به گزارش ایرنا، گوشت مهمترین فرآورده خام دامی است که سلامت آن بیش از هر چیز به امکانات و شرایط سالم بهداشتی کشتارگاه ها مرتبط است و به نکاتی مانند مکان‌یابی صحیح کشتارگاه که از اساس باید در خارج از نقاط مسکونی باشد و همچنین نظارت و رعایت کامل موازین بهداشتی گره خورده است
کشتارگاه های دام از گذرگاه های حساس و منبع مهم تامین فرآورده اصلی پروتئینی تغذیه مردم است که مسایل بهداشتی، نظارت بر ذبح شرعی، رعایت استانداردهای لازم در فرآیندهای ورود دام تا خروج فرآورده دامی یعنی گوشت قرمز و حتی لحاظ نکاتی مانند پیش‌نگهداری روانی دام تا مراقبت‌های بهداشتی ضروری گوشت تازه‌ذبح‌شده با آن مرتبط است.
برنامه جامع ساماندهی بهداشتی کشتارگاه های کشور سال 1382 در دامپزشکی کشور تدوین و نسخه های اصلاح و با لحاظ سیمای استانی آن در سال 1392 ارایه شد، از سوی دیگر، بر اساس قانون از سال 1334 ساماندهی کشتارگاه ها و تامین گوشت قرمز شهروندان بر عهده شهرداری‌ها بوده و با وجود تخصصی‌شدن بسیاری از فرآیندهایی که از گذشته بر عهده شهرداری‌ها بوده، مسوولیت ساماندهی کشتارگاه همچنان بر عهده شهرداری‌ها و در سازمان زیرمجموعه آن با نام سازمان مشاغل شهری و فرآورده های کشاورزی دنبال می شود.
در سال های گذشته برای برون‌سپاری و خصوصی‌سازی کشتارگاه های دام از شهرداری به سرمایه‌گذار بخش خصوصی اقدام هایی در استان سمنان انجام شد؛ این رویکرد به دلیل نداشتن صرفه اقتصادی فعالیت کشتارگاه ها، با استقبال چشم‌گیری از سوی بخش خصوصی روبرو نشد و گاه با سوءمدیریت و کم‌کاری‌های بخش خصوصی، به پیچیده‌شدن وضعیت کشتارگاه‌های استان سمنان به ویژه در مرکز استان انجامید.
تمام مسایل مربوط به وضعیت کشتارگاه های دام دراستان سمنان در این نکات خلاصه می شود: مدیریت کشتارگاه های دام استان صرفه اقتصادی ندارد، بخش خصوصی برای مدیریت و ساماندهی آن رغبتی ندارد، شهرداری ها برای ساماندهی کشتارگاه ها اعتبار ویژه ای نیاز دارند که در این سال ها از آن بی‌بهره‌بوده‌اند، در شوراهای اسلامی شهر حساسیت ویژه نسبت به مساله کشتارگاه باید ایجاد شود، ساماندهی کشتارگاه ها نیاز است به عنوان مساله ای بحرانی قلمداد و در تصمیم‌گیری‌های کلان استانی برای تخصیص اعتبار مدنظر قرار گیرد، شهرداری ها با همکاری فرمانداری و سایر دستگاه های نظارتی و خدماتی با توجه به شرایط شهری باید طرحی برای ساماندهی یا ایجاد کشتارگاه های جدید تدوین کنند.
در استان سمنان تا پیش از سال 1390 تعداد 11 کشتارگاه سنتی فعال بود که با نظارت های بهداشتی و توجه به رعایت نکات ضروری، به هفت کشتارگاه رسید و در شرایط کنونی با تعطیلی دو کشتارگاه در بسطام و شهمیرزاد، به پنج کشتارگاه در شهرهای سمنان، گرمسار، دامغان، مهدیشهر و شاهرود تبدیل شده است، کشتارگاه گرمسار به طور کامل صنعتی است و بقیه کشتارگاه های دام استان سمنان نیمه سنتی محسوب می شود.
