عیدانه های ایرانگردی جی پلاس
دیدن تنها "دریاچه شیرین" و "غار دست کند" ایران را از دست می دهید؟ + تصاویر
سخت است در تعطیلات عید به کردستان سفر کنیم و از دیدن تنها دریاچه آب شیرین ایران در مریوان و بزرگترین غار دست کند ایران در سقز چشم بپوشیم!
به گزارش خبرنگار سبک زندگی جی پلاس؛ در ادامه گزارش های "عیدانه های ایرانگردی جی پلاس" و بررسی نقاط جذاب و کمتر دیده شده استان پرجاذبه کردستان، شرایط سفر به سقز و مریوان را بررسی می کنیم.
سقز در شمال غربی سنندج و در فاصله ۱۹۸کیلومتری آن قرار گرفته است. سقز نامی کهن و تغییر شکل یافته از «سِکا» است، قدمت این شهر به دوره عیلام و مادها برمی گردد. در این شهر می توانید اماکن تاریخی بسیاری از دوره های پیش از تاریخ تا قاجار را ببینید، در ساحل زرینه رود قدم بزنید و در دشت های باز و سرسبز کردستان از طبیعت این منطقه لذت ببرید اما پیشنهاد ما برای سفر به این شهر دیدار از دو منطقه باستانی است. یادگاری از دوره مادها منطقه باستانی زیویه که یکی از مهم ترین مناطق تاریخی ایران است و قدمت آن به دوره مادها می رسد.
روستای زیویه در ۵۵ کیلومتری جنوب شرق شهر سقز قرار دارد و دژ باستانی زیویه که منشا اصلی یافته های باستان شناسانه است، در نزدیکی روستا واقع شده است. این تپه به عنوان منطقه ای مهم در میراث ملی ایران به ثبت رسیده است.
دژ زیویه در ۷۰۰ سال پیش از میلاد مسیح و در دوره مادها ساخته شده و بر اساس دیدرس و موقعیت جالب توجه خود می توان با اطمینان گفت که به عنوان قلعه دیده بانی مورد استفاده قرار می گرفته است. این سازه خشتی، معماری جالب توجهی دارد که شامل تالار ستون دار، اتاق های متعدد، پلکان سنگی و... است. در سالنامه های آشوری، در کتیبه ای که به سارگن تعلق دارد، نام زیبیه آمده و درباره فتح آن نکاتی گفته شده است.
چرا زیویه مهم است؟ با وجود آسیب های زیادی که کاوش های غیرکارشناسانه و تجاری به این تپه زده، یافته های بسیاری در این محدوده به دست آمده که می تواند جالب توجه باشد. عاج های کنده کاری شده با جزئیات زیاد که از مهم ترین یافته ای این منطقه هستند، به شناخت شرایط اجتماعی آن دوره کمک شایانی کرده اند. ریتون هایی از جنس طلا که بسیار هنرمندانه ساخته شده اند، مجسمه، پلاک و زیورآلات زنانه که مفاهیم فرهنگی آن دوره روی آنها نقش بسته است، سفال های یافته شده در این منطقه نیز، با چرخ ساخته شده اند و نقاشی های کم نظیری روی آنها صورت گرفته است.
در کنار این ویژگی های تاریخی منظره ای که از قلعه خواهید دید، بسیار جالب توجه است. دشت های باز و فضای سرسبزی که از بالای تپه دیده می شود، برای دوستداران طبیعت، تصویر زیبایی خواهد بود.
