با اجرای طرحی در سال 76 که به پیشنهاد رحیم عصفوری رییس سازمان جهاد کشاورزی وقت استان زنجان در مرکز تحقیقاتی قره چریان برای مهار سیلاب انجام شد، امروز فرصتی برای ذخیره و تغذیه مصنوعی سفره های زیر زمینی منطقه قره پشتلو ایجاد شده است.
بخش قره پشتلو در غرب شهر زنجان واقع شده و یکی از سه بخش شهرستان زنجان محسوب می شود که تا پیش از اجرای طرح تغذیه مصنوعی، برنامه کشاورزی آن با سیستم دیم اداره می شد و روستاهای آن به شدت از کمبود منابع آب شرب و کشاورزی رنج می بردند.
استاندار زنجان شامگاه سه شنبه به همراه رحیم عصفوری، فرماندار شهرستان زنجان و مسئولان جهاد کشاورزی و مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی و منابع طبیعی استان در حاشیه رودخانه ارمغانخانه حاضر شد و مشاهده کرد که آب های سطحی فراوان ناشی از بارندگی های شدید روزهای گذشته، به جای تخریب مناطق روستایی مهار شده و به سفره های زیر زمینی تزریق می شود.
یکی از کارشناسان مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی استان زنجان در تشریح این پروژه به استاندار زنجان گفت: این طرح تغذیه مصنوعی در 250 هکتار از زمین های دولتی منطقه قره پشتلو اجرا و هم اکنون 150 حلقه چاه عمیق در پایان آن احداث شده است.
جعفر خلفی افزود: عملیات اجرایی این پروژه در سال 76 آغاز شد و در سال 79 به بهره برداری رسید.
وی یادآورشد: با اجرای این طرح سیلابی که سه روستای قهران، نیک پی و کزه بر را تهدید می کرد، مهار و به سفره های زیر زمینی تزریق می شود.
خلفی اظهار کرد: از سوی دیگر با این تغذیه مصنوعی می توان تا ظرفیت سه سد تنظیمی، به طور متوسط معادل 6 میلیون متر مکعب آب سطحی را وارد سفره های زیر زمینی کرد.
این کارشناس مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی استان زنجان گفت: برخی سال ها میزان تغذیه سفره های زیر زمینی با مهار سیلاب به 10 میلیون مترمکعب می رسید.
وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر با مهار سیلاب به منطقه قره چریان، فرصت احیا و نگهداری از گونه های گیاهی و حیات وحش در معرض انقراض یا منقرض شده فراهم شده است.
خلفی تغذیه سد قره چریان را از دیگر اهداف اجرای این طرح اعلام کرد و ادامه داد: با اجرای این طرح بسیاری از زمین های کشاورزی که به شکل دیم بهره برداری می شدند، به زمین های آبی تغییر یافته اند و روستاییان به منابع آبی قابل توجهی برای افزایش تولید خود دست یافته اند.
وی تاکید کرد: این طرح ابتکار یک ایرانی است و هیچ خسارت زیست محیطی ایجاد نمی کند.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان از اجرای چنین طرح مشابهی در 6 منطقه از این استان خبر داد و گفت: 24 منطقه دیگر شناسایی و کارهای مطالعاتی آنها انجام شده است که در صورت تامین اعتبار مورد نیاز، عملیات اجرایی آنها آغاز می شود.
حسین جعفری اضافه کرد: در هر نقطه ای نمی توان چنین پروژه ای را اجرا کرد و شرایط فیزیکی و جغرافیایی خاصی را می طلبد.
وی ابراز کرد: این طرح، یکی از بهترین پروژه ها برای جبران کمبود آب و تغذیه مصنوعی سفره های زیر زمینی به شمار می آید.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان نیز در ادامه این بازدید گفت: یکی از نقاطی که این طرح در آن اجرا شده مربوط به حومه روستای ینگجه است که هرساله با معضل سیلاب مواجه بود اما پس از اجرای چنین طرحی، علاوه بر مهار سیلاب، آب مورد نیاز کشاورزی منطقه هم تامین شده است.
بهنام آقاجانلو اظهار کرد: این طرح از محل آب سطحی مازاد و در دسترس تغذیه می کند و هیچ مشکلی برای پایاب رودخانه ارمغانخانه، زنجانرود، قزل اوزن و در نهایت سفیدرود که منبع اصلی تامین آب سد منجیل است، ندارد.
استاندار زنجان در ادامه این بازدید گفت: من چنین طرحی را قبول دارم و تلاش می کنیم در جمع مسئولان استانی مصوبه ای را به هیات دولت تقدیم کنیم.
اسدالله درویش امیری افزود: می توان این مصوبه را به تصویب هیات دولت رساند و در قالب لایحه ای برای اجرای آن در سطح کشور، تقدیم مجلس کرد.
وی یادآورشد: امروز معضل آب گریبان تمام کشور را گرفته و اجرای چنین طرحی می تواند کمکی برای حل این مشکل باشد.
این پروژه در منطقه قره چریان بخش قره پشتلو در 27 کیلومتری شهر زنجان اجرا شده است.
3001/6085
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.