نکته اساسی درباره بیشتر کشتارگاه های استان سمنان به ویژه در سمنان و شاهرود که پرجمعیت‌ترین شهرهای استان سمنان هستند، نیاز به احداث کشتارگاه در مکان جدید با رعایت کامل نکات بهداشتی و نظارتی و تامین تجهیزات مورد نیاز است؛ این فرآیند در شهر سمنان آغازشده و در مرحله تامین زمین قراردارد، کشتارگاه شاهرود متلعق به 40 سال پیش است و در حال حاضردر نقطه مسکونی شهر قرار دارد و باید به همت شهرداری با تامین اعتبار و طرح ویژه، به مکان جدیدی نقل مکان کند.
شیوع موج‌گونه بیماری خون ریزی دهنده تب کریمه کنگو در تابستان 96 مساله کشتارگاه ها را بار دیگر مطرح و حساس کرد، پیشگیری از شیوع این بیماری در کشتارگاه ها به تجهیزاتی به نام پیش‌سردکن نیاز دارد تا گوشت تازه ذبح‌شده 24 ساعت در آن نگهداری و پس از آن وارد بازار شود، تامین این تجهیزات به 15 میلیارد ریال اعتبار نیاز داشت که در کشتارگاه ها تامین و این تجهیزات ایجاد شد، ولی به دلیل مشکلات اعتباری در کشتارگاه شاهرود تامین نشد؛ حال با توجه به اینکه بیماری تب کریمه کنگو کُشنده و بومی کشور شده است، نیاز شدیدی به توجه ویژه به تامین این تجهیزات در کشتارگاه شاهرود دیده می شود.

** شکل سنتی کشتارگاه‌ها از دید دامپزشکی پذیرفتنی نیست
مدیرکل دامپزشکی استان سمنان با اشاره به فعالیت 11 کشتارگاه دام در استان تا قبل از سال 1390 به شکل سنتی، گفت: به دلیل صرفه اقتصادی کشتارگاه های طیور در کشور و در استان سمنان به صورت صنعتی پاگرفت، ولی بیش از 20 سال است که کشتارگاه های دام به دلیل نداشتن صرفه اقتصادی توسعه و سر و سامان درستی پیدانکرده‌اند که علت اصلی آن مباحث اقتصادی است که به این خاطر کمتر مورد توجه سرمایه گذاران قرار گرفته است.
محمد سعیدی افزود: سال 1389 مصوب شد که از 11 کشتارگاه سنتی که فقط سالنی بود برای ورود و ذبح دام و وضعیت بهداشتی آن با شرایط روز متناسب نبود، پنج کشتارگاه تعطیل شود و یک کشتارگاه برای آرادان و گرمسار، یک کشتارگاه برای سمنان و سرخه، یک کشتارگاه برای مهدیشهر، یک کشتارگاه برای دامغان و یک کشتارگاه برای شاهرود ایجاد شود.
وی یادآورشد: کشتارگاه گرمسار ، ایوانکی، آرادان و سرخه تعطیل شدند و کشتارگاه های بسطام و شهمیرزاد باقی ماندند و به صورت سنتی ادامه فعالیت دادند.
مدیرکل دامپزشکی استان سمنان با اشاره به اینکه برای پنج کشتارگاه اصلی استان از همان سال 1390 اقداماتی برای رفع نواقص، ممیزی و ایجاد شرایط بهداشتی مناسب با همکاری متولیان آنها یعنی شهرداری ها انجام شد، گفت: این همراهی ها انجام شد تا کشتارگاه های موجود به حد قابل قبولی برسند تا گوشت خروجی آنها آلوده نباشد و به معنی استاندارد و ایده آل بودن نیست.
وی تاکید کرد: کشتارگاه های سمنان و شاهرود را با هزینه های شهرداری ها به صورت چینی صدبند نگداشته ایم و حس می کنیم انگیزه خوبی در استان برای توسعه کشتارگاه های استان وجود ندارد و الان بحث های اقتصادی وجود دارد.

