خبرگزاری مهر-گروه استان ها: انتخابات به عنوان یکی از مهم تریم شاخصه های مردم سالاری در جوامع بشری مورد توجه جدی است و این امر در نظام مقدس جمهوری اسلامی یکی از بنیادی ترین اصول محسوب می شود. در ۴۱ سال گذشته انتخابات متعددی در ایران برگزار شده و این امر نشان دهنده توجه به اصل مهم و تاثیرگذار مردم سالاری در جامعه ایران است.
مشارکت در انتخابات و تعیین سرنوشت در هر نظامی علاوه بر جنبههای شرعی که دارد، به عنوان یک حق نیز قلمداد میشود، حقی که در همه جوامع و مکاتب بشری به عنوان فضیلت و ارزش شناخته میشود و با عناوینی همچون «حق انتخابگری»، «حق مشارکت در تعیین سرنوشت» و … شناخته میشود.
در این راستا خبرگزاری مهر در استان زنجان میزگردی با حضور چهرهای سیاسی و رسانه ای استان زنجان با عنوان «انتخابات مجلس یازدهم و لزوم مشارکت حداکثری در این انتخابات» برگزار کرد. در این نشست مهندس محمد اسماعیلی نماینده مردم زنجان در مجلس نهم و رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب استان زنجان، دکتر اصغر پرتوی استاد علوم سیاسی دانشگاه های استان زنجان، مهندس حسن کریمیان رئیس سابق خانه احزاب استان زنجان، دکتر فرشید جعفری استاد علوم سیاسی دانشگاه های زنجان، دکتر علی اکبر شیوخی استاد دانشگاه آزاد زنجان برگزار کرد.
همه انتخابات در ایران از حساسیت ویژه ای برخوردار است
رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب استان زنجان در این میزگرد با بیان اینکه در طول چهار دهه گذشته به برکت امام شهدا و زحمات ملت ایران، نعمت بزرگی در اختیار این ملت قرار گرفته و آن نیز تعیین سرنوشتشان به دست خود ملت است، گفت: به جرأت میتوان گفت که یکی از بزرگترین برکات انقلاب اسلامی، همین انتخاباتی است که به طور میانگین هر دو سال یکبار در کشور برگزار میکنیم.
محمد اسماعیلی با اشاره به اینکه بیتردید مردم نیز با حضور حداکثری در این صحنهها قدردان این نعمت بوده و سرنوشت خود را خودشان رقم میزنند، افزود: امروز همانند زمان قبل از انقلاب نیست که دیگران برای سرنوشت این ملت تعیین تکلیف کنند، به همین خاطر همه انتخابها از حساسیت ویژهای برخوردار است، بهویژه مجلس شورای اسلامی که به تعبیر امام راحل، مجلس در رأس امور قرار دارد.
جایگاه بسیار رفیعی برای مجلس شورای اسلامی در قانون اساسی پیشبینی شده است، به همین خاطر حضور مردم در صحنه و پای صندوقهای رأی میتواند سرنوشت کشور را رقم بزند
وی با یادآوری اینکه کسی نمیتواند مجلس شورای اسلامی را در نظام جمهوری اسلامی منحل کند، تصریح کرد: جایگاه بسیار رفیعی برای مجلس شورای اسلامی در قانون اساسی پیشبینی شده است، به همین خاطر حضور مردم در صحنه و پای صندوقهای رأی میتواند سرنوشت کشور را رقم بزند. یعنی اگر ما مجلسی در طراز ملت ایران و نظام جمهوری اسلامی شکل دهیم، بسیاری از مشکلاتی که امروز ملت ایران با آن دست و پنجه نرم میکنند، قابل حل است.
نماینده مردم زنجان و طارم در دوره نهم مجلس شورای اسلامی ادامه داد: مجلسی که بتواند خوب قانون وضع کرده و بر این قانون نیز به خوبی نظارت کند، به دولت کمک خواهد کرد که بر روی ریل قرار گیرد اما متاسفانه میبینیم که دولتها به هر دلیلی از ریل خارج شده و مشکلاتی نیز ایجاد میکنند، به همین خاطر این حضور و مشارکت میتواند سرنوشت کشور و ملت را رقم بزند، بنابراین از حساسیت زیادی برخوردار است.
