به گزارش ایرنا، کتاب و مطالعه غذای روح است، کتاب در کشور ما با سبقه فرهنگی و تاریخی و اسلامی جایگاه ویژه ای داشته است، ایرانیان در طول تاریخ همیشه به وجود کتابخانه های معتبر و دانشمندپرور شهره بوده که منبع مهمی برای پرورش صاحبان تفکر بودهاست، دنیای امروز دنیای فناوری است، فضای مجازی و اینترنت بیشتر وقت شهروندان را به خود اختصاص داده، حال و روز مهربانترین یار بشر یعنی کتاب که روزگاری موثقترین منبع فرهنگسازی و اصلاحگر ریشهای مسایل انسان بود، در این شرایط نگرانکننده و محل تامل است.
امروزه با وجود اینترنت، فضای مجازی و انواع برنامه های مبتنی بر تلفن همراه، کشش بیشتر قشرهای جامعه به این سمت است و نقش کتاب و مطالعه به شکل سنتی آن کمرنگ شده است، برخی البته معتقدند حیات کتاب در قالب غیرکاغذی آن دریچه ای تازه به دنیای مطالعه برای کاربران گشوده است و برخی فضای مجازی را منبعی از اخبار و اطلاعات غیرموثق و غیرواقعی میدانند که جایی برای کتاب باقینگذاشتهاست.
کارشناسان دلایل مختلفی برای حضور کمرنگ کتاب در سبد نیازهای خانوار و برنامهریزیهای روزانه افراد عنوان می کنند که برخی از آنها به گرانی کتاب، جای خالی فرهنگ مطالعه در خانواده، جذابیت فضای مجازی، فقدان سیاستهای حمایتی از تولید کتاب، بلاتکلیفی سیاتهای فرهنگی در حوزه کتاب، تاثیر مشکلات مولفان و ناشران بر دنیای کتاب، غفلت از ترویج فرهنگ کتابخوانی در طول سالها، فقدان رویکرد تحقیقاتی در نظام آموزشی کشور مبتنی بر کتاب، ترجمهمحور بودن بازار کتاب، کممایه بودن آثار تالیفی، و غفلت از فرهنگسازی برای مطالعه همزمان با سرعت دنیای فناوری، بازمیگردد.
به نظر کارشناسان مرتبط با حوزه تالیف، نشر و حوزه ارتباطات، کتاب رسانه ای است که در دنیای امروز که فضای مجازی بر آن غالب شده نیز می تواند حیات گذشته خود را به شکلی دیگر داشته باشد، نمونه این مساله در کشورهای پیشرفته قابل مشاهده است، بیشتر به نظر می رسد در ابتدا باید ایرانیان به فرهنگ انس با کتاب بازگردند همان گونه که مثلا در کشورهای اروپایی، شهروندان پس از مطالعه، کتابهایشان را به عمد، در مکانهای عمومی جامیگذارند تا به دست دیگر شهروندان برسد و این شکل ترویج مطالعه از سوی خود شهروندان، البته بهترین شکل ترویج کتابخوانی است که اکنون در بین مردم کشور دیده نمی شود.
جذاب بودن فضای مجازی و در دسترس بودن اینترنت در شخصی ترین ابزاری مانند تلفن همراه، رویکرد اقشار جامعه به ویژه جوانان را دگرگون و تنها به فضای مجازی معطوف کرده که در کنار آسیبهای ویژه آن، از مطالعه و توجه به فرهنگ غنی و دیرینهای مانند مطالعه کتاب آنان را بازمیدارد، به نظر کارشناسان، اکنون که شرایط به این گونه است و فضای مجازی اجازه هر رقابتی را از کتاب سلب کرده، باید به فکر حیات کتاب در این شرایط و در رقابت یا در قالب شکل های مطالعه غیرکاغذی بود.
فراموش نکنیم، ملتی که با کتاب و فرهنگ مانوس است، داشته های فرهنگی گذشتگان را با خود همراه دارد و می تواند امروز خود را بهتر مدیریت کند و آینده روشنتری برای خود ترسیم کند، چه اینکه بسیاری از کارشناسان ریشه اصلی آسیبهای اجتماعی امروز را دوری از فرهنگ غنی و پشتوانههای علمی، اجتماعی و فرهنگی میدانند.
علیرضا حکیمی دانشجوی رشته مهندسی عمران است ولی به ادبیات داستانی علاقه زیادی دارد، با او در یک کتابفروشی گفت و گو کردیم، علیرضا که یک کتابخوان حرفهای است، می گوید: غیر از کتاب های مرتبط با رشته تحصیلیام، حتما هفته ای یک یا دو کتاب را کامل می خوانم که بیشتر در حوزه ادبیات داستانی است.
این کتابخوان درباره علاقه خود به کتاب افزود: در دوران دبیرستان در یک مسابقه کتابخوانی شرکت کردم و جایزده بردم و همین مساله مرا به کتاب علاقهمند کرد و ارتباطم با کتاب ادامه یافت.
وی به تاثیر این دست برنامه های فرهنگی برای دانش آموزان، کودکان و نوجوانان اشاره و خاطرنشان کرد: چون خودم با این روش کتابخوان شدم، این گونه مسابقات را نوعی فرهنگسازی برای افزایش مطالعه می دانم.
علیرضا اضافه می کند: به نظرم بهترین هدیه به دیگران کتاب است و چون خودم علاقهمند کتابم، در جشن های تولد به اقوام همیشه کتاب هدیه می دهم، کتاب هدیه ای است که همیشه تروتازه می ماند و چون از نظر موضوع متنوع است، به راحتی می تواند در حوزه مورد علاقه هر فرد، کتابی برای هدیه دادن انتخاب کنید.
ملیحه شعبانی که بیشتر از کتابهای کتابخانه برای مطالعه استفاده می کند، می گوید: هر چه پراکندگی و تعداد کتابخانه ها بیشتر باشد، نوجوانان بیشتری از نقاط مختلف شهر می توانند از کتاب ها استفاده کنند.
وی یادآور شد: نوجوانان همسن خودم بیشتر وقت خود را در فضای مجازی می گذرانند، ولی من و دو دوستم همیشه اهل کتاب و کتابخانه هستیم و به نظرم کتاب دوست و همراه بهتری برای ماست، زیرا آموزنده تر است در حالی که فضای مجازی برای نوجوانان و جوانان آسیب های خودش را دارد.
محسن هم که هنگام گفت و گو همچنان مشغول کار با تلفن همراهش است، می گوید اهل مطالعه نیست، می گوید: با وجود این همه برنامه و سرگرمی در فضای مجازی دیگر نه وقتی و نه علاقه ای برای مطالعه دارد، حتی کتاب های درسی سال آخر قبل از دانشگاهش را به زور می خواند.