** کشتارگاه‌های سمنان و شاهرود در وضعیت بحرانی
مدیرکل دامپزشکی استان سمنان ادامه داد: شهرداری سمنان در سال های گذشته کشتارگاه این شهر را به بخش خصوصی واگذار کرد که وضع اقتصادی مناسبی نداشت و آن را رها کرد و در حال حاضر به صورت خودگردانی اداره می شود و حداقل ها در کشتارگاه های سمنان رعایت می شود و در برخی مسایل به مرحله پلمب رسیده است.
سعیدی بیان کرد: کشتارگاه شاهرود اکنون در اختیار شهرداری است، در داخل شهر قرارگرفته در حالی که باید یک کیلومتر از حریم شهری خارج باشد و هر هزینه ای در این کشتارگاه برای آینده این شهر سودمند نیست و باید یا با تشویق سرمایه گذار یا سرمایه گذاری خود شهرداری، برای ایجاد کشتارگاه جدید در شاهرود برنامه ریزی شود.
مدیرکل دامپزشکی استان سمنان با اشاره به موج شیوع بیماری خونریزی دهنده تب کریمه کنگو، یادآور شد: به دلیل مراقبت برای جلوگیری از شیوع این بیماری، 2 کشتارگاه سنتی بسطام و شهمیرزاد امسال تعطیل شد زیرا گوشت خروجی آنها از نظر بهداشتی قابل قبول نبود، و اکنون برای پنج کشتارگاه موجود باید فکر اساسی کرد، در شهر میامی نیز با کمک سرمایه گذار یا شهرداری می توان یک کشتارگاه تیپ چهار پیش بینی کرد.
وی خاطرنشان کرد: از آنجا که فرآورده خام دامی سریع فاسد می شود موضوع کشتارگاه با دیگر موارد مربوط به غذای مردم متفاوت است، به صورتی که اگر گوشت دامی 2 ساعت از روند مناسب نگهداری خارج باشد، روند فسادپذیری آن آغازمی شود.
مدیرکل دامپزشکی استان سمنان گفت: بیماری تب کریمه 20 ساله در کشور بومی شده و با وجود مواردی از این بیماری در استان های اطراف ، تعطیل شدن کشتارگاه های سنتی به همین منظور انجام شد، در پنج کشتارگاه فعلی استان سمنان در چهار کشتارگاه پیش سردخانه به منظور جلوگیری از بیماری تب کریمه کنگو ایجاد شد و فقط در کشتارگاه شاهرود به دلیل مساله اعتباری این تجهیزات تامین نشد که از دیدگاه دامپزشکی قابل قبول نیست.

** نیاز به عزم جدی در استان سمنان برای ساماندهی کشتارگاه ها
مدیرکل دامپزشکی استان سمنان تاکید کرد: نباید منتظر بخش خصوصی برای ساماندهی کشتارگاه های استان سمنان باشیم، البته در گام اول باید سرمایه گذار بخش خصوصی تامین شود، ولی وقتی به دلیل نداشتن صرفه اقتصادی ورود بخش خصوصی کارساز نیست، باید تکلیف کشتارگاه های استان با عزم جدی مسوولان استانی تعیین شود زیرا مساله سلامت مردم مطرح است و هیچ مساله ای نباید برای شهرداری ها از این مساله مهمتر باشد زیرا هنوز طبق قانون شهرداری ها مسوولیت اصلی در این زمینه دارند.
وی افزود: شهرداری ها باید طرحی برای ساماندهی یا ایجاد کشتارگاه های جدید ارایه دهند تا بخش های دولتی و نظارتی بر آن نظارت کنند و شهرداری ها نباید تنها به فکر سپردن کشتارگاه به بخش خصوصی باشند.
سعیدی گفت: در سمنان 2 دهه منتظر سرمایه گذار خصوصی برای کشتارگاه بودیم ولی این مساله سرانجامی نخواهد داشت، در شاهرود نیز با فقدان پیش‌سردکن سالم سازی گوشت مساله‌دار است و شهرداری شاهرود در این زمینه کم‌کاری کرده‌است در حالی که شهرداری دامغان به سرعت این تجهیزات ضروری را تامین کرد.