وی با بیان اینکه امروز احزاب فعال به معنای واقعی کلمه در کشور نداریم و در صورت وجود چنین احزابی، جایگاه مطلوبی در بین عموم مردم ندارند، اظهار کرد: آنچه که در طول دهههای اخیر مطرح شده، بحث جریان اصولگرا و اصلاحطلب بود که به جای احزاب، این دو جریان به مسائلی چون انتخابات ورود پیدا میکردند، هر چند معتقدیم این دو جریان نیز در چارچوب قانون و در قواره نظام مقدس جمهوری اسلامی ظاهر نشدند؛ چرا که اگر این دو جریان به درستی و در چارچوب قانون در این زمینه ورود میکردند، امروز یکی از این دو جریان در بین مردم از اقبال قابل قبولی برخوردار بود.
وی گفت: وقتی بعد از گذشت چهار دهه از انقلاب اسلامی، مردم شاهد وقوع برخی مفاسد از مسئولان در سطوح مختلف هستند، این خود باعث بدبینی مردم نسبت به مسئولان میشود و حتی میتواند به اصل نظام نیز خدشه وارد کند؛ چرا که به هر نحو، مسئولان منتسب به این نظام هستند، هر چند به واسطه برخی جریانات بر روی کار آمده باشند.
این نماینده اسبق خانه ملت تصریح کرد: با توجه به اینکه در شرایط کنونی، احزاب تاثیر لازم را در جریان انتخابات ندارند، به همین خاطر نخبگان جامعه و آنهایی که متوجه شرایط کنونی بوده و درک درستی از اوضاع جامعه دارند و قادر هستند تحلیل درستی از وقایع داشته باشند، اگر به وظیفه خود در این برهه بهویژه در موضوع مجلس درست عمل کنند، میتوانیم همین امروز مجلسی در طراز همین ملت داشته باشیم.
وی ادامه داد: متاسفانه باید قبول کنیم که نخبگان ما بهویژه آنهایی که متوجه موضوع بوده و میتوانند شرایط را به خوبی تحلیل کنند، خیلی پای کار نیستند. اگر نخبگان جامعه در هدایت مردم در موضوعاتی چون انتخابات مجلس به وظایف خود به خوبی عمل میکردند، وضعیت امروز به وجود نمیآمد.
اسماعیلی با یادآوری اینکه کاندیدایی که فقط به واسطه هزینههای میلیاردی وارد مجلس میشود، خروجی آن جز خسارت به ملت و نظام عایدی دیگری به دنبال نخواهد داشت، اظهار کرد: دریافتی این کاندیدا در صورت راهیابی به مجلس با حقوق فعلی کمتر از ۵۰۰ میلیون تومان خواهد بود، بنابراین باید کمی در خصوص این هزینههای میلیاردی درنگ کنیم، بدون شک این هزینه برای مردم نیست و نخبگان جامعه باید این افراد را در دادگاه عمومی مواخذه کنند، این در حالی است که عموم مردم به واسطه این کوتاهیها متضرر خواهند شد.
مردم ایران در سختترین شرایط و فشارهای سخت اقتصادی در صحنه حضور پیدا کردهاند
وی با بیان اینکه مردم نسبت به اصل نظام، ولایتفقیه و ارزشهای انقلاب هیچ مشکلی نداشته و این موضوع را بارها با حضور حداکثری خود در صحنههای مختلف به اثبات رساندهاند، افزود: مردم ایران در سختترین شرایط، از جمله دوران دفاعمقدس و بعد از آن در تحریم و فشارهای سخت اقتصادی در صحنه حضور پیدا کردهاند.
