یادگیری مهارت‌ زندگی بهترین راه برای دوام زندگی

ارائه آموزش‌های مختلف و مهارت زندگی به افراد در سن ازدواج درصد زیادی از طلاق‌ها را کاهش می‌دهد کمااینکه همدان باقدم گذاشتن در این مسیر پس از ۱۲ سال با کاهش آمار طلاق روبرو شد.

لینک کوتاه کپی شد

به گزارش جی پلاس، امروزه بسیاری از جوانان و خانواده‌ها به این نکته دست‌یافته‌اند که صرف رسیدن به سن خاص و بلوغ جسمی و جنسی، برای تحقق ازدواجی موفق و مطمئن کافی نیست و علاوه بر آن‌یک جوان باید به حدی از رشد و آمادگی روان‌شناختی رسیده باشد تا بتواند عهده‌دار مسئولیت‌ها و نقش‌های جدید خود در قالب زندگی مشترک شود.

داشتن یک زندگی منطقی، سالم، هدفمند و انعطاف‌پذیر برای مواجهه با مشکلات و فراز و نشیب‌های آن، خواسته هر انسان خردمندی است، اما چرا دست‌یابی به این هدف ارزشمند دست‌کم برای بسیاری از ما میسر نیست، سؤالی است که با طرح موضوعی عمیق به نام «مهارت‌های زندگی» امکان‌ پاسخ‌گویی می‌یابد.

طبق گفته بسیاری از کارشناسان، مهارت‌های زندگی مجموعه توانایی‌هایی است که فرد را قادر می‌سازد در طول زندگی، در مسیر کمال و ارتقای سازگاری با خود، دیگران و محیط گام بردارد به‌نحوی‌که به بهبود کیفیت زندگی او بینجامد.

یک کارشناس امور اجتماعی بابیان اینکه متأسفانه هنوز بسیاری از افراد در مواجهه با ناملایمات و مشکلات زندگی از روش‌های ناکارآمد و سنتی گذشته تربیتی خود استفاده می‌کنند، گفت: طی بیش از یک دهه از عمر آموزش و درمان، در اتاق‌های روان‌درمانی و مشاوره‌ بارها به مراجعانی برخورد کرده‌ام که عدم توانایی برای مواجه‌شدن با مشکلات روزمره زندگی، دلیل اصلی مراجعه آن‌ها بوده است.

نرگس رحیمی بابیان اینکه تغییر در رفتارهای غلط، موضوعی نیست که یک‌باره و با یکی دو جلسه امکان‌پذیر باشد، گفت: به لحاظ نوع ارتباطی که خانواده با فرزندان دارد و توسعه و پیشرفت جامعه، باید به‌طورجدی به بحث‌های رفتاری و مهارت‌های زندگی جوانان وارد و به آن‌ها توجه کرد.

وی بابیان اینکه متمرکز شدن بر روی یک مشکل جامعه که متأسفانه فراگیری آن‌هم کم نیست نشان می‌دهد که پدیده طلاق حتی در خانواده‌های بدون مشکل اقتصادی نیز دیده می‌شود، گفت: ریشه‌های این معضل عمیق‌تر از آنی است که فکر می‌کنیم.

توجه همه‌جانبه به کسب مهارت‌های زندگی در مراحل پیش از ازدواج و پس‌ازآن

رحیمی توجه همه‌جانبه به کسب مهارت‌های زندگی در مراحل پیش از ازدواج و پس‌ازآن را ضرورتی برشمرد و گفت: آموزش و کسب این مهارت‌ها تنها نباید به سنین جوانی ختم شود چراکه آموزش‌های دوران کودکی و نوجوانی در فرد گیراتر و ماندگارتر است.

وی با اشاره به اینکه فردی که می‌خواهد ازدواج کند باید تعریفی از خود داشته و هویت یافته باشد، گفت: جوانی که هنوز به‌روشنی نمی‌داند کیست؟ از چه ظرفیت‌ها و توانمندی‌هایی برخوردار است و چه علایقی دارد؟، آیا می‌تواند با ازدواج و ورود به مرحله جدید زندگی، از عهده مسئولیت‌ها و نقش‌های خود به‌خوبی برآید؟

رحیمی با تأکید بر اینکه برای شروع زندگی نیاز به کسب یکسری از مهارت‌ها احساس می‌شود تا فرد زندگی موفق و درستی را در پیش داشته باشد، گفت: آموزش مهارت‌های زندگی در بین جوانان با توجه به نیاز عصر حاضر، یکی از ضرورت‌های اصلی است و باید در اولویت قرار گیرد.

