یک متخصص دندانپزشکی اجتماعی معتقد است که میزان شاخص DMF دندان ایرانی ها از سال ۱۳۳۸ تاکنون تغییر چندانی نکرده است.
به گزارش جی پلاس، دکتر مهدی نصیبی در نشست خبری دومین سمپوزیوم سلامت دهان و دندان که قرار است ۲۰ دی ماه در برج میلاد برگزار شود، گفت: سلامت یک مقوله مدیریتی است و متاسفانه ما در نظام سلامت دهان و دندان با چالش های خیلی بزرگی مواجه هستیم که تاثیر آن روی سلامت جامعه مشاهده می شود.
وی با بیان این مطلب که هزینه چالش های سلامت دهان و دندان توسط آحاد جامعه پرداخت می شود، افزود: در سال ۱۳۳۸ در ایران سطح سلامت دهان و دندان کودکان ۱۲ ساله به عنوان شاخص که شامل پوسیدگی، از دست رفتن و پر کردن دندان ها است، حدود ۲ بوده که بر اساس آخرین آمار این عدد در همین حدود باقی مانده و خیلی تفاوت نکرده است، در حالی که در سال ۱۳۳۸ ما در حدود ۴۰۰ دندانپزشک داشتیم و الان این تعداد به ۳۰ هزار دندانپزشک رسیده است.
وی با انتقاد از اینکه بیش از یک سوم دندانپزشکان کشور در تهران مستقر هستند، ادامه داد: ما ۷۰ دانشکده دندانپزشکی داریم که حتی آمریکا نیز این تعداد دانشکده را ندارد و اینها همان مشکلات مدیریتی در نظام سلامت است.
نصیبی با اشاره به تجربیات ذیقیمتی که می توان از کشورهای موفق دنیا در حوزه سلامت دهان و دندان کسب کرد، گفت: متاسفانه ما کمتر از این تجربیات استفاده می کنیم.
به گفته وی یکی از مشکلات عمده و محوری، مراکز متعدد تصمیم گیری در سطح کشور است.
نصیبی افزود: ما از داشتن یک ستاد واحد برای سلامت دهان و دندان که در این حوزه تصمیم بگیرد و همه مقید به تبعیت از آن باشند، محروم هستیم.
نصیبی با اشاره به تشکیل شورای عالی سلامت دهان در دولت یازدهم، افزود: متاسفانه این شورا قوی عمل نکرد و باعث شد که وزیر بهداشت از عملکرد این شورا دچار سرخوردگی شود.
این متخصص دندانپزشکی اجتماعی با بیان این مطلب که راهبرد واحد و کلان در حوزه سلامت دهان و دندان نداریم، افزود: ما در حالی از وارنیش استفاده می کنیم که شرایط ۳۰ استان کشور در بحث سلامت دهان و دندان متفاوت است.
نصیبی ادامه داد: تصمیم گیری هایی که باید در سطح ملی باشد در سطح محلی صورت می گیرد و تصمیم گیری هایی که باید در سطح محلی صورت بگیرد، در سطح ملی انجام می شود، در نتیجه هزینه این ناهماهنگی ها را جامعه پرداخت می کند.
در ادامه دکتر سیدجلال پورهاشمی متخصص دندانپزشکی کودکان گفت: سالهاست در کشور ما از سلامت دهان و دندان صحبت می شود ولی به طور جد تصمیم ها در زمینه پیشگیری به نتیجه مطلوب نمی رسد.
وی افزود: مهمترین هدف از تاسیس دانشکده های دندانپزشکی، تامین سلامت دهان و دندان مردم است. اما آنچه مسلم است کار پیشگیری را نمی توان فقط بر عهده دولت گذاشت.
پورهاشمی گفت: در این دوره وزیر بهداشت نگاه ویژه ای به حوزه سلامت داشته و انتظار داریم آثارش را در ارتقای سلامت مردم ببینیم.
وی با بیان این مطلب که آمارها در خصوص بهداشت سلامت دهان و دندان می بایست توسط ناظر بی طرف ارائه شود، افزود: بهداشت را باید از کارهای ساده آغاز کرد و پیشنهاد ما این است که گروه های در معرض خطر بیشتر مورد توجه قرار گیرند و خدمات پیشگیری روی آنها متمرکز شود.
در ادامه، دکتر نیره امینی مدیر گروه سلامت دهان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد با بیان این مطلب که همه مردم می توانند تا آخر عمر با دندان های طبیعی زندگی کنند، تاکید کرد: بی دندانی مشکلات عمده ای به جهت تغذیه و سایر بیماری ها ایجاد می کند.
وی به بحث ترویج آموزش مسواک زدن و استفاده از نخ دندان به همراه تغذیه مناسب از سنین کودکی تاکید کرد و گفت: در ارتباط با سلامت دهان و دندان فعالیت هایی که صورت می گیرد کافی نیست و ما می بایست در این زمینه موضوع آموزش را بیشتر مورد توجه قرار دهیم.
امینی به وضعیت شاخص های بهداشت دهان و دندان در کودکان زیر ۶ سال اشاره کرد و گفت: در مقایسه بین سال های ۹۱ تا ۹۵ شاخص DMF در کودکان زیر ۶ سال نشان می دهد که میزان پوسیدگی دندانها در این کودکان بالا رفته است.
وی تاکید کرد: ما باید بسته های بهداشتی را با توجه به وضعیت اقتصادی و اجتماعی که در مناطق مختلف کشور حاکم است، بومی سازی کنیم.