مدیرکل دامپزشکی استان سمنان خاطرنشان کرد: به کشتارگاه های سمنان و شاهرود از سوی شهرداری بی مهری شده است، شرایط کنونی کشتارگاه های سمنان و شاهرود از نظر دامپزشکی بحرانی است ولی در شاهرود بحرانی‌تر است.
وی اضافه کرد: شهرداری شاهرود باید برای تامین پیش سردکن اقدام لازم را انجام دهد زیرا در هر صورت با ایجاد کشتارگاه جدید این تجهیزات مانند دیگر تجهیزات داخل کشتارگاه ها قابل انتقال است، همانطور که شهرداری شاهرود مشکل خودروی حمل گوشت را امسال برطرف کرد، برای تامیه پیش سردکن نیز باید اقدام کند.
وی با بیان اینکه مشکل اصلی کشتارگاه شاهرود قرارگرفتن در نقطه مسکونی شهر است، وگر نه در برخی نقاط کشور، کشتارگاه هایی با عمر 60 ساله ولی با تجهیزات به روز در حال فعالیت است، یادآور شد: مشکلات کشتارگاه ها به سه گروه مهم، عمده و بحرانی تقسیم بنید می شود که مشکلات عمده و مهم با ارایه تذکر و اخطار برای اصلاح نظارت می شود ولی اجازه ادامه فعالیت برای کشتارگاهی با داشتن مشکلات بحرانی جرم محسوب می شود، نبود پیش‌سردکن و غیربهداشتی بودن بخش کله‌پاک‌کنی در کشتارگاه دام مساله بحرانی است.

** ساماندهی کشتارگاه‌ها با توجه به شرایط موجود
مهدی شرفیه، معاون دفتر امور شهری و شوراهای استانداری سمنان نیز در این میزگرد با اشاره به تاکید مسوولان استان سمنان بر رعایت ضوابط کامل بهداشتی برای ارایه سالم ترین مواد غذایی به ویژه به شهروندان استان، گفت: تعطیلی برخی کشتارگاه های سنتی در برخی شهرهای استان سمنان نیز به همین منظور بوده است که در بسطام و شهمیرزاد رخ داد.
وی افزود: اکنون کشتارگاه های سمنان و شاهرود بیشترین مساله را در استان سمنان دارند، در دوره ای کشتارگاه های سمنان به صورت قانونی تحویل بخش خصوصی شده ولی کار ساماندهی آن روی زمین مانده است، به همین منظور 6 ماه پیش مسوولیت کشتارگاه از بخش خصوصی اخذ و به شهرداری سمنان واگذار شد.
شرفیه با اشاره به اینکه اولویت مسوولان استان سمنان ساماندهی کشتارگاه سمنان در زمین فعلی است و با مسوولیت سازمان های زیرمجموعه شهرداری است، گفت: کشتارگاه شاهرود همچنان با مسوولیت شهرداری است و به بخش خصوصی واگذارنشده است و مساله اصلی این کشتارگاه، تامین پیش‌سردکن برای سالم ماندن گوشت است که اعتبار آن بیش از 10 میلیارد ریال است و باید در اعتبارات سال آینده شهرداری شاهرود پیش بینی شود.
معاون دفتر امور شهری و شوراهای استانداری بیان کرد: در انتظار هستیم طرح ویژه شهرداری های برای کشتارگاه ها در شهرستان های استان ارایه و پخته شود و با بررسی کامل و ارایه طرح به استانداری، طرح کشتارگاه های دام ساماندهی شود.

** شهرداری سمنان به دنبال تامین زمین برای کشتارگاه جدید
جواد نجاریانی، معاون خدمات امور شهری شهرداری سمنان در این میزگرد گفت: سال 1388 بر اساس نیاز شهر سمنان، با رایزنی با سازمان ریاست جمهوری، ایجاد یک کشتارگاه صنعتی در سمنان مانند گرمسار رایزنی شد که معاون برنامه ریزی وقت ریاست جمهوری دستور به استفاده از کشتارگاه گرمسار داد.