آموزش مهارت‌های زندگی باعث استحکام و پایداری زندگی می‌شود

در همین خصوص معاون سیاسی ـ اجتماعی فرماندار همدان بابیان اینکه آموزش مهارت‌های زندگی باعث استحکام و پایداری زندگی می‌شود، افزود: در این برهه زمانی به‌واسطه شرایط نامساعد اقتصادی و همچنین موانع سد راه اشتغال که نیاز به زمان زیادی برای رفع شدن دارد باید به موضوع ارتقای سطح مهارت‌های زندگی بیشتر توجه شود.

علی‌اصغر ناظری پور بیان کرد: یکی از شاخصه‌ها و ویژگی‌های مهم ارائه آموزش‌های مهارت‌های زندگی این است که زوج‌های جوان ما نحوه رودررویی با شرایط سخت زندگی را یاد می‌گیرند و با کوچک‌ترین مشکلات ساز جدایی را نمی‌زند.

وی یادآور شد: متأسفانه امروزه برخلاف گذشته کوچک‌ترین تغییر در حوزه اقتصادی در زندگی باعث جدایی زوج‌ها و درنتیجه افزایش آمار طلاق در جامعه می‌شود.

ناظری پور ادامه داد: جوانان باید قبل از شکل‌گیری زندگی مشترک برای کسب مهارت‌های زندگی در کلاس‌ها و دوره‌های آموزشی شرکت کنند و این آموزش‌ها در حین و بعد از ازدواج نیز موردتوجه قرار گیرد.

وی با تأکید بر اینکه باید به مسائل بنیادین آموزش توجه داشت، گفت: آسیب‌های اجتماعی و مسائل و آموزه‌های دینی نیازمند توجه به آموزش است.

معاون سیاسی- اجتماعی فرماندار همدان بابیان اینکه درصورتی‌که جوانان و نوجوانان در انتخاب‌های خود دقت کرده و انتخاب‌هایی درست داشته باشند، می‌توانیم مدعی باشیم که آموزه‌ها و برنامه‌های خوبی ارائه‌شده است، گفت: باید در برنامه‌هایی که بر جوانان و نوجوانان تأثیرگذار نیست، بازنگری داشت.

وی در ادامه با تأکید بر اینکه مباحث فرهنگی و سبک زندگی، اساسی و بنیادی است و نباید نادیده گرفته شود، یادآور شد: نادیده گرفتن اصول فرهنگی متأسفانه تیشه زدن به ریشه زندگی است.

ناظری پور بابیان اینکه آموزش‌های فعلی بیشتر بر اساس نگاهی سطحی است، اظهار داشت: عده‌ای موافق و عده‌ای مخالف آموزش مهارت‌های زندگی هستند اما باید آموزش‌ها عملیاتی شود.

وی خواستار نظارت مستمر بر اجرای برنامه‌ها شد و گفت: هرچه نظارت‌ها بیشتر باشد اجرای برنامه‌ها بهتر و باکیفیت بیشتری خواهد بود.

آموزش‌ها علمی، ‌ دقیق و عملیاتی باشد

معاون سیاسی ـ اجتماعی فرماندار همدان در ادامه با ابراز تأسف از حادثه پیش‌آمده در پارس‌آباد، عنوان کرد: درصورتی‌که آموزش‌ها علمی، ‌ دقیق و عملیاتی باشد شاهد چنین حوادث دل‌خراشی نخواهیم بود هرچند که والدین نیز به‌منظور پیشگیری از وقوع حوادث باید نظارت لازم را بر فرزندان داشته باشند.

وی در ادامه بابیان اینکه درصورتی‌که گفته‌ها بر اساس اصول و اعتقادات باشد قابل‌پذیرش است، ادامه داد: سمن‌ها ظرفیت‌های بالا و باانگیزه‌ای در این زمینه هستند که باید از آن‌ها استفاده کرد.

حل مشکلات و مسائل حوزه جوانان ویژه یک دستگاه خاص نیست

معاون امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان استان همدان نیز با تأکید بر اینکه حل مشکلات و مسائل حوزه جوانان ویژه یک دستگاه خاص نیست، گفت: تمام دستگاه‌ها در این خصوص وظیفه‌دارند.