محسن با اشاره به اینکه علاقه ای به کتاب ندارد و از نظر او کتاب گران است، افزود: قیمت یک بسته اینترنتی یک ماهه خیلی کمتر از یک کتاب است و بیشتر هم مرا سرگرم می کند.
** فضای مجازی رقیب جدی برای کتاب
اسماعیل همتی نویسنده و ناشر استان سمنان، فضای مجازی را آسیب جدی برای کتاب و زبان فارسی دانست و گفت: فضای مجازی اکنون نوعی بیسوادی و جهل را اشاعه می دهد و باعث هرج و مرج فرهنگی است.
وی با تاکید بر اینکه فضای مجازی پر است از اخبار غیرواقعی از منابع غیرموثق، گفت: آسیب فعالیت افرادی که اشراف زیادی در فرهنگ ندارند در فضای مجازی، ضربه به فرهنگ است و امروز آسیبی که فضای مجازی به زبان فارسی زده بر هیچکس پوشیده نیست، آسیبی که برخاسته از غیبت کتاب درجامعه و بین فعالان فضای مجازی است.
همتی یادآور شد: بهترین نمونه از کاذب بودن محتوای فضای مجازی در برابر محتوای کتاب، نشر جملات نادرست و ناموثق و انتساب آنها به شخصیت های ادبی و فرهنگی در فضای مجازی است که هیچ منبعی برای آن وجود ندارد، فضای مجازی در این قالب، مروج نوعی سواد است که از بیسوادی خطرناکتر است.
سمانه سلطانی پور، دانشجوی دکترای علوم ارتباطات، با اشاره به اینکه فضای مجازی و سرعت بالای اینترنت در کشورهای پیشرفته هم وجود دارد ولی باعث کمرنگ شدن کتاب و کاهش مطالعه نشده است، گفت: به عنوان نمونه در ژاپن، با وجود اینترنت در دسترس شهروندان، شمارگان روزنامه ها بسیار بالاست که نشان از استقبال مردم از مطالعه است و فضای مجازی نتوانسته در این مورد تاثیر زیادی داشته باشد.
وی با تاکید بر اینکه ذائقه نسل جدید با وجود اینترنت و فضای مجازی در دسترس از طریق شخصیترین ابزار مانند تلفن همراه تغییر کرده است، اضافه کرد: بسیاری از جوانان با این میزان دسترسی آسان، به مطالعه کتاب به صورت فایل پی دی اف یا مطالعه روزنامه ها در اینترنت رغبت بیشتری دارند و خیلی نمی شود به فکر تغییر این ذائقه بود.
سلطانی پور، تمایل مردم به روزمرگی را آسیب اجتماعی جدی جامعه ایرانی دانست و خاطرنشان کرد: در این جریان روزمره شدن مردم، تمایل مردم مثلا به غذاهای آماده بیشتر از کتاب است، یعنی رویکرد مردم به مسایل سطحی و زودگذر بیشتر از مسایل عمقی مانند مطالعه است.
وی با بیان اینکه البته می شود از نفوذ فضای مجازی و اینترنت در بین مردم برای تبلیغ کتاب و ترویج فرهنگ کتابخوانی هم استفاده کرد، افزود: به عنوان نمونه، نویسنده کشورمان چیستا یثربی در حرکتی ویژه، داستانی جاندار از خودش را هنگام نوشتن، به صورت لحظه ای در تلگرام با مخاطبان به اشتراک گذاشت که حرکت جالبی بود و مخاطبان زیادی را جذب کرد و حتی مخاطبان خودشان تبلیغکننده مطالعه این نوشتهها شدند که بهترین شکل ترویج مطالعه است و حتی باعث پرفروش شدن دیگر آثار این نویسنده شد.
سلطانی پور ادامه داد: این مساله نشان می دهد شکل مطالعه یا رویکرد مردم به شکل مطالعه در ایران تغییر کرده، در حالی که در بسیاری از کشورهای پیشرفته مردم همچنان در مترو و در صف های انتظار از مطالعه دست نمی کشند، این مساله نشان می دهد کتاب جایگاه سنتی خود را از دست داده است و باید به فکر ترویج شکل تازه ای از مطالعه در دنیای غرق در فناوری باشیم.
کارشناس و فعال حوزه اجتماعی و فرهنگی در سمنان در باره تاثیر فضای مجازی در کمرنگ شدن کتاب در بین مردم، گفت: امروزه فرهنگ مجازی بر فرهنگ کتاب غالب شده که ذائقه جدیدی برای مردم ایجاد کرده، مردم دیگر در هر لحظه ای که بخواهند محتوای مطالب مورد نیاز خود را از فضای مجازی می گیرند که به نظرم به فرهنگ کتابخوانی ضربه زده است.
علی عرب خاطرنشان کرد: تاثیر منفی فرهنگ فضای مجازی حاکم شده که همه ذهن ها را تسخیرکرده و ذائقه ها را تغییر داده باید با کار فرهنگی به تاخیر انداخت تا فرهنگ کتابخوانی از بین نرود و به جایگاه گذشته خود بازگردد.
نویسنده و پژوهشگر اهل سمنان گفت: با وجود اینکه دسترسی مردم به فضای مجازی بیشتر از کتاب است، ولی مردم همچنان اعتماد بیشتری به کتاب دارند و باید گفت کتاب جایگاه سنتی و استوار خود را در نگاه فرهنگی مردم دارد.
حمیدرضا نظری، با اشاره به مقایسه جایگاه کتاب و فضای مجازی در نگاه مردم، افزود: فضای مجازی به نسبت بیشتر در دسترس شهروندان قرار دارد تا کتاب، یعنی مردم برای دستیابی به فضای مجازی وقت کمتری نیاز دارند تا کتاب، اگر فردی کتاب بخواهد باید پویش و پژوهش کند، سراغ کتابفروشی و کتابخانه برود، پس توزیع مناسب کتابفروشی و کتابخانه ها هم می تواند در افزایش میزان مطالعه مردم نقش داشته باشد.
نویسنده و پژوهشگر اهل سمنان اضافه کرد: از سوی دیگر می توان گفت کتاب بخشی از خوراک فضای مجازی را تامین می کند و از فضای مجازی می توان برای تبلیغ کتاب به شیوه ای نوین استفاده کرد و فضای مجازی را محملی فرهنگی و ابزار معرفی کتاب دانست.
** افزایش سرانه مطالعه مبنای سیاستگذاریهای فرهنگی بشود
اسماعیل همتی، نویسنده و صاحب انتشارات کتاب سمنگان در استان سمنان، مهمترین عامل پایین بودن سرانه مطاله در کشور را فقدان سیاستگذاریهای لازم در این زمینه عنوان و خاطرنشان کرد: دولت یا انجمنهای غیردولتی رویکردی برای تقویت مطالعه در جامعه ندارند.