وی ادامه داد: مکاتبه از سوی استاندار وقت سمنان نیز راه به جایی نبرد و نتیجه قطعی نداد، کشتارگاه در سال 1377 به صورت رایگان به بخش خصوصی تحویل شد، در دوره ای به خاطر غیربهداشتی بودن تا پلمب شدن پیش رفت که با ورود شهرداری، شرایط و ضوابط مدنظر دامپزشکی و بهداشت تامین شد تا مشکلات آن دوره برطرف شود که با 300 میلیون ریال حداقل ها تامین شد.
نجاریانی با بیان اینکه به جای این اقدامات به عنون مُسکن های موقت، در دوره ای با مدیریت فرمانداری، دستگاه های مرتبط موظف به کمک برای سرپاماندن کشتارگاه سمنان شدند، خاطرنشان کرد: به دلیل مشکلات اقتصادی، سرمایه گذار بخش خصوصی این مجموعه را رها کرده زیرا مدیریت کشتارگاه ها برای سرمایه گذار بخش خصوصی صرفه اقتصاد ندارد.
معاون خدمات امور شهری شهرداری سمنان با اشاره به اینکه ایجاد کشتارگاهی با شرایط بهداشتی و بخش های مختلفی مانند پیش‌سردکن و مراحل بسته‌بندی امروز بیش از 50 میلیارد ریال هزینه دارد، گفت: سازمان همیاری اعلام آمادگی کرده است تا ساماندهی این کشتارگاه را انجام دهد که این امر نیز نیمه‌کاره ماند.
وی یادآور شد: سازمان مشاغل شهری و فراورده های کشاورزی از زیرمجموعه های شهرداری سمنان اعلام آمادگی کرده است تا با در اختیارقراردادن عرصه و زمین مورد نیاز و خدمات دستگاه های مختلف، این مجموعه یک کشتارگاه جدید در سمنان ایجاد می‌کند.
نجاریانی خاطرنشان کرد: این سازمان زیرمجموعه شهرداری سمنان اکنون با شرط همکاری همه دستگاه ها، برای ایجاد یک کشتارگاه در شهر سمنان آمادگی دارد، زیرا کشتارگاه فعلی در شان شهر سمنان نیست و آن چیزی که باید باشد نیست
معاون خدمات امور شهری شهرداری سمنان با بیان اینکه نزدیک بودن کشتارگاه به آرامستان باعث ایجاد بوی بد در آن منطقه از شهر سمنان شده و برای شهروندان ناخوشایند است، یادآور شد: هرچند برای شهرداری مقرون به صرفه نیست ولی وظیفه قانونی شهرداری است و نیاز است با مدیریت واحد در یک کارگروه ویژه، در یک دوره زمانی، مجوزهای لازم به شهرداری برا یایجاد کشتارگاه در زمین جدید از سوی شهرداری ایجاد شود.

** نیاز به تشکیل کارگروهی برای ساماندهی کشتارگاه ها
نجاریانی گفت: از نظر موارد جزئی و فنی نیز شهرداری برای ساماندهی مسایل مختلف کشتارگاه ها نیاز به همراهی سایر دستگاه های اجرایی و نظارتی در قالب کارگروهی ویژه دارد و مسایلی مانند تسهیلات، زمین، خدمات زیرساختی آب، برق و گاز، سرعت بیشتری بگیرد.
الیاس افضلی، مدیرعامل سازمان مشاغل شهری و فرآورده های کشاورزی شهرداری سمنان نیز با اشاره به بر اساس برنامه جامع ساماندهی بهداشتی کشتارگاه های دام کشور، گفت: برای ایجاد کشتارگاه زیرساختها باید فراهم شود، از سویی حمایت های صنفی در سمنان رویکرد مناسبی وجود ندارد، ارتباط بین گرداننده فعلی و اتحادیه قصابان ارتباط مطلوبی وجود ندارد.
