به گزارش ایرنا، شهرنشینی مانند هر پدیده دیگری نیاز به بهروزسانی، نوسازی و هوای تازه دارد، با گذر عمر شهرها، افزوده شدن بخشها و شهرکهای جدید با ساختار شهری و بالارفتن سن بافتهای قدیمیتر، مدیریت شهری با پدیده ای به نام بافت فرسوده مواجه می شود، این بافت ها از سویی گاهی دارای بافت تاریخی و سبغه فرهنگی است و از سویی خدماترسانی را در برخی حوزهها با مشکل مواجه میکند و از سکونتگاهی عادی برای شهروندان، زیستگاهی برای شهروندان با شرایط اقتصادی ضعیفتر میشود.
از نظر مدیریت شهری بافتهای فرسوده به چند دسته تقسیم میشوند: بافت شهری دارای میراث تاریخی و فرهنگی یعنی بافتهایی که با وجود فرسودگی بناها، فضاها، تأسیسات و تجهیزات شهری، میراث تاریخی و فرهنگی با ارزش در آنها وجود دارد. نوع دوم بافت فرسوده بافتهای شهری فاقد میراث ویژه تاریخی یا فرهنگی است که بافتهای فرسوده ای را شامل می شود که عمدهترین مشکل آن به غیر از مسایل خاص بناهای نامقاوم و کوچک، فقدان خدمات لازم و زیرساختهای مناسب شهری است. سومین نوع بافتهای فرسوده روستایی است، بافتهای روستایی که به مرور زمان در داخل محدوده خدماتی شهر قرار گرفتهاند و عملکرد زراعی، باغداری، دامداری قبلی ساکنان این بافتها از یک سو و سلسله مراتب دسترسی مورد نیاز شهری امروز از سوی دیگر این بافتها را در بافتهای معمولی شهری، قرار داده است. بافتهای حاشیهای شهر به عنوان آخرین نوع بافت فرسوده در داخل محدوده خدماتی شهری یا خارج از حریم و حوزه نفوذ شهرهای بزرگ واقع شدهاند.
نفوذناپذیری برای ارایه خدمات شهری، مهاجرت پذیری یا عاملی برای مهاجرت ساکنان، فرسودگی شبکه خدمات شهری، فرسودگی بناها و آسیبپذیری آن در برابر سوانحی مانند زلزله، تبدیل شدن به کانون ها آسیب های اجتماعی، فقدان برخی خدمات فرهنگی، آموزشی و شهری به لحاظ کمی و کیفی، تخلیه برخی واحدها به دلیل فرسودگی و تبدیل برخی مناطق به سکونتگاه و تجمع معتادان و مشکلات نوسازی شبکه های فاضلاب و برق، از اصلی ترین مشکلات بافت فرسوده محسوب می شود.
به گفته مدیرکل دفتر ستاد ملی بازآفرینی شهری وزارت راه و شهرسازی 30 درصد از جمعیت شهری کشور معادل 20میلیون نفر در سکونت گاه های غیررسمی و بافت های فرسوده زندگی می کنند، این افراد در بیش از 57 هزار هکتار از محلات نابسامان میانی، 21 هزار هکتار از عرصه های تاریخی مراکز شهرها و 48 هزار هکتار از سکونت گاه های غیر رسمی کشور ساکن هستند.
نریمان مصطفایی با بیان اینکه محدوده های وسیعی از شهرهای کشور با مشکلات پیچیده ای به ویژه فقر شهری و نبود ایمنی و بحران هویت، روبرو هستند، گفت: با روی کارآمدن دولت یازدهم نگرش دولت به مقوله بافت های فرسوده، نگرشی ویژه است که این مهم به خصوص در بافت های فرسوده شهری و مدارس به وضوح به چشم می خورد.
وی درباره مسائل شهری و چالش های آن نیز اظهارکرد: دیگر مشکلات و چالش های شهرهای کشور به ویژه در بافت های فرسوده و سکونتگاه های غیررسمی بافت نامتعارف و نابسامان، سیمای زشت، ساکنان کم درآمد و کم توان، مشاغل نامطمئن، مستعد ناهنجاری و ناآرامی است.
مدیرکل دفتر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار وزارت راه و شهرسازی از وجود 974 سکونتگاه غیر رسمی در کشور خبرداد و اضافه کرد: هم اکنون پیش بینی می شود که جمعیت سکونتگاههای غیر رسمی به حدود 11 تا 13 میلیون نفر برسد که شامل 20درصد جمعیت کشور می شود، در برنامه ششم توسعه کشور توجه بیشتری به سکونتگاه های غیر رسمی کشور شده است که بیشتر در کلان شهرها و مراکز استان ها با این مشکل مواجهیم.
