمنان از خدمات بیمه تامین اجتماعی بهره مندند که نشان از فرهنگ کار و تلاش و آینده نگری است.
وی با اشاره به اینکه سمنان به عنوان شهر اخلاق شناخته می شود و در مباحث فرهنگی و اجتماعی مردم پیشرو دارد، افزود: همین روحیه مردم باعث شده شهر سمنان به ماوایی برای متکدیان تبدیل شود، مردم دیندار سمنان با توجه به تاکیدهای دین اسلام برای کمک به نیازمندان، در هر کجا نیازمندی را میبینند برای کمک مالی، فکری و معنوی کمکاری نمی کنند که البته این موضوع مورد سوء استفاده قرار گرفته است.
** تبدیل شهر بدون متکدی سمنان تا سال 96
رئیس اداره سیاسی اجتماعی فرمانداری سمنان با اشاره به تاکید محمدرضا خباز استاندار سمنان مبنی بر اینکه تا پایان سال 96 سمنان باید به شهر بدون متکدی تبدیل شود، خاطرنشان کرد: طرح جمع آوری متکدیان در شهر سمنان به همین منظور همچنان با همکاری دستگاه های قضایی و اجرایی مرتبط ادامه می یابد و به صورت هفتگی هماهنگی های لازم با دستگاه های متولی اجرا می شود.
وی با تاکید بر ضرورت بازنگری قوانین مربوط به مقابله با تگدی گری، گفت: رویکرد قوانین باید برخورد بلندمدت با تکدیگری باشد تا پدیده تکدیگری از جامعه برچیده شود که این بازنگری قوانین وظیفه مجلس شورای اسلامی است.
نوچه تاکید کرد: در ساماندهی بحث تکدیگری باید قانون به روزرسانی شود، وظایف دستگاه های اجرایی و خدماتی به روشنی بیان و تاکید شود، در مرحله بعد آگاهی دادن به مردم در بخش برخورد مناسب با متکدیان است، اینکه مردم بدانند کمک به نیازمندان را باید به دستگاه ها خدماتی بسپارند.
رییس اداره سیاسی اجتماعی فرمانداری سمنان با تاکید بر تبیین تفکیک نیازمندان واقعی از متکدی سودجو برای مردم، افزود: شهروندان باید از کمک موردی به افراد متکدی به خاطر اعتقاد دینی و فرهنگ کمک به نیازمندان خودداری کنند.
نوچه یادآور شد: متکدیان امروز با اطلاع از ضعف قانون به راحتی قانونگریزی دارند در حالی که 10 سال گذشته متکدیان این میزان آگاهی نداشتند، ولی امروزه متکدیان از قانون مطلع هستند و از خلاهای قانونی برای کار خود استفاده می کنند.
وی گفت: مقابله با تکدیگری در بلندمدت نیاز به اصلاح قانون دارد، در میان مدت فرهنگسازی بین مردم برای برخورد مناسب با نیازمندان به جای کمک موردی، فضاسازی شهری از طریق تابلوها و از طریق سخنرانی امامان جمعه برای اینکه کمک به نیازمندان جامعه از کمک های فردی به موسسه های خیریه، بهزیستی و کمیته امداد سپرده شود.
رییس اداره سیاسی اجتماعی فرمانداری سمنان افزود: در دوره ای برخورد با متکدیان برخورد انتظامی صرف بود، اکنون طرح های برخورد با متکدیان با پیوست اجتماعی در شهر سمنان اجرایی می شود، یعنی افرادی که جمع آوری می شوند از طریق مصاحبه شناسنامهدار می شوند و بر اساس نیاز فرد به حوزه مرتبط ارجاع می شود مثلا اگر فرد متکدی معلول بود رسیدگی به وضعیت وی بر عهده بهزیستی است.
نوچه با بیان اینکه متکدی مسوولیت اجتماعی و در تولید نقشی ندارد و از سویی به توسعه اقتصادی و اجتماعی نیز آسیب می زند، بیان کرد: جامعه متکدی در سمنان محدود است، ولی با این وجود فرمانداری سمنان در تلاش است این پدیده گسترده نشود و شهر سمنان ماوایی برای متکدیان دیگر استان ها نشود.
** طرح ساماندهی موسسه های خیریه
رییس اداره سیاسی اجتماعی فرمانداری سمنان، با اشاره به فعالیت 40 موسسه نیکوکاری در شهر سمنان که نشان از اهمیت خیراندیشی مردم در امور روزانه شان است، خاطرنشان کرد: حدود 140 مجوز سازمان مردم نهاد در مرکز استان ارایه شده که در حوزههای سلامت، خیریه، تهیه جهیزیه و کمک های نقدی و غیرنقدی فعالیت دارند.