وی گفت: سیاستگذاری های کشور در بخش مطالعه و کتاب یا ناقص بوده، یا مناسب نبوده و یا به صورت صوری در کشور اجرایی شده است و به همین دلیل برنامه ریزی ها در افزایش مطالعه در کشور تاثیری نداشته است.
همتی با تاکید بر بازتعریف مطالعه و کتاب در شرایط کنونی، هدفگذاری های حوزه مطالعه را هدفمند ندانست و گفت: در برنامه های فرهنگی باید قشر مورد نظر مشخص باشد، قشری که اهل مطالعه است مسیر خود را به منابع مورد نیازش پیدا می کند، ولی برای بعضی اقشار باید مسیرهای تعریفشده در نظر گرفته شود.
حمیدرضا نظری نویسنده و پژوهشگر استان سمنان، با اشاره به اینکه در برنامه ریزی برای ترویج مطالعه، شرایط معیشتی مردم نیز باید مدنظر باشد، خاطرنشان کرد: امروز کتاب در سبد اقتصادی خانوار دارای اولویت نیست و باید دولت با طرح هایی کمک کند که کتاب به بخشی از نیازهای خانوار وارد شود، طرح هایی مانند عیدانه یا پاییزه برای تخفیف کتاب در کتابفروشیهای سراسر کشور رویکرد به همین منظور رویکرد مناسبی است.
دانشجوی دکترای علوم ارتباطات، تدوین راهبرد و سیاست های تبلیغی و امروزی را یکی از راه های افزایش مطالعه برای مردم دانست و گفت: در کشورهای خارجی آیین رونمایی از کتاب با حضور نویسنده و امضای یادگاری نویسنده برای خریداران برگزار می شود، این رویداد به خاطر خاطرهانگیزبودن و فرصتی برای دیدار مخاطب و نویسنده، فرصت و تبلیغ بزرگی برای کتاب است که در ایران چندان مرسوم نیست.
سمانه سلطانی پور بیان کرد: کتاب رسانه است ولی در ایران در بین دیگر رسانه های جایگاهی ندارد، آنچنان که یک ستاره سینمایی یا ورزشکار برجسته در کشور در رسانه ها تمجید و تعریف می شود، نویسنده یا مترجمهای کاردان کشور معرفی نمی شوند، این مساله نیاز به متولی و برنامههای همهجانبه دارد.
کارشناس مسایل اجتماعی و فرهنگی استان سمنان، با بیان اینکه به نظرم وضعیت کتاب و مطالعه در کشور بهتر شده ولی رشد مطالعه در کشور کند است، گفت: بخشی از جامعه ترویج کننده کتاب است که در قالب تخفیف، مسابقات فرهنگی بر مبنای مطالعه یا هدایت مطالعاتی در جامعه فعالیت دارد ولی این جریان در کشور کند است.
علی عرب بیان کرد: خانواده ها امروز به سمت بازگشتی به سوی آیین ها و سنت های ایرانی در حال حرکت است، بازگشت دوباره مردم به طب سنتی یا سبک زندگی مبتنی بر فرهنگ ایرانی نشانه هایی از بازگشت بخشی از جامعه به سمت سبک زندگی ایرانی است که فرهنگ مطالعه نیز بخشی از همین فرهنگ غنی ایرانی است، به همین روش باید لذت فرهنگی ایرانی نسل به نسل منتقل شود.
** توجه کمرنگ به ذائقه مخاطب در تالیف
علی عرب کارشناس حوزه فرهنگی و اجتماعی در استان سمنان، با بیان اینکه رویکرد تولید کتاب در کشور در شرایط کنونی به سمت ترجمه است که با ذائقه فرهنگی اسلامی و ایرانی همخوانی ندارد، گفت: در باره خوانندگان نیز در قالب نمایشگاه یا صنعت چاپ، دولت حمایت یارانه ای بیشتری باید از کتاب های تالیفی داشته باشد تا این نوع کتاب بیشتر در دسترس مردم قرار گیرد.
حمیدرضا نظری، نویسنده و پژوهشگر استان سمنان نیز با بیان اینکه کتاب تولیدی امروز در کشور از مطالب مورد نیاز مردم خالی است، گفت: نویسندگان برای نزدیک شدن به مردم باید ذائقه مخاطبان خود را بشناسند و به آن نزدیک شوند.
وی بیان کرد: در دورانی، برخی نشاران برای جذب مردم به مطالعه در اتوبوس و رفت و آمدها، کتاب هایی در قطع جیبی تولید می کرد که معروف بود، یعنی متناسب با نیاز مخاطب بود، امروز نیز ناشران و مولفان باید به نیاز مخاطبان از نظر شکلی و محتوایی توجه بیشتری داشته باشند.
سمانه سلطانی پور، دانشجوی دکترای علوم ارتباطات، با بیان اینکه مشکلات حوزه کتاب باعث شده نویسندگان و مولفان بیشتر کار دلی کنند تا تولید آثاری بر مبنای نیاز مخاطبان، گفت: فقدان برنامه در حوزه کتاب در جامعه باعث کمرونقی کتاب شده و بیشتر نویسندگان و مولفان بیشتر برای دل خودشان می نویسند تا اینکه متوجه جریان جاری در جامعه باشند.
وی ادامه داد: این روند تولید کتاب در کشور باعث شده، نویسنده به دنبال پاسخگویی نیاز مخاطب نباشد و مخاطب نیز در بیخبری از کتاب و مطالعه، کوچکترین شناختی از صاحبان اندیشه نداشته باشد.
اسماعیل همتی، نویسنده و ناشر استان سمنان نیز دستمزد پایین مولف از کتاب را یکی از دلایل کمرنگ شدن تالیف در جامعه و رغبت کمتر ناشران به آثار تالیفی دانست و بیان کرد: حداکثر دستمزد مولف از کتاب 10 درصد است که در بسیاری موارد یا پرداخت نمی شود یا ناقص پرداخت می شود.
وی با تاکید بر لزوم تعریف حقوق مادی مشخص برای مولفان همانند کشورهای خارجی ،اضافه کرد: نظارت غیرصالحانه بر کتاب نیز باعث می شود هم رغبت نویسندگان به تولید کم شود و هم با کاهش اعتماد مخاطبان، فروش کتاب کاهش یابد که همین موضوع آسیبی برای حوزه تالیف است.
همتی گفت: مجموع شرایط اقتصادی بد مولفان و نظارت ها منجر به تولید کتاب های کممایه از نظر محتوایی شده است که در حوزه داستان بزرگسالان و کودکان در کشور مشهود است که فروش پرفروغی را تجربه نمی کنند.
