نتایج یک مطالعه جدید نشان می دهد: کودکانی که کتاب خوان هستند و فقط برای سرگرمی کتابی را انتخاب می کنند، به نوجوانان شادتر و باهوش تری تبدیل می شوند. محققان دانشگاه کمبریج دریافتند: ۱۲ ساعت کتاب خواندن در هفته به جوانان کمک می کند تا مغز بزرگتر و بهتری را پرورش دهد.
جی پلاس، محققان طی مطالعات خود دریافتند: کودکان کتابخوان، شادتر و با هوش تر از همسالان خود هستند. این تیم ارتباطی قوی بین خواندن تفریحی کتاب در سنین ۲ تا ۹ سالگی و عملکرد بهتر در حافظه، گفتار، یادگیری کلامی و آزمون های تحصیلی عمومی را شناسایی کردند.
سلامت نیوز نوشت؛ علاوه بر این، خوانندگان جوان سلامت روانی بهتری را با شاخص های استرس و افسردگی کمتری نشان دادند. آن ها با توجه به نمرات بالینی و گزارش های والدین و معلمان، دامنه توجه بهبود یافته و مشکلات رفتاری کمتری مانند پرخاشگری و قانون شکنی را از خود نشان دادند. این تیم همچنین دریافت که این کودکان بیشتر می خوابند و زمان کمتری را صرف تماشای صفحه نمایش می کنند.
یکی از یافته های کلیدی مطالعه فوق این بود که مشخص شد، شرکت کنندگانی که از سنین پایین شروع به خواندن برای لذت بردن کردند، دارای ناحیه و حجم کلی مغز بزرگ تری بودند. این رشد مغزی شامل مناطق حیاتی برای عملکرد شناختی است. در این میان دوازده ساعت در هفته به عنوان مقدار ایده آل زمان مطالعه مشخص شده و فراتر از این، محققان هیچ مزیت اضافی را مشاهده نکردند.
پروفسور باربارا ساهاکیان استاد روانپزشکی و از اعضای این تیم مطالعاتی در رابطه با موضوع فوق می گوید: مطالعه فقط یک تجربه لذت بخش نیست، بلکه به طور گسترده ای الهام بخش تفکر و خلاقیت بوده و همدلی را افزایش و استرس را کاهش می دهد. علاوه بر این، ما شواهد قابل توجهی پیدا کردیم که نشان می دهد مطالعه با عوامل مهم رشدی کودکان از جمله بهبود شناخت، سلامت روان و ساختار مغز آن ها مرتبط است.
باید توجه داشت برخلاف مهارت های گوش دادن و صحبت کردن به یک زبان که به سرعت و بدون زحمت در میان کودکان خردسال ایجاد می شود، توانایی خواندن مهارتی است که در طول زمان آموزش داده شده و پرورش می یابد. به اعتقاد کارشناسان، همانطور که مغز ما در دوران کودکی و نوجوانی رشد می کند، این سال ها برای ایجاد الگوهای رفتاری که رشد شناختی را تقویت می کنند، حیاتی هستند.
پروفسور جیانفنگ فنگ از دانشگاه فودان در چین در این رابطه می گوید: ما والدین را تشویق می کنیم تا تمام تلاش خود را برای بیدار کردن لذت مطالعه در کودکان خود در سنین پایین انجام دهند. اگر این تلاش به درستی انجام شود، مطالعه نه تنها به کودکان لذت می دهد، بلکه به رشد آن ها و تشویق عادات خواندن طولانی مدت نیز کمک می کند. محققان طی این پروژه پژوهشی از اطلاعات مصاحبه های بالینی، تست های شناختی، ارزیابی های ذهنی و رفتاری و اسکن مغز استفاده کردند.
شرح کامل این مطالعه در آخرین شماره مجله تخصصی Psychological Medicine منتشر شده است.