به گزارش ایرنا، انزوا و طرد از اجتماع، نیز بخش دیگری از مشکلات بیماران مبتلا به اچ آی وی در جامعه محسوب می شود و که به عقیده مبتلایان، سخت ترین بخش این واقعیت نیز همین است.
هر چند اقدامات متعددی برای آگاه سازی و اطلاع رسانی گروه های مختلف جامعه از نحوه انتقال ویروس اچ آی وی در جامعه انجام گرفته اما بسیاری از افراد به ویژه کسانیکه دارای رفتارهای پر خطر هستند از انجام آزمایش ها و در مراحل بعدی از درمان ها خودداری می کنند و همین مساله شناسایی به موقع بیماری را با دشواری مواجه می کند.
به گفته معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تخمین ها نشان می دهد حدود 60 هزار نفر مبتلا به ویروس اچ آی وی (HIV) در کشور وجود دارد و در حال حاضر نیمی از این تعداد بیمار شناسایی شده اند.
دکتر علیرضا رئیسی به این نکته اشاره کرده است که در زمینه بیماریابی ایدز کارهای جدیتری باید انجام شود و برای اولین بار در کشور تحت یک پروتکل و شرایط کنترل شده، تستهای خود ارزیابی در داروخانههای سراسر کشور عرضه می شود که کاتالوگهایی در کنار این تستها برای ارتباط با مراکز مشاوره وجود دارد.
اچ آی وی از حروف اول کلمات (Human Immunodeficiency virus)گرفته شده و معنای فارسی این کلمات 'ویروس نقص ایمنی انسانی' است، این ویروس سلول های خاصی که از بدن در مقابل بیماری های مختلف دفاع می کنند را نابود می کند.
وقتی ویروس اچ آی وی سیستم ایمنی بدن انسان را به حدی ضعیف کند که دیگر نتواند فرد را در مقابل بیماری هایی که بطور عادی آنها را مهار می کرده، محافظت کند، فرد وارد مرحله ایدز (AIDS) می شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان زنجان در این ارتباط به خبرنگار ایرنا گفت: طبق آخرین گزارش منتشر شده توسط سازمان بهداشت جهانی(WHO) در جولای 2018، تخمین زده می شود تا پایان سال 2017میلادی، 36.9 میلیون نفر در جهان مبتلا به HIV هستند.
دکتر محمدرضا صائینی افزود: موارد جدید در سال 2017، 1.8میلیون نفر و موارد مرگ 9 میلیون نفر بوده است که این اعداد در سال 2000، به ترتیب 2.8و 1.5 میلیون نفر بود که نشان دهنده کاهش موارد جدید و کاهش موارد مرگ و میر است.
وی اظهار داشت: دلیل این کاهش تقویت برنامه های مراقبت و درمان HIV در کشورها در راستای رسیدن به اهداف 90.90.90 سازمان بهداشت جهانی تا سال 2020 و اهداف 95.95.95 این سازمان بر اساس اهداف توسعه پایدار تا سال 2030 بوده است.
این مسئول بهداشتی ادامه داد: بر این اساس 90 اول، شناسایی نود درصد مبتلایان،90 دوم، مراقبت و درمان نود درصد مبتلایان شناسایی شده و 90 سوم کاهش بار ویروسی در نود درصد مبتلایان تحت مراقبت (موفقیت درمان) است.
وی اضافه کرد: در کشور ایران، اولین مورد ابتلا به اچ آی وی HIVدر سال 1365 گزارش و ثبت شد که از آن تاریخ تا پایان شهریور 97 تعداد 38 هزار و 474مورد بیمار مبتلا به HIV شناسایی و ثبت شده که 13 هزار و 614 نفر از آنها فوت کرده اند.
به گفته صائینی، 84 درصد موارد شناسایی شده، مرد ، 16 درصد، زن و 75 درصد موارد در گروه سنی 20 تا 45 سال بوده اند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی زنجان ادامه داد: در کل مواردی که تاکنون شناسایی شده و مهمترین راه های انتقال بیماری در ایران به ترتیب اعتیاد تزریقی 67.5 درصد، رابطه جنسی 18.7 درصد، مادر به کودک 1.6 درصد، خون و فرآورده های خونی هفت درصد و نامشخص 11.5 درصد بوده است.
