رئیس اداره امور فناوری‌‌های مکانیزه سازمان جهادکشاورزی استان زنجان گفت: اجرای کشاورزی حفاظتی به تداوم کشاورزی پایدار در شرایط کم‌آبی منتج می‌شود.

 

مظفر یوسفی‌پور در گفت‌وگو با ایسنا، منطقه زنجان، از تامین بیش از 1600 دستگاه ادوات خاک‌ورزی حفاظتی در استان زنجان خبر داد و اظهار کرد: افزایش فرسایش آبی و بادی خاک، مشکلات زیست‌محیطی (آلودگی هوا، آب و خاک)، کاهش ماده آلی و باروری خاک، کاهش منابع آب، کاهش کارایی مصرف نهاده‌ها (آب، کود، انرژی) و افزایش هزینه‌های تولید، از جمله پیامدهای منفی کشت مرسوم به شمار می‌رود.

 

این مسئول ادامه داد: با وجود چنین مشکلاتی در نظام‌های کشاورزی رایج، ادامه این مسیر عقلانی نیست و تجربیات سایر کشورها نشان می‌دهد که راهکار برون‌رفت از این مشکلات، حرکت به سمت کشاورزی پایدار است؛ در واقع کشاورزی حفاظتی، پاسخی عملی برای فائق آمدن بر مشکلات کشاورزی رایج است و در این میان، توجه به حفظ محیط زیست و صیانت از منابع تولید، راهکار اصولی برای اجرای موفق کشاورزی پایدار محسوب می‌شود.

 

وی تاکید کرد: کشاورزی حفاظتی، شیوه‌ای برای حفظ منابع تولید محصولات زراعی است که در صدد دست‌یابی به منافع قابل قبول، همراه با تولید بالا و پایدار با حفظ محیط زیست است. در همین راستا، کاهش فرسایش خاک و جلوگیری از انحطاط آن، کاهش مشکلات زیست‌محیطی، کاهش مشکلات ناشی از تغییر اقلیم، افزایش کارایی مصرف نهاده‌های تولید، کاهش هزینه‌های تولید، صرفه‌جویی در زمان، افزایش ماده آلی خاک، تولید با تکیه بر انرژی‌های درون سیستمی، افزایش بهره‌وری و در نهایت افزایش درآمد کشاورزان از اهداف اجرای کشاورزی حفاظتی به شمار می‌رود.

 

یوسفی‌پور همچنین با اشاره به این‌که در اجرای کشاورزی حفاظتی سه اصل کاهش عملیات خاک‌ورزی، حفظ مقادیر متناسبی از بقایای گیاهی و پوشش سطح خاک، همچنین استفاده از تناوب زراعی مد نظر است، تصریح کرد: در کشاورزی حفاظتی، شخم صفر (بدون شخم) و یا خاک‌ورزی در حد 20 الی 25 درصد سطح خاک مورد تاکید است. علاوه بر این، حفظ مقادیری از بقایای گیاهی در سطح خاک موجب جلوگیری از فرسایش، کاهش رواناب و تبخیر از سطح خاک شده و افزایش بهره‌وری آب به منظور بهبود خواص فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک توام با تولید پایدار در درازمدت را به دنبال دارد.

 

رئیس اداره امور فناوری‌های مکانیزه سازمان جهادکشاورزی استان زنجان یادآور شد: به زبان ساده، کشاورزان برای اجرای کشاورزی حفاظتی باید در زمان برداشت سعی کنند که درصدی از محصول قبلی را به صورت بقایای ایستاده روی زمین باقی بگذارند؛ چراکه این بقایا باعث نگه داشتن بارش‌ها در سطح مزرعه شده و از فرسایش خاک جلوگیری می‌کند. همچنین بهره‌برداران در صورت امکان، کشت خود را با استفاده از دستگاه‌های کشت مستقیم و در غیر این‌ صورت با استفاده از دستگاه‌های خاک‌ورزی حفاظتی به جای گاو آهن برگردان‌دار انجام می‌دهند و در نهایت با استفاده از تناوب مناسب به جای آیش گذاشتن مزرعه، موجبات تداوم کشاورزی پایدار در شرایط کم‌آبی را فراهم می‌کنند.

 

وی یادآور شد: امسال 20 دستگاه بذرکار کشت مستقیم با اعتباری بالغ بر 8 میلیارد ریال از محل تسهیلات کمک‌های فنی اعتباری کشاورزی حفاظتی در اختیار کشاورزان استان زنجان قرار داده شد و امید است که با افزایش و ترویج استفاده از این دستگاه‌های نوین کشت مستقیم، گسترش کشاورزی حفاظتی در استان شتاب بیشتری بگیرد.

Normal 0 false false false EN-US X-NONE AR-SA
انتهای پیام
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.