شاید مناطقی که امروزه به عنوان بافت فرسوده تلقی می شود بخشی از هویت، فرهنگ و تاریخ یک شهر باشد، ولی مهمترین مشکلی که از سوی مسوولان برای نوسازی بافت های فرسوده بیان می شود شرایط ضعیف اقتصادی خانواده های ساکن برای دریافت تسهیلات برای ترمیم و بهسازی بناهای این مناطق است و نیاز است مشوق های قانونی و مالی و تسهیلاتی قابل توجهتری برای ترغیب ساکنان به منظور احیای این بافتها لحاظ شود.
در استان سمنان 2 و 200 هکتار بافت فرسوده وجود دارد که بیشتر این مقدار مربوط به بافت تاریخی است، با وجود اینکه همسویی مطلوبی بین بخش ها و مسوولان این استان برای بهسازی و رفع مشکلات بافت فرسوده وجود دارد، کار ترمیم این بافت ها در این استان همچنان کند به نظر میرسد و نیازمند مشوقهای بیشتر و مناسبتر، اطلاعرسانی و آگاهیبخشی بیشتر است.
میزگرد «بافت فرسوده چالش ها و راهکارها» با حضور اسماعیل صادقی مدیرکل مسکن و شهرسازی استان، مهدی شرفیه معاون دفتر امور شهری و شوراها استانداری، مهدی صمیمیان معاون برنامه ریزی و امور عمرانی فرمانداری و سعید حسینی مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری سمنان با هدف بررسی شرایط و مشکلات بافت های فرسوده در این استان و تعیین رویکردهای مناسب پیشبرد اهداف برنامههای بلندمدت در این بخش در خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) استان سمنان برگزار شد.
مدیر کل مسکن و شهرسازی استان سمنان در این میزگرد گفت: به ترتیب شهرهای سمنان 450 هکتار، شاهرود 436 هکتار، دامغان 382 هکتار، گرمسار221 هکتار، شهمیرزاد 141 هکتار، مهدی شهر 108 هکتار، آرادان 98 هکتار، ایوانکی 97 هکتار ، مجن 96 هکتار، سرخه 64 هکتار، بسطام 58 هکتار، کلاته خیج 39 هکتار، درجزین 32 هکتار، بیارجمند 17 هکتار و امیریه 9 هکتار بافت فرسوده دارند.
اسماعیل صادقی با اشاره به جمعیت 702 هزار نفری استان سمنان، بیان داشت: 18 تا 20 درصد جمعیت استان در مناطق بافت فرسوده زندگی می کنند.
وی تصریح کرد: در سال 86 طبق قانون مصوب مجلس ساماندهی بافت فرسوده بر اساس سند ملی احیا، بهسازی بافت ناکارآمد نوسازی و توانمدسازی بافت شهری مصوب شد و در سال 93 به تمام استان ها ابلاغ شد.
وی به برنامه ششم توسعه که دولت را موظف کرده همه ساله بتواند 10 درصد بافت های فرسوده را نوساری کند، خاطرنشان کرد: تسهیلاتی که برای این بافت ها از سوی بانک ها با نرخ سود 18 درصد در نظر گرفته شده است که 10 درصد سود را دولت از طریق قانون هدفمندی یارانه پرداخت می کند و هشت درصد برعهده متقاضی است.
مدیر کل مسکن و شهرسازی استان سمنان خاطرنشان کرد: با توجه به این که 85 هزار واحد فرسوده در سال های گذشته در استان سمنان تملک شده است، یکی از مشکلات بهسازی بافت فرسوده افراد ساکن دارای درآمد پایین و دهک های پایین در این مناطق است که توانایی اقتصادی لازم برای بهسازی ملک خود را ندارند.
صادقی یکی دیگر از چالش های پیش روی نوسازی بافت مناطق فرسوده را وجود واحدهای مسکونی خرد برشمرد و گفت: این املاک خرد در بافت های فرسوده تا زمانی که تجمیع نشود نمی توان طرح های با تراکم بالا را برای این نوع بافت ها اجرا کرد.
وی بیان داشت: بودجه سال 95 برای شهرستانهای سمنان با بدنه سازی بافت فرسوده از سوی این نهاد به مبلغ یک میلیارد و 735 میلیون تومان به صورت قرارداد با پیمانکاران بخش خصوصی منعقد شده که در حال اجرا است.
مدیر کل مسکن و شهرسازی استان سمنان بیان داشت: برای سال جاری برای ادامه همکاری با شهرداری برای حفظ و احیای بدنه شهری مصوب شده اداره کل مسکن شهر سازی حداقل یک سوم هزینه اجرایی طرح ها را بر عهده گیرد.
