امام خمینی در همه رفتار خود به کوچکترین مسائل هم دقت داشتند و به ریزترین کارها اهمیت می دادند و این نکته سنجی در رعایت حقوق دیگران در خاطرات بسیاری از اطرافیان نقل شده است.
جی پلاس: رعایت حقوق دیگران از جمله مسائلی است که اسلام بسیار بر آن تاکید کرده است و این حقوق، ریزترین مسائل را هم شامل می شود و امام خمینی که انسان کاملی بودند بر رعایت آن بسیار دقت نظر داشتند. در خاطرات زیر دو نکته از این دقت های امام آمده است:
در طول مدتی که امام در نجف اقامت داشتند سالی چند بار به مناسبت زیارت های ویژه امام حسین(ع) به کربلا مشرف می شدند و در منزل محقری که یکی از اهالی کویت در اختیار ایشان قرار داده بود، سکونت می کردند.
امام ظهرها در همان منزل نماز جماعت اقامه می کردند که با شرکت جمع محدودی از دوستان در اتاق بیرونی و گاهی که جمعیت بیشتر می شد در حیاط منزل برگزار می شد. مساحت حیاط حدود پنجاه متر بود و فرش هم به اندازه کافی نبود، از این رو افراد عباهایشان را تا می کردند و به عنوان سجاده و زیرانداز روی آن به نماز می ایستادند. وقتی امام از اندرونی برای اقامه نماز وارد حیاط می شدند، برای رسیدن به جلوی جمعیت می بایست از میان صفوف جماعت عبور کنند. تمام افراد حاضر بی گمان افتخار می کردند که عبایشان با قدم مبارک ایشان تبرک شود و امام نیز به این نکته واقف بودند، با این حال هنگام عبور، چه از پشت صفوف که کفش ها بود و چه در مسیری که عباها پهن بود، امام با حرکتی مارپیچ و با برداشتن گام های مناسب با دقت سعی می کردند که به هیچ وجه پایشان را نه روی کفش ها بگذارند و نه روی عبای دیگران و بدین گونه عملاً رعایت دقیق حق مردم را به مقلدان خود می آموختند.((۱
دقت امام در استفاده از روزنامه؛ نکند اسم علی یا محمد در آن باشد
در پاریس می خواستیم جلوی در اتاقی که امام کفش هایشان را درمی آوردند روزنامه بیندازیم، چون اکثر اوقات بارندگی و زمین ها خیس بود، لذا از روزنامه های خارجی استفاده می کردیم. روزی عده ای از ایران آمده و با خود روزنامه آورده بودند و چون آن روز روزنامه خارجی در دسترس نبود من صفحۀ آگهی ها را انداختم و کفش های امام را روی آن گذاشتم. ایشان وقتی خواستند کفش بپوشند، سؤال کردند: «مثل اینکه این روزنامه ایرانی است؟» عرض کردم بله حاج آقا، ولی این صفحه آگهی هاست. با این حال امام پای شان را روی آن روزنامه ها نگذاشتند و مجدداً برگشتند و فرمودند: «شاید اسم محمد یا علی در آن باشد.»( ۲ )
برشی از کتاب برداشت هایی از سیره امام خمینی(س)؛ ج ۲، ص ۳۸۶-۳۸۷؛ ناشر: موسسه چاپ و نشر عروج؛ چاپ نهم (۱۳۹۲).
۱. خاطره به نقل از حجت الاسلام و المسلمین محمد حسن رحیمیان.
۲. خاطره به نقل از مرحوم مرضیه حدیده چی (دباغ).