به گزارش ایرنا، بیشتر افراد در حالی به بیماری های کلیوی مبتلا می شوند که حتی از وضع خود خبر ندارند، نشانه های اولیه بیماری های مرتبط با کلیه جزئی و کم اهمیت به نظر می رسند و به همین دلیل ممکن است افراد چند سال با این نشانه ها زندگی کنند و حتی شکایتی هم نداشته باشند اما همین مشکلات کوچک به نارسایی کلیوی منجر می شود.
مشکلات وقتی حادتر شده که فرد بعد از مدتی متوجه از کار افتاده کلیه هایش شده و باید طبق نظر پزشک دیالیز شود، زیرا مشکلات متعدد اقتصادی، اجتماعی گریبانگیر خود و اطرافیانش می شود.
البته در این میان برخی بیماران دیالیزی با توجه به معیارهایی می توانند در صف گیرندگان پیوند کلیه باشند و اگر زندگی به آنان روی خوش نشان دهد و حتی این کار نیز انجام شود، نیاز به مراقبت همیشگی دارند تا مبادا مشکلات اضافه شود.
امارها موجود در این استان نیز نشان می دهد هر چند با اقدامات مناسب ، شناسایی و مراقبت بیماران کلیوی انجام گرفته اما شمار افرادی که در مراحل اخر متوجه بیماری خود شده و نیاز به دیالیز دارند، افزایش یافته و این موضوع نگرانی هایی را به دنبال دارد.
زهرا 26 ساله از جمله هزاران بیمار مبتلا به بیماری کلیوی است که علاوه بر معلولیت مادرزادی خود، رنج سفر از روستاهای دور افتاده دندی را به جان خریده و برای ادامه درمانش به همراه مادر ، خواهر و برادرانش در این شهر ساکن شده و به گفته خود تا کلاس پنجم بیشتر درس نخوانده و دلیل ان هم معلولیت بوده است.
او که به همراه مادرش برای دریافت خدمات مورد نیاز خود به انجمن کلیوی آمده است ، از نحوه ابتلا به بیماری خود گفت: پنج سال پیش با سرفه های ممتد ، تنگی نفس، بی حالی و خستگی به پزشک مراجعه کردم و پس از انجام آزمایش ها متوجه شدم که 2 کلیه ام از کار افتاده و باید دیالیز شوم.
وی افزود: هفته سه روز به مدت چهار ساعت دیالیز می شوم ،عوارضی غیر قابل توصیف دارد، اوایل برایم بسیار سخت و دشوار بود اما اکنون با این وضعیت کنار آمده ام.
این بیماری دیالیزی خاطر نشان کرد: بیماری ام در صورتی که تشیخص بهنگام داده می شد، هرگز دیالیزی نمی شدم، چرا که پزشک گفت که اگر یک ماه زودتر مراجعه می کردم به چنین مشکلی دچار نمی شدم اما دیگر نمی شود کاری کرد.
اما اصغر 29 ساله نیز دیگر بیمار کلیوی وضعیت مشابه دارد، او که ، شغلش کارگرساختمانی است، بدلیل ابتلا به این بیماری خاموش توان کار کردن ندارد، به تازگی و با مساعدهای انجمن پیوند کلیه شده اما به مراقبت فراوان نیاز دارد و پزشک مربوطه او را از انجام کارهای سنگین منع کرده است.
وی درارتباط با بیماری خود به خبرنگار ایرنا گفت: چهارسال پیش به صورت تصادفی با استفراغ مکرر به پزشک مراجعه کردم و پس از انجام آزمایش ها متوجه شدم که یکی از کلیه هایم از کار افتاده و سه سال است که دیالیز میشوم.
این بیمار ادامه داد: پس از مدت ها در صف انتظار، سال گذشته با کلیه اهدایی عمل پیوند کلیه شدم اما بدلیل استراحت تمام وقت، توان کار کردم ندارم و هم اکنون نیمی از هزینه های داروهای مورد نیاز را انجمن و نیمی دیگر را خودم پرداخت می کنم.

*** وجود یکهزار و 700 بیماری کلیوی در استان زنجان
کارشناس امور بیماران انجمن کلیوی استان زنجان نیز گفت: هم اکنون یکهزار و 700 بیمار ابتلا به کلیوی در این استان وجود دارند که از این تعداد 710 بیمار را پیوندی، 590 نفر را بیماران مراقبتی و 400 نفر را دیالیزی تشکیل می دهند.
گلزار باباخانی افزود: این در حالی است شمار مبتلایان به بیماران دیالیزی در این استان رو به افزایش بوده و حتی این روند طی 2 ماه گذشته روند افزایشی نشان می دهد، و بر این اساس از ابتدای امسال 50 دیالیزی جدید شناسایی شده که این رقم در کل استان 102 دیالیزی را شامل می شود.
وی بیان کرد: آمارها نشان می دهد 41 درصد مبتلایان بیماری کلیوی در شهر زنجان به علت دیابت و 27 درصد فشار خون بوده که این رقم در روستاها 32 درصد دیابت و 33 درصد فشار خون بوده است.
کارشناس امور بیماران انجمن کلیوی استان زنجان ادامه داد: بیشترین مبتلایان به بیماری کلیوی در این استان را مردان تشکیل می دهند و هم اکنون آمار پیوندی زیر 20 سال نیز 58 نفر هستند.
باباخانی افزود: بیماران مراقبتی تحت پوشش این انجمن زیر 12سال نیز 45 نفر هستند و به نوعی کلیه های آنها در معرض تهدید قرار داشته که مراقبت های لازم انجام می گیرد.
