پرندگان خشکی زی و آبزی با شروع فصل سرما از قطب شمال و سیبری به سمت مناطق استوایی و گرم مهاجرا می کنند که معمولا مهاجرت از شهریورماه شروع و تا اواخر آبان ماه ادامه دارد و استان سمنان در مسیر کوچ این پرندگان به عنوان یک استراحتگاه برای این مهاجران محسوب میشود و از روزهای گذشته آسمان این استان میزبان عبور پرندگان مهاجر مانند مرغ زنبور خوار شده است
امیر عبدوس روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا، با بیان اینکه مهاجرت تنها مربوط به پرندگان آبزی است و پرندگان خشکیزی مهاجرت نمیکنند، افزود: قرارگیری استان سمنان در مسیر عبور پرندگان، احتمال شیوع آنفولانزای فوق حاد پرندگان را در استان زیاد میکند.
وی ادامه داد: ممکن است پرندگان ناقل بیماری آنفولانزای فوق حاد پرندگان در مدت محدود فرود آمدن خود در محیط زیست استان آلودگی ایجاد کنند به همین دلیل پیش بینیهای لازم انجام شده و در زمان حاضر استان سمنان از لحاظ شیوع بیماری ویروسی آنفولانزای فوق حاد پرندگان در بین حیات وحش از استانهای پاک کشور محسوب میشود.
وی ابراز داشت: استان سمنان به لحاظ دارابودن گونههای پرنده خشکی زی و گونههای جانوری شاخص در کشور و جهان شناخته شده است و یوزپلنگ آسیایی گونه جانوری و هما و زاغبور از گونههای پرنده شاخص استان است.
عبدوس تصریح کرد: استان زیستگاه پرندههای خشکیزی مانند کبک، تیهو، پا قرقره، پرندگان شکاری مانند شاهین و عقاب طلایی، کبک، تیهو، بلدرچین، عقاب دشتی، چاخ لق، کبوتر چاهی، یاکریم، شاه بوف، سبزه قبا هندی، دم جنبانک ابلق، سنگ چشم دم سرخ و گنجشک معمولی است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان خاطر نشان کرد: امسال با توجه به شرایط آب و هوایی مناسب استان جمعیت گونه جانوری مطلوب است و برای جلوگیری از انقراض و حفاظت از گونههای جانوری مجوز شکار چهارپا در استان صادر نشده و مجوز شکار پرنده خشکیزی نیز با رعایت یکسری شرایط از آبانماه شروع میشود.
۱۶درصد از مناطق حفاظت شده کشور در استان سمنان وجود دارد و حدود ۳۰ درصد از انواع گونه های گیاهی و جانوری کشور از جمله گونه های خاصی مانند یوزپلنگ آسیایی، پلنگ ایرانی، زاغ بور و گورخر ایرانی در این استان زیست می کنند.
مناطق حفاظت شده در استان سمنان ۲.۳ میلیون هکتار است و در مجموع بین ۱۵ تا ۲۰ هزار هکتار عرصه های طبیعی تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست استان است که نیاز به حفاظت دارد.