به گزارش ایرنا ، با افزایش تولید زباله و مشکلاتی که در جمع آوری و دفع آن ها بوجود آمد ، کارشناسان بازیابی زباله ها را به عنوان یک راهکار مهم مطرح کردند تا اشتغال و درآمد هم بدنبال داشته باشد.
برهمین اساس گروهی از مردم با جست وجو در میان زباله ها برخی اقلام قابل بازیابی را جدا و با فروش آن ها هزینه های زندگی را تامین کرده و گروه اندکی نیز از این راه وسایل دورانداخته مردم را برای استفاده دوباره جمع می کنند.
اگراز دلیل کسانی که به این امر مبادرت می کنند بگذریم ، جنبه های اجتماعی و بهداشتی موضوع از نظر شهروندان مهم بوده و تاثیرات گوناگونی بر روی آن ها می گذارد.
جعفر یکی از این افراد است. نوجوان 16 ساله که از این راه کمک خرج خانواده اش می باشد.
یکی از شب ها هنگامی که داخل سطل زباله ای مشغول جست و جوی مواد بازیافتی بود با او آشنا شدم . نیمه های شب بود و من هم بیرون از منزل در حال قدم زدن در خیابان بودم . اندکی آن سو تر صدایی درون سطل زباله ای که وارونه شده بود، مرا به سوی خود کشید. با تصور این که موجود زنده ای درون سطل است ، به طرفش رفتم اما با او که سر و وضعی نامناسبی داشت روبرو شدم . کمی ترسیده بودم که ناگهان فکری از خاطرم گذشت.
به او گفتم پسرم در حال بازی دسته کلیدی گم کرده و به احتمال زیاد همراه زباله ها به این سطل منتقل شده ، حالا باید درون سطل به دنبال آن بگردم. این موضوع بهانه ای برای آغاز گفت و گو شد.
او پس از اندکی سکوت گفت: هر شب تکه های کاغذ ، کارتن ، مواد ضایعات پلاستیکی ، فلزی و حتی خرده شیشه ها را جدا کرده و درون کیسه ای به خانه می برم .
تفاوت زباله بالای شهرنشین ها با پایین شهری ها موضوع ادامه گفت وگوی ما شد، به گفته او در سطل های زباله بالای شهر وسایل بازیافتی بیشتری پیدا می شود.
جعفرادامه داد : همه چیز از اسباب بازی های شکسته گرفته تا جعبه پیراهن در سطل های زباله پیدا می شود ، بازای هر کیسه زباله جمع آوری شده بسته به جنس آن ها از 10تا 30هزار تومان دریافت می کنم .
از او پرسیدم که این ها را پس از جمع آوری چه می کند ؟ پاسخ داد : در ساعتی خاص فردی با وانت یا موتور سه چرخ زباله های تفکیک شده را جمع کرده و با ما تسویه حساب می کند.
سوال کردم: آیا برخی افراد درون این سطل های زباله به دنبال مواد خوراکی هم می گردند؟ سری به علامت تایید تکان داد و گفت : تعداد کمی این کار را می کنند .
هنوز گفت وگو با جعفر تمام نشده بود که زباله گرد دیگری با کیسه ای بر دوش به سمتمان آمد ، وقتی از موضوع صحبت ما مطلع شد ، گفت: آن ها که در محل تخلیه زباله های شهر دنبال ضایعات می گردند ، وضع بهتری دارند.
حبیب ادامه داد: این افراد روزانه چند برابر ما کاسب هستند و گاهی زنان و کودکان خود را هم برای انجام کار می برند.
برغم آن که دیدن چنین صحنه هایی برای بسیاری سخت است ، با این وجود گروهی از مردم برای گذران زندگی به آن می پردازند ، یافتن راه حل های دیگر که مشکلات بهداشتی و اجتماعی هم نداشته باشد چاره مشکل است.
با پیشرفت فناوری اکنون زباله ها بازیافت شده و محصولات دیگری تولید می شود بطوری که هم سود فراوانی را نصیب سرمایه گذار کرده و میزان اشتغال را نیز بالا می برد.
گفته می شود سود حاصل از بازیافت زباله قابل توجه است، به همین خاطر از زباله به عنوان طلای کثیف هم یاد می شود.
معاون سیاسی و اجتماعی فرمانداری ویژه شاهرود در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، زباله گردی را ضعف مدیریت و برنامه ریزی برای پسماند شهری دانست و گفت: زباله گردها به دنبال جداسازی زباله های قابل بازیافت و مواد ضایعاتی هستند تا از فروش آنها نفع مادی ببرند.
احمد خرم تاکید کرد: برای رعایت مسایل بهداشتی و جلوگیری از این صحنه های ناهنجار، بستن قرار داد با شرکت های جداسازی زباله و ساماندهی این امر ضروری است .
وی با بیان اینکه شهردار پیشین شاهرود با یک شرکت برای این موضوع قرار داد بسته بود ولی به دلیل عدم رعایت استانداردهای لازم توسط پیمانکار مربوطه این امر نیمه کاره رها شد، ادامه داد: شهردار کنونی با جدیت تمام برای ساماندهی اصولی این کار با شرکت ها پیمانکاری اقدام کرده است.
معاون خدمات شهری شهرداری شاهرود هم با تأکید بر این که شأن مردم بالاتر از زباله گردی است ، افزود : کسانی که از ناچاری این کار را می کنند بسیار اندک بوده و حتی از تعداد انگشتان دست کمترند، بیشتر آن ها که زباله گردی می کنند سود سرشار مادی می برند.
امیر عرب اسماعیلی اضافه کرد: برخی سودجویان با شناسایی و بکارگیری افرادی که برای لقمه ای نان حلال در شهر پرسه می زنند ، آنان را به این کار وادار کرده و سوء استفاده می کنند.
وی با بیان اینکه شهرداری در این راستا با انتشار آگهی اقدام به شناسایی شرکت های پیمانکاری مناسب برای جداسازی زباله ها را انجام داده است، تصریح کرد: به زودی مخازن تفکیک زباله از مبدأ و همچنین ایستگاه های بازیافت زباله در سطح شهر ایجاد می شود.
معاون خدمات شهری شهرداری شاهرود اضافه کرد: اگرزباله گردها هم بخواهند در این شرکت پیمانکاری ساماندهی خواهند شد.
عرب اسماعیلی افزود: روزانه در شهر شاهرود 110 تن زباله تولید می شود که در مخازن پسماند و توسط ماشین های مکانیزه جمع آوری شده و درمحلی مخصوص به صورت بهداشتی دفن می شود.
محسن احمدی شهردار شاهرود هم گفت : طرح های زیادی برای جذب سرمایه گذار تهیه شده که بازیافت زباله از جمله آنهاست .
وی افزود: بسته های پیشنهادی مختلفی از سوی کارشناسان تهیه و به تصویب رسیده که درصورت سرمایه گذاری بر روی آن ها ، سود بسیاری در پی خواهد داشت .
بودجه پارسال شهرداری شاهرود یک هزارو200 میلیارد ریال تعیین شده بود که 70 درصد آن تحقق یافت اما بودجه امسال به یک هزارو350میلیارد ریال افزایش یافته است.
شهر شاهرود 150 هزار نفر جمعیت داشته و سه هزارو500 هکتار مساحت دارد .
7358/6167
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.