امام به روایت دانشوران-۱۲
چه شد که حاج آقا مصطفی به جرگه مستشکلین امام پیوست؟/دکتر دینانی روایت می کند
استاد غلامحسین ابراهیمی دینانی از شاگردان برجسته امام و علامه طباطبایی در فلسفه به حضور حاج آقا مصطفی در کلاس های درس آیت الله محقق داماد و امام اشاره و خاطره شیرینی را نقل کرده است.
به گزارش خبرنگار جی پلاس، دکتر غلامحسین دینانی(1) از اساتید فلسفه و از شاگردان معروف امام خمینی (س) در خاطره ای از حضور حاج آقا مصطفی در درس پدر (امام خمینی (س)) و عدم اشکال کردن ایشان اینگونه روایت کرده است:
مرحوم حاج آقا مصطفی در درس آقا سید محمد داماد(2)حاضر می شد و آن جا اشکال می کرد و جزو مستشکلین درس ایشان بود. ایشان به درس امام هم می آمد ولی اشکال نمی کرد و ساکت می نشست. یکی از روزها بعضی طلاب که حالا شاید برخی زنده و برخی نباشند به شوخی به حاج آقا مصطفی گفتند: شما در درس آسید محمد داماد اشکال می کنی اما در درس پدرت ساکت می نشینی و هیچ نمی گویی؛ نکند از پدرت می ترسی؟! ایشان لبخندی زد و گفت: نه من نمی ترسم، بلکه ادب می کنم و اشکال نمی کنم اما طلاب باز به شوخی ادامه دادند که تو می ترسی و اگر اینطور نیست پس شرط ببندیم. یادم هست که همان روز حاج آقا مصطفی با اینکه در صفوف آخر نشسته بود. یک مرتبه طرح مسأله کردند که بار اول امام اعتنایی نکرد حالا نمی دانم نشنیدند یا خود را به نشنیدن زدند. بار دوم باز هم امام اعتنایی نکرد و حاج آقا مصطفی برای بار سوم با حدت بیشتری اشکال کرد. من به چهره امام نگاه می کردم ایشان از صدا متوجه حاج آقا مصطفی شد، تبسمی کرد و بعد جواب آقا مصطفی را داد. البته امام هم با یک شدت و حدتی پاسخ گفت و به این ترتیب بود که آقا جزو مستشکلین درس امام شد و طرح مسأله می کرد.
1. دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی در دینان اصفهان دیده به جهان گشود. پس از گذراندن علوم مقدماتی در زادگاه خود، به اصفهان رفت و به تحصیلات دینی پرداخت. سپس به منظور تکمیل تحصیلات، به قم رفته و در سال 1335 هـ.ش با پایان دوره سطح، به مدت ده سال در درس فقه و اصول امام خمینی شرکت جست. وی در کنار تحصیل در محضر امام، در محضر اساتید دیگر نیز برای یادگیری دروس مختلف حضور مییافت که از جمله آن درس فلسفه علامه طباطبایی است.
ایشان علاوه بر تبحر در دروس حوزوی، تحصیلات دانشگاهی نیز دارد و از اساتید دانشگاه در رشته فلسفه است. دکتر دینانی تاکنون چند جلد کتاب مانند ماجرای فکر فلسفی در جهان اسلام و قواعد کلی فلسفی در علوم عقلی و فلسفه اسلامی تألیف کرده است.
2. آیت الله حاج محمد محقق داماد در سال 1325 هـ.ق در احمد آباد اردکان یزد دیده به جهان گشود و پس از تحصیل مقدمات و سطح در یزد، در سال 1341 هـ.ق به قم عزیمت و از محضر اساتید بزرگ حوزه بهره گرفت به سبب علاقه مرحوم آیت الله العظمی حائری به ایشان او را به دامادی خود برگزید و از آن روز به لقب «داماد» مشهور شد. ایشان در روز چهارشنبه دوم ذی الحجه الحرام 1388 هـ.ق بر اثر سکته قلبی در قم دار فانی را وداع گفت و در حرم مطهر حضرت معصومه (س) به خاک سپرده شد.
برشی از کتاب امام به روایت دانشوران؛ ص 45-46
دیدگاه تان را بنویسید