محمدرضا دربندی روز سه شنبه در جمع شماری از مدیران مسئول نشریات استان زنجان بااشاره به توسعه فعالیتهای رسانه ای در فضای مجازی افزود: از ۲۰ سال پیش مردم، روزنامهها را به صورت فیزیکی نمیخوانند بلکه آن را به صورت الکترونیکی دریافت میکنند.
وی بااشاره به کاهش اقبال مردم به نشریات کاغذی یادآورشد: براساس آمار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ۷۸ درصد افراد ۱۵ تا ۴۰ سال کشور روزنامه فیزیکی نمیخوانند و کمتر از ۲۲ درصد از افراد ۴۵ سال به بالا روزنامه کاغذی میخرند.
دربندی با بیان اینکه اغلب مردم نیازهای اطلاعاتی خود را به صورت الکترونیکی و یا از پایگاههای خبری تامین میکنند، اظهار داشت: در کشورهای اروپایی فروش عمومی روزنامه ها متوقف شده است و کسانی که به روزنامه های فیزیکی علاقه دارند مشترک شده و نشریه برای آنها ارسال می شود.
مدیرکل مطبوعات داخلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شمار نشریات مجوزدار در کشور را هم اکنون ۱۱ هزار و ۴۰۰ رسانه ذکرکرد و افزود: این رسانه ها شامل پایگاه های خبری، خبرگزاری، روزنامه، هفته نامه، ماهنامه و دوماهنامه، فصلنامه و دوفصلنامه است.
وی تصریح کرد: از مجموعه رسانههای مجوزدار، پنج هزار و ۷۰۰ رسانه فعال هستند و مابقی آنها یا شروع به کار نکرده و یا کار را در نیمه راه رها کرده اند.
دربندی گفت: از مجموع رسانه های فعال چهار هزار و ۱۰۰ رسانه از روزنامه تا فصلنامه مکتوب هستند، یک هزارو ۵۷۰ رسانه شامل پایگاه های خبری و ۳۰ رسانه خبرگزاری است.
وی با بیان اینکه در کل ۳۰ کشور اتحادیه اروپا ۱۵ خبرگزاری فعال است گفت: شمار روزنامه های فعال کشور آلمان ۱۲۰ مورد است.
دربندی شمار هفته نامه و دوهفته نامه های کشور را یک هزارو ۸۰۰ مورد و شمار نشریات ماهنامه به بالا را ۲ هزار مورد ذکر و به تعداد نشریات تخصصی اشاره کرد و افزود: ۳۵۰ نشریه فقط در حوزه ورزش، ۲۸۰ نشریه در حوزه دین، قرآن و معارف اسلامی، ۱۰۰ نشریه در حوزه سینما، هنر و ادبیات، ۷۵ نشریه در حوزه کودک و نوجوان، ۹۰ نشریه در حوزه خانواده، سرگرمی و جدول، ۱۰ نشریه در حوزه معلولان و ۱۲ نشریه در حوزه اقلیت های دینی فعال هستند.
وی یادآورشد: ۱۴۰۰ نفر از مدیران مسئول نشریات مجوزدار در کشور خانم ها و ۱۵۰ نفر نیز اهل سنت هستند.
دربندی توجه ویژه به خبرنگاران، روزنامه نگاران و عناصر اصلی فعال در مطبوعات، حل مشکل بیمه ای و ارائه مشاوره های حقوقی، بیمه ای و مالیاتی به صورت حضوری و تلفنی به خبرنگاران و مدیران مسئول نشریات و واگذاری اینترنت بدون فیلتر به فعالان این عرصه را از رویکردهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این بخش بیان کرد.
وی افزود: سه هزار سهمیه بیمه پایه و سه هزار سهمیه بیمه تکمیلی از صندوق هنر برای بیمه فعالان این حوزه اخذ و موانع واگذاری اینترنت بدون فیلتر به اصحاب رسانه رفع شده است.
مدیرکل مطبوعات داخلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به ساماندهی پرداخت یارانه به پایگاه های خبری که به استناد کاغذی نبودن، آن را دریافت نمی کردند و تعریف بسته های حمایتی برای آنها را از دیگر اقدامات انجام شده در این حوزه ذکرکرد و گفت: یارانه رسانه های حاکمیتی برای حمایت بیشتر از رسانه ای خصوصی به طور کلی حذف شده است.
وی نداشتن آمار واقعی از شمارگان نشریات را عمده مشکل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حمایت های عادلانه از آنها عنوان کرد و اظهار داشت: درخواست خوداظهاری از روزنامه، نامه نگاری با چاپخانه ها برای اعلام تعداد نسخه های چاپی، استعلام از شرکت های توزیع نشریات، بازرسی سرزده از چاپخانه ها، نظر و برآورد کارشناسی ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها از راهکارهای اتخاذ شده در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای رسیدن به عدد واقعی شمارگان نشریات است.
۶۰۸۵