اسدالله ربانی به اقدام جهاد دانشگاهی همدان در بحث ازدواج اشاره و عنوان کرد: یکی از مشکلات کنونی زوج‌های جوان بحث آموزش است که طی چهار ماه از راه‌اندازی دوره آموزشی در جهاد دانشگاهی ۳ هزار زوج آموزش‌دیده‌اند.

وی با اشاره به فعالیت بنیاد صیانت از خانواده، ادامه داد: طی ۶ ماه ۲۰۰ زوج به این بنیاد مراجعه داشتند که منجر به سازش حدود ۷۰ درصد از آن‌ها شد.

کاهش ۶ درصدی آمار طلاق پس از ۱۲ سال

معاون امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان استان همدان عنوان کرد: نتیجه تمام‌کارها و اقدامات انجام‌شده در حوزه ازدواج، طی سال گذشته بعد از ۱۲ سال کاهش ۶ درصدی آمار طلاق بود که تنها در دو استان کاهش آمار طلاق گزارش شد.

وی با تأکید بر لزوم هماهنگی و انسجام بین دستگاه‌ها، یادآور شد: درصورتی‌که هر دستگاه وظیفه خود را در حوزه جوانان انجام دهد شاهد حرکت روبه‌جلو خواهیم بود.

معاون امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان استان همدان عنوان کرد: قبول داریم نباید موازی‌کاری در اجرای برنامه‌ها در حوزه جوانان صورت گیرد اما باید از ظرفیت تمام دستگاه‌ها استفاده شود.

وی اظهار داشت: توجه به ارائه آموزش‌ های مهارت‌ های زندگی باید در برنامه‌ های اوقات فراغت در دستور کار دستگاه‌ ها و سازمان‌ های فعال در این حوزه قرار گیرد.

ربانی با بیان اینکه امروزه تعریف درستی از مهارت‌های زندگی در بین بسیاری از خانواده‌ها وجود ندارد و بیشتر آنها داشتن مهارت آشپزی، خیاطی و غیره را با مبحث مهارت‌ های زندگی مرتبط می ‌داند، عنوان کرد: مهارت زندگی یعنی فرد توانایی کافی را برای حفظ کانون خانوادگی داشته باشد.

وی افزود: براساس تحقیقات و آمار بیش از ۴۵ درصد از طلاق‌ هایی که در کشور اتفاق می ‌افتد در ۵ سال آغازین زندگی مشترک است که شاید عامل بیشتر آنها نبود مهارت‌ های زندگی در بین زوج ‌های جوان است.

اما نگاهی به آمار ازدواج و طلاق ثبت شده در استان همدان نشان می دهد آموزش ها تا حدودی موفق بوده است چراکه مدیر ثبت احوال شهرستان همدان نیز از ازدواج ۱۸ زوج در هر شبانه روز به طور میانگین در همدان خبر داد و افزود: ازابتدای سال جاری تاکنون تعداد ۶ هزار و ۵۳۴ مورد ازدواج در شهرستان همدان به ثبت رسیده است.

حسین محمدی  اظهار داشت: میانگین سن ازدواج شهرستان برای مردان ۲۹ و برای زنان ۲۳.۹ سال است که این ارقام در معیار استانی ۲۹ سال برای مردان و ۲۳.۲ برای زنان می باشد.

کاهش ۱.۳ درصدی طلاق طی سال جاری در همدان

محمدی عنوان گفت: در این مدت از سال ۲ هزار و ۲۹ واقعه طلاق در شهرستان همدان به ثبت رسیده که نسبت به سال قبل ۱.۳ درصد کاهش یافته است.

براساس آنچه گفته شد کاهش آمار طلاق پس از سال ها در استان همدان بیانگر آن است که آموزش های مهارت های زندگی اگر براساس اصول اجرایی شود نه تنها راه به بیراهه نیست بلکه نتایج خود را نشان می دهد.

آنچه مسلم است اینکه دلایل متعددی برای وقوع طلاق ذکر می‌شود اما نکته مهم برای کاهش این پدیده ارایه آموزش‌های مختلف به افراد در سن ازدواج است به طوری که با آموزش مهارت‌های زندگی درصد زیادی از طلاق‌ها کاهش می‌یابد.

 

دیدگاه تان را بنویسید