یافته های تحقیقات جدید نشان می دهد: یک بیماری خونی رایج مرتبط با افزایش خطر ابتلا به چندین بیماری به طور غیرمنتظره ای خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش می دهد.

جی پلاس؛ افراد مبتلا به خونسازی کلونال با پتانسیل نامشخص (CHIP) 10 برابر بیشتر در معرض ابتلا به سرطان خون و دو برابر بیشتر احتمال دارد که در نهایت به بیماری های قلبی و کبدی مبتلا شوند.

سلامت نیوز نوشت؛ سیدارتا جیسوال (Siddhartha Jaiswal) پاتولوژیست دانشگاه استنفورد و محقق این مطالعات می ‌گوید: از اینکه متوجه شدیم CHIP در واقع با خطر قابل ملاحظه ‌ای کمتر ابتلا به بیماری آلزایمر مرتبط است، متعجب شدیم. خونسازی کلونال با پتانسیل نامشخص اغلب یک فرآیند مرتبط با سن است. این بیماری زمانی به وجود می آید که یک والد سلول خونی که در مغز استخوان ما زندگی می کند، با جهشی مواجه می شود که به آن اجازه می دهد سلول های خونی جهش یافته قوی تر از همتایان خود ایجاد کند. CHIP می تواند در افراد سالم ایجاد شود و علائم قابل توجهی ندارد اما شرایط دیگر را تشدید می کند.

از آنجایی که این سلول‌های خونی می ‌توانند از سایر سلول‌های خونی سبقت بگیرند، این گونه کلون ژنتیکی منحصر به فرد می ‌تواند در طول زمان جایگزین تقریباً ۱۰۰ درصد خون فرد شود.

محققان با تجزیه و تحلیل دی ان ای سلول‌های خونی دریافتند:این عامل ۳۰ تا ۵۰ درصد خطر ابتلا به آلزایمر را در افراد مبتلا به جهش خون کاهش می دهد. جیسوال توضیح می دهد که این درجه حفاظتی مشابه یک نوع ژنتیکی شناخته شده برای کاهش آلزایمر است. همچنین نشان می دهد که این جهش بر بافت هایی غیر از گلبول های قرمز خون تأثیر می گذارد.

جیسوال می گوید: این یافته نشان می دهد که سلول ها از خون به مغز مهاجرت می کنند. به گفته او: یک فرضیه این است که جهش‌هایی که مزیت رشد سلول‌های بنیادی خون را افزایش می‌ دهند، گسترش و فعالیت میکروگلیا را نیز افزایش می‌ دهند و توانایی میکروگلیا را برای مبارزه با شرایطی که منجر به بیماری مغزی می ‌شوند، تقویت می ‌کنند.

اختلال در عملکرد سیستم ایمنی مغز نقش مهمی در آلزایمر دارد. بنابراین، اگر در حامل‌های خونسازی کلونال با پتانسیل نامشخص ، تقلب‌کننده‌های مشتق از مغز استخوان واقعاً وارد مغز شوند، می ‌توانند از میکروگلیای معیوب مشتق شده از مغز در بیماران آلزایمر رقابت کنند و نقش‌هایی را بر عهده بگیرند که میکروگلیاها اکنون از آن غفلت می‌ کنند.

در حالی که هنوز موضوعات زیادی برای آشکار شدن وجود دارد، شواهد متعددی نشان می ‌دهد که سلول‌های مشتق از مغز با جهش خونسازی کلونال با پتانسیل نامشخص تا حدودی از بیماری آلزایمر محافظت می ‌کنند. شرح کامل این تحقیق در آخرین شماره مجله تخصصی Nature Medicine منتشر شده است.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.