مدیر کل مسکن و شهرسازی استان سمنان، یکی از مشکلات بافت فرسوده در ارایه خدمات شهری مشکل تردد آمبولانس و آتش نشانان در مواقع بحرانی در بافت فرسوده دانست و افزود: با توجه به این که بودجه دولت محدود است، بیشتر مشارکت مردم و تسهیلات با سود پایین برای نوسازی بافت های فرسوده شهری در دستور کار قرار دارد.
وی تصریح کرد: یکی از نیازها بازگشایی معابر و عقب نشینی واحدهای مسکونی بافت فرسوده برای تردد خوردها و حمل مصالح ساختمانی در عملیات نوسازی است.
صادقی با بیان اینکه کمبود درمانگاه، فضای سبز، مدرسه و مسجد نسبت به جمعیت در بافت های فرسوده قابل توجه است، یکی از چالش های پیش روی بهسازی بافت فرسوده را محدودیت مجوزها از سوی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دانست و افزود: قوانین دست و پاگیر ورود سرمایه گذران را می گیرد و وام هایی که با نام قرض الحسنه هشت درصد در اختیار مردم می گذارند درواقع با نرخ سود 18 درصد است.
مدیر کل مسکن و شهرسازی استان سمنان تنها راه برون رفت از این شرایط را بازنگری در قوانین ساخت وساز، تملک اراضی و افزایش اعتبار بانک ها برای کاهش کارمزد عنوان کرد.
معاون دفتر امور شهری و شوراهای استانداری سمنان هم دراین میزگرد گفت: برای بافت فرسوده سه شاخص ریزدانگی با مساحت بسیار جزیی، ناپایداری واحدهای مسکونی با بیش از 50 درصد و نفوذناپذیری تردد معابر کمتر از 6 متر تعریف شده است.
مهدی شرفیه با اشاره به اینکه در بافت فرسوده شهرستان شاهرود در شهرهای مجن و بسطام برخی منازل مسکونی فاقد سند مالکیت رسمی هستند، ادامه داد: به دلیل نداشتن سند مالکیت، متقاضیان با مراجعه به شهرداری با مشکل مواجه می شوند و به ساخت های غیرقانونی روی می آوردند.
شرفیه بیان داشت: شعبه شهرستانی ستاد بازآفرینی شهری باید در همه شهرها فعال شود و استفاده از ظرفیت بخش خصوصی باید درنظر گرفته شود.
معاون دفتر امور شهری و شوراها استانداری سمنان گفت: از دیگر چالشهای بهسازی بافت فرسوده در استان سمنان نبود برنامه های استانی برای بهبود وضعیت بافت با توجه به ظرفیت بومی است که با ارایه خدمات و اتخاذ سیاست تشویقی شهرداری ها و سایر دستگاه ها باید اجرایی شود.
معاون عمرانی فرمانداری سمنان گفت: 12 پلاک تاریخی در محدوده 250 هکتاری در محدوده تاریخی بافت فرسوده شهر سمنان نیاز به اقدام برای ثبت دارد.
مهدی صمیمیان افزود: از 2 هزار و 950 هکتار محدوده شهر سمنان 450 هکتار بافت فرسوده است که 250 هکتار بافت تاریخی شامل بناهای تاریخی است و 43 هکتار بافت ویژه شامل مسجد امام، مسجد جامع، امامزاده یحیی(ع)، راسته بازار و بازار شیخ علاالدوله محسوب می شود.
وی با بیان اینکه در پیمایش واحدهای مسکونی در 43 هکتار بافت ویژه در بافت فرسوده سمنان مشخص شد 12 اثر تاریخی وجود دارد که نیازمند ثبت است، ادامه داد: در پیمایش اخیر 75 اثر ثبتی در بافت طرح جامع 250 هکتاری، 135 اثر در بافت ویژه 42 هکتاری و 30 اثر در بافت تاریخی سمنان مشخص شد.
معاون عمرانی فرمانداری سمنان ، بافت فرسوده را مجموعه ای از واحدها در محدوده شهری دانست که از نظر بنا و تاسیسات استحکام لازم را ندارد و مردم و ساکنان آن کمتر برخوردار هستند، گفت: از ابتدای دولت یازدهم تسهیلات پرداخت شده برای نوسازی بافت فرسوده در استان سمنان یک هزار و 769 مورد بود که 669 واحد شامل 38 درصد مربوط به شهر سمنان بوده است و در بهار 96 تعداد 57 واحد از این تسهیلات 400 میلیون ریالی با سود 18 درصدی بهره مند شدند که مردم فقط هشت درصد سود این تسهیلات را پرداخت میکنند و 10 درصد را دولت میپردازد.
صمیمیان با اشاره به این که برخی از واحد های بافت فرسوده مالک مشخصی ندارند، یادآور شد: از 250 هکتار بافت قرار گرفته در طرح جامع سمنان 43 هکتار بافت ویژه است که از این مقدار 75 اثر به ثبت رسیده است.