وی گفت: در سمنان بخش خصوصی مسولیت کشتارگاه سمنان را در دوره ای بر عهده گرفت و به علت ناتوانی مالی از آن خارج شد و در حال حاضر شهرداری مسوولیت ساماندهی آن را عهده دار است.
افضلی با بیان اینکه مشکل اصلی برای ایجاد کشتارگاه جدید در سمنان، انتخاب زمین ویژه مورد تایید دستگاه های مختلف است و تاکنون شهرداری سمنان در چهار مرحله زمین به این منظور در نقاط مختلف پیشنهادداده و همچنان مورد تایید قرار نگرفته است، تا خواست مسوولان استان و شهرستان سمنان نباشد، مشکل کشتارگاه در هیچ شهر استان برطرف نمی شود.
مدیرعامل سازمان مشاغل شهری و فرآورده های کشاورزی شهرداری سمنان تاکید کرد: این آمادگی وجود دارد در صورت واگذاری زمین به شهرداری سمنان برای احداث کشتارگاه که وظیفه قانونی شهرداری است، این نهاد عمومی ظرف 6 ماه بعد شرایط بهره برداری و آمادگی برای آغاز کشتار در مکان جدید را فراهم کند.

** عزم استانی برای حل اساسی مساله کشتارگاه ها شکل بگیرد
امیر عرب اسماعیلی، معاون خدمات شهری شهرداری شاهرود، با بیان اینکه شهرداری ها در حال حاضر مجری کشتارگاه ها شده اند، گفت: در حالی که شهرداری متولی کشتارگاه های نیست، بر اساس قانون 1334 در ماده 55 قانون شهرداری ها، بسیاری تکالیف از جمله کشتارگاه ها بر عهده شهرداری قرارداده شد، در طول زمان بسیاری از تکالیف قانونی شهرداری ها بر عهده سازمان تخصصی قرار گرفت.
وی با اشاره به مشخص نبودن مسوولیت اصلی کشتارگاه ها در کشور، ادامه داد: باید دید متولی کشتارگاه ها در کلان کشور بر عهده چه سازمانی است اگر شهرداری ها مسولیت دارند، بر اساس ساختار از مقیاس کشوری به این موضوع در استانها کمک شود
عرب اسماعیلی تاکید کرد: شهرداری شاهرود نسبت به وضعیت کنونی کشتارگاه این شهر رضایت ندارد زیرا این مجموعه در مرکز شهر قرارگرفته و مسایل بهداشتی خود را دارد و از سویی از نظر اقتصادی برای شهرداری مدیریت کشتارگاه مقرون به صرفه نیست.
معاون خدمات شهری شهرداری شاهرود با بیان اینکه در شهرداری شاهرود سازمانی به نام شاغل شهری و فرآورده های کشاورزی وجود ندارد ولی بدنه شهرداری شاهرود با دامپزشکی و مرکز بهداشت نهایت همکاری را داشته تا سالم‌سازی و رعایت موازین بهداشتی تا حد ممکن محقق شود، تاکید کرد: برخی اقدامات عمرانی و بهداشتی در کشتارگاه های شاهرود انجام شد تا شرایط مدنظر دامپزشکی و مرکز بهداشت تامین شود، درباره پیش‌سردکن نیز مجوز خرید از شورای شهر اخذ شده و مبلغی برای خرید آن در دو بخش در اختیار شهرداری قرارخواهد گرفت.
وی یادآور شد: یک متقاضی سرمایه گذار بخش خصوصی برای مدیریت کشتارگاه شاهرود وارد شده، ولی وجود کشتارگاه در مرکز شهر شاهرود مساله اصلی است که در بافت مسکونی قرار گرفته است و باید به فکر احداث یک کشتارگاه در خارج از بخش مسکونی شهر شاهرود بود.
