نکاتی برای نگهداری صحیح از برنج در خانه

با رعایت نکات مخصوص می‌توانید برنج را در طولانی مدت نگهداری کنید.

لینک کوتاه کپی شد

جی پلاس، شما می‌توانید غذاهای مختلف را برای مدتی کوتاه نگهداری کنید، ولی برنج را در شرایط صحیح می‌توان طولانی مدت نگهداری کرد. شاید یکی از چیزهایی که همیشه زمان خرید برنج سالیانه باعث نگرانی مردم است و ذهن آنان را مشغول می‌کند، نگهداری برنج به شیوه درست می‌باشد. ما در این مطلب شیوه صحیح نگهداری برنج را می‌گوییم. با ما همراه باشید.

نکاتی برای نگهداری صحیح از برنج

ظروف مناسب نگهداری برنج چیست؟

کیسه پارچه‌ای

بیتوته نوشت؛ یکی از بهترین ظرف‌هایی که برای نگهداری برنج وجود دارد، کیسه پارچه‌ای است. به شرطی که جنس کیسه پارچه‌ای کاملاً از نخ طبیعی باشد و در آن از پلاستیک استفاده نشده باشد. چون به تدریج پلاسیتک رطوبت و گرما را در خود نگه می‌دارد و بر کیفیت برنج اثر منفی خواهد گذاشت.

ولی بر خلاف کیسه پلاستیکی، کیسه نخی رطوبت را از برنج می‌گیرد و موجب افزایش طول عمر برنج می‌شود. ولی اشکالی که کیسه‌های نخی دارند پاره شدن آن‌ها به تدریج می‌باشد و اینکه ظاهر زیبایی برای نگهداری برنج در آشپزخانه را ندارد. ولی توصیه می‌شود که به مقدار استفاده یک هفته برنج را در یک ظرف دیگر نگهداری کنید و بقیه برنج‌ها را در کیسه نخی نگهداری کنید.

نگهداری از برنج در ظروف پلاستیک مات روش بدی نیست، ولی به شرطی که حتما پلاستیکی که برای نگهداری برنج انتخاب می‌کنید، حتماً از مواد اولیه مرغوب و درجه یک ساخته شده باشند. چنانچه جنس پلاستیک شما خوب نباشد، حتما کم کم بو و مزه برنج تحت تاثیر پلاستیک قرار خواهد گرفت و برج آن کیفیت همیشگی خود را به آسانی از دست می‌دهد. به این نکته توجه کنید که زمانی که برنج را در ظرف پلاستیکی می‌ریزید، از خشک بودن ظرف مطمئن باشید. چون این گونه ظروف سبب نگهداری رطوبت در سطح برنج می‌شوند که به تدریج سبب خراب و فاسد شدن برنج می‌شوند.

ظرف شیشه‌ای

ظرف شیشه‌ای به شرطی که مات باشد یک مورد بسیار مناسب برای نگهداری برنج می‌باشد. همینطور بر عکس ظرف پلاستیکی با مزه و عطر آن تغییر نمی‌کند. ولی چنانچه ظرف شیشه‌ای نباشد حتما باید برنج را در جایی دور از نور خورشید مثل داخل کابینت نگهداری کنید، چون نور خورشید به سرعت باعث خراب شدن برنج خواهد شد.

ظرف فلزی

استفاده از ظرف فلزی که دوجداره باشد و تنها لایه خارجی آن از فلز باشد و لایه داخلی از پلاستیک باشد، مورد مناسبی برای نگهداری برنج است. ولی چنانچه قرار باشد که برنج در یک ظرف فلزی ساده نگهداری شود و برنج در معرض تماس با فلز باشد. اصلا یک مورد خوب برای نگهداری برنج نیست.

روش نگهداری برنج خام

فضای مناسب

در جایی که برنج را نگهداری می‌کنید باید دو مسئله را در نظر داشته باشید، که عبارتند از خشک بودن و خنک بودن فضا. چون گرما و رطوبت خیلی به سرعت سبب شپشک زدن برنج یا اصطلاحا جوجو زدن برنج می‌شود.

دور نگه داشتن برنج از حشرات

از آنجا که برنج در مزارع کشت می‌شود، یکی از نگرانی‌ها در نگهداری طولانی مدت آن، آفات است. برای ذخیره سازی کوتاه یا بلند مدت برنج، باید آن را در معرض هوا قرار داد، چون برعکس دیگر خوراکی‌ها، برنج به قدری تهویه احتیاج دارد تا از فساد آن پیشگیری شود.