وی به هزینه اعتبارات برای به تملک درآوردن و به ثبت رساندن این واحد ها از سال 93 تا 95 به بیش از 500 میلیون تومان از محل اعتبار ملی واستانی اشاره کرد و گفت: در شهر سمنان با توجه به ابلاغ استانداری و مسکن شهرسازی، اولین ستاد بازآفرینی بافت فرسوده در مرداد 95 با حضور نمایندگانی از نیروی انتظامی، میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تشکیل شد و بر اساس آن کمیته ای برای شناسایی ایجاد شد.
معاون عمرانی فرمانداری سمنان گفت: در سال جاری ، 630 میلیون تومان برای شناسایی بافت های تاریخی، بناهای تاریخی، تسهیل گردشگری و ایجاد محورهای گردشگیری در سمنان در نظر گرفته شده است.
صمیمیان افزود: از 6 مدرسه در حال ساخت در شهر سمنان پنج مدسه در مسکن مهر و یک مدرسه 500 نفره با 500 میلیون تومان پیش بینی شده که در بافت فرسوده قرار دارد و سه درمانگاه جهادیه ،تدین و ابوذر در بافت قدیم در حال مرمت است.
وی به بخشی از قانون تولید و حمایت از مسکن به پرداخت 50 درصد از هزینه پروانه ساخت به افرادی که در بافت فرسوده زندگی می کنند اشاره کرد و افزود: این هزینه را که مسکن شهرسازی با کمک شهرداری ها باید تامین کند پرداخت نمی شود.
وی با اشاره به اینکه مشکل تعدد سند برای یک واحد مسکونی در بافت فرسوده نیز نیزا است که با همکاری دستگاهای مرتبط حل شود، بیان داشت: استفاده از مسجد محله ها و ایجاد شوراها، افزایش تراکم ساختمانی، راهبرد بازنگری در قوانین از مواردی است که در حال حاضر برای محله حافظ و کهنه دژ سمنان با هکاری شوراهای 15 نفره محلی اجرا شده است.
معاون امور عمرانی فرمانداری سمنان بیان داشت: بهبود روابط اجتماعی و گذارندن اوقات فراغت، تنوع بهبود فضاهای مناسب بافت، بهسازی شبکه های داخلی ، تقویت نهادهای محلی و جلوگیری از ورود مواد مخدر به این محله ها و کاهش آسیب اجتماعی را از مزایای بهسازی بافت فرسوده است.
مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری سمنان هم دراین میزگرد گفت: سیاست های خرد و کلان اجرا شده در 2 دوره منجر به خالی شدن بافت های فرسوده از سکنه و آسیب جدی به آن شد که یکی خارج شدن عده ای از مردم با بهبود شرایط اقتصادی و مهاجرت به نقاط بالای شهر و دیگری تمایل مردم به مسکن مهر بود.
سعید حسینی افزود: یکی از مشکلات بافت فرسوده تعدد ورثه در مناطقی مانند کهنه دژ، ناسار و عباسیه سمنان است که خانه های قدیمی را رها کرده اند که منجر به تخریب خانه شده است.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به این که طرح امام زاده یحی (ع) سمنان که از سال 90 با هزینه اعتبار 30 میلیارد تومان تدوین شد، در حال حاضر این طرح در میراث فرهنگی و سایر دستگاهای مرتبط پیگری و اجرا نشد.
حسینی با اشاره به اینکه طولانی شدن اجرای طرح ها منجر به آسیب جدی به بافت های فرسوده و تخریب آن می شود، ورود بخش خصوصی به بازسازی بافت فرسوده سمنان را در چند سال گذشته مثبت ارزیابی کرد و افزود: این امر منجر به امنیت محله و تبدیل شدن معبر به مقصد و رونق گردشگری می شود.
حسینی، حضور دستگاه های مختلف را در بافت به دلیل محدودیت بودجه سازمان شهرداری ضروری دانست و افزود: تعدیل اجرای طرح های عمرانی در بافت فرسوده و مناطق بالای شهر باید در نظر گرفته شود.
حسینی به قانون حمایت از بافت فرسوده طبق ماده 9 تجمیع املاک و حل مشکلات مالکیت های خرد از سوی اداره ثبت اسناد و املاک اشاره کرد و گفت: این نهاد مکلف شده طی مدت 2 ماه سند تجمیعی املاک خرد بافت را صادر کند و این راه تشویقی برای متقاضیان و بهبود بافت است. مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری سمنان گفت: املاک وقفی از دیگر مشکلاتی است که برای به تملک درآمدن پلاک ها در بافت فرسوده سمنان با آن مواجه هستیم و احیای آن نیاز به همکاری سایر دستگاه ها دارد.
به گزارش ایرنا، در 17 شهر استان سمنان 2 هزار و 200 هکتار بافت فرسوده شناسایی شده است.