عرب اسماعیلی با اشاره به اینکه در زمان احداث کشتارگاه شاهرود، این مکان مسکونی نبوده ولی با گذشت زمان و توسعه شهر و ارایه پروانه های مختلف ساخت، کشتارگاه در نقطه مسکونی قرار گرفته، گفت: کشتارگاه شاهرود اکنون در مجاورت طرح شهدا و شهرک امام قرار گرفته است، هر اقدام عمرانی برای ساماندهی کشتارگاه شاهرود در مکان فعلی سودمند نیست و در گام اول باید به فکر انتقال این مجموعه به منطقه ای خارج از منطقه مسکونی بود و شهرداری شاهرود به این منظور آمادگی همکاری کامل دارد.
معاون خدمات شهری شهرداری شاهرود با تاکید بر اینکه دغدغه متولیان نظارتی و شهروندان در باره کشتارگاه شاهرود قابل قبول است، گفت: ولی شهرداری به تنهایی قادر به ساماندهی مساله کشتارگاه نیست و باید مسوولان بلندپایه به کمک این مساله وارد شوند، شهرداری ها و شوراهای اسلامی شهر پای این موضوع هستند.
عرب اسماعیلی، کشتارگاه های سمنان و شاهرود را مانند بیمارانی توصیف کرد که با هر نسخه ای، حالشان یک روز و یکسال مساعد می شود و خاطرنشان کرد: شهرداری ها قادر به مدیریت این کشتارگاه در مکان های فعلی نیستند و رسیدگی به واحدهای زیرمجموعه در گام های بعدی قرار دارد.
وی گفت: عزم جدی در استان سمنان برای ساماندهی کشتارگاه های دیده نمی شود و مانند دیگر استان ها باید با تصمیم کشوری و عزم داخل استان، اصل مساله کشتارگاه ها از اساس رسیدگی شود، نیاز است معاونت عمرانی استانداری سمنان به صورت جدی وارد موضوع شود.
معاون خدمات شهری شهرداری شاهرود گفت: برای مزایده البرزشرقی شهرداری شاهرود 740 میلیارد ریال کنارگذاشت و همین مساله باعث ایجاد موانعی در تامین منابع مالی برای کشتارگاه شده است، در حالی که شهرداری شاهرود متوجه حساسیت مساله کشتارگاه و ضرورت تامین هرچه سریع تر پیش سردکن است.
معاون خدمات شهری شهرداری شاهرود با تاکید بر لزوم حساسیت شوراهای اسلامی شهر و کمیته انطباق فرمانداری ها درباره نیاز اعتباری شهرداری برای ساماندهی کشتارگاه ها، یادآور شد: لحاظ اعتبار ویژه برای کشتارگاه ها در بودجه سالانه شهرداری مهمترین مساله برای ساماندهی کشتارگاه های استان سمنان است.

** ایجاد کشتارگاه صنعتی حلّال مشکلات بهداشتی
فرجام باطبی، مدیر سلامت محیط و حرفه‌ای دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان، با بیان اینکه نظارت بر کشتارگاه ها بر عهده دامپزشکی و مراکز بهداشت است، گفت : نظارت کامل بر روند تولید و تهیه فراورده دامی بر عهده دامپزشکی است.
وی با اشاره به اینکه کشتارگاه ها به دلیل اینکه جزء اماکنی هستند که تولید فرآورده غذایی در آن انجام می شود تحت نظارت مستمر مراکز بهداشت هستند، افزود: نظارت، آموزش، اخطار و ارجاع به مراجع قضایی و گاهی تا تعطیلی واحد در روند کاری نظارت مراکز بهداشتی است.
وی یادآور شد: در گزارش مراکز بهداشت شهرستان های سمنان، دامغان و گرمسار،70 درصد موارد در بازرسی ها در حوزه بهداشت فردی، ساختمانی و سالن و انبارها، تجهیزات، زیرزمین و سردخانه ها، مربوط به کشتارگاه سمنان است.
مدیر سلامت محیط و حرفه‌ای دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان گفت: ساماندهی کشتارگاه سمنان باید در اولویت شهرداری قرار گیرد و بیشتر مشکلات این واحد مربوط به نداشتن متولی آن و محدودیت منابع مالی بازمی‌گردد.