** الگوی انتقال اچ آی وی تغییر یافته است
این مسئول بهداشتی ادامه داد: الگوی راه انتقال و درصد ابتلای زنان و مردان به اچ آی وی در سال های گذشته تغییر کرده به گونه ای که از کل موارد شناسایی و گزارش شده در 6 ماهه اول سال97، 31 درصد را زنان و 69 درصد را مردان تشکیل می دهند.
وی اظهار داشت: راه احتمالی انتقال اچ آی وی در 37 درصد موارد اعتیاد تزریقی، 40 درصد روابط جنسی، 2 درصد مادر به کودک و 21 درصد نامشخص بوده و از طرفی هیچ مورد ابتلای جدیدی از طریق خون و فرآورده های خونی ثبت نشده است.
** مصرف مواد مخدر و روانگردان ها از عوامل افزایش ابتلا به اچ آی وی
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر مرکز بهداشت استان زنجان گفت: تماس جنسی محافظت نشده با فرد مبتلا، استفاده مشترک از وسایل تیز و برنده (سرنگ مشترک، سوزن خالکوبی مشترک و ...)، از راه خون و فرآورده های خونی حاوی ویروس، از مادر مبتلا به نوزاد طی حاملگی، زایمان و شیردهی راه های انتقال ویروس اچ آی وی بشمار می رود.
حسین معصومی افزود:( HIV ) اچ آی وی فقط بیماری افراد خاص و بی بند و بار نیست و هر انسانی که در طول عمر خود حتی یکبار رابطه جنسی محافظت نشده را تجربه کرده باشد و در این رابطه، ویروس در بدن یکی از شرکای جنسی وجود داشته باشد، فرد در معرض خطر ابتلا است.
وی افزود: استفاده از موادی مثل هروئین، الکل، قرص اکس، شیشه و سایر روان گردان ها که قدرت تصمیم گیری فرد را برای انتخاب رفتارهای سالم مختل می کند، از دیگر عوامل خطر افزایش ابتلا محسوب می شود.
معصومی اضافه کرد: بر خلاف تصور بیماری هیچ کس از طریق معاشرت اجتماعی در خطر ابتلا به اچ آی وی نیست و اچ آی وی ویروسی نیست که به راحتی از فردی به فردی دیگر منتقل شود و یا خارج از بدن به مدت زیادی زنده بماند.
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر مرکز بهداشت استان زنجان ادامه داد: بنابراین اچ آی وی نمی تواند از راه ارتباطات عادی و روزمره، حتی با فرد بیمار در منزل، محل کار و در فعالیتهای اجتماعی انتقال یابد.
به گفته معصومی، اچ آی وی از راههایی از قبیل دست دادن، بغل کردن و در آغوش گرفتن، روبوسی، عطسه و سرفه، استفاده از توالت و حمام مشترک، ظروف غذاخوری مشترک، استخر عمومی و حتی نیش حشرات منتقل نمی شود.
** نمونه خونی راه تشخیص ویروس اچ آی وی
معصومی افزود: از ظاهر فرد نمی توان فهمید که آیا به اچ آی وی مبتلا شده یا خیر و تنها راه مطمئن برای تشخیص، آزمایش اچ آی وی است.
وی یادآوری کرد: نمونه خون می تواند وجود ویروس را معلوم کند و در این میان اگر نمونه خون شامل پادتن اچ آی وی (پروتئین هایی که بدن برای مقابله با عفونت تولید می کند) باشد، فرد،مبتلا به اچ آی وی است.
وی بیان کرد: هر فردی که نگران ابتلا به اچ آی وی است، می تواند به مراکز مشاوره بیماری های رفتاری و در صورت در دسترس نبودن این مراکز، به مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی مراجعه کند.
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر مرکز بهداشت استان زنجان ادامه داد: در مراکز مشاوره بیماری های رفتاری علاوه بر آموزش، مشاوره و ارائه وسایل پیشگیری، آزمایش اچ آی وی به صورت رایگان انجام و نتیجه آن، چه مثبت باشد و چه منفی، در راز داری کامل و بصورت کاملا محرمانه به خود فرد اطلاع داده می شود و در صورت مثبت شدن آزمایشات، مبتلایان، تحت مراقبت و درمان قرار می گیرند.