7344/6103 خبرنگار: امیرحسین کاشی منش ** انتشار دهنده :مصطفی دهقان
برای آگاهی از تازهترین اخبار و رویدادها در استان سمنان به نشانی IRNASEMNAN@ کانال اخبار ایرنا سمنان مراجعه کنید.
از نظر مدیریت شهری بافتهای فرسوده به چند دسته تقسیم میشوند: بافت شهری دارای میراث تاریخی و فرهنگی یعنی بافتهایی که با وجود فرسودگی بناها، فضاها، تأسیسات و تجهیزات شهری، میراث تاریخی و فرهنگی با ارزش در آنها وجود دارد. نوع دوم بافت فرسوده بافتهای شهری فاقد میراث ویژه تاریخی یا فرهنگی است که بافتهای فرسوده ای را شامل می شود که عمدهترین مشکل آن به غیر از مسایل خاص بناهای نامقاوم و کوچک، فقدان خدمات لازم و زیرساختهای مناسب شهری است. سومین نوع بافتهای فرسوده روستایی است، بافتهای روستایی که به مرور زمان در داخل محدوده خدماتی شهر قرار گرفتهاند و عملکرد زراعی، باغداری، دامداری قبلی ساکنان این بافتها از یک سو و سلسله مراتب دسترسی مورد نیاز شهری امروز از سوی دیگر این بافتها را در بافتهای معمولی شهری، قرار داده است. بافتهای حاشیهای شهر به عنوان آخرین نوع بافت فرسوده در داخل محدوده خدماتی شهری یا خارج از حریم و حوزه نفوذ شهرهای بزرگ واقع شدهاند.
نفوذناپذیری برای ارایه خدمات شهری، مهاجرت پذیری یا عاملی برای مهاجرت ساکنان، فرسودگی شبکه خدمات شهری، فرسودگی بناها و آسیبپذیری آن در برابر سوانحی مانند زلزله، تبدیل شدن به کانون ها آسیب های اجتماعی، فقدان برخی خدمات فرهنگی، آموزشی و شهری به لحاظ کمی و کیفی، تخلیه برخی واحدها به دلیل فرسودگی و تبدیل برخی مناطق به سکونتگاه و تجمع معتادان و مشکلات نوسازی شبکه های فاضلاب و برق، از اصلی ترین مشکلات بافت فرسوده محسوب می شود.
به گفته مدیرکل دفتر ستاد ملی بازآفرینی شهری وزارت راه و شهرسازی 30 درصد از جمعیت شهری کشور معادل 20میلیون نفر در سکونت گاه های غیررسمی و بافت های فرسوده زندگی می کنند، این افراد در بیش از 57 هزار هکتار از محلات نابسامان میانی، 21 هزار هکتار از عرصه های تاریخی مراکز شهرها و 48 هزار هکتار از سکونت گاه های غیر رسمی کشور ساکن هستند.
نریمان مصطفایی با بیان اینکه محدوده های وسیعی از شهرهای کشور با مشکلات پیچیده ای به ویژه فقر شهری و نبود ایمنی و بحران هویت، روبرو هستند، گفت: با روی کارآمدن دولت یازدهم نگرش دولت به مقوله بافت های فرسوده، نگرشی ویژه است که این مهم به خصوص در بافت های فرسوده شهری و مدارس به وضوح به چشم می خورد.
وی درباره مسائل شهری و چالش های آن نیز اظهارکرد: دیگر مشکلات و چالش های شهرهای کشور به ویژه در بافت های فرسوده و سکونتگاه های غیررسمی بافت نامتعارف و نابسامان، سیمای زشت، ساکنان کم درآمد و کم توان، مشاغل نامطمئن، مستعد ناهنجاری و ناآرامی است.
مدیرکل دفتر ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار وزارت راه و شهرسازی از وجود 974 سکونتگاه غیر رسمی در کشور خبرداد و اضافه کرد: هم اکنون پیش بینی می شود که جمعیت سکونتگاههای غیر رسمی به حدود 11 تا 13 میلیون نفر برسد که شامل 20درصد جمعیت کشور می شود، در برنامه ششم توسعه کشور توجه بیشتری به سکونتگاه های غیر رسمی کشور شده است که بیشتر در کلان شهرها و مراکز استان ها با این مشکل مواجهیم.
شاید مناطقی که امروزه به عنوان بافت فرسوده تلقی می شود بخشی از هویت، فرهنگ و تاریخ یک شهر باشد، ولی مهمترین مشکلی که از سوی مسوولان برای نوسازی بافت های فرسوده بیان می شود شرایط ضعیف اقتصادی خانواده های ساکن برای دریافت تسهیلات برای ترمیم و بهسازی بناهای این مناطق است و نیاز است مشوق های قانونی و مالی و تسهیلاتی قابل توجهتری برای ترغیب ساکنان به منظور احیای این بافتها لحاظ شود.