نماینده مردم زنجان و طارم در دوره نهم مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه برخی این تصور را داشتند که مردم نسبت به نظام و ارزشها دچار مشکل شدهاند، یادآور شد: همه به عینه دیدیم که با شهادت یک سردار، غوغای زیادی در داخل کشور رخ داد و حتی در خارج از مرزهای ایران اسلامی نیز عکسالعملهای بینظیری نسبت به این ترور ناجوانمردانه صورت گرفت. مردم بارها نشان داده و ثابت کردهاند که برای حفظ این نظام و اعلام وفاداری خود، پای کار هستند، حال این سئوال مطرح میشود که ایراد کار کجاست که امروز نگران حضور حداکثری در انتخابات هستیم.
طیفهای مختلف سیاسی در طول چهار دهه اخیر در مسئولیتهای مختلف، هم در دولت و هم در مجلس حضور داشتند اما آن چیزی که مردم انتظار داشتند، اتفاق نیفتاده است
این فعال سیاسی با بیان اینکه ایراد کار به عملکرد جریانات سیاسی ما در طول چهل سال گذشته بازمیگردد، اظهار کرد: طیفهای مختلف سیاسی در طول چهار دهه اخیر در مسئولیتهای مختلف، هم در دولت و هم در مجلس حضور داشتند اما آن چیزی که مردم انتظار داشتند، اتفاق نیفتاده است، تا جایی که بعد از گذشته چهل سال از پیروزی انقلاب اسلامی، در برخی موارد از اهداف انقلاب در حال فاصله گرفتن هستیم.
وی با اشاره به اینکه این اتفاق در حالی رخ میدهد که مردم ما سختترین شرایط را تحمل میکنند اما در یک نگاه کلی میبینیم که فاصله معنیدار طبقاتی در کشور رخ داده و اشرافیگری در سطوح مختلف مسئولان در حال نهادینه شدن است، خاطرنشان کرد: نگرانی امروز مردم این است که مسئولان هر روز از آنها فاصله می گیرند.
برای تداوم حضور حداکثری مردم در انتخابات باید انگیزههایی در مردم وجود داشته باشد
عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان اینکه انتخابات ما گیرها و آسیبهایی دارد که باعث به وجود آمدن نگرانیهایی از جمله دغدغه حضور حداکثری مردم در این صحنه حساس سیاسی میشود، گفت: این در حالی است که هیچگاه تلاش نکردهایم این دغدغه را در ادوار گذشته مرتفع کنیم، اگر نظام و ساختار انتخاباتی ما درست شکل گرفته باشد، نباید نگران این موضوع باشیم که آیا در انتخابات، شاهد حضور حداکثری مردم خواهیم بود یا نه، اگر امروز این نگرانی وجود دارد، بیتردید از جایی نشأت میگیرد، در غیر این صورت دلیلی برای حضور نیافتن مردم در انتخابات وجود ندارد.
اصغر پرتوی، جایگاه مجلس در نظام جمهوری اسلامی ایران را جایگاه رفیعی دانست و افزود: نمیتوان گفت که مردم به خاطر شأن و جایگاه این قوه ممکن است حضور کمرنگی در انتخابات داشته باشند. معتقدیم برای تداوم حضور حداکثری مردم در انتخابات باید انگیزههایی در مردم وجود داشته باشد. در گذشته پیوندهای معنوی مردم و انقلاب به هیچ وجه اجازه مطرح شدن چنین موضوعاتی را نمیداد اما نمیتوان انتظار داشت که مردم چهل سال گذشته فقط با همین انگیزه در انتخابات حضور حداکثری داشته باشند و باید انگیزههای واقعی و ملموس را نیز به پیوندهای عمیق معنوی اضافه کرد، یعنی مردم باید احساس کنند که اگر در این عرصه حضور کمرنگی داشته باشند، فرصت ارزشمندی را از دست خواهند داد و در صورت حضور یافتن نیز به چیزهای ارزشمندی میرسند.