وی اظهار داشت: تمامی افراد مبتلا به اچ آی وی به محض تشخیص، تحت درمان با داروهای لازم قرار می گیرند که در صورت پایبندی به درمان، بار ویروسی در خون آنها کاهش یافته و علاوه بر افزایش امید به زندگی حتی تا بالای 70 سال، موجب کاهش احتمال انتقال ویروس اچ آی وی به دیگران می شود.
** افراد دارای رفتار پرخطر برای مشاوره با شماره 1802 تماس بگیرند
معصومی افزود: اقداماتی از قبیل راه اندازی مراکز مشاوره بیماری های رفتاری در شهرستان های زنجان، ابهر، خرمدره و خدابنده، راه اندازی و خط تلفن 1802 جهت مشاوره و راهنمایی در خصوص بیماری های رفتاری بویژه در زمینه اچ آی وی/ایدز ایجاد شده است.
وی اظهار داشت: انجام مشاوره و تست HIV در همه مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، راه اندازی باشگاه مثبت برای حمایت های روانی و اجتماعی از افراد مبتلا به HIV و خانواده های آنها، مشاوره و تست HIV برای کلیه زنان باردار جهت پیشگیری از انتقال اچ آی وی از مادر به کودک و ارائه خدمات درمانی و پیشگیری برای مادر و نوزاد در صورت مثبت شدن آزمایش HIV از دیگر اقدامات است.
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر مرکز بهداشت استان زنجان ادامه داد: اجرای برنامه های آموزشی و اطلاع رسانی عمومی، اجرای چهارمین برنامه راهبردی کنترل عفونت اچ آی وی با همکاری دستگاه های شریک برنامه، اجرای برنامه های آموزشی در مدارس و دانشگاه ها، ارائه خدمات تشخیصی، مراقبتی و درمانی بصورت رایگان، اجرای طرح دیده وری ایدز در زندان های زنجان و ابهر از دیگر فعالیت های انجام شده در این خصوص است.
وی خاطرنشان کرد: بیماریابی فعال در گروه های کلیدی و دارای رفتارهای پرخطر بویژه در کمپ های ترک اعتیاد، مراکز متادون درمانی و مراکز کاهش آسیب و راه اندازی اتوبوس ایدز برای ارائه خدمات مشاوره ای و آزمایشگاهی بصورت سیار و رایگان دیگر اقدامات انجام گرفته در این بخش را شامل می شود.
** دید منفی جامعه نسبت به اچ آی وی
یک متخصص بیماری های عفونی بیمارستان ولی عصر(عج) استان زنجان نیز ادامه داد: اچ آی وی ویروس نقص ایمنی بدن انسان است که موجب بروز ایدز سندرم نقص ایمنی اکتسابی می شود.
دکتر افسانه کرمی افزود: اچ ﺁی ﻭی موجب می شود ﺗﺎ ﺑﺪﻥ ﺣﻔﺎﻇﺖ ﻃﺒﻴﻌﯽ ﺧﻮﺩ ﺩﺭ ﺑﺮﺍی ﺑﻴﻤﺎﺭی ﺣﺘﯽ ﺑﻴﻤﺎﺭﻳﻬﺎی ﻣﻌﻤﻮﻝ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺳﺮﻣﺎﺧﻮﺭﺩﮔﯽ را ﺍﺯ ﺩﺳﺖ بدهد و وقتی متخصص یا پزشکی به ﻓﺮﺩ مبتلا ﻣﯽ ﮔﻮﻳﺪ ﮐﻪ ﺑﻪ ﺍﻳﺪﺯ ﻣﺒﺘﻼ ﺷﺪﻩ که آخرین فاز بیماری محسوب می شود که ﺑﺪﻥ ﻭی ﺿﻌﻴﻒ ﺷﺪﻩ ﺑﺎﺷﺪ ﻭ ﺩﻳﮕﺮ ﻧﺘﻮﺍﻧﺪ ﺩﺭ ﻣﻘﺎﺑﻞ ﺑﺮﺧﯽ ﺍﻣﺮﺍﺽ ﺧﺎﺹ ﺍﺯ ﺧﻮﺩ ﻣﻘﺎﻭﻣﺖ ﻧﺸﺎﻥ ﺩﻫﺪ.
وی بیان کرد: بسیاری از افراد راه های انتقال اچ آی وی را اعتیاد تزریقی و ارتباط های جنسی نامطمئن می دانند در حالی که مواردی از قبیل ابتلای زنان از همسران خود، تماس یکی از کادر بیمارستانی با سوزن آلوده به خون نیز مشاهده شده است.