این ناشر و نویسنده استان سمنان یادآور شد: یک نویسنده باید دست کم 2 سال برای یک کتاب وقت بگذارد، ولی تامین نشدن مالی، وی را وامیدارد با افزایش تولید، خود را از نظر اقتصادی تامین کند که باعث تولید کتاب های ضعیف و فاقد اثر ماندگار می شود.
** مشکلات حوزه نشر، باری بر دوش کتاب
نویسنده و ناشر استان سمنان، به وضعیت ضعیف اقتصادی ناشران استانی اشاره و تاکید کرد: حمایت مالی از ناشران از سوی دستگاه های اجرایی و فرهنگی که با خرید کتاب انجام می شود بسیار ناچیز و در برخی موارد غیرتخصصی است و مبنای مشخصی ندارد.
اسماعیل همتی یادآور شد: از سویی در کنار تولید کتاب ،نقد کتاب در کشور وجود ندارد و به همین خاطر هیچ راهبرد مشخصی در حوزه تولید کتاب نداریم و هر مولف و ناشری مسیر خودش را می رود.
وی با بیان اینکه مشکلات اقتصادی و ضعف محتوایی کتاب ها برخی ناشران کشور را به ورطه کتابسازی واداشته است، تاکید کرد: حمایت دولت از حوزه فرهنگی باید سیاستگذاری درست فرهنگی باشد ولی امروز به کار تبلیغی ختم شده در حالی که اگر می خواهیم در آینده آسیب های اجتماعی امروز را نداشته باشیم، باید از امروز به کار فرهنگی ریشهای بپردازیم.
همتی گفت: 10 سال پیش با پشتوانه 20 نویسنده و پنج نیروی کار انتشارات خود را فعال کردم ولی سال به سال ضعیف تر شدیم، در حقیقت، ناشران کتاب استانی چشم اندازی برای آینده خود نمی بینند.
وی، دیگر مشکل ناشران استان سمنان را فقدان برنامه فرهنگی مشخص استانی دانست و افزود: در حوزه کتاب استان سمنان نه راهبرد برای تولید و محتوا داریم و نه سرمایهگذاری لازم، در حالی که فرهنگی میتواند ریشه حل بسیار مسایل باشد.
اسماعیل همتی پیشنهاد داد: همانطور که از صنعت با ارایه تسهیلات یا همایش های سرمایهگذاری حمایت و برنامهریزی وجود دارد، حوزه فرهنگ و به ویژه کتاب نیز از حمایت های این چنینی بهره مند شود.
** نظام تعلیم و تربیت ضدکتاب شدهاست
اسماعیل همتی، نویسنده و صاحب انتشارات کتاب سمنگان در استان سمنان، بر نقش نهادهای فرهنگی مانند آموزش و پرورش اشاره و اضافه کرد: نظام تعلیم و تربیتی کشور در حال حاضر به جای تشویق دانش آموزان به مطالعه، به نظام تعلیمی ضدکتاب تبدیل شده است، روش های تحقیق در نظام آموزشی کشور به جای ایجاد رغبت در دانش آموزان به مطالعه کتاب، آنان را نتیجهمحور و از برکننده مطالب تربیت می کند که برای آینده کشور سودی ندارد.
وی بیان کرد: نظام آموزشی در حال حاضر به کتاب های تالیفی ضعیف و غیراستانداردی ختم شده که دانش آموزان مجبور به مطالعه آن هستند و از سویی مبنای مطالعه دانش آموزان به سمت تستزنی هدایت می شود تا مطالعات کاربردی برای زندگی یا اشتغال آینده آنان.
حمیدرضا نظری، نویسنده و پژوهشگر استان سمنان نیز با تاکید بر اینکه مبنای تحقیقات دانش آموزان برای افزایش مطالعه در آنها باید کتاب باشد، گفت: امروز دانش آموز با یک جستجوی ساده در اینترنت تکالیف تحقیقی مدرسه خود را انجام می دهد و معلم ها نیز به تاثیرگذاری این تحقیق ها و اینکه آیا از منبع معتبری به دست آمده یا نه بیتوجهند.
وی یادآور شد: در گذشته معلم ها نماد انسان های بامطالعه بودند و در قالب تدریس، کتاب ها و نویسنده های بزرگ کشور را به دانش آموزان معرفی می کردند و به نوعی، معلم ها تبلیغکننده اصلی کتاب بودند ولی امروزه این نقش را ندارند.
** تنوع به نوع نشر کتاب متناسب با ذائقه مخاطبان
سمانه سلطانی پور، دانشجو دکترای علوم ارتباطات، با بیان اینکه کتاب به هر نوعی نیازمند تبلیغ است، گفت: ذائقه مخاطبان امروز نیاز دارد کتاب به صورت اینترنتی، فایل های پی دی اف و یا به صورت کتاب صوتی منتشر شود، زیرا تجربه انتشار این شکل کتاب ها نشان داده هر کدام ازاین نوع کتاب ها، مخاطبان خود را دارند.
دانشجوی دکترای علوم ارتباطات، با اشاره به اینکه روح مانند جسم به تغذیه نیاز دارد که از مسیر مطالعه به ویژه کتاب تامین می شود، یادآور شد: حتی برای کودکان هم شکل انتشار کتاب می تواند با خاطره انگیزی همراه شود، مثلا انتشار کتاب با سی دی و فایلهای صوتی و تصویری، یکی از راه های تقویت حوزه کتاب کودکان است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان گفت: 188 عنوان کتاب به شمارگان 173 هزار و 100 نسخه در هشت ماه 96 در این استان به چاپ رسیده است.
محمدرضا سوقندی با اشاره به اینکه از 188 عنوان 143 عنوان کتاب تالیفی بود که در شمارگان 139 هزار و 100 نسخه و 25 عنوان کتابهای ترجمهشده در 34 هزار شمارگان به چاپ رسید، یادآور شد: از 188 عنوان کتاب چاپ شده در هشت ماه 1396 در استان سمنان 48 عنوان کتاب چاپ مجدد و بقیه چاپ اولی بود.
وی با اشاره به فعالیت 35 کتابفروشی در استان سمنان، گفت: از این تعداد 20 کتابفروشی در شهر سمنان قرار دارد.
سوقندی به مشارکت کتابفروشی های استان در طرحهای فروش با تخفیف ویژه همزمان با اجرای طرح در کشور اشاره و خاطرنشان کرد: در طرح پاییزه کتاب امسال 10 کتابفروشی استان مشارکت کردند که چهار کتابفروشی بیشتر از مشارکت سال گذشته بود.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان با بیان اینکه 29 انتشاراتی در استان سمنان دارای مجوز فعالیت است که 12 ناشر در سمنان، پنج ناشر در شاهرود، هشت ناشر در دامغان و چهار ناشر در گرمسار فعالیت دارند، افزود: در 6 ماه اول 96 یک هزار و 792 عنوان کتاب در شمارگان چهار هزار و 176 نسخه به عنوان کتاب های اهدایی ثبت شد.
