رئیس دانشگاه زنجان تاکید کرد: برای توسعه مرکز رشد و شرکتهای دانشبنیان، به جد نیازمند توجه هستیم.
به گزارش ایسنا، منطقه زنجان، محسن نجفیان شب گذشته در شورای هماهنگی دانشگاههای استان، با تاکید بر اینکه وضعیت آموزش عالی کشور اصلا با سالهای قبل از انقلاب قابل قیاس نیست، اظهار کرد: پارسال دانشگاه زنجان 88 درصد از اعتبارات بودجهای را دریافت کرد و این در حالی است که پایینترین تخصیص اعتبارات استانی حدود 98 درصد بود. متاسفانه 12 درصدی که دانشگاه طی سال گذشته دریافت نکرد واقعا کمرشکن بود. علاوه بر این، قسمت اعظمی از اعتبارات دریافتی صرف حقوق و مزایا میشود.
این مسئول با اشاره به اینکه دانشگاه زنجان سالانه حدود 70 میلیارد تومان حقوق و مزایا پرداخت میکند، ادامه داد: در چنین شرایطی، میدان مانور بسیار کمی برای هزینه در حوزه پژوهش باقی میماند. متاسفانه این کمتوجهی هم از جانب دولت و هم از جانب استان اعمال میشود. در مجموع نهادهای علمی در کشور مظلوم واقع شدهاند و علم بهای چندانی ندارد. حتی اشخاص درگیر با فعالیتهای علمی، در جایگاه خود قرار نگرفتهاند.
وی افزود: راجع به لزوم ارتباط دانشگاه با جامعه صحبتهای زیادی شده است ولی در عمل اینطور نیست. برای تحقق این مهم باید ساز و کار تعریف شود و فقط با تکیه بر گفتار نمیتوان بین این دو ارتباط برقرار کرد. با یک فراخوان و دعوت عمومی نمیشود از ظرفیت دانشگاهها و اعضای هیاتعلمی بهره گرفت. دانشگاه زنجان 405 نفر هیئتعلمی تماموقت و حدود 800 نفر دانشجوی دکتری دارد که سرمایههای فکری محسوب میشوند.
نجفیان تاکید کرد: استفاده از نیروی انسانی و سرمایههای فکری باید عملیاتی شود و با حرف و حدیث نمیتوان کاری از پیش برد. مثلا در حوزه اشتغال چندین سال است که راجع به شرکتهای دانشبنیان و پارک علم و فناوری صحبت میکنیم ولی فقط در حد حرف باقی مانده است. دانشگاه زنجان مرکز رشدی دارد که 31 شرکت را پوشش داده است. در حال حاضر نیز افراد زیادی متقاضی ورود به مرکز رشد هستند ولی دانشگاه توانایی پذیرش بیشتر از این تعداد را ندارد.
رئیس دانشگاه زنجان یادآور شد: تا سال 92، معاونت علمی و فناوری ریاستجمهور، سالانه حدود 200 میلیون تومان به مرکز رشد دانشگاه کمک میکرد، ولی متاسفانه طی سالهای گذشته قطع شده است. شرکتهای دانشبنیان حداقل در سطح دانشگاهها از هیچ حمایتی برخوردار نیستند و دانشگاه، حتی برای تامین غذای دانشجویان هم با چالش مواجه شده است. طوری که طی سال تحصیلی 98-97 به خاطر توزیع یک میلیون و 100 هزار پرس غذا در سلف دانشجویی احساس خوشحالی میکردیم.
وی افزود: بنده انتظار ندارم که حوزه آموزش و پژوهش تحت حمایت قرار بگیرد ولی برای توسعه مرکز رشد و شرکتهای دانش بنیان، به جد نیازمند توجه هستیم؛ چراکه توجه به این بخش به صورت مستقیم زمینه را برای اشتغالزایی فراهم میکند و اشتغال، مهمترین وظیفه مدیران استان است. در حال حاضر شرکتهای دانشبنیان دانشگاه زنجان، برای بیش از 100 نفر اشتغالزایی کرده است و انتظار میرود که دانشگاه به صورت حقیقی مورد توجه قرار بگیرد.