این متخصص بیماری های عفونی بیمارستان ولی عصر(عج) استان زنجان ادامه داد: بر این اساس نوع نگاه ها و دید منفی جامعه به این نوع بیماری موجب شده افراد در معرض خط به ویژه دارای رفتارهای پر خطر آنگونه که باید و شاید برای تشخیص و درمان پیشقدم نشوند و همین مساله می تواند تبعات زیانباری را به دنبال داشته باشد.
وی اضافه کرد: ایدز آخرین مرحله بیماری بشمار می رود که فرد ناتوانی پیدا می کند و به مرور زمان بروز علائم و نشانه های دیگر می تواند مرگ را به همراه داشته باشد و در این میان هر چقدر تشخیص اچ آی وی بهنگام باشد با درمان لازم فرد می تواند طول عمر مفیدی را سپری کند.
کرمی تاکید کرد: ﻋﻔﻮﻧﺖ ﺍچ ﺁی ﻭی ﻗﺎﺑﻞ جلوگیری است و ﺍﻓﺮﺍﺩی ﮐﻪ ﻣﺒﺘﻼ ﺑﻪ ﺍچ ﺁی ﻭی ﻣﯽ ﺑﺎﺷﻨﺪ ﻣﯽ ﺗﻮﺍﻧﻨﺪ ﺑﺎ ﻣﺮﺍﻗﺒﺖ ﺑﻬﺪﺍﺷﺘﯽ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﻭ ﺷﻨﺎﺳﺎﻳﯽ ﺯﻭﺩ ﻫﻨﮕﺎﻡ ﺑﻴﻤﺎﺭی به زندگی متداول خود ادامه دهند.
وی خاطرنشان کرد: روز جهانی و یا هفته اطلاع رسانی ایدز بهانه ای برای آگاهی بخشی مردم و به ویژه جوانان در جهان است که نباید محدود به یک روز و هفته باشد.
به گزارش ایرنا، 10 آذر مصادف با اول دسامبر روز جهانی ایدز با شعار 'برای آگاهی از سلامتی خود، من هم آزمایش اچ آی وی می دهم' نامگذاری شده است.
9646/6085
هر چند اقدامات متعددی برای آگاه سازی و اطلاع رسانی گروه های مختلف جامعه از نحوه انتقال ویروس اچ آی وی در جامعه انجام گرفته اما بسیاری از افراد به ویژه کسانیکه دارای رفتارهای پر خطر هستند از انجام آزمایش ها و در مراحل بعدی از درمان ها خودداری می کنند و همین مساله شناسایی به موقع بیماری را با دشواری مواجه می کند.
به گفته معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تخمین ها نشان می دهد حدود 60 هزار نفر مبتلا به ویروس اچ آی وی (HIV) در کشور وجود دارد و در حال حاضر نیمی از این تعداد بیمار شناسایی شده اند.
دکتر علیرضا رئیسی به این نکته اشاره کرده است که در زمینه بیماریابی ایدز کارهای جدیتری باید انجام شود و برای اولین بار در کشور تحت یک پروتکل و شرایط کنترل شده، تستهای خود ارزیابی در داروخانههای سراسر کشور عرضه می شود که کاتالوگهایی در کنار این تستها برای ارتباط با مراکز مشاوره وجود دارد.
اچ آی وی از حروف اول کلمات (Human Immunodeficiency virus)گرفته شده و معنای فارسی این کلمات 'ویروس نقص ایمنی انسانی' است، این ویروس سلول های خاصی که از بدن در مقابل بیماری های مختلف دفاع می کنند را نابود می کند.
وقتی ویروس اچ آی وی سیستم ایمنی بدن انسان را به حدی ضعیف کند که دیگر نتواند فرد را در مقابل بیماری هایی که بطور عادی آنها را مهار می کرده، محافظت کند، فرد وارد مرحله ایدز (AIDS) می شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان زنجان در این ارتباط به خبرنگار ایرنا گفت: طبق آخرین گزارش منتشر شده توسط سازمان بهداشت جهانی(WHO) در جولای 2018، تخمین زده می شود تا پایان سال 2017میلادی، 36.9 میلیون نفر در جهان مبتلا به HIV هستند.
