غلامرضا شریعتی روز دوشنبه در پنجمین 'همایش ملی مدیریت شبکه های آبیاری و زهکشی' در سرسرای گیت بوستان اهواز اظهار کرد: در حال حاضر کیفیت پایین آب در شهرهای خرمشهر، آبادان و اهواز باعث زیان به محصولات کشاورزی و کاهش تولید و کیفیت آن ها شده است.
وی افزود: افزایش شوری آب، اختلاط آب با نمک در مسیرهای مختلف از جمله مخزن سد گتوند علیا نیز از موارد دیگری است که باید در انتقال آب مورد توجه قرار گیرد.
استاندار خوزستان بیان کرد: سابقه خوزستان در بحث کشاورزی و همچنین تعداد زیاد کشاورزان در استان باعث شده تا بحث آب در این استان با کارشناسی بیشتری دیده شود و کارشناسان استان در برابر نظر مرکز سر خم نکرده و اظهارات علمی و کارشناسانه ارائه دهند.
وی ادامه داد: باید بدون کاهش سطح زیر کشت و کاهش حوزه کشاورزی خود را با شرایط موجود آّب در کشور تطبیق داد.

**نگاه به آب و مصارف آن باید تغییر کند
در ادامه مهدی قمشی عضو هیات‌علمی گروه آب دانشگاه شهید چمران اهواز با تاکید بر این که نگاه به آب و مصارف آن باید تغییر کند، گفت: نادیده گرفتن مسایل آب در کشور، مصرف بی رویه و بی توجهی به آب باعث مشکلات زیادی در کشور شده است.
وی یادآور شد: سرانه آب شیرین قابل استحصال در حوضه های آبی کشور حداقل 350 مترمکعب و حداکثر 1400 مترمکعب بوده این در حالی است که حد بحرانی آن 1700 مترمکعب است.
عضو هیات‌علمی گروه آب دانشگاه شهید چمران اهواز یادآور شد: متوسط سرانه آب شیرین قابل استحصال ایران 1250 مترمکعب در سال به ازای هر فرد و حجم ذخیره آب در ایران 620 مترمکعب به ازای هر نفر است در حالی که این رقم در امریکا یک هزار و 460 مترمکعب، کانادا هشت هزار مترمکعب، استرالیا 2 هزار و 500 مترمکعب و مصر 2 هزار مترمکعب بوده و نشان دهنده وجود بحران در کشور است.
وی ادامه داد: تاکنون 135 میلیارد مترمکعب از آب های استاتیک استفاده شده و بیش از 200 هزار حلقه چاه غیرمجاز در کشور وجود دارد که خشکی ها و فرونشست ها و مشکلات زیست محیطی از عواقب آن است.
قمشی با اشاره به نظر برخی در خصوص تخریب سدها در سطح کشور گفت: کشور در ساخت سدهای مخزنی افراط نکرده ولی در بخش مدیریت منابع آب اشتباه کرده که ذخیره آب آن را به 60 درصد کاهش داد و بخشی را به آب های زیرزمینی و بخشی را به رودخانه ها اختصاص داد تا بخشی از بحران های کنونی رفع شود.
وی بیان کرد: تاکنون بر اساس متوسط آورد تاریخی رودخانه ها و آب های زیرزمینی کشور برنامه های توسعه تدوین شده که بزرگ ترین اشتباه ما بوده است.
عضو هیات‌علمی گروه آب دانشگاه شهید چمران اهواز ادامه داد: رویکرد ما در مساله آبیاری به عنوان تحمیل فشار به منابع آب قابل تحمل نبوده و باید رویکرد کنونی ما تغییر کند.


**سیاست عدم کشت در بلند مدت راهکار خوبی نیست

حجت الاسلام سیدابوالحسن حسن زاده امام جمعه موقت اهواز نیز در ادامه این همایش اظهار کرد: سیاست عدم کشت در کوتاه مدت و به طور موقت قابل اجرا بوده ولی در بلندمدت باید عنوان شود که چه روش های جایگزین یا شغل های جایگزینی برای این موضوع برنامه ریزی کرده ایم.
وی ادامه داد: یکی از اقدامات لازم، بحث مباحث فرهنگی و آموزش کشاورزان در الگوی کشت جایگزین و همچنین مصرف بهینه آب است.
امام جمعه موقت اهواز با اشاره به تاثیر بخش دانشگاهی در مدیریت بحث آب عنوان کرد: بخش دانشگاهی و همچنین شرکت های دانش بنیان نیز در پژوهش ها، ارائه نظرات کارشناسانه و همچنین تجهیزات مرتبط با بحث آب می توانند تاثیر زیادی در کنترل بحران کم آبی داشته باشند.
وی ادامه داد:در حال حاضر آموزش ها در کشور نه پژوهش محور بلکه آموزش محور بوده و طلبه ها و دانشجویانی تربیت می شوند که به جای ابتکار و خلاقیت، تنها به حفظ و تکرار مطالب اکتفا می کنند.
حسن زاده با اشاره به سخنان کلانتری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور درخصوص ضرر ناشی از خودکفایی گفت: در بحث توسعه باید همه جانبه عمل کرد و نباید یک کارنامه درخشان را مثلا در خودکفایی گندم به قیمت زیان به کشور ارائه کرد.
امام جمعه موقت اهواز در بحث انتقال آب خاطرنشان کرد: انتقال آب یکی از موضوعاتی است باید به صورت یکپارچه و با نظرات کارشناسانه اتفاق افتد و به جای یک استان، همه کشور و عواقب ناشی از کار را مدنظر قرار داد.
وی یادآور شد: نباید تعطیلی به عنوان نخستین و تنها راهکار برای کاهش مصرف انرژی در نظر گرفته شود بلکه باید راهکارهای اساسی را مدنظر قرار داد.
7148/6068
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.