به گزارش خبرآنلاین به نقل از روابط عمومی فرهنگ و ارشاد اسلامی استان زنجان دکتر سعیدرضا بیات، نهاد خانواده را در این خصوص دارای بیشترین نقش عنوان کرده و ادامه داد: فرزندان ما بیشتر از اعمال و رفتار ما آموزش میبینند، اگر فرزندانمان ما را در حال مطالعه ببینند، این حس در آنها ایجاد میشود و به مطالعه علاقهمندتر میشوند.
وی نهاد دیگری که مهمتر از سایر ارگانها محسوب میشود را آموزش و پرورش دانسته و افزود: پیش از این بزرگترین کتابخانههای استان در مراکز آموزشی شهرمان قرار داشت و کتابخانه مدارس دارای رونق بود، ولی بعد از حذف پست کتابداری از مشاغل آموزش و پرورش، کتابخانههای مدارس نیز رو به افول رفت.
این معلم آموزش و پرورش تاکید کرد: کتابخوانی باید از سنین کودکی نهادینه شود تا تبدیل به عادت شود ولی متاسفانه آموزش و پرورش کتابخانههای غنی خود را از دست داده و دانشآموزان نیز نتوانستهاند به نحو احسن این کتابخانهها را مدیریت کنند.
به گفته بیات، بیشتر دانشآموزان در ایام امتحانات و کنکور به کتابخانه مراجعه میکنند در حالی که این افراد نیاز به قرائتخانه داشته و در نبود آنها مجبور به استفاده از فضای کتابخانهاند.
وی سرانه مطالعه استان را مایه شرمساری عنوان کرده و ادامه داد: این میزان بسیار کمتر از آمار رسمی است که اعلام میشود در حالی که اگر آمار نهاد کتابخانههای استان در خصوص سرانه مطالعه درست باشد ما هیچ مشکلی نداریم ولی نباید گول این آمار را خورد چون ما از نزدیک شاهد میزان مطالعه مردم هستیم .
به گفته این فرهنگی با سابقه، ضعف محتوایی کتابها نیز یکی از دلایل پایین بودن نرخ مطالعه بوده و قوانین ناظر بر نشر و چاپ کتاب نیز چنان کهنه و قدیمی هستند که حتما باید مورد بازنگیری قرار گیرند تا از چاپ کتابهای خالی از محتوا جلوگیری شود.
وی ضعف در محتوا را منجر به عدم رغبت مطالعه در میان مردم عنوان کرده و گفت: اگر چاپخانه خوبی در استان داشته باشیم، ناشران و نویسندگان به استانهای دیگر برای چاپ کتاب خود مراجعه نمیکنند.
بیات قیمت کتاب در کشور را نسبت به کشورهای دیگر مناسب دانسته و افزود: قیمت کتاب در مقایسه با میزان حقوق افراد بالاست و همین غم نان سبب میشود که از خرید کتاب دوری کنیم و ناگزیر به استفاده از کتابخانههای عمومی و دانشگاهی باشیم ولی این کتابخانهها نیز بیشتر شبیه انبار کتاب هستند تا کتابخانه! بعضی از کتابخانهها سالهاست که حتی یک نسخه کتاب نیز خریداری نکردهاند و اگر کتاب جدیدی وارد این مجموعه شده، کتاب اهدایی مردم است.
وی اظهار داشت که اینک اغلب کتابهای جدید خریداری شده به سه کتابخانه مهدوی، سهروردی و الهیه تزریق میشوند و سایر کتابخانهها فراموش شدهاند.
46