به گزارش ایرنا، با گسترش زندگی شهر نشینی بیماری های متعددی در جهان شیوع یافته و سالانه شمار زیادی از افراد را به خود گرفتار کرده و در نهایت تعدادی از آنها را به کام مرگ می کشاند.
سکته مغزی به عنوان سومین عامل مرگ و میر در جهان و دومین آن در ایران اعلام شده و این موضوع نشان می دهد با انجام کارهای درمانی مناسب می توان جایگاه آن را در سطح کشور تغییر داد.
براساس اعلام متخصصان، درمان بهنگام افراد دچار سکته مغزی اهمیت حیاتی دارد، زیرا در هر دقیقه 2 میلیون سلول مغزی و در یک ساعت از شروع علایم 120 میلیون نورون از بین می رود که فرد را بیش از گذشته ناتوان می کند.
با وقوع این عارضه در یک لحظه، فردی که تاکنون مولد و نان آور خانواده بوده به فردی زمین گیر یا ناتوان تبدیل می شود که هزینه های بسیار زیادی بدنبال دارد.
بر این اساس و از سال گذشته دست اندرکاران حوزه سلامت استان زنجان بر آن شدند، مرکز درمانی سکته حاد مغزی را در بیمارستان ولی عصر (عج) زنجان راه اندازی کنند که با کارهای درمانی توانسته مقام نخست درمان این بیماری را در سطح کشور کسب کند.
رسول آقایی 40 ساله و از شهروندان زنجانی که به ضعف قلبی و سپس سکته مغزی دچار بود، پس از درمان های لازم توانست به زندگی خود باز گردد و روزهای بهتری را در کنار خانواده خود سپری کند.
همسر آقایی در این ارتباط به خبرنگار ایرنا گفت: همسرم بر اثر حادثه ای سکته خفیف قلبی پیدا کرد که پس از بستری در بخش مراقبت های ویژه، بهبودی نسبت یافت اما بدلیل ضعف عضلانی اندامها و نرسیدن خون به مغز سکته مغزی گرفتار شد.
وی ادامه داد: این بیمار، برای دریافت خدمات مورد نیاز در مرکز درمانی سکته مغزی بیمارستان ولی عصر (عج) تحت درمان تیم پزشکی قرار گرفت و در مجموع حدود 6 ماه توانست به طور کامل توان خود را باز یابد و به زندگی خود ادامه دهد.
شمس علی الماسی 65 ساله دیگر بیماری است که 6 سال پیش سکته خفیف مغزی داشت و در آن زمان درمان های مختصری گرفت اما او پس از این مدت و حدود یک ماه پیش در نیمه های شب شدیدتر از گذشته به این بیماری دچار شد.
فرزند وی در این ارتباط به خبرنگار ایرنا گفت: پس از بروز این وضعیت، پدرم را پس از ساعاتی به بیمارستان منتقل کردیم که تیم درمانی مرکز حاد سکته مغزی دارویی را تزریق کردند که در بازگشت وی بسیار تاثیرگذار بود.
وی ادامه داد: تیم پزشکان اعلام کردند که انتقال بیمار سکته مغزی در کمتر از 2 ساعت اهمیت زیادی دارد، زیرا درمان های بهنگام موجب می شود آثار داروهای تزریقی مثبت باشد.
محسن اظهار کرد: پدرم با دریافت خدمات مورد نیاز این مرکز تا 70 درصد بهبودی خود را کسب کرده و با توجه به کهولت سن کارهای روزمره خود را انجام می دهند اما برای رسیدن به حد مطلوب همچنان تحت نظر تیم درمانی قرار دارد.
مدیر گروه مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی زنجان در این ارتباط گفت: سکته مغزی دومین عامل مرگ ایرانیان در تمامی سنین، شایعترین عامل ناتوانی بزرگسالان و از همه مهمتر اینکه این بیماری قابل درمان است.
عبدالرضا قریشی در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: زمانی که سکته مغزی رخ می دهد، 10 درصد به مرگ، 70 در صد به از کار افتادگی و 30 درصد به زمین گیر شدن بیمار منجر می شود.
وی بیان کرد: طبق آمار ارائه شده 25 درصد سکته های مغزی در سن زیر 54 سال به وقوع می پیوندد و از طرفی این بیماری به از دست رفتن نیروی کار فعال در جامعه و خانواده منتهی می شود.
مدیر گروه مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی زنجان ادامه داد: شیوع سکته مغزی در ایران 100 در 150 هزار و در این استان نیز سالانه یکهزار و 500 مورد سکته رخ می دهد که نیازمند توجه است.
وی خاطرنشان کرد: یکی از راههای کاهش مرگ و میر و ناتوانی استروک (سکته مغزی) تاسیس مرکز درمانی سکته حاد مغزی( scu) است که بستری بیمار بدون درمان و فقط با مراقبت ویژه، به کاهش 18 درصدی عوارض مرگ و میر و با درمان فاز حاد کاهش 30 تا 50 درصدی عوارض مرگ و میر منجر می شود.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی زنجان ادامه داد: تا قبل از تاسیس این مرکز، سکته حاد مغزی در زنجان و البته در ایران درمان نمی شد و بیماران بستری فقط تحت مراقبت، کنترل ریسک فاکتورها و پیشگیری ثانویه با داروهای نظیر 'آسپرین و وارفارین' برای پیشگیری از بروز سکته های بعدی قرار می گرفتند که در عمل اقدام درمانی برای حادثه به وجود آمده انجام نمی گرفت.
وی بیان کرد: برنامه ملی درمان سکته حاد مغزی در قالب طرح سلامت و در دستور کار وزارت بهداشت و درمان آموزش پزشکی قرار گرفت که با همکاری بیمارستان ولی عصر (عج) شهر زنجان کارهای گسترده ای برای تاسیس واحد درمانی سکته حاد مغزی انجام انجام گرفت.

