به دلیل کم آبی و مهاجرت سالانه صدها جوان، اکنون روستاهای استان سمنان رنگ و بویی از طراوت برای تولید انواع محصولات کشاورزی و دامی ندارد.
در چند سال گذشته تغییر اقلیم و خشکسالی مستمر، بلای خانمان سوز در روستاهای استان بوده است و بیشتر اقشار مردم در این مناطق، زندگی در روستا را رها کرده و برای درآمد بیشتر به مناطق شهری رهسپار شدند.
البته آسیب یکنواخت مهاجرت علاوه بر خسارت اقتصادی و زیرساختی به مناطق روستایی در افزایش زاغه نشینی و گسترش روزافزون حاشیه شهرها تاثیرگذار بوده که این رویداد تلخ یکی از چالش های مهم مهاجرت است.
از مجموع 300 روستای بالای 20 خانوار استان سمنان، 40 درصد از روستاها با کمبود آب مواجه است و در 15 روستا هم برای تامین آب آشامیدنی مردم با تانکر آبرسانی می شود.
مشکلات بخش روستایی سمنان تنها با بررسی مشکل کم آبی ختم نمی شود و نبود جاده دسترسی آسفالت در بیش از 40 روستا، مشکل دیگری از مردم این مناطق است.
این چالش های زیرساختی موجب شده است تا جمعیت روستاهای استان از 170 هزار نفر در سال 1370 اکنون به کمتر از 140 هزار نفر برسد و فراری دادن جوانان پرتلاش که برای رفع مشکلات مالی، به شهر سفر می کنند اکنون این مناطق را به مامنی برای اسکان سالخوردگان تبدیل کرده است.
از سویی دیگر در چند سال اخیر با پدیده مهاجرت معکوس به مناطق روستایی مواجه هستیم، وقتی به این موضوع در وهله اول می نگریم خوشحالی وصف ناشدنی از مهاجرت شهرنشینان به مناطق روستایی حکایت دارد اما وقتی که در بطن این رویداد قرار می گیریم، درمی یابیم که بازنشستگان نهادهای مختلف اجرایی که 30 سال در مناطق شهری در تلاش بودند اکنون برای استراحت به این مناطق سفر کرده اند.
باید به این نکته بسیار مهم و ارزشی توجه داشت که روستاسازی مجموعه مهم از ساخت و آبادانی ایران است و با توسعه کسب و کار در این مناطق می توان برای توسعه و اشتغال در کشور گام برداشت.
در دولت تدبیر و امید از محل اعتبارات توسعه اشتغال روستایی بیش از 900 میلیارد ریال تسهیلات با سود کم در اختیار روستائیان سمنان قرار گرفت و کارشناسان می گویند که اتخاذ این راهبرد در میان مدت به توسعه کسب و کار در این مناطق می انجامد.
یکی دیگر از اصول مهم و کاربردی برای توسعه در مناطق روستایی مهارت آموزی است که می توان در قالب طرح های مختلف مشاغل در حال فراموش شده در این مناطق را با آموزش احیا کرد.
اکنون از یک هزار و 625 روستای این استان فقط 400 روستا دارای سکنه است که تعداد قابل توجهی از این روستاها در نقاط دورافتاده قرار دارند و بسیاری از آنها با تانکر آبرسانی می‌شوند.
براساس آمار رسمی موجود، در سال 1385 جمعیت روستاهای سمنان 149 هزار نفر، در سال 1390 به 139 هزار نفر و در سال 1395جمعیت در روستاهای استان به 141 هزار نفر رسیده است.
*خبرنگار ایرنا
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.