خونخوارترین جاندار جهان در این استان ها است! + اسامی/ بجز تب دنگی، پشه آئدس چه بیماری هایی را به انسان می دهد؟ + عکس

پشه آئدس که روزگاری عامل انتقال بیماری تب زرد نامیده می شد می تواند ناقل چندین ویروس دیگر هم باشد. تب استخوان شکن یا تب دانگ، بیماری چیکونگونیا یا تب زمین گیر کننده و بیماری زیکا از جمله بیماری هایی هستند که توسط این پشه منتقل می شوند.

لینک کوتاه کپی شد

به گزارش جماران؛ وبدا نوشت: خونخوارترین جاندار روی زمین نه گرگ ها هستند و نه حیوانات درنده در عمق اقیانوس های بزرگ و جنگل های انبوه بلکه دانشمندان بر این عقیده اند که خونخوارترین موجود زمین، پشه ای است راه راه به نام «آئدس» که یکی از انواع مهاجم آن را پشه آئدس مصری و یکی دیگر را پشه آئدس ببری آسیایی می نامند.

این پشه که روزگاری عامل انتقال بیماری تب زرد نامیده می شد می تواند ناقل چندین ویروس دیگر هم باشد. تب استخوان شکن یا تب دانگ، بیماری چیکونگونیا یا تب زمین گیر کننده و بیماری زیکا از جمله بیماری هایی هستند که توسط این پشه منتقل می شوند. بیماری تب دانگ یک بیماری تب دار ویروسی است که به دو شکل غیرخونریزی دهنده یا خفیف و خونریزی دهنده یا دنگی شدید بروز می کند که به آن تب استخوان شکن هم می گویند.

تب دانگ توسط پشه ای به نام آئدس مهاجم به انسان منتقل می شود. این پشه ها در بسیاری از مناطق دنیا از جمله مناطق استوایی جنوب شرق آسیا، آمریکای جنوبی و آفریقا دیده می شود. بیماری های منتقله توسط حشرات حدود 17 درصد بیماری های عفونی دنیا را شامل می شوند. بیماری تب دانگ، زیکا و چیکونگونیا از طریق گزش پشه های آئدس مصری و ببری آسیایی انتقال می یابند.

میزان بروز بیماری دانگ در سالها و دهه های اخیر به طور قابل توجهی افزایش یافته است به نحوی که موارد این بیماری ظرف 50 سال گذشته، 30 برابر شده است و اکنون هر ساله 50 تا 100 میلیون عفونت تب دانگ در جهان رخ می دهد. بیش از 70 درصد بیماران در مناطق روستایی ساکن هستند اما شهرنشینان هم در معرض خطر جدی ابتلا هستند.

تقریبا نیمی از مردم جهان یعنی جمعیت بیش از 3.9 میلیارد نفر در معرض ابتلا به بیماری تب دانگ قرار دارند. بیش از 75 درصد افراد در معرض خطر در منطقه آسیا و غرب اقیانوس آرام زندگی می کنند. همه گیری های بیماری تب دانگ به طور معمول در فصول بارانی و گرم رخ می دهد. ویروس دانگ 4 نوع زیرگونه دارد و این بدان معناست که امکان دارد فردی 4 بار به ویروس آلوده شود. مناطق جنوبی و شمالی کشورمان از نظر آب و هوایی برای زندگی و تکثیر این پشه ها مناسب هستند و ساکنان این مناطق با رعایت بهداشت و بهسازی محیط زندگی خود می توانند از ورود و گسترش این پشه جلوگیری کنند.

 

 

آخرین وضعیت گسترش پشه آئدس در کشور

رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت از بیش از 184 مورد مبتلای «تب دنگی» در کشور خبر داد و گفت: ۴۲ مورد انتقال محلی ثبت‌شده که از این تعداد، ۱۱ مورد در «بندر لنگه» استان هرمزگان و ۳۱ مورد در «چابهار» استان سیستان‌وبلوچستان شناسایی شده‌اند.

دکتر شهنام عرشی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه براساس گزارش‌های نظام مراقبت سندرمیک جاری در کشور از ابتدای سال جاری تا ۱۸ شهریور ماه، بالغ بر ۱۸۴ ابتلای «تب دنگی» گزارش شده، اظهار کرد: برمبنای بررسی اپیدمیولوژیکی انجام شده برای بیماران، در حال حاضر اکثریت موارد تشخیص داده شده سابقه سفر به خارج از کشور داشته‌اند. براساس بررسی‌های صورت گرفته، ۱۳۱ مورد سابقه سفر به امارات‌متحده عربی، ۹ مورد سابقه سفر به پاکستان، یک مورد سابقه سفر به عمان و یک مورد سابقه سفر به «بنین» را دارند. 

وی درباره میزان ابتلای محلی به بیماری تب دنگی در کشور گفت: براساس گزارش‌های ارائه شده، ۴۲ مورد انتقال محلی ثبت‌شده که از این تعداد، ۱۱ مورد در «بندر لنگه» استان هرمزگان و ۳۱ مورد در «چابهار» استان سیستان‌وبلوچستان شناسایی شده‌اند. یک نفر از بیماران دارای ملیت آفریقایی، ۴ نفر افغانستانی، سه نفر ملیت پاکستانی و ۳۴ نفر دیگر ایرانی هستند. 

رئیس مرکز بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت درباره چگونگی شناسایی بیمارانی که سابقه سفر به خارج از کشور داشته‌اند، توضیح داد: دانشگاه‌های علوم‌پزشکی استان‌فارس یعنی دانشگاه‌های علوم‌پزشکی شهرهای «گراش»، «لارستان»، «جهرم» و «شیراز» توانسته‌اند اغلب موارد ابتلای وارده را تشخیص دهند؛ منظور از موارد وارده این است که افراد، سابقه سفر به خارج از ایران را دارند و در کشوری دیگر به این بیماری مبتلا شده‌اند. 

عرشی افزود: همچنین دانشگاه‌های علوم‌پزشکی هرمزگان، بوشهر، قزوین، چابهار، زاهدان، شهیدبهشتی، ایران، گیلان، مشهد، قم، ایرانشهر و اصفهان توانسته‌اند بیمارانی که سابقه سفر به خارج از کشور داشته‌اند را شناسایی‌ کنند. 

رئیس مرکز بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت درباره میزان مرگ‌ومیر ناشی از ابتلا به تب دنگی اظهار کرد: تاکنون، مرگ یک نفر به دلیل ابتلا به تب‌دنگی گزارش شده است.   

رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت درباره وضعیت گسترش پشه ائدس در کشور نیز گفت: در حال حاضر، پشه آئدس «اجیپتی» در مناطق مستعد استان‌های هرمزگان، سیستان و بلوچستان، بوشهر و خوزستان و در بخش‌هایی از استان‌های مجاور این مناطق نیز حضور دارد یا در طی ماه‌های آینده مستقر خواهد شد. همچنین پشه آئدس «آلبوپیکتوس» در استان‌های گیلان، مازندران، اردبیل و گلستان و بخش‌های مجاور صید شده و به احتمال زیاد در بخش‌های مجاور حضور دارد. 

دیدگاه تان را بنویسید