سکونت گاهی از دوره پارینه سنگی غار کرفتو، از شرق شهر سقز ۸۰ کیلومتر فاصله دارد. کرفتو حدود ۶۰ میلیون سال عمر کرده و در دوران نوزیستی به وجود آمده است. این غار مسکونی چهار طبقه دارد و از قدیمی ترین سکونتگاه های چند طبقه جهان به شمار می رود. غار کرفتو از نظر جغرافیایی در موقعیتی قرار گرفته که بادگیر نیست و در زمستان گرم و در تابستان خنک است. در طبقه دوم آن دو چشمه وجود دارد که یکی از آنها به صورت قطره ای از سقف تراوش می کند و به حوضچه ای که زیر آن تشکیل شده است، می ریزد. در این غار سیستم آبرسان یک پارچه با استفاده از حوضچه ها و شیارها وجود دارد که آب را از چشمه ها به طبقات انتقال می دهد.
قلعه یا معبد؟ دسترسی به ورودی غار تا پیش از ساخته شدن پله ها تنها از طریق طناب میسر بوده است. از آغاز یکجانشینی تا دوره مغول ها در کرفتو رفت و آمد وجود داشته و مردم در آن ساکن بوده و آثاری از خود به جا گذاشته اند. محدوده غار حدود ۷۵۰ متر است و اتاق های بسیاری در آن وجود دارد، اتاق هایی که در ورودی قرار دارند، به دلیل وجود پنجره و نورگیرها، این احتمال را دارند که برای آماده سازی غذا مورد استفاده قرار می گرفته اند. درهای ورودی نیز، قابلیت چفت شدن و تامین امنیت ساکنان را دارند.
برخی معتقدند به دلیل اینکه معابد میتراییسم در غارها ساخته می شدند، این غار نیز یکی از معابد بوده است، از سوی دیگر در طبقه سوم این غار در ورودی یکی از درها کتیبه ای به خط یونانی وجود دارد که این غار را معبد هراکلس می داند، البته تاریخ این کتیبه به پایان حاکمیت سلوکیان بر ایران و فرار آنها از مهرداد اشکانی و خروج از مرزهای ایران اشاره دارد
چرا ۴ طبقه؟ در این غار آثاری از دوره اشکانی، ساسانی و قرن هشتم که مطابق دوره حاکمیت ایلخانان مغول در ایران بوده به دست آمده است، کشف ۲۲ هزار قطعه سفال در این غار نشان می دهد که این غار از هفت هزار قبل از میلاد مسکونی بوده است.
در طبقه اول و دوم، فضایی شبیه به آشپزخانه، چند اتاق و راه آب وجود دارد. در طبقه سوم نشانه هایی نظیر کنده کاری هایی دور پنجره ها، روی دیوار و سکویی سنگی به چشم می خورد که نشان می دهد محل سکونت رییس قبیله یا سردار سپاه بوده است. طبقه چهارم، دو سالن بزرگ دارد، ویژگی این سالن ها در اشکال طبیعی شگفت انگیزی است که در سقف و دیوارها وجود دارد و آن را تبدیل به موزه ی زمین شناسی کرده است، پژوهشگران سقف این غار را آرمیتاژ می خوانند. غار کرفتو به دلیل این که هنوز هم قندیل های نمکی در آن شکل می گیرد، هنوز هم یک غار طبیعی زنده به شمار می آید. پیشنهاد می کنیم، دیدن بخشی از کهن ترین بازمانده های تاریخ ایران را از دست ندهید و برای سفر به سقز برنامه ریزی کنید. و اما مریوان...
به گزارش خبرنگار جی پلاس، مریوان در فاصله ۱۳۰ کیلومتری سنندج و در میان شهرهای مرزی ایران و عراق قرار دارد که در دوره ناصرالدین شاه قاجار، با ساخت قلعه ی دفاعی به عنوان شهر رسمی ایران شناخته شد. مریوان یکی از تماشایی ترین مناطقی است که می تواند مقصد سفر شما باشد.
کجا اقامت کنید؟ در مریوان می توانید مراکز اقامتی مناسبی پیدا کنید که هزینه آنها از ۱۹۰ هزار تومان آغاز می شود. برای اقامت می توانید هتلی نزدیک به یکی از اصلی ترین ویژگی های گردشگردی کردستان اقامت کنید، دریاچه زریوار منظره شگفت انگیزی روبروی شما خواهد بود.
