به گزارش خبرنگار ایرنا کورش مودت جمعه در جلسه شورای هماهنگی مدیرت بحران هندیجان که با حضور نماینده وزارت نیرو، فرماندار بهبهان و جمعی از مسئولان استانی به منظور بررسی مشکلات آب آشامیدنی هندیجان در این شهرستان برگزار شد اظهار کرد: از 25 اسفند پارسال با کاهش شدید دبی آب ورودی به سد آسک و در نهایت قطع آب آشامیدنی ، هندیجان به مدت دو روز با بحران آب مواجه شد.
وی افزود: برداشت بی رویه آب برای مصرف کشاورزی در بالادست علت اصلی قطع آب در این شهرستان بود که با ورود استاندار و اداره کل مدیریت بحران و پلمب پمپ های کشاورزی در بالادست و بستن کانال شهید رجایی پس از دو روز آب این شهرستان تامین شد.
وی با اشاره به اینکه برای تامین آب روستاهای هندیجان از تانکر استفاده شد افزود: برخی از روستاها مانند مشراگه و دهملا دارای جمعیت زیادی هستند و تانکر پاسخگوی تامین نیاز مردم آن جا نیست و باید مشکل آب شرب این شهرستان به طور پایدار حل شود.
فرماندار هندیجان ادامه داد: پارسال دو نوبت آب به سمت رودخانه زهره به دلیل رهاسازی از سد کوثر و سیلاب سرازیر شد که از این میزان قطره ای آب به دلیل برداشت های بی رویه کشاورزی در بالادست به هندیجان نرسید.
نماینده عالی دولت در شهرستان هندیجان افزود: در صورت قطع آب، مخازن آبفای هندیجان تنها برای پنج ساعت قادر به تامین آب هندیجان است و این مخزن هم اکنون پاسخگوی مصرف شهرستان نیست و باید اقدام به ساخت مخازن جدید کرد.
مودت تاکید کرد: قطعی آب در هندیجان نباید تکرار شود و منطقی نیست قطعی آب که در روزهای 29 اسفند و اول فروردین در این شهرستان رخ دهد دوباره تکرار شود . برای جلوگیری از این اتفاق ضمن کنترل انهار سنتی و کانال های بالادست باید رهاسازی آب از سد کوثر در اولویت قرار گیرد.
وی با اشاره به میزان بالای شوری آب آشامیدنی هندیجان افزود:EC آب هندیجان هم اکنون 8450 میکروموس است و مدت هاست که از 7000 کمتر نشده است.
فرماندار هندیجان با اشاره به افزایش 29 درصدی مسافران نوروزی تا امروز نسبت به سال گذشته در این شهرستان ادامه داد: برای رفع مشکلات آب آشامیدنی مسافران نوروزی از ابتدای عید تاکنون 25 هزار بشکه آب معدنی توزیع شده و با توجه به مشکلات آب شهرستان این روند همچنان ادامه دارد.

** بحران آب را به جای دیگر انتقال ندهیم
فرماندار بهبهان نیز در این نشست با بیان اینکه با توجه به مشکلات آب این حوزه، از ابتدای فصل کشت باید از کشت محصولات جلوگیری می شد گفت: بحرانی که در هندیجان رخ داد را نباید با جلوگیری از آبیاری کشاورزان بهبهان به این منطقه انتقال داد.
محمد حری افزود: میزان آبی که به این شهرستان وارد می شود زیاد نیست و بستن دریچه های انهار مشکل آب هندیجان را حل نمی کند.

**اولویت تامین آب با مصارف آشامیدن است
نماینده وزارت نیرو نیز در این جلسه در پاسخ به فرماندار بهبهان که خواستار عدم انتقال بحران آب به کشاورزان بهبهان شده بود افزود: اولویت بندی تامین آب در ابتدا با مصرف آشامیدن سپس صنعت و در نهایت کشاورزی و دیگر مصارف است.
رضا فرهومند ادامه داد: وضعیت منابع آب کشور با توجه به کاهش بارندگی وخیم است و از میانگین بارش 250 میلی متر به 90 میلی متر کاهش پیدا کرده است.
وی با اشاره به کاهش 70 تا 80 درصدی بارش در بیشتر حوزه ها گفت: تابستان بسیار سختی پیش رو داریم و پیش بینی می شود که مشکلات و تنش های آبی افزایش یابد.
وی راه حل مشکلات تامین آب هندیجان را در همکاری ذی نفعان در حوزه زهره دانست و افزود: نظام بهره برداری از آب رودخانه زهره که سال گذشته تعیین شد اجرا نگردید در حالی که همین طرح به راحتی می توانست مشکلات تامین آب شرب و کشاورزی ذی نفعان را به حداقل برساند.
فرهومند گفت: ورودی آب سد کوثر در حال حاضر صفر است و در حال حاضر امکان رهاسازی آب برای رفع مشکلات هندیجان تنها با بررسی طی 48 ساعت آینده امکان دارد زیرا ذخیره آب این سد نیز کم بوده و باید تا مهرماه پاسخگوی مصرف مردم چند استان باشد.

** شرایط آبی هندیجان بحرانی است
مدیر دفتر حفاظت و بهره برداری از منابع آب سازمان آب و برق خوزستان نیز در این جلسه اظهار داشت : هندیجان هم اکنون از لحاظ تامین آب در شرایط بحرانی به سر می برد و باید برای کاهش این مشکلات هر چه سریعتر رهاسازی آب از سد کوثر صورت پذیرد.
مهران مومن غریب ادامه داد: قبلا حدود 5 تا 6 متر مکعب آب وارد این حوزه می شد ولی هم اکنون با برداشت های بیشتر در بالای خیرآباد به 1.5 متر کاهش پیدا کرده است و ضرورت دارد این برداشت ها کنترل شود.
وی گفت : اگر مشکلی در تامین آب در حوزه زهره وجود دارد نباید تنها دامنگیر یک شهرستان مانند هندیجان شود و سایر مناطق به راحتی برداشت آب انجام دهند.
وی گفت: با توجه به وضعیت فعلی کشاورزان و مشکلات آبی هندیجان رهاسازی آب از سد کوثر در این مقطع یک ضرورت است.
به گزارش ایرنا مردم شهرستان هندیجان از صبح روز سه شنبه 29 اسفند 96 تا ساعت 19 پیش از سال تحویل و از ساعت هفت صبح روز چهارشنبه اول فروردین 97 تا ساعت 18 بعدازظهر به طور کامل با قطع آب رو به رو بودند.
سد انحرافی آسک که در روستای مشراگه از توابع بخش چم خلف عیسی هندیجان قرار دارد، زمانی مخزن آن 15 میلیون متر مکعب ظرفیت داشت ولی هم اکنون به دلیل رسوب زیاد این حجم به کمتر از 2 میلیون متر مکعب کاهش یافته که باید برای لایروبی آن اعتباری در نظر گرفت.
سد کوثر در فاصله ی 60 کیلومتری شمال غربی شهر دوگنبدان در استان کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد و سال 1383 به بهره برداری رسید که تامین آب هندیجان از این سد می تواند منبع پایداری برای این شهرستان باشد.
شهرستان هندیجان در جنوب خوزستان قرار گرفته و یکی از بنادر مهم تجاری و صیادی این استان است.
7163/6068
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.