دوپامین یکی از هورمونهای مهم و یکی از بیش از صد انتقال دهنده عصبی در مغز انسان است. این پیام رسان اصلی مسئولیت ایجاد انگیزه در مغز را برعهده دارد. در واقع دوپامین هورمون عشق و خوشبختی است که احساس رضایت را در ذهن ایجاد میکند.
جی پلاس، زمان بازی کردن، ورزش کردن، یادگیری مهارتهای جدید، اتمام یک کار یا پروژه، کسب پول و خرید میزان هورمون دوپامین در بدن افزایش مییابد.
بهداشت نیوز نوشت؛ هورمون شادی دوپامین میتواند انگیزه و تمرکز لازم برای انجام کارهای مفید روزانه را تأمین کند. این تا حد زیادی با تمرکز، حواس، انگیزه، توانایی و لذت بردن ما مرتبط است. با این حال گاهی مقدار آن در بدن کاهش مییابد. اما راههایی برای افزایش این هورمون وجود دارد.
وقتی با کاهش دوپامین روبهرو میشویم، تعادل و نظم زندگی برهم میخورد. کمبود هورمون عشق با علائم زیر همراه است:
خستگی بیدلیل
بیمیلی
نداشتن تمرکز
فراموشی
تغییر خلق و خو و بداخلاقی
بیخوابی
احساس نیاز به شیرینی
کاهش انگیزه
راههای افزایش دوپامین
مصرف غذاهای حاوی پروتئین
پروتئین از جمله عناصری است که به ترشح بیشتر دوپامین در بدن کمک زیادی میکند. این ماده خود از اجزای کوچکتری به نام اسیدهای آمینه تشکیل شده است. به طورکلی ۲۳ آمینو اسید در بدن وجود دارد که برخی از آنها بلافاصله بعد از غذاخوردن دریافت میشوند.
یکی از این اسید آمینهها تیروزین است که نقش مهمی را در تولید دوپامین ایفا میکند. از جمله غذاهایی که حاوی مقدار زیادی پروتئین هستند میتوان به گوشت بوقلمون، گوشت گاو، تخممرغ، موز، بادام، لبنیات، سویا و حبوبات اشاره کرد.
چربی اشباع شده کمتری مصرف کنید
چربیهای حیوانی اشباع شده هستند که باعث مختل شدن سیگنالینگ دوپامین در مغز میشوند. از جمله این چربیهای اشباع شده میتوان به چربیهای حیوانی، کره، لبنیات پرچرب، روغن پالم و روغن نارگیل اشاره کرد. در صورت مصرف زیاد میزان هورمون عشق در بدن کاهش مییابد. در نتیجه شما احساس خستگی، بیانگیزه بودن و … میکنید.
یک مطالعه بر روی موشها نشان داد وقتی ۵۰% از کالری بدنشان را از طریق مصرف چربی اشباعشده دریافت میکردند، سیگنالینگ دوپامین در برخی از مناطق مغز کاهش می یابد. جالب اینجاست این تغییرات بدون تفاوت در وزن، چربی بدن و سطح قندخون خود را نشان میدهد.
مصرف غذاهای پروبیوتیک
از آنجایی که ما قصد داریم افزایش دوپامین و طب سنتی را با غذاها توضیح دهیم، باید از غذاهای پروبیوتیک هم نام ببریم. در سالهای اخیر محققان دریافتهاند که روده و مغز ارتباط نزدیکی با هم دارند. در حقیقت روده مغز دوم است. زیرا در آن تعداد زیادی سلول عصبی وجود دارد که مولکولهای انتقالدهنده عصبی از جمله دوپامین را تولید میکنند.
در رودهها نوعی باکتری مفید زندگی میکند که قادر به تولید دوپامین هستند و بر روی روحیه و رفتار شما تاثیر میگذارند. تحقیقات نشان میدهد مصرف غذاهای پروبیوتیک میتواند به افزایش تعداد باکتریهای مفید روده بینجامد. تحقیقات علمی نشان میدهد اگر میزان این باکتریها افزایش یابد، با کاهش افسردگی و تغییرات خلق و خو ارتباط نزدیک دارد.