6103 تهیه و انتشار گزارش: مصطفی دهقان
برای آگاهی از تازهترین اخبار و رویدادها در استان سمنان به نشانی IRNASEMNAN@ کانال اخبار ایرنا سمنان مراجعه کنید.
امروزه با وجود اینترنت، فضای مجازی و انواع برنامه های مبتنی بر تلفن همراه، کشش بیشتر قشرهای جامعه به این سمت است و نقش کتاب و مطالعه به شکل سنتی آن کمرنگ شده است، برخی البته معتقدند حیات کتاب در قالب غیرکاغذی آن دریچه ای تازه به دنیای مطالعه برای کاربران گشوده است و برخی فضای مجازی را منبعی از اخبار و اطلاعات غیرموثق و غیرواقعی میدانند که جایی برای کتاب باقینگذاشتهاست.
کارشناسان دلایل مختلفی برای حضور کمرنگ کتاب در سبد نیازهای خانوار و برنامهریزیهای روزانه افراد عنوان می کنند که برخی از آنها به گرانی کتاب، جای خالی فرهنگ مطالعه در خانواده، جذابیت فضای مجازی، فقدان سیاستهای حمایتی از تولید کتاب، بلاتکلیفی سیاتهای فرهنگی در حوزه کتاب، تاثیر مشکلات مولفان و ناشران بر دنیای کتاب، غفلت از ترویج فرهنگ کتابخوانی در طول سالها، فقدان رویکرد تحقیقاتی در نظام آموزشی کشور مبتنی بر کتاب، ترجمهمحور بودن بازار کتاب، کممایه بودن آثار تالیفی، و غفلت از فرهنگسازی برای مطالعه همزمان با سرعت دنیای فناوری، بازمیگردد.
به نظر کارشناسان مرتبط با حوزه تالیف، نشر و حوزه ارتباطات، کتاب رسانه ای است که در دنیای امروز که فضای مجازی بر آن غالب شده نیز می تواند حیات گذشته خود را به شکلی دیگر داشته باشد، نمونه این مساله در کشورهای پیشرفته قابل مشاهده است، بیشتر به نظر می رسد در ابتدا باید ایرانیان به فرهنگ انس با کتاب بازگردند همان گونه که مثلا در کشورهای اروپایی، شهروندان پس از مطالعه، کتابهایشان را به عمد، در مکانهای عمومی جامیگذارند تا به دست دیگر شهروندان برسد و این شکل ترویج مطالعه از سوی خود شهروندان، البته بهترین شکل ترویج کتابخوانی است که اکنون در بین مردم کشور دیده نمی شود.
جذاب بودن فضای مجازی و در دسترس بودن اینترنت در شخصی ترین ابزاری مانند تلفن همراه، رویکرد اقشار جامعه به ویژه جوانان را دگرگون و تنها به فضای مجازی معطوف کرده که در کنار آسیبهای ویژه آن، از مطالعه و توجه به فرهنگ غنی و دیرینهای مانند مطالعه کتاب آنان را بازمیدارد، به نظر کارشناسان، اکنون که شرایط به این گونه است و فضای مجازی اجازه هر رقابتی را از کتاب سلب کرده، باید به فکر حیات کتاب در این شرایط و در رقابت یا در قالب شکل های مطالعه غیرکاغذی بود.
فراموش نکنیم، ملتی که با کتاب و فرهنگ مانوس است، داشته های فرهنگی گذشتگان را با خود همراه دارد و می تواند امروز خود را بهتر مدیریت کند و آینده روشنتری برای خود ترسیم کند، چه اینکه بسیاری از کارشناسان ریشه اصلی آسیبهای اجتماعی امروز را دوری از فرهنگ غنی و پشتوانههای علمی، اجتماعی و فرهنگی میدانند.
علیرضا حکیمی دانشجوی رشته مهندسی عمران است ولی به ادبیات داستانی علاقه زیادی دارد، با او در یک کتابفروشی گفت و گو کردیم، علیرضا که یک کتابخوان حرفهای است، می گوید: غیر از کتاب های مرتبط با رشته تحصیلیام، حتما هفته ای یک یا دو کتاب را کامل می خوانم که بیشتر در حوزه ادبیات داستانی است.
این کتابخوان درباره علاقه خود به کتاب افزود: در دوران دبیرستان در یک مسابقه کتابخوانی شرکت کردم و جایزده بردم و همین مساله مرا به کتاب علاقهمند کرد و ارتباطم با کتاب ادامه یافت.
وی به تاثیر این دست برنامه های فرهنگی برای دانش آموزان، کودکان و نوجوانان اشاره و خاطرنشان کرد: چون خودم با این روش کتابخوان شدم، این گونه مسابقات را نوعی فرهنگسازی برای افزایش مطالعه می دانم.
علیرضا اضافه می کند: به نظرم بهترین هدیه به دیگران کتاب است و چون خودم علاقهمند کتابم، در جشن های تولد به اقوام همیشه کتاب هدیه می دهم، کتاب هدیه ای است که همیشه تروتازه می ماند و چون از نظر موضوع متنوع است، به راحتی می تواند در حوزه مورد علاقه هر فرد، کتابی برای هدیه دادن انتخاب کنید.
ملیحه شعبانی که بیشتر از کتابهای کتابخانه برای مطالعه استفاده می کند، می گوید: هر چه پراکندگی و تعداد کتابخانه ها بیشتر باشد، نوجوانان بیشتری از نقاط مختلف شهر می توانند از کتاب ها استفاده کنند.
وی یادآور شد: نوجوانان همسن خودم بیشتر وقت خود را در فضای مجازی می گذرانند، ولی من و دو دوستم همیشه اهل کتاب و کتابخانه هستیم و به نظرم کتاب دوست و همراه بهتری برای ماست، زیرا آموزنده تر است در حالی که فضای مجازی برای نوجوانان و جوانان آسیب های خودش را دارد.
محسن هم که هنگام گفت و گو همچنان مشغول کار با تلفن همراهش است، می گوید اهل مطالعه نیست، می گوید: با وجود این همه برنامه و سرگرمی در فضای مجازی دیگر نه وقتی و نه علاقه ای برای مطالعه دارد، حتی کتاب های درسی سال آخر قبل از دانشگاهش را به زور می خواند.
محسن با اشاره به اینکه علاقه ای به کتاب ندارد و از نظر او کتاب گران است، افزود: قیمت یک بسته اینترنتی یک ماهه خیلی کمتر از یک کتاب است و بیشتر هم مرا سرگرم می کند.
