دولت جو بایدن باید از این لحظه استفاده کند و ابتکاراتی را برای کاهش تنشهای منطقهای، پایان دادن به جنگ در غزه و منصرف کردن ایران از تبدیل شدن به یک کشور دارای سلاح هستهای به کار گیرد.
به گزارش جماران، باربارا اسلاوین، کارشناس سیاست خارجی با تمرکز بر دیپلماسی ایران در تازه ترین نوشتار در یو اس نیوز با توجه به درگذشت ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور فقید ایران و حسین امیر عبداللهیان، وزیر خارجه دولت او در سانحه سقوط بالگرد درباره وضعیت مذاکرات غیرمستقیم میان تهران و واشنگتن می نویسد: ایالات متحده باید از وضعیت موجود برای ترویج راه حل های سازنده به منظور حل انبوهی از مشکلات میان دو کشور و البته منطقه استفاده کند. دولت بایدن باید از این لحظه استفاده کند و ابتکاراتی را برای کاهش تنشهای منطقهای، پایان دادن به جنگ در غزه و منصرف کردن ایران از تبدیل شدن به یک کشور دارای سلاح هستهای به کار گیرد.
این کارشناس بر این باور است که ایالات متحده ماه هاست که برای آزادی اسیران باقی مانده اسرائیلی در اختیار حماس ، برقراری آتش بس در غزه و افزایش کمک های بشردوستانه به غیرنظامیان فلسطینی که در معرض خطر گرسنگی قرار دارند، تلاش کرده است. به نفع ایران نیز است که به این جنگ پایان دهد، جنگی که در آوریل منجر به درگیری مستقیم بین ایران و اسرائیل شد که میتوانست به جنگی تمام عیار تبدیل شود.
ایران نفوذ قابل توجهی بر حماس و حتی نفوذ بیشتری بر حزبالله دارد که از اکتبر گذشته بارها از پایگاههای خود در لبنان با اسرائیل تبادل آتش را پیگیری کرده اند. در حالی که دولت بایدن و سایر متحدان اسرائیل به اسرائیل فشار می آورند تا اقدامات تلافی جویانه خود علیه حماس در غزه را متوقف کند، ایران باید حماس را برای پذیرش یک توافق آتش بس تحت فشار قرار دهد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی به دلیل تصمیم فاجعهبار دولت ترامپ برای خروج از توافق هستهای 2015 ایران، دید خود را نسبت به برنامه هسته ای ایران از دست داده است. برجام، توافقی بینالمللی بود که طی سالها توسط آمریکا، قدرتهای اروپایی، روسیه و چین به سختی مورد مذاکره قرار گرفت و محدودیتهای قابل راستیآزمایی را مقابل پیشرفت های هسته ای ایران در ازای رفع تحریم ها وضع می کرد.
در حال حاضر، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی هستهای نیاز به دسترسی مجدد به کارگاهها و تأسیسات سانتریفیوژ برای تولید کنسانتره سنگ اورانیوم و نصب مجدد دوربینهای نظارتی و دسترسی منظم به دادههای تأسیسات ایران دارند. با برگزاری نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ماه ژوئن در وین، این فرصتی برای ایران خواهد بود تا گامهایی برای رسیدگی به نگرانیهای بینالمللی مبنی بر تلاش برای ساخت سلاحهای هستهای بردارد.
علی باقری کنی، دیپلمات باتجربه ای که مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران بوده اکنون سرپرست وزارت امور خارجه این کشور شده است. برت مک گورک، فرستاده آمریکا در خاورمیانه از طریق واسطههایی در عمان با علی باقری کنی پیامهایی مبادله کرده واکنون باید این تماسها را برای کاهش تنشهای منطقهای و حل پرونده هستهای تقویت کند.
این کارشناس در ادامه نوشت: رهبر ایران در 35 سال گذشته ثابت کرده است که بیش از آنکه اهل ماجراجویی باشد اهل استفاده از فرصت ها است. او از حمله سال 2003 آمریکا به عراق سود برد تا منطقه را با اعضای جدید به نام محور مقاومت بسازد. از خروج دونالد ترامپ رئیس جمهور وقت آمریکا از توافق هسته ای و حملات اسرائیل به تاسیسات هسته ای ایران برای افزایش غنی سازی اورانیوم استفاده کرد.
اگر یک نقطه روشن وجود داشته باشد، این است که ایران حداقل توانسته با رقیب اصلی عرب خود، عربستان سعودی آشتی کند و حتی در تاریک ترین زمان ها، تهران کانال ها را به روی واشنگتن باز نگه داشته است.