دکتر خدیجه ابراهیمخانی روز یکشنبه درگفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بر این اساس صرفه جویی حاصل شده بابت استفاده نکردن مراکز بیمارستانی از کاغذ با اجرای این طرح طی سه ماهه دوم امسال نسبت به سه ماهه سال گذشته، ۸۵ درصد بوده است.
وی اضافه کرد: دقت بررسی و رسیدگی به اسناد بیش از گذشته افزایش و از طرفی مدت زمان آن کاهش یافته است و در این میان یکی از درخواست های دانشگاه علوم پزشکی از بیمه سلامت این بود که کسورات به اسم پزشک قید شود که با اجرای این مهم این کار نیز تحقق یافته است.
ابراهیم خانی ادامه داد: با این اقدام میزان کسورات نیز کاهش یافته و نظام ارجاع الکترونیک نیز از سوی بیمه سلامت استان در حال اجراست که زنجان از جمله استان های پیشروی کشور در این خصوص محسوب می شود و در این زمینه همکاری های بسیار خوبی با دانشگاه علوم پزشکی زنجان وجود دارد.
وی اظهارداشت: این استان در زمینه نسخه نویسی الکترونیکی نیز وضعیت خوبی دارد، بطوری که تا کنون درصد مشارکت پزشکان عمومی ۴۲ درصد، متخصصان ۳۸ درصد، داروخانه ها ۴۳ درصد، آزمایشگاهها ۴۳ و تصویربرداری ۱۵ درصد، بوده است.
مدیر کل بیمه سلامت استان زنجان ادامه داد: در مجموع می توان گفت معیا در این بخش مشخص نیست و باید تعریف دقیقی انجام گیرد چرا که امکان تغییر وجود دارد و در این ارتباط هر هشت شهرستان این استان در تحقق پروژه های بیمه سلامت مشارکت فعالانه ای دارند.
ابراهیمخانی افزود: اقدامات مدیریت جدید در سازمان بیمه سلامت موجب شد تا کنترل هزینه ها به شکل مناسبی انجام بگیرد چرا که با این اقدام همپوشانی زیادی وجود داشت که به تدریج به رفع آنها اقدام شد.
به گفته وی، با کارهای انجام گرفته از سال ۹۶، رفع همپوشانی ها آغاز شد و از سال ۹۷، با اجرای پروژه استحقاق سنجی در بخش بستری شروع و به مرور زمان در بخش سرپایی نیز اجرایی شد.