معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان، گفت: گوسفند افشاری اصلاح شده در استان زنجان به تنهایی توان تولیدی بالاتر از گوسفندان وارداتی به کشور را دارد.

به گزارش خبرنگار ایلنا از زنجان، رحمان رستمخانی امروز سه شنبه با اعلام این خبر گفت: عملیات اصلاحی بر روی گوسفند افشاری در استان زنجان باعث کاهش قابل قبولی از حجم دنبه و بهبود ضریب تبدیل غذایی آن شده و نیز وجود صفات شیرواری عملا امکان تامین شیر مورد نیاز برای سه بره را به این دام می دهد.

وی با بیان اینکه نژادهای گوسفندی وارداتی امکان رقابت با گوسفند افشاری اصلاح نژاد شده را ندارند، در تشریح دلایل این موضوع عنوان کرد: حداکثر چند قلوزایی این نژادها در شرایط کاملا بسته و به صورت پرورش صنعتی در ایران سه قلو در هر زایمان است در حالی که گوسفند افشاری اصلاح شده در شرایط غیر صنعتی و در محیط روستایی بیش از سه بره در هر زایمان را دارد.

رستمخانی افزود: شیردهی بیش از دو بره در نژادهای وارداتی در سیستم پرورش کاملا صنعتی در ایران وجود ندارد درحالی که گوسفند افشاری اصلاح شده در شرایط روستایی به راحتی تا سه بره را شیر داده و درکنار خود نگه می دارد.

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان خاطرنشان کرد: رشد روزانه در گوسفندان وارداتی در سیستم کاملا بسته و صنعتی با جیره غذایی بالانس شده به حداکثر 450 گرم در روز می رسد در حالی که گوسفند افشاری اصلاح شده میانگین سرعت رشد بالای 550 گرم در روز و در شرایط غیر صنعتی را دارد.

وی ضریب تبدیل غذایی گوسفندان وارداتی در سیستم پرورش صنعتی را در حدود 5 تا 6.5 (پنج تا شش و نیم) کیلوگرم برشمرد و اعلام کرد: در گوسفند افشاری اصلاح شده نیز این ضریب در محیط غیر صنعتی وجود دارد.

 رستمخانی بیان داشت: گوشت گوسفندان وارداتی به خوشمزگی گوشت گوسفند افشاری نبوده و بازار پسندی پایین‌تر از گوشت افشاری را دارد که دلیل اصلی آن را می‌توان در حفظ خلوص‌خونی بالای 97 درصدی گوسفند افشاری بومی در گوسفند افشاری اصلاح شده دانست.

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان اضافه کرد: گوسفندان وارداتی عملا توان تعلیف و چرا در شرایط مرتعی ایران را ندارند و صرفا این دام ها را بایستی به صورت خالص و در سیستم پرورش صنعتی نگه‌داری کرد در حالی که گوسفند افشاری اصلاح شده به لحاظ حفظ خلوص خونی بالای 97 درصدی گوسفند افشاری بومی در آن به راحتی امکان تعلیف و چرا در مراتع و مناطق مختلف استان و کشور را دارد.

وی تصریح کرد: غالب گوسفندان وارداتی (به غیر از گوسفند نژاد آواسی) دم دار بوده و در زمان قوچ اندازی با میش های دنبه دار توان جفت گیری طبیعی را ندارند، درحالی که در گوسفند افشاری اصلاح شده این مشکل وجود ندارد.

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان افزود: گله ایستگاه تحقیقات گوسفند افشاری استان این ویژگی را دارد و انتقال این صفت به سایر گله های تحت پوشش استان در حال انجام بوده و در این زمینه هم کارهای تحقیقاتی_ تکمیلی مشترکی بین سازمان جهاد کشاورزی و دانشگاه زنجان درحال اجرا است.

وی عنوان کرد: از آنجایی که در سنوات اخیر استقبال پرورش دهندگان گوسفند کشور برای نگه داری خالص گوسفندان وارداتی رو به کاهش است لذا به نظر می رسد با یک برنامه اصلاح نژادی می‌توان توان تولیدی گوسفندان بومی مناطق مختلف کشور را ارتقا داد تا کشورمان در آینده از لحاظ تامین گوشت قرمز دچار مشکل نشود.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.