علیرضا نوچه گفت: الان به صورت جزیره ای فعالیت دارند و خدمت میدهند، برنامهای برای ارتباط و اتصال آنها تدوین شده است تا از سوء استفاده افراد سودجو از این موسسه ها جلوگیری شود و مثلا یک فرد از 10 موسسه همزمان کمک دریافت نکند که این طرح با همکاری فرمانداری، بهزیستی و کمیته امداد اجرایی می شود.
**مهاجرپذیری ریشه تکدیگری در سمنان
ساره امیرجان، کارشناس مسوول آسیب های اجتماعی اداره کل بهزیستی استان سمنان، با بیان اینکه ساماندهی کودکان متکدی بین 6 تا 18 ساله مربوط به بهزیستی است، گفت: علت اصلی تکدیگری در این بازه سنی، فقر خانواده و مشکلات اقتصادی و فرهنگی است و بیشتر این افراد اتباع خارجی هستند که دست به کار خیابانی می زنند.
وی با تاکید بر اینکه در کشور بهزیستی فعالتر از وظیفه خود در موضوع تکدیگری وارد شده است، افزود: کودکانی که در طرح های جمع آوری متکدیان به بهزیستی تحویل می شوند، طی 24 ساعت با مصاحبه های ویژه، تعیین تکلیف می شوند، بیشتر این کودکان از اتباع افغان هستند و به همین دلیل مقایسه سمنان با تبریز از نظر داشتن متکدی مقایسه بهجایی نیست.
وی با اشاره به اینکه مهاجرپذیربودن سمنان یکی از دلایل وجود متکدیان است، خاطرنشان کرد: گاهی خانواده ای گذری از استان سمنان عبور می کنند و با دیدن خدمات مناسب اجتماعی در استان سمنان، طایفه خود را از استان مبدا به استان دعوت می کنند، به همین دلیل در مراکز شبهخانواده بهزیستی شاهد حضور چند فرزند از یک خانواده دچار آسیب هستیم.
امیرجان با اشاره به ارایه مشاوره های فردی و خانوادگی به کودکانی که در طرح جمع آوری متکدیان به بهزیستی تحویل می شوند، از ایجاد مرکز آموزشی کودکان و خانواده در بهزیستی کشور خبر داد و گفت: این مرکز ویژه کودکان متکدی 6 تا 18 ساله در مراکز استان های ایجاد می شود و با بررسی شرایط آنها، در این مرکز روزانه برای توانمندسازی آنها در کنار خانواده تلاش می شود.
کارشناس مسوول آسیب های اجتماعی اداره کل بهزیستی استان سمنان تاکید کرد: ریشههای تکدیگری، فقر، بیکاری، مهاجرت و مشکلات خانوادگی است و خلاهای قانونی نیز برای ساماندهی هر کدام از این عوامل مشخص است.
وی با اشاره به توجه به رویکرد مناسب در فرهنگسازی و تبلیغات محیطی برای مردم در بحث تکدیگری، یادآور شد: در آگاهسازی و تبلیغ برای مردم باید توجه داشت مردم زیاد اهل مطالعه و بروشور نیستند، مردم ما بصری هستند و به بیلبورد و تابلوهای شهری بیش از مطالعه بروشور توجه دارند، پس در طراحی این تابلوها باید از زبان عادی، مردمی و ملموس برای اثرگذاری بیشتر استفاده شود.
** ساماندهی تکدیگری درگیر نگاه بخشی و حاکمیتی صرف
علی عرب، معاون سلامت و خانواده کمیته امداد استان سمنان، گفت:
در جریان رسیدگی به مساله تکدیگری 2 آسیب وجود دارد که یکی نگاه بخشی به مساله ساماندهی مساله تکدیگری و دیگری نگاه حاکمیتی صرف است.
وی، با تاکید بر استفاده از توان مردم و موسسه های خیریه برای ساماندهی تکدیگری، گفت: باید به رشد فرهنگی مردم برای کاهش متکدیان در شهر کمک شود، مردم باید بدانند اگر فردی نیازمند است به دستگاه های خدماتی مانند بهزیستی و کمیته امداد مراجعه و نیاز خود را برطرف می کند، پس با این آگاهی دیگر به هر فردی که در گوشه خیابان نشسته، به عنوان نیازمند نگاه نمی شود و به این مساله دامن زده نمی شود.
عرب، تاکید کرد: اگر مردم به هر فردی به عنوان نیازمند در گوشه خیابان کمک کنند، آن فرد این مساله را به عنوان شغل خود تلقی و از حس نوعدوستی شهروندان سوء استفاده میکند و این نوع کمک به شکلی تکدی پروری است.
