مشارکت و حق مردم قضیه امروز و دیروز امام نبود، از همان روزهای ابتدایی که جرقه های نهضت زده شد ایشان بر نقش مردم تأکید بسیار داشتند و همیشه می گفتند: حکومت مردمی است و حرف مردم ملاک است و این موضوع را نه در حرف که در عمل به خوبی نشان دادند و این رویه تا آخرین روزهای حیات برقرار بود.

جی پلاس ـ منصوره جاسبی: چه روزهای آغازین نهضت، چه در سال های آخر پیروزی، چه در روزهای بحرانی بعد از انقلاب، ایام جنگ و همه و همه روزها تاکید امام بر حضور و نقش مردم بود و چه زیبا بود این رابطه میان مردم و امام. انگار با همه گوشت و پوست و خون خود درک کرده بودند که امام خیرشان را می خواهد و هیچ چیز را از آنان مخفی نمی کند و همین بود که در بحرانی ترین روزها آنها به صحنه می آمدند و گل می کاشتند و اگر امروز هم شاهد همین حضور هستیم، همه و همه به برکت اهمیت امام به مردم و تاکید بر آنها بود و شاید بعد از خدا همین تکیه بر حضور مردم بود که هیچ گاه امام را از رفتن خود نگران آینده نمی کرد و شاهد این مدعا نقل قولی است که آیت الله[1] از کلام امام بیان می کند که می گویند: من هم می روم، کار را مردم ادامه می دهند.

آیت الله هاشمی رفسنجانی در خاطرات خود می گویند: یادم هست قرار بود انتخابات دور دوم مجلس شورای اسلامی برگزار شود که امام دستوری صادر کردند مبنی بر اینکه نهادهای معتبر و محبوبی همچون حزب جمهوری اسلامی، جامعه روحانیت مبارز، شورای مرکزی ائمه جمعه و جامعه مدرسین و... از ارائه لیست کاندیدا برای حوزه های دیگر خودداری کنند تا مردم بتوانند بدون واهمه از معرفان و حامیان دیگران، خود را برای نمایندگی مجلس نامزد کنند و از مردم هم می خواستند که درباره کاندیدا تحقیق کنند و با القای نظر دیگران رأی ندهند.

در اندیشه امام تنها موضوعی که بر مردم اهمیت و ارجحیت داشت، اسلام بود که محور اول به حساب می آمد و مردم هم محور دوم و همین تاکید امام بود که باعث می شد در بحرانی ترین شرایط، دیدگاه و نظر مردم را به طور مستقیم در امور دخالت دهند.

در جمهوری اسلامی و تفکر امام که مبنی بر اسلام بود، همه چیز حتی انتخاب رهبری هم به اراده مردم انجام می شود و این یعنی همه نهادهایی که مبعوث رهبری هستند به یک واسطه به رای مردم انتخاب می شوند و بقیه ارکان مانند رئیس جمهور، مجلس و شوراها که دیگر با رأی مستقیم مردم است.

رأی مردم شاقول شناخت سایر مسائل است و بر اساس همین مفهوم بود که امام می گفتند: میزان رأی ملت است و همه می دانند که اگر مردم با نظام همگام و همراه باشند آن نظام از جایگاه محکمی برخوردار است و این از محورهای اصلی افکار امام بود و همیشه به ما توصیه می کردند که هیچ گاه از مردم جدا نشوید و با آنها باشید.

انقلاب نو پا بود و حدود دو سالی از هر ناحیه آشوبی بر پا می شد و ترورها و انفجارها همه را مستاصل کرده بود طوری که همه محافل داخلی و خارجی گمان می کردند که این انقلاب از پا در خواهد آمد و اگر نبود تدبیر امام و حضور مردم در صحنه، ثبات کشور بر هم می ریخت اما بعد از انفجار حزب جمهوری و دفتر نخست وزیری و شهید پشت شهید، حضور مردم، عامل ثبات کشور بود که همه اش به واسطه اندیشه و تدبیر امام صورت گرفت.[2]

 
  1. مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی. 
  1. برگرفته از خاطرات نقل شده از آیت الله هاشمی در کتاب امام خمینی به روایت آیت الله هاشمی رفسنجانی.

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.