نجفیان خاطرنشان کرد: دانشگاه زنجان 10 هزار و 400 نفر دانشجو، 405 نفر اعضای هیئتعلمی تماموقت و 270 نفر استاد مدعو و حقالتدریس دارد. همچنین اعضای هیاتعلمی دانشگاه زنجان متشکل از 24 نفر استاد تمام، 119 نفر دانشیار، 249 نفر استادیار و 13 نفر مربی است؛ در واقع 36 درصد از اعضای هیئتعلمی، دانشیار به بالا هستند و دانشگاه زنجان در تقسیمبندی وزارت علوم، در سطح دوم قرار دارد.
رئیس دانشگاه تحصیلاتتکمیلی علومپایه زنجان نیز در ادامه گفت: اگر مقوله پژوهش مورد توجه قرار نگیرد، طی سالهای آتی تعداد کثیری از مدیرانی خواهیم داشت که شایستگی کار ندارند و این باعث سقوط کشور میشود.
بابک کریمی افزود: در شرایط عادی، اگر بخواهیم به برنامههای توسعهای مقید باشیم، باید 4 درصد از درآمد ناخالص ملی صرف آموزش عالی شود. در حالی که این میزان در سال 97 به 3 دهم درصد رسید. کشور در شرایط بحرانی به سر میبرد و تحت فشارهای حداکثری قرار دارد و کشوری مثل اسراییل 4.5 درصد از درآمد ناخالص ملی خود را صرف پژوهش میکند. باید ببینیم که امروز چه میکاریم و فردا چه درو خواهیم کرد.
وی با تاکید بر اینکه باید در بودجه استانی و آموزش عالی، نگاه ویژهای به دانشگاهها شود، ادامه داد: اگر بخواهیم به شرایطی دست یابیم که علم به عنوان سنت، معیاری برای افراد جامعه محسوب شود، باید بیش از اینها به دانشگاهها توجه کنیم. ولی متاسفانه در عرصههای مختلف، فارغالتحصیلانی را تربیت کردهایم که بیکار هستند.
کریمی تصریح کرد: اگرمتولدان 20 تا 30 ساله دهه شصت به دانشگاه وارد نمیشدند، چه برنامهای برایشان ترتیب داده بودیم؟ آیا زیرساختهایی برای این قشر فراهم شده بود که مشغول به کار شوند؟ مجموع بودجه آموزش عالی کشور 8800 میلیارد تومان است در حالی که بودجه دانشگاه RWTH آلمان که به اندازه دانشگاه تهران است، به تنهایی 30 هزار میلیارد تومان برآورد شده است.
رئیس دانشگاه تحصیلاتتکمیلی علومپایه زنجان یادآور شد: متاسفانه هر جا پول کم میآوریم، بودجه آموزش عالی را قطع میکنیم و همه هم و غم روسای دانشگاه به اندازه سر پا ماندن سلف سرویس شده است . دانشگاهها میتوانند کشور را از بحران خارج کنند ولی به سختی فقط امور جاری و روزمره خود را میگذرانند. قریب به اتفاق پژوهشهای ما ارزی است ولی بودجههای ارزی به میزان یکسوم کاهش یافته است.
کریمی خاطرنشان کرد: سال 98 حدود 15 درصد بودجه دانشگاه نسبت به سال 97 افزایش یافت ولی در مجموعه دانشگاهی با بدنه بزرگتری از حقوق و دستمزد مواجهایم و این باعث میشود که سهم آموزش روز به روز کمتر شود. زمانی هم که بدنه آموزش و پژوهش را کوچکتر میکنیم، از توان مقابله خود در برابر دشمنیها میکاهیم.
Normal 0 false false false EN-US X-NONE AR-SAانتهای پیام