در استان سمنان 2 و 200 هکتار بافت فرسوده وجود دارد که بیشتر این مقدار مربوط به بافت تاریخی است، با وجود اینکه همسویی مطلوبی بین بخش ها و مسوولان این استان برای بهسازی و رفع مشکلات بافت فرسوده وجود دارد، کار ترمیم این بافت ها در این استان همچنان کند به نظر میرسد و نیازمند مشوقهای بیشتر و مناسبتر، اطلاعرسانی و آگاهیبخشی بیشتر است.
میزگرد «بافت فرسوده چالش ها و راهکارها» با حضور اسماعیل صادقی مدیرکل مسکن و شهرسازی استان، مهدی شرفیه معاون دفتر امور شهری و شوراها استانداری، مهدی صمیمیان معاون برنامه ریزی و امور عمرانی فرمانداری و سعید حسینی مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری سمنان با هدف بررسی شرایط و مشکلات بافت های فرسوده در این استان و تعیین رویکردهای مناسب پیشبرد اهداف برنامههای بلندمدت در این بخش در خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) استان سمنان برگزار شد.
مدیر کل مسکن و شهرسازی استان سمنان در این میزگرد گفت: به ترتیب شهرهای سمنان 450 هکتار، شاهرود 436 هکتار، دامغان 382 هکتار، گرمسار221 هکتار، شهمیرزاد 141 هکتار، مهدی شهر 108 هکتار، آرادان 98 هکتار، ایوانکی 97 هکتار ، مجن 96 هکتار، سرخه 64 هکتار، بسطام 58 هکتار، کلاته خیج 39 هکتار، درجزین 32 هکتار، بیارجمند 17 هکتار و امیریه 9 هکتار بافت فرسوده دارند.
اسماعیل صادقی با اشاره به جمعیت 702 هزار نفری استان سمنان، بیان داشت: 18 تا 20 درصد جمعیت استان در مناطق بافت فرسوده زندگی می کنند.
وی تصریح کرد: در سال 86 طبق قانون مصوب مجلس ساماندهی بافت فرسوده بر اساس سند ملی احیا، بهسازی بافت ناکارآمد نوسازی و توانمدسازی بافت شهری مصوب شد و در سال 93 به تمام استان ها ابلاغ شد.
وی به برنامه ششم توسعه که دولت را موظف کرده همه ساله بتواند 10 درصد بافت های فرسوده را نوساری کند، خاطرنشان کرد: تسهیلاتی که برای این بافت ها از سوی بانک ها با نرخ سود 18 درصد در نظر گرفته شده است که 10 درصد سود را دولت از طریق قانون هدفمندی یارانه پرداخت می کند و هشت درصد برعهده متقاضی است.
مدیر کل مسکن و شهرسازی استان سمنان خاطرنشان کرد: با توجه به این که 85 هزار واحد فرسوده در سال های گذشته در استان سمنان تملک شده است، یکی از مشکلات بهسازی بافت فرسوده افراد ساکن دارای درآمد پایین و دهک های پایین در این مناطق است که توانایی اقتصادی لازم برای بهسازی ملک خود را ندارند.
صادقی یکی دیگر از چالش های پیش روی نوسازی بافت مناطق فرسوده را وجود واحدهای مسکونی خرد برشمرد و گفت: این املاک خرد در بافت های فرسوده تا زمانی که تجمیع نشود نمی توان طرح های با تراکم بالا را برای این نوع بافت ها اجرا کرد.
وی بیان داشت: بودجه سال 95 برای شهرستانهای سمنان با بدنه سازی بافت فرسوده از سوی این نهاد به مبلغ یک میلیارد و 735 میلیون تومان به صورت قرارداد با پیمانکاران بخش خصوصی منعقد شده که در حال اجرا است.
مدیر کل مسکن و شهرسازی استان سمنان بیان داشت: برای سال جاری برای ادامه همکاری با شهرداری برای حفظ و احیای بدنه شهری مصوب شده اداره کل مسکن شهر سازی حداقل یک سوم هزینه اجرایی طرح ها را بر عهده گیرد.
مدیر کل مسکن و شهرسازی استان سمنان، یکی از مشکلات بافت فرسوده در ارایه خدمات شهری مشکل تردد آمبولانس و آتش نشانان در مواقع بحرانی در بافت فرسوده دانست و افزود: با توجه به این که بودجه دولت محدود است، بیشتر مشارکت مردم و تسهیلات با سود پایین برای نوسازی بافت های فرسوده شهری در دستور کار قرار دارد.