** فضای مجازی رقیب جدی برای کتاب
اسماعیل همتی نویسنده و ناشر استان سمنان، فضای مجازی را آسیب جدی برای کتاب و زبان فارسی دانست و گفت: فضای مجازی اکنون نوعی بیسوادی و جهل را اشاعه می دهد و باعث هرج و مرج فرهنگی است.
وی با تاکید بر اینکه فضای مجازی پر است از اخبار غیرواقعی از منابع غیرموثق، گفت: آسیب فعالیت افرادی که اشراف زیادی در فرهنگ ندارند در فضای مجازی، ضربه به فرهنگ است و امروز آسیبی که فضای مجازی به زبان فارسی زده بر هیچکس پوشیده نیست، آسیبی که برخاسته از غیبت کتاب درجامعه و بین فعالان فضای مجازی است.
همتی یادآور شد: بهترین نمونه از کاذب بودن محتوای فضای مجازی در برابر محتوای کتاب، نشر جملات نادرست و ناموثق و انتساب آنها به شخصیت های ادبی و فرهنگی در فضای مجازی است که هیچ منبعی برای آن وجود ندارد، فضای مجازی در این قالب، مروج نوعی سواد است که از بیسوادی خطرناکتر است.
سمانه سلطانی پور، دانشجوی دکترای علوم ارتباطات، با اشاره به اینکه فضای مجازی و سرعت بالای اینترنت در کشورهای پیشرفته هم وجود دارد ولی باعث کمرنگ شدن کتاب و کاهش مطالعه نشده است، گفت: به عنوان نمونه در ژاپن، با وجود اینترنت در دسترس شهروندان، شمارگان روزنامه ها بسیار بالاست که نشان از استقبال مردم از مطالعه است و فضای مجازی نتوانسته در این مورد تاثیر زیادی داشته باشد.
وی با تاکید بر اینکه ذائقه نسل جدید با وجود اینترنت و فضای مجازی در دسترس از طریق شخصیترین ابزار مانند تلفن همراه تغییر کرده است، اضافه کرد: بسیاری از جوانان با این میزان دسترسی آسان، به مطالعه کتاب به صورت فایل پی دی اف یا مطالعه روزنامه ها در اینترنت رغبت بیشتری دارند و خیلی نمی شود به فکر تغییر این ذائقه بود.
سلطانی پور، تمایل مردم به روزمرگی را آسیب اجتماعی جدی جامعه ایرانی دانست و خاطرنشان کرد: در این جریان روزمره شدن مردم، تمایل مردم مثلا به غذاهای آماده بیشتر از کتاب است، یعنی رویکرد مردم به مسایل سطحی و زودگذر بیشتر از مسایل عمقی مانند مطالعه است.
وی با بیان اینکه البته می شود از نفوذ فضای مجازی و اینترنت در بین مردم برای تبلیغ کتاب و ترویج فرهنگ کتابخوانی هم استفاده کرد، افزود: به عنوان نمونه، نویسنده کشورمان چیستا یثربی در حرکتی ویژه، داستانی جاندار از خودش را هنگام نوشتن، به صورت لحظه ای در تلگرام با مخاطبان به اشتراک گذاشت که حرکت جالبی بود و مخاطبان زیادی را جذب کرد و حتی مخاطبان خودشان تبلیغکننده مطالعه این نوشتهها شدند که بهترین شکل ترویج مطالعه است و حتی باعث پرفروش شدن دیگر آثار این نویسنده شد.
سلطانی پور ادامه داد: این مساله نشان می دهد شکل مطالعه یا رویکرد مردم به شکل مطالعه در ایران تغییر کرده، در حالی که در بسیاری از کشورهای پیشرفته مردم همچنان در مترو و در صف های انتظار از مطالعه دست نمی کشند، این مساله نشان می دهد کتاب جایگاه سنتی خود را از دست داده است و باید به فکر ترویج شکل تازه ای از مطالعه در دنیای غرق در فناوری باشیم.
کارشناس و فعال حوزه اجتماعی و فرهنگی در سمنان در باره تاثیر فضای مجازی در کمرنگ شدن کتاب در بین مردم، گفت: امروزه فرهنگ مجازی بر فرهنگ کتاب غالب شده که ذائقه جدیدی برای مردم ایجاد کرده، مردم دیگر در هر لحظه ای که بخواهند محتوای مطالب مورد نیاز خود را از فضای مجازی می گیرند که به نظرم به فرهنگ کتابخوانی ضربه زده است.
علی عرب خاطرنشان کرد: تاثیر منفی فرهنگ فضای مجازی حاکم شده که همه ذهن ها را تسخیرکرده و ذائقه ها را تغییر داده باید با کار فرهنگی به تاخیر انداخت تا فرهنگ کتابخوانی از بین نرود و به جایگاه گذشته خود بازگردد.
نویسنده و پژوهشگر اهل سمنان گفت: با وجود اینکه دسترسی مردم به فضای مجازی بیشتر از کتاب است، ولی مردم همچنان اعتماد بیشتری به کتاب دارند و باید گفت کتاب جایگاه سنتی و استوار خود را در نگاه فرهنگی مردم دارد.
حمیدرضا نظری، با اشاره به مقایسه جایگاه کتاب و فضای مجازی در نگاه مردم، افزود: فضای مجازی به نسبت بیشتر در دسترس شهروندان قرار دارد تا کتاب، یعنی مردم برای دستیابی به فضای مجازی وقت کمتری نیاز دارند تا کتاب، اگر فردی کتاب بخواهد باید پویش و پژوهش کند، سراغ کتابفروشی و کتابخانه برود، پس توزیع مناسب کتابفروشی و کتابخانه ها هم می تواند در افزایش میزان مطالعه مردم نقش داشته باشد.
نویسنده و پژوهشگر اهل سمنان اضافه کرد: از سوی دیگر می توان گفت کتاب بخشی از خوراک فضای مجازی را تامین می کند و از فضای مجازی می توان برای تبلیغ کتاب به شیوه ای نوین استفاده کرد و فضای مجازی را محملی فرهنگی و ابزار معرفی کتاب دانست.
** افزایش سرانه مطالعه مبنای سیاستگذاریهای فرهنگی بشود
اسماعیل همتی، نویسنده و صاحب انتشارات کتاب سمنگان در استان سمنان، مهمترین عامل پایین بودن سرانه مطاله در کشور را فقدان سیاستگذاریهای لازم در این زمینه عنوان و خاطرنشان کرد: دولت یا انجمنهای غیردولتی رویکردی برای تقویت مطالعه در جامعه ندارند.
وی گفت: سیاستگذاری های کشور در بخش مطالعه و کتاب یا ناقص بوده، یا مناسب نبوده و یا به صورت صوری در کشور اجرایی شده است و به همین دلیل برنامه ریزی ها در افزایش مطالعه در کشور تاثیری نداشته است.