دکتر محمدرضا صائینی افزود: موارد جدید در سال 2017، 1.8میلیون نفر و موارد مرگ 9 میلیون نفر بوده است که این اعداد در سال 2000، به ترتیب 2.8و 1.5 میلیون نفر بود که نشان دهنده کاهش موارد جدید و کاهش موارد مرگ و میر است.
وی اظهار داشت: دلیل این کاهش تقویت برنامه های مراقبت و درمان HIV در کشورها در راستای رسیدن به اهداف 90.90.90 سازمان بهداشت جهانی تا سال 2020 و اهداف 95.95.95 این سازمان بر اساس اهداف توسعه پایدار تا سال 2030 بوده است.
این مسئول بهداشتی ادامه داد: بر این اساس 90 اول، شناسایی نود درصد مبتلایان،90 دوم، مراقبت و درمان نود درصد مبتلایان شناسایی شده و 90 سوم کاهش بار ویروسی در نود درصد مبتلایان تحت مراقبت (موفقیت درمان) است.
وی اضافه کرد: در کشور ایران، اولین مورد ابتلا به اچ آی وی HIVدر سال 1365 گزارش و ثبت شد که از آن تاریخ تا پایان شهریور 97 تعداد 38 هزار و 474مورد بیمار مبتلا به HIV شناسایی و ثبت شده که 13 هزار و 614 نفر از آنها فوت کرده اند.
به گفته صائینی، 84 درصد موارد شناسایی شده، مرد ، 16 درصد، زن و 75 درصد موارد در گروه سنی 20 تا 45 سال بوده اند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی زنجان ادامه داد: در کل مواردی که تاکنون شناسایی شده و مهمترین راه های انتقال بیماری در ایران به ترتیب اعتیاد تزریقی 67.5 درصد، رابطه جنسی 18.7 درصد، مادر به کودک 1.6 درصد، خون و فرآورده های خونی هفت درصد و نامشخص 11.5 درصد بوده است.
** الگوی انتقال اچ آی وی تغییر یافته است
این مسئول بهداشتی ادامه داد: الگوی راه انتقال و درصد ابتلای زنان و مردان به اچ آی وی در سال های گذشته تغییر کرده به گونه ای که از کل موارد شناسایی و گزارش شده در 6 ماهه اول سال97، 31 درصد را زنان و 69 درصد را مردان تشکیل می دهند.
وی اظهار داشت: راه احتمالی انتقال اچ آی وی در 37 درصد موارد اعتیاد تزریقی، 40 درصد روابط جنسی، 2 درصد مادر به کودک و 21 درصد نامشخص بوده و از طرفی هیچ مورد ابتلای جدیدی از طریق خون و فرآورده های خونی ثبت نشده است.
** مصرف مواد مخدر و روانگردان ها از عوامل افزایش ابتلا به اچ آی وی
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر مرکز بهداشت استان زنجان گفت: تماس جنسی محافظت نشده با فرد مبتلا، استفاده مشترک از وسایل تیز و برنده (سرنگ مشترک، سوزن خالکوبی مشترک و ...)، از راه خون و فرآورده های خونی حاوی ویروس، از مادر مبتلا به نوزاد طی حاملگی، زایمان و شیردهی راه های انتقال ویروس اچ آی وی بشمار می رود.
حسین معصومی افزود:( HIV ) اچ آی وی فقط بیماری افراد خاص و بی بند و بار نیست و هر انسانی که در طول عمر خود حتی یکبار رابطه جنسی محافظت نشده را تجربه کرده باشد و در این رابطه، ویروس در بدن یکی از شرکای جنسی وجود داشته باشد، فرد در معرض خطر ابتلا است.
وی افزود: استفاده از موادی مثل هروئین، الکل، قرص اکس، شیشه و سایر روان گردان ها که قدرت تصمیم گیری فرد را برای انتخاب رفتارهای سالم مختل می کند، از دیگر عوامل خطر افزایش ابتلا محسوب می شود.
معصومی اضافه کرد: بر خلاف تصور بیماری هیچ کس از طریق معاشرت اجتماعی در خطر ابتلا به اچ آی وی نیست و اچ آی وی ویروسی نیست که به راحتی از فردی به فردی دیگر منتقل شود و یا خارج از بدن به مدت زیادی زنده بماند.