وی تصریح کرد: یکی از نیازها بازگشایی معابر و عقب نشینی واحدهای مسکونی بافت فرسوده برای تردد خوردها و حمل مصالح ساختمانی در عملیات نوسازی است.
صادقی با بیان اینکه کمبود درمانگاه، فضای سبز، مدرسه و مسجد نسبت به جمعیت در بافت های فرسوده قابل توجه است، یکی از چالش های پیش روی بهسازی بافت فرسوده را محدودیت مجوزها از سوی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دانست و افزود: قوانین دست و پاگیر ورود سرمایه گذران را می گیرد و وام هایی که با نام قرض الحسنه هشت درصد در اختیار مردم می گذارند درواقع با نرخ سود 18 درصد است.
مدیر کل مسکن و شهرسازی استان سمنان تنها راه برون رفت از این شرایط را بازنگری در قوانین ساخت وساز، تملک اراضی و افزایش اعتبار بانک ها برای کاهش کارمزد عنوان کرد.
معاون دفتر امور شهری و شوراهای استانداری سمنان هم دراین میزگرد گفت: برای بافت فرسوده سه شاخص ریزدانگی با مساحت بسیار جزیی، ناپایداری واحدهای مسکونی با بیش از 50 درصد و نفوذناپذیری تردد معابر کمتر از 6 متر تعریف شده است.
مهدی شرفیه با اشاره به اینکه در بافت فرسوده شهرستان شاهرود در شهرهای مجن و بسطام برخی منازل مسکونی فاقد سند مالکیت رسمی هستند، ادامه داد: به دلیل نداشتن سند مالکیت، متقاضیان با مراجعه به شهرداری با مشکل مواجه می شوند و به ساخت های غیرقانونی روی می آوردند.
شرفیه بیان داشت: شعبه شهرستانی ستاد بازآفرینی شهری باید در همه شهرها فعال شود و استفاده از ظرفیت بخش خصوصی باید درنظر گرفته شود.
معاون دفتر امور شهری و شوراها استانداری سمنان گفت: از دیگر چالشهای بهسازی بافت فرسوده در استان سمنان نبود برنامه های استانی برای بهبود وضعیت بافت با توجه به ظرفیت بومی است که با ارایه خدمات و اتخاذ سیاست تشویقی شهرداری ها و سایر دستگاه ها باید اجرایی شود.
معاون عمرانی فرمانداری سمنان گفت: 12 پلاک تاریخی در محدوده 250 هکتاری در محدوده تاریخی بافت فرسوده شهر سمنان نیاز به اقدام برای ثبت دارد.
مهدی صمیمیان افزود: از 2 هزار و 950 هکتار محدوده شهر سمنان 450 هکتار بافت فرسوده است که 250 هکتار بافت تاریخی شامل بناهای تاریخی است و 43 هکتار بافت ویژه شامل مسجد امام، مسجد جامع، امامزاده یحیی(ع)، راسته بازار و بازار شیخ علاالدوله محسوب می شود.
وی با بیان اینکه در پیمایش واحدهای مسکونی در 43 هکتار بافت ویژه در بافت فرسوده سمنان مشخص شد 12 اثر تاریخی وجود دارد که نیازمند ثبت است، ادامه داد: در پیمایش اخیر 75 اثر ثبتی در بافت طرح جامع 250 هکتاری، 135 اثر در بافت ویژه 42 هکتاری و 30 اثر در بافت تاریخی سمنان مشخص شد.
معاون عمرانی فرمانداری سمنان ، بافت فرسوده را مجموعه ای از واحدها در محدوده شهری دانست که از نظر بنا و تاسیسات استحکام لازم را ندارد و مردم و ساکنان آن کمتر برخوردار هستند، گفت: از ابتدای دولت یازدهم تسهیلات پرداخت شده برای نوسازی بافت فرسوده در استان سمنان یک هزار و 769 مورد بود که 669 واحد شامل 38 درصد مربوط به شهر سمنان بوده است و در بهار 96 تعداد 57 واحد از این تسهیلات 400 میلیون ریالی با سود 18 درصدی بهره مند شدند که مردم فقط هشت درصد سود این تسهیلات را پرداخت میکنند و 10 درصد را دولت میپردازد.
صمیمیان با اشاره به این که برخی از واحد های بافت فرسوده مالک مشخصی ندارند، یادآور شد: از 250 هکتار بافت قرار گرفته در طرح جامع سمنان 43 هکتار بافت ویژه است که از این مقدار 75 اثر به ثبت رسیده است.
وی به هزینه اعتبارات برای به تملک درآوردن و به ثبت رساندن این واحد ها از سال 93 تا 95 به بیش از 500 میلیون تومان از محل اعتبار ملی واستانی اشاره کرد و گفت: در شهر سمنان با توجه به ابلاغ استانداری و مسکن شهرسازی، اولین ستاد بازآفرینی بافت فرسوده در مرداد 95 با حضور نمایندگانی از نیروی انتظامی، میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تشکیل شد و بر اساس آن کمیته ای برای شناسایی ایجاد شد.