معاون سلامت و خانواده کمیته امداد استان سمنان گفت: آگاهی بخشی به مردم از طریق تابلوهای شهری بسیار تاثیرگذار است که شهرداری سمنان به تازگی این تابلوها را در سطح شهر نصب کرده و موجی برای اطلاع رسانی به مردم در زمینه آغاز شده تا به مردم کمک شود که تفاوت نیازمند واقعی با متکدی را شناسایی کنند.
وی افزود: در بررسی های انجام شده در کمیته امداد استان سمنان، سمنان نسبت به دیگر استان ها متکدیان کمتری دارد، فقط در 2 شهر سمنان و شاهرود در استان متکدی داریم و در بقیه شهرها در حد یک یا دو نفر متکدی وجود دارد.
عرب بیان کرد: طبق مصوبه استانداری سمنان، اگر فردی به خاطر تکدیگری موظف به خروح از استان شود، در صورتی که این فرد یا خانواده نیازمند بود، کمیته امداد هزینه خروج آن فرد یا خانواده را از استان تقبل می کند.
** شناسایی متکدیان غیربومی در کمیته امداد
معاون سلامت و خانواده کمیته امداد استان سمنان با اشاره به اینکه در بررسی های کمیته امداد مشخص شده است برخی از متکدیان سمنان اهل زابل، زاهدان و روستاهای سنینشین جنوب خراسان هستند که هویت مشخصی هم ندارند، افزود: خدمت گیرندگان کمیته امداد در استان سمنان از بستگان و آشنایان خود در استانهای دیگر به خاطر نوع خدمت دهی دستگاه های خدمت رسان دعوت می کنند و بسیاری از آسیب های از جمله تکدیگری در سمنان طایفه ای شده است.
معاون سلامت و خانواده کمیته امداد استان سمنان تاکید کرد: اولین و آخرین قدم برای برچیده شدن تکدیگری از شهر این است که مردم نباید به متکدیان کمک کنند چرا که نیازمند واقعی از دستگاه های خدمت رسان مانند کمیته امداد و بهزیستی برای رفع نیاز خود استفاده می کند نه گوشه خیابان و با ایجاد حس ترحم در بین شهروندان.
** ساماندهی متکدیان نیازمند مدیریت واحد
مجتبی ذوالفقاری، معاون خدمات شهری شهرداری منطقه یک سمنان، گفت: منظر و زیبایی شهری با وجود متکدیان از بین می رود و از این بابت، جمع آوری متکدیان به منظور حفظ منظر شهری از وظیفه های شهرداری است، ولی این مساله باید ریشه یابی شود.
وی، با بیان اینکه در طرح های گذشته جمع آوری متکدیان ، متکدی پس از ارایه یک تعهد ساده دوباره به تکدیگری برمی گشت، یادآور شد: به همین دلیل راهکار واقعی برای حل مساله تکدیگری ریشه شناسی این پدیده است تا برخوردهای موردی.
ذوالفقاری، با اشاره به اینکه کودکان اتباع خارجی به ویژه افغان عمده کودکان متکدی شهر سمنان را شامل می شوند، گفت: همسو بودن دستگاه ها و مدیریت واحد برای مقابله با پدیده تکدیگری، بهترین راهکار برای مقابله و اثرگذاری بلندمدت در این حوزه است.
معاون خدمات شهری شهرداری منطقه یک سمنان بیان کرد: قوانین شهرداری مصوب سال 1332 است که ماده 55 آن مربوط به ساماندهی متکدیان است، به روزنبودن این قانون چالشی برای اجرای طرح های ساماندهی متکدیان است.
ذوالفقاری با اشاره به موفقیت فرهنگسازی در طرح های موفقی مانند همیار پلیس، گفت: برای مقابله با تکدیگری نیز باید از همین شکل فرهنگسازی استفاده شود.
** ناامن کردن محیط برای متکدیان
معاون خدمات شهری شهرداری منطقه یک سمنان با یادآوری اینکه یکسال است طرح جمع آوری متکدیان از سوی شهرداری سمنان اجرا می شود، گفت: در این طرح با کمک نیروی انتظامی و دادستانی، محیط برای متکدیان ناامن می شود تا به کاهش این پدیده اجتماعی کمک شود.
معاون خدمات شهری شهرداری منطقه یک سمنان تاکید کرد: با هماهنگی و همسویی تمام دستگاه های مرتبط با این پدیده، تحقق شعار «سمنان شهر بدون متکدی» تا پایان سال 96 امکان پذیر است.
6103 گزارش و انتشار: مصطفی دهقان
برای آگاهی از تازهترین اخبار و رویدادها در استان سمنان به نشانی IRNASEMNAN@ کانال اخبار ایرنا سمنان مراجعه کنید
کپی شد