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر مرکز بهداشت استان زنجان ادامه داد: بنابراین اچ آی وی نمی تواند از راه ارتباطات عادی و روزمره، حتی با فرد بیمار در منزل، محل کار و در فعالیتهای اجتماعی انتقال یابد.
به گفته معصومی، اچ آی وی از راههایی از قبیل دست دادن، بغل کردن و در آغوش گرفتن، روبوسی، عطسه و سرفه، استفاده از توالت و حمام مشترک، ظروف غذاخوری مشترک، استخر عمومی و حتی نیش حشرات منتقل نمی شود.
** نمونه خونی راه تشخیص ویروس اچ آی وی
معصومی افزود: از ظاهر فرد نمی توان فهمید که آیا به اچ آی وی مبتلا شده یا خیر و تنها راه مطمئن برای تشخیص، آزمایش اچ آی وی است.
وی یادآوری کرد: نمونه خون می تواند وجود ویروس را معلوم کند و در این میان اگر نمونه خون شامل پادتن اچ آی وی (پروتئین هایی که بدن برای مقابله با عفونت تولید می کند) باشد، فرد،مبتلا به اچ آی وی است.
وی بیان کرد: هر فردی که نگران ابتلا به اچ آی وی است، می تواند به مراکز مشاوره بیماری های رفتاری و در صورت در دسترس نبودن این مراکز، به مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی مراجعه کند.
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای واگیر مرکز بهداشت استان زنجان ادامه داد: در مراکز مشاوره بیماری های رفتاری علاوه بر آموزش، مشاوره و ارائه وسایل پیشگیری، آزمایش اچ آی وی به صورت رایگان انجام و نتیجه آن، چه مثبت باشد و چه منفی، در راز داری کامل و بصورت کاملا محرمانه به خود فرد اطلاع داده می شود و در صورت مثبت شدن آزمایشات، مبتلایان، تحت مراقبت و درمان قرار می گیرند.
وی اظهار داشت: تمامی افراد مبتلا به اچ آی وی به محض تشخیص، تحت درمان با داروهای لازم قرار می گیرند که در صورت پایبندی به درمان، بار ویروسی در خون آنها کاهش یافته و علاوه بر افزایش امید به زندگی حتی تا بالای 70 سال، موجب کاهش احتمال انتقال ویروس اچ آی وی به دیگران می شود.
** افراد دارای رفتار پرخطر برای مشاوره با شماره 1802 تماس بگیرند
معصومی افزود: اقداماتی از قبیل راه اندازی مراکز مشاوره بیماری های رفتاری در شهرستان های زنجان، ابهر، خرمدره و خدابنده، راه اندازی و خط تلفن 1802 جهت مشاوره و راهنمایی در خصوص بیماری های رفتاری بویژه در زمینه اچ آی وی/ایدز ایجاد شده است.
وی اظهار داشت: انجام مشاوره و تست HIV در همه مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی، راه اندازی باشگاه مثبت برای حمایت های روانی و اجتماعی از افراد مبتلا به HIV و خانواده های آنها، مشاوره و تست HIV برای کلیه زنان باردار جهت پیشگیری از انتقال اچ آی وی از مادر به کودک و ارائه خدمات درمانی و پیشگیری برای مادر و نوزاد در صورت مثبت شدن آزمایش HIV از دیگر اقدامات است.
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر مرکز بهداشت استان زنجان ادامه داد: اجرای برنامه های آموزشی و اطلاع رسانی عمومی، اجرای چهارمین برنامه راهبردی کنترل عفونت اچ آی وی با همکاری دستگاه های شریک برنامه، اجرای برنامه های آموزشی در مدارس و دانشگاه ها، ارائه خدمات تشخیصی، مراقبتی و درمانی بصورت رایگان، اجرای طرح دیده وری ایدز در زندان های زنجان و ابهر از دیگر فعالیت های انجام شده در این خصوص است.
وی خاطرنشان کرد: بیماریابی فعال در گروه های کلیدی و دارای رفتارهای پرخطر بویژه در کمپ های ترک اعتیاد، مراکز متادون درمانی و مراکز کاهش آسیب و راه اندازی اتوبوس ایدز برای ارائه خدمات مشاوره ای و آزمایشگاهی بصورت سیار و رایگان دیگر اقدامات انجام گرفته در این بخش را شامل می شود.
