یوسف رضاپور روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، اظهار داشت: وقتی آمایش سرزمین مطرح میشود با توجه به پتانسیلهای نسبی و پایداری سرزمین، اقداماتی که سبب شود منطقه به محل امنی برای سکونتگاه تبدیل شده، فعالیتهای اقتصادی در منطقه انجام شده و اهداف مورد نظر بر اساس چشمانداز نیز محقق شود، متاسفانه در عمل اتفاق نمیافتد.
وی با بیان اینکه بخش عمده مصرف آب در بخش کشاورزی است، افزود: در قانون برنامه ششم توسعه، هدفگذاری شده که وزارت نیرو جلوی برداشت اضافه ۱۱ میلیون مترمکعب را بگیرد.
رضاپور ادامه داد: از طرفی وزارت جهاد کشاورزی نیز افزایش تولید و امنیت غذایی را در دستور کار قرار داده که این ۲ طرح در تعارض با یکدیگر هستند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان با بیان اینکه طبق استانداردهای جهانی نباید بیش از ۴۰ درصد منابع آبی برداشت شود، گفت: این در حالی است که ۸۵ درصد منابع آبی کشور، برداشت میشود.
وی اظهار داشت: در صورت برداشت بین ۴۰ تا ۶۰ درصد منابع، وارد مرحله تنش و در صورت برداشت بیش از ۶۰ درصد نیز وارد بحران آبی میشویم.
رضاپور خاطرنشان کرد: در کشورهای همسایه مانند پاکستان و حتی عربستان این میزان بین ۴۳ تا ۴۵ درصد است.
وی با بیان اینکه برای تولید یک کیلوگرم هندوانه و گندم، به ترتیب ۱۵۰۰ و ۱۳۰۰ لیتر آب مصرف میشود، بیان کرد: اگر در مناطقی که در دشتهای بحرانی قرار داشته و با محدودیت منابع آبی مواجه هستند، فعالیت توسعهای گذاشته و توجهی به بخشهای دیگر از جمله منابع آبی نداشته باشیم اهداف مورد نظر در طرح توسعهای مانند آمایش سرزمین محقق نمیشود.
رضاپور گفت: بر اساس آمارها ۱۵ هزار و ۸۶ حلقه چاه مجاز، پنج هزار و ۹۳۰ چاه غیرمجاز و بدون پروانه، ۷۳۰ رشته قنات و پنج هزار و ۸۹۴ چشمه در استان زنجان وجود داشته و مجموع آبهای زیرزمینی این استان، یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون مترمکعب است.