همتی با تاکید بر بازتعریف مطالعه و کتاب در شرایط کنونی، هدفگذاری های حوزه مطالعه را هدفمند ندانست و گفت: در برنامه های فرهنگی باید قشر مورد نظر مشخص باشد، قشری که اهل مطالعه است مسیر خود را به منابع مورد نیازش پیدا می کند، ولی برای بعضی اقشار باید مسیرهای تعریفشده در نظر گرفته شود.
حمیدرضا نظری نویسنده و پژوهشگر استان سمنان، با اشاره به اینکه در برنامه ریزی برای ترویج مطالعه، شرایط معیشتی مردم نیز باید مدنظر باشد، خاطرنشان کرد: امروز کتاب در سبد اقتصادی خانوار دارای اولویت نیست و باید دولت با طرح هایی کمک کند که کتاب به بخشی از نیازهای خانوار وارد شود، طرح هایی مانند عیدانه یا پاییزه برای تخفیف کتاب در کتابفروشیهای سراسر کشور رویکرد به همین منظور رویکرد مناسبی است.
دانشجوی دکترای علوم ارتباطات، تدوین راهبرد و سیاست های تبلیغی و امروزی را یکی از راه های افزایش مطالعه برای مردم دانست و گفت: در کشورهای خارجی آیین رونمایی از کتاب با حضور نویسنده و امضای یادگاری نویسنده برای خریداران برگزار می شود، این رویداد به خاطر خاطرهانگیزبودن و فرصتی برای دیدار مخاطب و نویسنده، فرصت و تبلیغ بزرگی برای کتاب است که در ایران چندان مرسوم نیست.
سمانه سلطانی پور بیان کرد: کتاب رسانه است ولی در ایران در بین دیگر رسانه های جایگاهی ندارد، آنچنان که یک ستاره سینمایی یا ورزشکار برجسته در کشور در رسانه ها تمجید و تعریف می شود، نویسنده یا مترجمهای کاردان کشور معرفی نمی شوند، این مساله نیاز به متولی و برنامههای همهجانبه دارد.
کارشناس مسایل اجتماعی و فرهنگی استان سمنان، با بیان اینکه به نظرم وضعیت کتاب و مطالعه در کشور بهتر شده ولی رشد مطالعه در کشور کند است، گفت: بخشی از جامعه ترویج کننده کتاب است که در قالب تخفیف، مسابقات فرهنگی بر مبنای مطالعه یا هدایت مطالعاتی در جامعه فعالیت دارد ولی این جریان در کشور کند است.
علی عرب بیان کرد: خانواده ها امروز به سمت بازگشتی به سوی آیین ها و سنت های ایرانی در حال حرکت است، بازگشت دوباره مردم به طب سنتی یا سبک زندگی مبتنی بر فرهنگ ایرانی نشانه هایی از بازگشت بخشی از جامعه به سمت سبک زندگی ایرانی است که فرهنگ مطالعه نیز بخشی از همین فرهنگ غنی ایرانی است، به همین روش باید لذت فرهنگی ایرانی نسل به نسل منتقل شود.
** توجه کمرنگ به ذائقه مخاطب در تالیف
علی عرب کارشناس حوزه فرهنگی و اجتماعی در استان سمنان، با بیان اینکه رویکرد تولید کتاب در کشور در شرایط کنونی به سمت ترجمه است که با ذائقه فرهنگی اسلامی و ایرانی همخوانی ندارد، گفت: در باره خوانندگان نیز در قالب نمایشگاه یا صنعت چاپ، دولت حمایت یارانه ای بیشتری باید از کتاب های تالیفی داشته باشد تا این نوع کتاب بیشتر در دسترس مردم قرار گیرد.
حمیدرضا نظری، نویسنده و پژوهشگر استان سمنان نیز با بیان اینکه کتاب تولیدی امروز در کشور از مطالب مورد نیاز مردم خالی است، گفت: نویسندگان برای نزدیک شدن به مردم باید ذائقه مخاطبان خود را بشناسند و به آن نزدیک شوند.
وی بیان کرد: در دورانی، برخی نشاران برای جذب مردم به مطالعه در اتوبوس و رفت و آمدها، کتاب هایی در قطع جیبی تولید می کرد که معروف بود، یعنی متناسب با نیاز مخاطب بود، امروز نیز ناشران و مولفان باید به نیاز مخاطبان از نظر شکلی و محتوایی توجه بیشتری داشته باشند.
سمانه سلطانی پور، دانشجوی دکترای علوم ارتباطات، با بیان اینکه مشکلات حوزه کتاب باعث شده نویسندگان و مولفان بیشتر کار دلی کنند تا تولید آثاری بر مبنای نیاز مخاطبان، گفت: فقدان برنامه در حوزه کتاب در جامعه باعث کمرونقی کتاب شده و بیشتر نویسندگان و مولفان بیشتر برای دل خودشان می نویسند تا اینکه متوجه جریان جاری در جامعه باشند.
وی ادامه داد: این روند تولید کتاب در کشور باعث شده، نویسنده به دنبال پاسخگویی نیاز مخاطب نباشد و مخاطب نیز در بیخبری از کتاب و مطالعه، کوچکترین شناختی از صاحبان اندیشه نداشته باشد.
اسماعیل همتی، نویسنده و ناشر استان سمنان نیز دستمزد پایین مولف از کتاب را یکی از دلایل کمرنگ شدن تالیف در جامعه و رغبت کمتر ناشران به آثار تالیفی دانست و بیان کرد: حداکثر دستمزد مولف از کتاب 10 درصد است که در بسیاری موارد یا پرداخت نمی شود یا ناقص پرداخت می شود.
وی با تاکید بر لزوم تعریف حقوق مادی مشخص برای مولفان همانند کشورهای خارجی ،اضافه کرد: نظارت غیرصالحانه بر کتاب نیز باعث می شود هم رغبت نویسندگان به تولید کم شود و هم با کاهش اعتماد مخاطبان، فروش کتاب کاهش یابد که همین موضوع آسیبی برای حوزه تالیف است.
همتی گفت: مجموع شرایط اقتصادی بد مولفان و نظارت ها منجر به تولید کتاب های کممایه از نظر محتوایی شده است که در حوزه داستان بزرگسالان و کودکان در کشور مشهود است که فروش پرفروغی را تجربه نمی کنند.
این ناشر و نویسنده استان سمنان یادآور شد: یک نویسنده باید دست کم 2 سال برای یک کتاب وقت بگذارد، ولی تامین نشدن مالی، وی را وامیدارد با افزایش تولید، خود را از نظر اقتصادی تامین کند که باعث تولید کتاب های ضعیف و فاقد اثر ماندگار می شود.