وی اظهار کرد: دیالیز آغاز راه و ظهور و بروز مشکلات متعدد است چرا که خود خانواده را درگیر می کند و مشکل از آنجایی شدت می یابد که سرپرست خانواده دیالیزی باشد، و ادامه این روند بیکاری وی را رقم می زند و به عبارتی منبع درامد قطع می شود و معضلات به مراتب افزایش می یابد.
باباخانی افزود: بیشتر بیماران دیالیزی واجد شرایط پیوند کلیه نیستند که با گواهی دیالیز به این انجمن مراجعه و پرونده تشکیل می شود و فاکتورهایی از قبیل حفظ سلامت قلبی و خونی باید داشته باشند.
وی بیان کرد: هم اکنون عمل پیوند کلیه به 2 طریق مرگ مغزی و یا زنده که هزینه ای پرداخت می شود، انجام می گیرد که سال گذشته 50 درصد پیوند های کلیه این استان از مرگ مغزی بوده است.
کارشناس امور بیماران انجمن بیماری های کلیوی ادامه داد: این انجمن با مشارکت خیرین پل ارتباطی بین بیمار را فراهم کرده و تلاش می شود بیماران بی بضاعتی که در اهدای عضو مشکلاتی داشته یا مسائل مالی و دارویی دارند در حد امکان کمک شود.
وی اظهار کرد: هم اکنون هزینه داروها گران تر شده و بیشترین مبتلایان به بیماری کلیوی را اقشار پایین تشکیل میدهد و با وجود افزایش امکانات لازم شمار مبتلایان در حال افزایش بوده و این انجمن تلاش دارد برای خدمات رسانی مطلوب30 دستگاه دیالیز در ساختمان این انجمن را افتتاح کند.
کارشناس امور بیماران انجمن کلیوی استان زنجان ادامه داد: این استان نسبت به میانگین کشوری وضعیت خوبی دارد اما باید اقدامات پیشگیرانه ، آموزش و اطلاع رسانی لازم انجام شود.
وی یکی از مشکلات اساسی بیماران کلیوی را افراد تحت پوشش بیمه همگانی سلامت برشمرد و خاطر نشان کرد: هم اکنون بیمه شدگان این نوع فقط در مراکز دولتی پذیرش می شوند و مطب پزشکان طرف قرارداد این نوع بیمه نیستند.
باباخانی خاطر نشان کرد: بیماری کلیوی درحال گسترش است و در این میان مشارکت خیران می تواند مشکلات این بیماران را کاهش دهد.

*** شمار مبتلایان به بیماری کلیوی در استان روبه افزایش است
یک فوق تخصص نفرولوژی بیمارستان ولی عصر(عج) استان زنجان نیز در این ارتباط به خبرنگار ایرنا گفت: هم اکنون شمار مبتلایان به بیماری های کلیوی در این استان و کشور رو به افزایش بوده و این مهم بخاطر افزایش جمعیت، بهبود، روشهای تشخیصی و تغییر شیوه های زندگی مردم است.
ایوب پزشکی افزود: بیماری کلیوی بویژه نوع مزمن آن ریشه در دیابت و فشار خون دارد و با توجه به تغییر شیوه زندگی مثل رژیم پر کالری و کاهش فعالیت جسمی افراد به این بیماری مبتلا می شوند و طی سال های بعدی بیماری های کلیوی مزمن در انتظار انهاست.
رئیس دانشکده پزشکی زنجان اظهار کرد: شیوه زندگی کنونی موجب می شود در سنین پایین تری فشار خون و دیابت داشته باشند، در این میان آموزش های شیوه زندگی سالم و پیشگیری اهمیت زیادی دارد، و بیماریابی دوره ای، توسط سیستم بهداشتی ضرورت دارد.
این فوق تخصص نفرولوژی بیمارستان ولی عصر(عج) استان زنجان گفت: هم اکنون بیماران کلیوی در جامعه پراکنده هستند که بدون تشخیص باقی می مانند و بر این اساس بیماری کلیوی را به کوه یخ تشبیه می کنند که در داخل اقیانوس قرار دارد که فقط بخش کوچکی از آن که در بیرون از آب قرار دارد، دیده می شوند.
وی یادآور شد: بخشی از این بیماران شناخته شده، با درمان طبی به شکل نگهدارنده درمان می شوند و بخش کوچکی از انها در ادامه روند درمانی درمان هایی جایگزینی مثل دیالیز صفاقی، دیالیز خونی و پیوند نیاز پیدا می کنند.
پزشکی افزود: هم اکنون 25 درصد جمعیت جامعه در ریسک و 10 درصد مبتلا به بیماری کلیوی هستند و با محاسبه این شکل آماری نیز در استان وجود دارد.
وی بیان کرد: خوشبختانه داروهای مورد نیاز بیماران کلیوی توسط سازمان غذ و داروی دانشگاههای علوم پزشکی و وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی در اختیار بیماران قرار می گیرد و مشکلی وجود ندارد.
رئیس دانشکده پزشکی استان زنجان اظهار کرد: افزایش و دفعات حجم ادرار، تغییر رنگ ادرار، ادرارهای شبانه، افزایش فشار خون، ورم اندامهای و دور چشم می تواند از جمله علائم بیماری کلیوی باشد.
وی تاکید کرد: بیماری دیابت و فشار خون جدی گرفته شود و از همه مهمتر عموم به این موضوع توجه داشته باشند تا از مصرف خود سرانه مسکن ها ،آنتی بیوتیک ها و حتی داروهای گیاهی جوشانده دم کرده و عرقیات که از عوامل مهم آسیب رسان به کلیه ها هستند، خودداری کنند.
7320/8068
گزارش: اعظم شامی *** انتشار: اسماعیل جهانبخش
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.