دریاچه پریان! دریاچه زریوار که با فرهنگ و افسانه های محلی مردم کردستان پیوستگی بسیاری دارد، در فاصله سه کیلومتری شهر مریوان قرار گرفته است. بیشتر آب این دریاچه از چشمه هایی تامین می شود که از کف می جوشند، بهتر است بدانید زریوار تنها دریاچه آب شیرین ایران و بنا بر گفته برخی منابع بزرگترین چشمه آب شیرین دنیاست. جنگل های بلوط و کوه هایی که زریوار را احاطه کرده اند، منظره ی طبیعی شگفت انگیزی را ساخته اند، شاید به همین علت باشد که ویژگی های مهم زیست محیطی بر شهرت زریوار افزوده است، آب شیرین و خاک حاصلخیز موجب شده که گیاهان و جانوران گوناگونی درون و اطراف این دریاچه زندگی کنند.
در کنار خبر احتمال ثبت جهانی زریوار، خبر دیگری مبنی بر آلودگی و احتمال خشک شدن این دریاچه تا ۴۰ سال آینده مطرح شده است، با همه اینها می توانید پیش از این که هر اتفاق ناگواری برای زریوار دل نواز بیفتند، آن را از نزدیک ببینید.
تاریخ و طبیعت در مریوان حیات وحش بسیار غنی وجود دارد که سرسبزی بهاری آن می تواند، مقصد مناسب سفرهای نوروزی شود. زیستگاه قله برد در ۱۵ کیلومتری مریوان و منطقه گاران در ارتفاعات کوهستانی، محل زندگی حیواناتی چون خرس قهوهای، گرگ، کل و بُز، قوچ و میش، خوک وحشی، شغال، روباه، سگ آبی، گراز، سیاه گوش، پلنگ، سمور جنگلی، سنجاب، راسو، خرگوش و... است که می توان با رعایت جوانب احتیاط از این منطقه دیدن کرد. از منظر تاریخی نیز مریوان، پیشنه قابل توجهی دارد، گورستان هایی که به دوره پارینه سنگی و پیش از تاریخ اختصاص دارند، قلعه های پرشماری که از دوره اشکانی بر جای مانده اند و نیز تپه های کهن تاریخی که پیشتر روستا یا منطقه مسکونی بوده و امروز به تاریخ پیوسته اند.
اورامان، سندی بر تاریخ فرهنگی-اجتماعی کردستان در نزدیکی مریوان منطقه شگفت انگیز دیگری نیز وجود دارد که بهتر است برای دیدن آن وقت بگذارید. منطقه اورامان، یکی از مناطق ایران است که در میان دو استان قرار گرفته و بخشی از آن در کردستان و بخشی دیگر در استان کرمانشاه است، در این یادداشت ما به معرفی اورامانات تخت در استان کردستان می پردازیم. اورامان تخت حدود ۱۵۶ کیلومتری شهر سنندج و ۷۵ کیلومتری شهر مریوان قرار گرفته است. این منطقه از توابع شهرستان سروآباد است و بخش عمده آن منطقه را شامل می شود. اورامان نه تنها با ویژگی های طبیعی که شامل دشت های باز و منظره های زیبای کوهستانی است بلکه با ویژگی های تاریخی اش هم می تواند مقصد مناسبی برای سفر باشد. اورامان از معدود مناطق روستایی ایران است که اصالت خود را حفظ کرده است و آداب و رسوم کهن ایرانی در آن زنده مانده است.
بهترین گواه کهن بودن این منطقه، سند اورامان است که امروز در موزه بریتانیا نگهداری می شود. این سند متعلق به ۸۸ سال پیش از میلاد مسیح بوده و در سه نسخه و با خطوط یونانی و پارتی نوشته شده است. اورامانات تخت را هزار ماسوله نیز می نامند، علت این نام گذاری، معماری پلکانی این منطقه است که شباهت زیادی با ماسوله دارد اما از نظر وسعت بزرگتر از ماسوله گیلان بزرگ تر است.