باطبی با بیان اینکه در سال 96 از سوی کارشناسان مرکز بهداشت شهرستان های زیرنظر دانشگاه علوم پزشکی استان سمنان از کشتارگاه این شهر در پنج مرحله بازدید و یک مرحله اخطار داده شد، گفت: سه مورد بازدید از کشتارگاه طیور سمنان و یک مرحله ارایه آموزش، یک اخطاریه به کشتارگاه مهدیشهر، تعطیل‌شدن کشتارگاه شهمیرزاد در شهرستان مهدیشهر، نظارت بر تکمیل کشتارگاه سرخه، چهار مرحله بازدید و دو مرحله مکاتبه کشتارگاه دام دامغان ، چهار مرحله بازدید از کشتارگاه طیور دامغان با اعلام نواقص از اقدامات سال 96 در نظارت بر کشتارگاه بوده است.

** مسایل بهداشتی متعدد کشتارگاه فعلی شاهرود
علیرضا شیخ‌زاده، کارشناس ارشد معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، گفت: کشتارگاه شاهرود 50 سال پیش احداث شده و در آن زمان بر اساس جمعیت مناسب بوده ولی امروز در بافت مسکونی قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه کشتارگاه شاهرود دارای تاسیسات نگهداری موقت دام و سامانه مدیریت خونابه است، ولی شکایت های زیادی از شهروندان به خاطر قرارگرفتن این مجموعه در بافت شهری داشته ایم، گفت: سر و صدای مربوط به حمل و نقل، وجود دام، تجمع حشرات به خاطر کشتارگاه در منطقه مسکونی، از جمله شکایت های مردمی از کشتارگاه شاهرود است.
وی با تاکید بر اینکه کشتارگاه شاهرود باید از مکان فعلی نقل مکان کند تا تمام مسایل بهداشتی آن برطرف شود، خاطرنشان کرد: شهرداری شاهرود در دو نوبت، اقدامات اساسی برای تعمیر و ساماندهی ساختمان در کشتارگاه شاهرود انجام داد، ولی شبکه دفع فاضلاب و مواد زائد در کشتارگاه شاهرود به روز نیست و فقط جوابگوی یک سوم از میزان کشتار فعلی آن است.
کارشناس ارشد معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شاهرود تاکید کرد: روزانه 6 تا هفت تانکر هشت هزار لیتری از مجموعه فاضلاب کشتارگاهی در شاهرود بارگیری می شود و با طی مسافت 20 کیلومتر به سمت بسطام تخلیه می شود.
شیخ زاده یادآور شد: با توجه به شیوع بیماری تب کریمه کنگو امسال در استان های همسایه، تامین پیش‌سردکن برای کشتارگاه شاهرود ضروری است.
وی ادامه داد: واحد کله‌پاچه پاک‌‌کنی در طبقه زیرین کشتارگاه شاهرود که در گذشته با هدف ارایه آلایش سالم ایجاد شده، اکنون با روش سنتی مطلوب قصابان مدیریت می شود که باید به این مساله رسیدگی و مسایل بهداشتی لازم رعایت شود زیرا شرایط کنونی بسیار نامناسب است.
وی با تاکید بر اینکه بخش کله‌پاچه‌پاک‌کنی کشتارگاه شاهرود باید به صورت نیمه مکانیزه یا تمام مکانیزه تبدیل شود، گفت: درج مشخصات بهداشتی دیگر مساله بسیار ضروری در کشتارگاه شاهرود است، سال گذشته دامپزشکی شاهرود 20 تن کله‌پاچه فریزشده از قصابان کشف کرد ولی باید توجه داشت که این آلایش قابلیت فریزکردن ندارد.
6103 گزارش و انتشار: مصطفی دهقان
برای آگاهی از تازه‌ترین اخبار و رویدادهای استان سمنان به نشانی IRNASEMNAN@ کانال اخبار ایرنا سمنان مراجعه کنید.
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.