** دید منفی جامعه نسبت به اچ آی وی
یک متخصص بیماری های عفونی بیمارستان ولی عصر(عج) استان زنجان نیز ادامه داد: اچ آی وی ویروس نقص ایمنی بدن انسان است که موجب بروز ایدز سندرم نقص ایمنی اکتسابی می شود.
دکتر افسانه کرمی افزود: اچ ﺁی ﻭی موجب می شود ﺗﺎ ﺑﺪﻥ ﺣﻔﺎﻇﺖ ﻃﺒﻴﻌﯽ ﺧﻮﺩ ﺩﺭ ﺑﺮﺍی ﺑﻴﻤﺎﺭی ﺣﺘﯽ ﺑﻴﻤﺎﺭﻳﻬﺎی ﻣﻌﻤﻮﻝ ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺳﺮﻣﺎﺧﻮﺭﺩﮔﯽ را ﺍﺯ ﺩﺳﺖ بدهد و وقتی متخصص یا پزشکی به ﻓﺮﺩ مبتلا ﻣﯽ ﮔﻮﻳﺪ ﮐﻪ ﺑﻪ ﺍﻳﺪﺯ ﻣﺒﺘﻼ ﺷﺪﻩ که آخرین فاز بیماری محسوب می شود که ﺑﺪﻥ ﻭی ﺿﻌﻴﻒ ﺷﺪﻩ ﺑﺎﺷﺪ ﻭ ﺩﻳﮕﺮ ﻧﺘﻮﺍﻧﺪ ﺩﺭ ﻣﻘﺎﺑﻞ ﺑﺮﺧﯽ ﺍﻣﺮﺍﺽ ﺧﺎﺹ ﺍﺯ ﺧﻮﺩ ﻣﻘﺎﻭﻣﺖ ﻧﺸﺎﻥ ﺩﻫﺪ.
وی بیان کرد: بسیاری از افراد راه های انتقال اچ آی وی را اعتیاد تزریقی و ارتباط های جنسی نامطمئن می دانند در حالی که مواردی از قبیل ابتلای زنان از همسران خود، تماس یکی از کادر بیمارستانی با سوزن آلوده به خون نیز مشاهده شده است.
این متخصص بیماری های عفونی بیمارستان ولی عصر(عج) استان زنجان ادامه داد: بر این اساس نوع نگاه ها و دید منفی جامعه به این نوع بیماری موجب شده افراد در معرض خط به ویژه دارای رفتارهای پر خطر آنگونه که باید و شاید برای تشخیص و درمان پیشقدم نشوند و همین مساله می تواند تبعات زیانباری را به دنبال داشته باشد.
وی اضافه کرد: ایدز آخرین مرحله بیماری بشمار می رود که فرد ناتوانی پیدا می کند و به مرور زمان بروز علائم و نشانه های دیگر می تواند مرگ را به همراه داشته باشد و در این میان هر چقدر تشخیص اچ آی وی بهنگام باشد با درمان لازم فرد می تواند طول عمر مفیدی را سپری کند.
کرمی تاکید کرد: ﻋﻔﻮﻧﺖ ﺍچ ﺁی ﻭی ﻗﺎﺑﻞ جلوگیری است و ﺍﻓﺮﺍﺩی ﮐﻪ ﻣﺒﺘﻼ ﺑﻪ ﺍچ ﺁی ﻭی ﻣﯽ ﺑﺎﺷﻨﺪ ﻣﯽ ﺗﻮﺍﻧﻨﺪ ﺑﺎ ﻣﺮﺍﻗﺒﺖ ﺑﻬﺪﺍﺷﺘﯽ ﻣﻨﺎﺳﺐ ﻭ ﺷﻨﺎﺳﺎﻳﯽ ﺯﻭﺩ ﻫﻨﮕﺎﻡ ﺑﻴﻤﺎﺭی به زندگی متداول خود ادامه دهند.
وی خاطرنشان کرد: روز جهانی و یا هفته اطلاع رسانی ایدز بهانه ای برای آگاهی بخشی مردم و به ویژه جوانان در جهان است که نباید محدود به یک روز و هفته باشد.
به گزارش ایرنا، 10 آذر مصادف با اول دسامبر روز جهانی ایدز با شعار 'برای آگاهی از سلامتی خود، من هم آزمایش اچ آی وی می دهم' نامگذاری شده است.
9646/6085
کپی شد