غلامرضا حسنی غربا روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: ثبت سالانه افزایش دما، کاهش بارندگی و افزایش تبخیر در استان سمنان، در کنار تغییر شکل و نوع بارش ها از بارش های ملایم به بارش های رگباری، نشاندهنده بروز شدید پدیده تغییر اقلیم در این استان است.
وی با اشاره به پیامدهای جدی تغییر اقلیم در استان سمنان، گفت: با توجه به سهم بارشی خیلی کم استان سمنان به میزان یک دوم از متوسط بارش کشور و تبخیر به میزان 2 برابر متوسط کشور، شرایط خطرناک و نابودکننده‌ای برای اقلیم استان سمنان پیش‌خواهد آمد که فرونشست سطح آب‌های زیرزمینی، ممنوعه اعلام شدن دشت‌های استان، ازبین رفتن پوشش گیاهی، رشد فزاینده پدیده بیابانزایی و کاهش محصولات کشاورزی از پیامدهای آینده تغییر اقلیم برای سمنان خواهد بود.
مدیرکل هواشناسی استان سمنان با بیان اینکه انتقال آب بین حوضه‌ای بهترین راهکار برای کمک به اقلیم استان است، یادآور شد: در استان سمنان تمام تلاش ها برای استفاده بهینه از آب موجود در حال انجام است، به منظور احیای اقلیم، تامین آب آشامیدنی و رونق بخش‌های کشاورزی و صنعت، انتقال آب بین‌حوضه‌ای می‌تواند کمک بزرگی به حفظ اقلیم در استان شود.
حسنی غربا، برنامه ریزی برای اجرای طرح های آبخیزداری و آبخوان‌داری را در شرایط کم آبی کنونی استان سمنان با هدف کنترل روان آب و سیلاب‌های ناشی از بارش ها ضروری عنوان و خاطرنشان کرد: در اثر پدیده تغییر اقلیم، نوع بارش های استان سمنان از شکل ملایم و نرم به صورت رگباری و از حالت پراکنده به حالت نقطه‌ای تغییر کرده که باعث سیلاب و روان آب های غیرقابل کنترل می‌شود که امکان نفوذ آب در خاک و امکان هدایت و ذخیره آب را از بین می‌برد و در نتیجه، تولید سالانه آب را کاهش می‌دهد.
وی خاطرنشان کرد: نوع بارش های کنونی در استان سمنان امکان ذخیره سازی از طریق نفوذ در خاک برای تغذیه سفره های زیرزمینی را میسر نمی کند و به سرعت از دسترس خارج می شود.
مدیرکل هواشناسی استان سمنان با اشاره به اینکه فاصله کوتاه بین کوه ها و مناطق کویری در این استان یکی از عوامل از دسترس خارج شدن روان آب های ناشی از بارندگی ها است، گفت: در سال های اخیر در استان سمنان بیشترین تلاش برای کنترل روان‌آب های ناشی از بارندگی و استفاده بهینه از آب انجام شده و به نظر می‌رسد به جز اجرای طرح انتقال بین حوضه ای آب از دریای خزر به استان سمنان راهکار اساسی دیگری برای جبران اثرات تغییر اقلیم در استان سمنان وجود ندارد.
متوسط بارش ها در سال آبی 95-96 در استان سمنان 112 میلی‌متر بود که نسبت به سال گذشته به میزان 113.8 میلی‌متر حدود 1.6 درصد کاهش و در مقایسه با متوسط بلندمدت 25 ساله به میزان 134.4 میلی‌متر حدود 16.6 میلی‌متر کاهش نشان می دهد.
افزایش دما دیگر پدیده ای است که استان سمنان هر ساله آن را شدیدتر تجربه می کند به گونه ای که در چهارماه خرداد تا شهریور 96 شهر سمنان 36 روز دمای بالای 38 درجه سانتی‌گراد داشته است که 11 روز نسبت به سال گذشته بیشتر بود، میزان متوسط تبخیر آب در استان سمنان نیز امسال به 2 هزار و 400 میلی‌متر رسید که نسبت به 2 هزار و 200 میلی‌متر در بلندمدت افزایش یافته که در نتیجه افزایش دما در این استان است.
در استان سمنان سالانه یک میلیارد و 250 میلیون مترمکعب آب تولید می شود که حدود 87 درصد در بخش کشاورزی، 9 درصد در بخش آشامیدنی و چهار درصد در بخش صنعت و خدمات به مصرف می‌رسد و این استان سالانه با کمبود حدود 150 میلیون مترمکعب آب مواجه است.
6103/6026 خبرنگار: مصطفی دهقان ** انتشاردهنده: جانعلی فتحی
برای آگاهی از تازه‌ترین اخبار و رویدادها در استان سمنان به نشانی IRNASEMNAN@ کانال اخبار ایرنا سمنان مراجعه کنید.
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.