توجه جدی و اساسی به نقش احزاب در انتخابات
وی با تاکید بر اینکه اساس انتخابات، رقابت است، تصریح کرد: این بدان معنی است که ملت ببینند چند نوع برنامه پیش رویشان وجود دارد و طبیعتاً مردم نیز بر اساس نظر، خاستگاه، سلیقه و منافع خودشان حتماً یکی از این برنامهها را نسبت به بقیه ترجیح خواهند داد و جمع دیگری نیز در مقابل، برنامه دیگری را ترجیح میدهند و در این بین یک رقابت شکل خواهد گرفت و در این شرایط هر کدام از ما تلاش خواهیم کرد تا کاری کنیم که برنامهای که مدنظر ما است، به عنوان برنامه راهبردی انتخاب شود و اگر ما بتوانیم این روند را در صحنه انتخابات چینش کنیم، نباید نگرانی از بابت حضور مردم در انتخابات داشته باشیم.
احزاب میتوانند نخبگان را فعال و سازماندهی کرده و زمینه حضور آنها را در صحنه انتخابات فراهم کنند و در نقطه مقابل نیز نخبگان میتوانند از احزاب استفاده کرده و نقش خود را در این عرصه به منصهظهور برسانند
این استاد دانشگاه با بیان اینکه بیتردید مردم ایران یکی از سیاسیترین مردمان هستند و آمارهای مختلف حاکی از آن است که در کشورهای توسعهیافته نیز گاهی شناخت کافی از همسایگان سیاسی خود در حوزه دیپلماسی ندارند، ادامه داد: این در حالی است که مردم ایران در این زمینه آگاهی بیشتری دارند، بنابراین اگر امروز احیاناً میبینیم که کمی نسبت به برخی مسائل سرد و بیانگیزه شدهاند، این بدان خاطر است که انگیزش کمی وجود دارد و این انگیزش هم به دلیل کمرنگ بودن یا عمیق نبودن رقابتها است، یعنی مردم احساس میکنند که تفاوت زیادی وجود ندارد و در برخی مواقع نیز مشاهده میکنند که انتخابهایشان نتوانسته آن اتفاقات مدنظر را رقم بزند.
پرتوی با یادآوری اینکه انتخابات باید لوازمی داشته و از جمله لوازم مهم انتخابات، احزاب است، اظهار کرد: احزاب میتوانند نخبگان را فعال و سازماندهی کرده و زمینه حضور آنها را در صحنه انتخابات فراهم کنند و در نقطه مقابل نیز نخبگان میتوانند از احزاب استفاده کرده و نقش خود را در این عرصه به منصهظهور برسانند.
وی تاکید کرد: امروز نمیتوان این اعتقاد را داشت که افرادی کاندیدای انتخابات مجلس هستند، بهترین نفرات ما را در کشور تشکیل میدهند، لذا این سئوال مطرح میشود که چرا نمیتوانیم کاری کنیم که بهترینهای ما در انتخابات به عنوان کاندیدا حضور داشته باشند. پاسخ این سئوال آن است که ما نتوانستهایم ساختاری ترسیم کنیم که نخبگان ما برانگیخته شده و در این عرصه حضور داشته باشند و این حاکی از آن است که این ساختار برای اینکه از نخبگان جامعه برای حضور در این عرصه پشتیبانی کند، وجود ندارد.
وی افزود: بیتردید نمیتوان این موضوع را کتمان کرد که افرادی هستند که با هزینههای هنگفت به صحن مجلس راه مییابند و این در حالی است که افرادی شایستهای هم هستند که به دلیل نداشتن ظرفیتهای مالی تبلیغاتی، نمیتوانند حضور پررنگی در این عرصه داشته باشند و اینجا جایگاه واقعی احزاب مشخص میشود؛ چرا که احزاب در این مواقع انتخابهای شایسته را انجام داده و باعث برانگیخته شدن انگیزه نخبگان جامعه برای حضور در این عرصه میشوند.