معاون عمرانی فرمانداری سمنان گفت: در سال جاری ، 630 میلیون تومان برای شناسایی بافت های تاریخی، بناهای تاریخی، تسهیل گردشگری و ایجاد محورهای گردشگیری در سمنان در نظر گرفته شده است.
صمیمیان افزود: از 6 مدرسه در حال ساخت در شهر سمنان پنج مدسه در مسکن مهر و یک مدرسه 500 نفره با 500 میلیون تومان پیش بینی شده که در بافت فرسوده قرار دارد و سه درمانگاه جهادیه ،تدین و ابوذر در بافت قدیم در حال مرمت است.
وی به بخشی از قانون تولید و حمایت از مسکن به پرداخت 50 درصد از هزینه پروانه ساخت به افرادی که در بافت فرسوده زندگی می کنند اشاره کرد و افزود: این هزینه را که مسکن شهرسازی با کمک شهرداری ها باید تامین کند پرداخت نمی شود.
وی با اشاره به اینکه مشکل تعدد سند برای یک واحد مسکونی در بافت فرسوده نیز نیزا است که با همکاری دستگاهای مرتبط حل شود، بیان داشت: استفاده از مسجد محله ها و ایجاد شوراها، افزایش تراکم ساختمانی، راهبرد بازنگری در قوانین از مواردی است که در حال حاضر برای محله حافظ و کهنه دژ سمنان با هکاری شوراهای 15 نفره محلی اجرا شده است.
معاون امور عمرانی فرمانداری سمنان بیان داشت: بهبود روابط اجتماعی و گذارندن اوقات فراغت، تنوع بهبود فضاهای مناسب بافت، بهسازی شبکه های داخلی ، تقویت نهادهای محلی و جلوگیری از ورود مواد مخدر به این محله ها و کاهش آسیب اجتماعی را از مزایای بهسازی بافت فرسوده است.
مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری سمنان هم دراین میزگرد گفت: سیاست های خرد و کلان اجرا شده در 2 دوره منجر به خالی شدن بافت های فرسوده از سکنه و آسیب جدی به آن شد که یکی خارج شدن عده ای از مردم با بهبود شرایط اقتصادی و مهاجرت به نقاط بالای شهر و دیگری تمایل مردم به مسکن مهر بود.
سعید حسینی افزود: یکی از مشکلات بافت فرسوده تعدد ورثه در مناطقی مانند کهنه دژ، ناسار و عباسیه سمنان است که خانه های قدیمی را رها کرده اند که منجر به تخریب خانه شده است.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به این که طرح امام زاده یحی (ع) سمنان که از سال 90 با هزینه اعتبار 30 میلیارد تومان تدوین شد، در حال حاضر این طرح در میراث فرهنگی و سایر دستگاهای مرتبط پیگری و اجرا نشد.
حسینی با اشاره به اینکه طولانی شدن اجرای طرح ها منجر به آسیب جدی به بافت های فرسوده و تخریب آن می شود، ورود بخش خصوصی به بازسازی بافت فرسوده سمنان را در چند سال گذشته مثبت ارزیابی کرد و افزود: این امر منجر به امنیت محله و تبدیل شدن معبر به مقصد و رونق گردشگری می شود.
حسینی، حضور دستگاه های مختلف را در بافت به دلیل محدودیت بودجه سازمان شهرداری ضروری دانست و افزود: تعدیل اجرای طرح های عمرانی در بافت فرسوده و مناطق بالای شهر باید در نظر گرفته شود.
حسینی به قانون حمایت از بافت فرسوده طبق ماده 9 تجمیع املاک و حل مشکلات مالکیت های خرد از سوی اداره ثبت اسناد و املاک اشاره کرد و گفت: این نهاد مکلف شده طی مدت 2 ماه سند تجمیعی املاک خرد بافت را صادر کند و این راه تشویقی برای متقاضیان و بهبود بافت است. مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری سمنان گفت: املاک وقفی از دیگر مشکلاتی است که برای به تملک درآمدن پلاک ها در بافت فرسوده سمنان با آن مواجه هستیم و احیای آن نیاز به همکاری سایر دستگاه ها دارد.
به گزارش ایرنا، در 17 شهر استان سمنان 2 هزار و 200 هکتار بافت فرسوده شناسایی شده است.
7344/6103 خبرنگار: امیرحسین کاشی منش ** انتشار دهنده :مصطفی دهقان
برای آگاهی از تازهترین اخبار و رویدادها در استان سمنان به نشانی IRNASEMNAN@ کانال اخبار ایرنا سمنان مراجعه کنید.
کپی شد