*** درمان 491 بیمار در واحد درمان سکته حاد مغزی
مدیر گروه مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی زنجان ادامه داد: با عملکرد خوب تیم درمانی استان طی مرداد سال 95، به عنوان واحد نمونه و پیشرو در درمان سکته حاد مغزی کشور شناخته شد.
وی اظهار کرد: تیم درمانی استان،بهترین عملکرد را به لحاظ پوشش درمان استروک (سکته مغزی) نسبت به جمعیت استان و نیز به لحاظ تعداد مطلق بیماران درمان شده در کشور داشته که آمارهای موجود تفاوت فاحشی را بین مرکز زنجان و سایر دانشگاهها نشان می دهد.
این مسئول خاطرنشان کرد: بررسی ها نشان می دهد در شهریور سال 96، تعداد 223 بیمار تحت درمان با داروی حل کننده لخته (ترومبولیتیک) قرار گرفتند که 205 بیمار پاسخگو بودند که تعداد 134 نفر بدون علامت سکته (بهبود کامل) به میزان 65.3 درصد را تشکیل می داد.
این متخصص مغز و اعصاب ادامه داد: با توجه به این بررسی ها، 18 بیمار معادل (8.7 درصد) شغل خود را از دست داده بودند، 9 نفر (4.4 درصد) زمین گیر شدند و این در حالی است که سکته حاد مغزی بدون درمان باید 61 بیمار معادل (30 درصد) بیمار زمین گیر و 143معادل (70 درصد) بیمار شغل خود را از دست می دادند.
وی یادآوری می کند: آمار فوق نشانگر تاثیر فوق العاده درمان با این نوع دارو عملکرد فوق العاده تیم سکته حاد مغزی بیمارستان ولیعصر را نشان می دهد.

*** انتخاب واحد درمان سکته مغزی زنجان به عنوان مدل برتر در کشور
وی بیان کرد: از طرف انجمن سکته مغزی ایران و معاونت درمان وزارت بهداشت، مرکز زنجان به عنوان واحد مدل درمان سکته حاد مغزی برای آموزش متخصصین و مراکز درمانی کشور معرفی شده که خدمات آموزشی برای ارتقا به سایر دانشگاهها نیز ارائه خواهد شد که تاکنون 2 مرکز از این خدمات بهره مند شده اند.
قریشی خاطرنشان کرد: با درمان تعداد قابل توجهی از بیماران در این مرکز درصد قابل توجهی از بیماران بدون هیچ ناتوانی به زندگی باز گشته اند و علاوه بر آن کاهش هزینه های بیمارستانی و ناتوانی، حفظ نیروی انسانی جامعه، امنیت اقتصادی و روحی روانی خانواده ها از مزایای اجتماعی تاسیس این مرکز بوده است.
این متخصص مغز و اعصاب بیمارستان ولی عصر(عج) زنجان ادامه داد: شناخت علائم سکته مغزی از سوی اطرافیان نقش بسزایی در انجام درمان های بهنگام دارد و بی اطلاعی افراد از این موضوع فرصت طلایی را از دست می دهد.

*** 40 درصد اعزام بیماران دچار سکته مغزی توسط اورژانس 115 بود
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زنجان نیز گفت: بر این اساس و از زمان آغاز شروع طرح 20 نفر با بالگرد و با تشخیص سکته مغزی به بیمارستان ولی عصر زنجان منتقل که 40 درصد بیماران توسط اورژانس 115 به بیمارستان اعزام شدند.
علیرضا زراعتچی افزود: طبق آمار ارائه شده زمان اشغال برای بیمارات تحت درمان قرار گرفته در مرکز حاد درمان سکته حاد مغزی 65 هزار و 52 ساعت بوده و با توجه به زمان تزریق دارو و اثرگذاری آن در مدت زیر سه ساعت با اقدامات به هنگام تیم درمانی به زیر یک ساعت کاهش یافته است.
وی خاطر نشان کرد: با راه اندازی این مرکز (scu ) در بیمارستان ولی عصر و انتقال بیماران دچار سکته مغزی از شهرستانها توسط امداد هوایی که در ابتدا به بیمارستان موسوی منتقل و سپس به این مرکز درمانی اعزام می شدند، با توجه به اهمیت زمان طلایی و موفقیت درمان سکته هیات امنای بیمارستان ولیعصر با اختصاص 2 هزا رو 500 متر زمین احداث باند بالگرد انجام گرفت.
این مسئول خاطرنشان کرد: هم اکنون بعد ساخت، باند مورد تائید فوریت های هوایی و خلبانان قرار گرفت که هم اکنون خدمات لازم ارائه می شود.
7320/8068
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.