زیارتگاه پیر رازآلود زیارتگاه پیر شالیار، در انتهای جاده اورامان قرار گرفته است. دو روایت درباره پیر شالیار وجود دارد، یکی از آنها پیر شالیار را از مومنان زردشتی می داند و معتقد است این مقبره متعلق به دوران پیش از اسلام است و دومی، این مراسم را از آن رو که شبیه مراسم عروسی است، مراسم سالگرد ازدواج پیر شالیار می داند که بر اساس یک قصه قدیمی، پس از شفا دادن به دختر حاکم بخارا با او ازدواج و سفارش می کند پس از مرگش هر سال سالگرد این ازدواج را جشن بگیرند.
مراسم پیر شالیار، دو بار در سال برگزار می شود، یک بار در میانه زمستان، ۱۵ بهمن ماه و یک بار دیگر در میانه بهار و ۱۵ اردیبهشت ماه که دیدن آن خالی از لطف نیست و می تواند فرهنگ کردستان به ویژه منطقه هه وِرامان را به خوبی بازگو کند.
از مریوان چه بیاورید؟ در خاک حاصل خیز کردستان، باغ داری و دامپروری شغل بسیار مهمی به شمار می رود. از محصولات منطقه مریوان و اورامان می شود به قارچ، کرفس، کنگر، ریواس، پنیر، شیر، عسل، گردو، انجیر، و انگور اشاره کرد. مهم ترین صنعت این منطقه نیز تولید لباس های محلی، پارچه ها و پاپوش هاست و قالی ها، گلیم ها و زیراندازهای کردی این منطقه نیز بسیار جالب توجه هستند. مریوان میزبان نوروزی خوبی برای شما خواهد بود، می توانید در نوروز ۱۳۹۵ این نکته را به تجربه دریابید.
مریوان | |
محدوده جغرافیایی | غرب ایران، جنوب غربی استان کردستان، شمال استان کرمانشاه، نزدیک به مرز عراق |
فاصله از نزدیک ترین شهر | ۱۳۰ کیلومتر از مرکز استان کردستان، سنندج، حدود دو تا سه ساعت |
وسایل نقلیه | اتوبوس، هواپیما تا کردستان |
ویژگی های گردشگری | دریاچه زری وار، روستای پلکانی (هزار ماسوله)، مقبره و مسجد پیر شالیا، آتشگاه، |
آمادگی جسمانی لازم | توانایی پیاده روی |
فصل سفر | همه فصل ها، اواخر زمستان، بهار |
پوشش مناسب | پوشش فصل، آب و هوای کوهستانی |
مراکز اقامتی | هتل، مهمانسرا، بر اساس تعداد نفرات و موقعیت از ۱۹۰ هزار تومان تا ۶۰۰ هزار تومان برای یک شب |
سقز کرفتو | |
محدوده جغرافیایی | شمال غربی استان کردستان |
فاصله از نزدیک ترین شهر | ۱۹۰ کیلومتر تا سنندج، ۱۳۷ کیلومتر تا مریوان |
وسایل نقلیه | اتوبوس و وسیله نقلیه شخصی |
ویژگی های گردشگری | غار کرفتو، زیویه، مسجد شیخ مظهر، غار سور آوا، مسجد دو مناره، حمام حاج صالح، رودخانه زرینه رود و... |
فصل سفر | همه فصل ها به ویژه بهار و تابستان |
وسایل لازم | چراغ قوه برای غارنوردی |
پوشش مناسب | فصل، منطقه کوهستانی |
مراکز اقامتی | تنها یک هتل از ۵۰ هزار تا ۱۱۵ هزار تومان |
دیدگاه تان را بنویسید