طبق تحقیقات دانشمندان استفاده از روغن زیتون در غذا به طور منظم میتواند خطر مرگ و میر ناشی از زوال عقل را تا ۲۸ درصد کاهش دهد.
جی پلاس، براساس این تحقیق که یک ماده رایج در همه چیز از سس سالاد گرفته تا غذاهای سرخ شده را بررسی کرده، افزودن تنها نصف قاشق غذاخوری روغن زیتون در رژیم غذایی روزانه، ممکن است بتواند خطر مرگ ناشی از زوال عقل را کاهش دهد.
بهداشت نیوز نوشت؛ با توجه به افزایش نرخ جهانی بیماری آلزایمر و سایر اشکال زوال عقل، این یافتهها میتواند قابل توجه باشد. این گروه پیشنهاد میکنند که یک سبک زندگی سالم ممکن است به پیشگیری از زوال عقل یا کُند کردن پیشرفت این عارضه ناتوان کننده کمک کند.
آنجولی تسیه، محقق فوق دکترا از دانشکده بهداشت عمومی چان در دانشگاه هاروارد گفت: مطالعه ما دستورالعملهای غذایی با روغنهای گیاهی مانند روغن زیتون را توصیه میکند و نشان میدهد که این توصیهها نه تنها به سلامت قلب کمک میکنند بلکه به طور بالقوه باعث سلامت مغز نیز میشوند.
انتخاب روغن زیتون به جای چربیهایی مانند مارگارین(عموم آن را تحت عنوان کره گیاهی میشناسند) و سس مایونز تجاری یک انتخاب مطمئن است و ممکن است خطر ابتلا به زوال عقل کشنده را کاهش دهد.
این اولین مطالعهای است که رابطهی بین عادات غذایی و مرگ ناشی از زوال عقل را بررسی میکند. تیم تحقیقاتی پرسشنامههای غذایی و سوابق مرگومیر جمع آوری شده از بیش از ۹۰ هزار آمریکایی را در طی سه دهه تجزیه و تحلیل کردند. در این مدت، ۴۷۴۹ شرکت کننده به دلیل زوال عقل درگذشتند.
این مطالعه نشان داد افرادی که بیش از نصف قاشق غذاخوری روغن زیتون در روز مصرف میکنند، در مقایسه با افرادی که به ندرت یا هرگز آن را مصرف کردهاند، ۲۸ درصد کمتر در معرض خطر مرگ ناشی از زوال عقل قرار دارند.
علاوه بر این، جایگزینی روزانه تنها یک قاشق چایخوری مارگارین یا سس مایونز با روغن زیتون، خطر مرگ ناشی از زوال عقل را هشت تا ۱۴ درصد کاهش میدهد.
تحقیقات قبلی نشان میدهد کسانی که به طور منظم از روغن زیتون به جای چربیهای فرآوری شده یا حیوانی استفاده میکنند، به طور کلی رژیمهای غذایی سالمتری دارند.
با این حال، تسیه اشاره کرد که ارتباط بین مصرف روغن زیتون و کاهش خطر مرگ ناشی از زوال عقل در این مطالعه، صرف نظر از کیفیت کلی رژیم غذایی ثابت باقی ماند. این نشان میدهد که روغن زیتون ممکن است خواص منحصر به فردی برای سلامت مغز داشته باشد.
تسیه توضیح داد: برخی از ترکیبات آنتی اکسیدان موجود در روغن زیتون میتوانند از سد خونی مغزی عبور کنند و به طور بالقوه تأثیر مستقیمی بر مغز داشته باشند. همچنین این امکان وجود دارد که روغن زیتون با سودمندی بر سلامت قلب و عروق، تأثیر غیرمستقیم بر سلامت مغز داشته باشد.
مطالعات قبلی مصرف بیشتر روغن زیتون را با خطر کمتر بیماری قلبی مرتبط دانسته بودند و نشان دادند که استفاده از روغن زیتون به عنوان بخشی از الگوی رژیم غذایی مدیترانهای به محافظت در برابر زوال شناختی کمک میکند.
تسیه خاطرنشان کرد که اگرچه یافتههای این مطالعه قابل توجه است، اما مشاهدهای هستند و بنابراین، رابطه علت و معلولی مستقیمی بین مصرف روغن زیتون و کاهش خطر زوال عقل کشنده را ثابت نمیکنند. وی اظهار کرد که تحقیقات بیشتر برای تایید این اثرات و تعیین مقدار بهینه مصرف روغن زیتون برای دستیابی به بیشترین فواید سلامتی باید انجام شود.