دقت کنید که چنانچه برنج را در ظروف دربسته و مهر و موم شده انبار کنید، محیط بهتری برای تولید مثل آفات و حشرات به وجود آورده اید. هوای گرم، مهمترین علت آفت زدن برنج است، این ماده غذایی اگر در معرض هوای گرم قرار بگیرد، «عرق می‌کند» و حشرات و آفات ناخواسته در محیط مرطوب آن آغاز به رشد می‌کنند.

جذب کننده‌های اکسیژن

جذب کننده‌های اکسیژن بسته‌های کوچکی هستند که اغلب در بسته بندی‌های غذایی پیدا می‌شوند. آن‌ها عمر مفید مواد غذایی را با پیشگیری از فساد روغن موجود در مواد غذایی افزایش می‌دهند و مانع از رشد قارچ‌ها می‌شوند. این بسته‌ها دارای ویتامین C یا ذرات آهن هستند که در موقع تماس با اکسیژن، آن را جذب می‌کنند و با آن واکنش می‌دهند. این مواد هرچه اکسیژن وجود داشته باشد، جذب می‌کنند و اصلا مهم نیست که خودشان چقدر کوچک باشند. به همین علت است که با استفاده از این ابزار می‌توان برنج را حتی در دمای ۲۱ هم نگهداری کرد.

ضدعفونی و پاکسازی کردن

تمیز کردن ظروف نگهداری برنج خیلی مهم است. اغلب این ماده غذایی را می‌توان در ظروفی از جنس فلز، شیشه، پلاستیک و ... نگهداری کرد، ولی این ظروف باید به طور کامل تمیز باشند. برنج انبار شده اکسیژن زیادی جذب می‌کند، به ویژه اگر در محفظه‌ای مهر و موم شده همراه با یک جاذب اکسیژن نگهداری شود، پس ظرف تمیز برای نگهداری برنج خیلی توصیه می‌شود. حتی اگر برنج را در شرایط خیلی عالی نگهداری کنید، بدون رعایت کردن این اصل، کیفیت آن پایین خواهد آمد.

نگهداری برنج با فاصله از زمین و دیوار

تلاش کنید کیسه‌های برنج را در ارتفاع ۲۰ تا ۲۵ سانتی‌متری از زمین بگذارید. این کار مانع از نفوذ رطوبت زمین به کیسه‌های برنج و همینطور پیشگیری از دسترسی موجوداتی مانند موش و سوسک و ... به کیسه‌های برنج خواهد شد. بهترین کار قراردادن قفسه‌های مشبک و گذاشتن برنج در این قفسه‌ها می‌باشد، چون این سوراخ سوراخ بودن قفسه‌ها به جریان داشتن هوا در بین کیسه‌های برنج کمک می‌کند.

از چسباندن کیسه‌ها به دیوار هم خودداری کنید. حداقل ۵ سانتی متر میان کیسه‌های برنج و دیوار فاصله به وجود آورید تا گردش هوا به راحتی در میان آن‌ها انجام شود و رطوبت کیسه‌های برنج را خشک کند. این کار به پیشگیری از حشره برنج هم کمک زیادی می‌کند.

نگهداری دور از نور خورشید

برنج را اصلا در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید، چون نور مستقیم خورشید باعث خرد شدن دانه‌های برنج و کاهش کیفیت آن خواهد شد. چنانچه برنج تازه‌ای خریداری کرده‌اید که دارای رطوبت است می‌توانید آن را در سایه و به دور از نور مستقیم خورشید پهن کنید تا هوا بخورد و رطوبت آن برطرف شود.

استفاده از مواد طبیعی در کیسه برنج

برای پیشگیری از شپشک میتوانید یکی از مواد زیر را در کیسه برنج خود بگذارید تا در دراز مدت گرفتار شپشک نشوید: ۱- میخک ۲- برگ گردو ۳- حبه سیر ۴- فلفل تند و خشک ۵- پوست گردو ۶- نمک ۷- زنجبیل

نگهداری برنج در یخچال

سرد بودن و عدم وجود رطوبت در یخچال باعث شده تا شرایط نگهداری مناسبی برای برنج داشته باشد چنانچه حجم برنجتان کم است بهترین راه استفاده از یخچال میباشد.

استفاده از قرص برنج

نکته مهمی که باید به آن دقت کرد این است که تا آنجایی که برای شما امکان دارد از این قرص استفاده نکنید. چنانچه شرایط به گونه‌ای بود که مجبور به استفاده از آن شدید بهتر است آن را داخل یک قوطی کبریت بگذارید و قوطی را با چسب محکم ببندید. آنگاه روی آن را با سوزن سوراخ‌های به وجود آورید و آن را بین برنج‌ها بگذارید. این کار هم از آفت برنج پیشگیری می­کند و هم با برنج تان ترکیب نمی­شود و شما را مسموم نمی­کند.

 

دیدگاه تان را بنویسید