** مشکلات حوزه نشر، باری بر دوش کتاب
نویسنده و ناشر استان سمنان، به وضعیت ضعیف اقتصادی ناشران استانی اشاره و تاکید کرد: حمایت مالی از ناشران از سوی دستگاه های اجرایی و فرهنگی که با خرید کتاب انجام می شود بسیار ناچیز و در برخی موارد غیرتخصصی است و مبنای مشخصی ندارد.
اسماعیل همتی یادآور شد: از سویی در کنار تولید کتاب ،نقد کتاب در کشور وجود ندارد و به همین خاطر هیچ راهبرد مشخصی در حوزه تولید کتاب نداریم و هر مولف و ناشری مسیر خودش را می رود.
وی با بیان اینکه مشکلات اقتصادی و ضعف محتوایی کتاب ها برخی ناشران کشور را به ورطه کتابسازی واداشته است، تاکید کرد: حمایت دولت از حوزه فرهنگی باید سیاستگذاری درست فرهنگی باشد ولی امروز به کار تبلیغی ختم شده در حالی که اگر می خواهیم در آینده آسیب های اجتماعی امروز را نداشته باشیم، باید از امروز به کار فرهنگی ریشهای بپردازیم.
همتی گفت: 10 سال پیش با پشتوانه 20 نویسنده و پنج نیروی کار انتشارات خود را فعال کردم ولی سال به سال ضعیف تر شدیم، در حقیقت، ناشران کتاب استانی چشم اندازی برای آینده خود نمی بینند.
وی، دیگر مشکل ناشران استان سمنان را فقدان برنامه فرهنگی مشخص استانی دانست و افزود: در حوزه کتاب استان سمنان نه راهبرد برای تولید و محتوا داریم و نه سرمایهگذاری لازم، در حالی که فرهنگی میتواند ریشه حل بسیار مسایل باشد.
اسماعیل همتی پیشنهاد داد: همانطور که از صنعت با ارایه تسهیلات یا همایش های سرمایهگذاری حمایت و برنامهریزی وجود دارد، حوزه فرهنگ و به ویژه کتاب نیز از حمایت های این چنینی بهره مند شود.
** نظام تعلیم و تربیت ضدکتاب شدهاست
اسماعیل همتی، نویسنده و صاحب انتشارات کتاب سمنگان در استان سمنان، بر نقش نهادهای فرهنگی مانند آموزش و پرورش اشاره و اضافه کرد: نظام تعلیم و تربیتی کشور در حال حاضر به جای تشویق دانش آموزان به مطالعه، به نظام تعلیمی ضدکتاب تبدیل شده است، روش های تحقیق در نظام آموزشی کشور به جای ایجاد رغبت در دانش آموزان به مطالعه کتاب، آنان را نتیجهمحور و از برکننده مطالب تربیت می کند که برای آینده کشور سودی ندارد.
وی بیان کرد: نظام آموزشی در حال حاضر به کتاب های تالیفی ضعیف و غیراستانداردی ختم شده که دانش آموزان مجبور به مطالعه آن هستند و از سویی مبنای مطالعه دانش آموزان به سمت تستزنی هدایت می شود تا مطالعات کاربردی برای زندگی یا اشتغال آینده آنان.
حمیدرضا نظری، نویسنده و پژوهشگر استان سمنان نیز با تاکید بر اینکه مبنای تحقیقات دانش آموزان برای افزایش مطالعه در آنها باید کتاب باشد، گفت: امروز دانش آموز با یک جستجوی ساده در اینترنت تکالیف تحقیقی مدرسه خود را انجام می دهد و معلم ها نیز به تاثیرگذاری این تحقیق ها و اینکه آیا از منبع معتبری به دست آمده یا نه بیتوجهند.
وی یادآور شد: در گذشته معلم ها نماد انسان های بامطالعه بودند و در قالب تدریس، کتاب ها و نویسنده های بزرگ کشور را به دانش آموزان معرفی می کردند و به نوعی، معلم ها تبلیغکننده اصلی کتاب بودند ولی امروزه این نقش را ندارند.
** تنوع به نوع نشر کتاب متناسب با ذائقه مخاطبان
سمانه سلطانی پور، دانشجو دکترای علوم ارتباطات، با بیان اینکه کتاب به هر نوعی نیازمند تبلیغ است، گفت: ذائقه مخاطبان امروز نیاز دارد کتاب به صورت اینترنتی، فایل های پی دی اف و یا به صورت کتاب صوتی منتشر شود، زیرا تجربه انتشار این شکل کتاب ها نشان داده هر کدام ازاین نوع کتاب ها، مخاطبان خود را دارند.
دانشجوی دکترای علوم ارتباطات، با اشاره به اینکه روح مانند جسم به تغذیه نیاز دارد که از مسیر مطالعه به ویژه کتاب تامین می شود، یادآور شد: حتی برای کودکان هم شکل انتشار کتاب می تواند با خاطره انگیزی همراه شود، مثلا انتشار کتاب با سی دی و فایلهای صوتی و تصویری، یکی از راه های تقویت حوزه کتاب کودکان است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان گفت: 188 عنوان کتاب به شمارگان 173 هزار و 100 نسخه در هشت ماه 96 در این استان به چاپ رسیده است.
محمدرضا سوقندی با اشاره به اینکه از 188 عنوان 143 عنوان کتاب تالیفی بود که در شمارگان 139 هزار و 100 نسخه و 25 عنوان کتابهای ترجمهشده در 34 هزار شمارگان به چاپ رسید، یادآور شد: از 188 عنوان کتاب چاپ شده در هشت ماه 1396 در استان سمنان 48 عنوان کتاب چاپ مجدد و بقیه چاپ اولی بود.
وی با اشاره به فعالیت 35 کتابفروشی در استان سمنان، گفت: از این تعداد 20 کتابفروشی در شهر سمنان قرار دارد.
سوقندی به مشارکت کتابفروشی های استان در طرحهای فروش با تخفیف ویژه همزمان با اجرای طرح در کشور اشاره و خاطرنشان کرد: در طرح پاییزه کتاب امسال 10 کتابفروشی استان مشارکت کردند که چهار کتابفروشی بیشتر از مشارکت سال گذشته بود.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان سمنان با بیان اینکه 29 انتشاراتی در استان سمنان دارای مجوز فعالیت است که 12 ناشر در سمنان، پنج ناشر در شاهرود، هشت ناشر در دامغان و چهار ناشر در گرمسار فعالیت دارند، افزود: در 6 ماه اول 96 یک هزار و 792 عنوان کتاب در شمارگان چهار هزار و 176 نسخه به عنوان کتاب های اهدایی ثبت شد.
6103 تهیه و انتشار گزارش: مصطفی دهقان
برای آگاهی از تازهترین اخبار و رویدادها در استان سمنان به نشانی IRNASEMNAN@ کانال اخبار ایرنا سمنان مراجعه کنید.
کپی شد