کاندیداتوری در شرایط کنونی یک ریسک بزرگ است
پرتوی با بیان اینکه کاندیداتوری در شرایط کنونی یک ریسک بزرگ است، ادامه داد: بیتردید عده کمی عاشقانه وارد این عرصه شدهاند ولی این تعداد محدود حلال مشکلات جامعه ما نیست و عده زیادی هم در این عرصه مشغول قمار هستند و بیتردید نخبگان جامعه قمارباز نیستند و نمیتوانند اینگونه در این عرصه حضور داشته باشند. یک کاندیدا باید حزب تشکیل دهد، خلاء حزبی را به تنهایی پر کند و مهمتر از همه اینکه هزینههای تبلیغاتی را تامین کند. اگر فردی بخواهد مخلصانه در این فضا حضور پیدا کند، با این اوصاف توان آن را نخواهد داشت.
رئیس اسبق دانشگاه آزاد اسلامی زنجان گفت: اگر میخواهیم انتخابات در مسیر صحیح خود قرار گیرد، باید ابزار برگزاری این رویداد را نیز فراهم کنیم که متاسفانه در طول چهل سال گذشته به جد به این موضوع فکر نکردهایم. امروز انتخابات ما نیاز به آسیبشناسی دارد. نخبگان دانشگاهی ما باید در این زمینه ورود پیدا کرده و ابزارها و ملزومات برگزاری یک انتخابات واقعی را فراهم کنند.
وی با اشاره به اینکه امروز این سئوال مطرح است که تا چه حد توانستهایم بعد از گذشته چهل سال شیوههای درست برگزاری انتخابات را پیاده کنیم، تصریح کرد: یا باید انتخابات برگزار نکنیم یا اینکه لوازم برگزاری این رویداد را فراهم کنیم. فراموش نکنیم که انتخابات بدون احزاب بیمعنا است. وجود این همه حزب سیاسی را باید یک طنز تلخ تاریخی دانست. هر انتخاباتی در هر کشوری به تعداد انگشتان یک دست حزب قوی دارد که نماینده سلایق مختلف مردم جامعه خود هستند و پایگاه اجتماعی قابل توجهی دارند و مدام در طول سال کار میکنند تا برای روز انتخابات آمادگی داشته باشند و اگر ما نیز احزابمان اینگونه باشد، دیگر مشکلی در این زمینه نخواهیم داشت.
پرتوی با تاکید بر اینکه کاندیدا را نمیتوان با یک هفته تبلیغ شناخت اما حزبی که از این کاندیدا حمایت میکند و سالها عملکرد داشته و یک سازمان است را میتوان شناخت، بیان کرد: امروز باید به این موضوع توجه کنیم که در طول چهل سال گذشته تا چه حد توانستهایم تحول ایجاد کنیم و رو به پیشرفت بودیم. ما در طول این سالها انتخابات زیادی را تجربه کردهایم، حال باید ببینیم چه تغییر ماهوی اتفاق افتاده است. سئوال امروز این است که چه کار کنیم تا انتخابات بهتری را برگزار و از این انتخابات در راستای منافع ملی استفاده کنیم.
به جای اینکه به دنبال یافتن کاندیدای سالم برای انتخابات باشیم، باید به گونهای عمل کنیم که امکان فساد برای این کاندیدا وجود نداشته باشد
عضو هیئت علمی دانشگاه یادآور شد: باید ببینیم در نوع انتخاباتی که تا به امروز برگزار کردهایم، چقدر پیشرفت داشتهایم و به چه میزان به صورت سیستماتیک عمل کردهایم و چقدر توانستهایم جلوی رانت و فساد را بگیریم. ما به جای اینکه به دنبال یافتن کاندیدای سالم برای انتخابات باشیم، باید به گونهای عمل کنیم که امکان فساد برای این کاندیدا وجود نداشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: اگر میخواهیم انتخابات به استحکام نظام کمک کرده و دستاوردی برای آن باشد، باید به این نکته توجه کنیم که یک نظام قوی در طبقهبندی نظامهای سیاسی در جهان، نظامی نیست که لزوماً و فقط قدرت نظامی دارد، بلکه باید نظامی باشد که پایگاه اجتماعی قوی داشته و این پایگاه اجتماعی قوی نیز از طریق انتخابات به دست میآید.