روز گذشته حجت الاسلام والمسلمین سیدعلی خمینی در دیدار جمعی از طلاب اهواز گفت: ما به عنوان کسانی که طلبه شده ایم و از منظر امام می خواهیم در مسیر اهل بیت(ع) قدم برداریم باید روی امری حساسیت داشته باشیم.

به گزارش خبرنگار ایلنا از خوزستان، سید علی خمینی  گفت: لازم است ما به عنوان طلبه هایی که پا در این وادی گذاشتیم  به سه امر عمده چه از حیث ثبوتی و چه از حیث اثباتی توجه ویژه کنیم  که آن سه امر عبارت است از «انسان، اسلام و نظام اسلامی»؛ حتی اگر امروز امام بخواهند به ما هشدار دهند که ای طلبه ها چگونه رفتار کنید یا چه عملی انجام دهید و چه نکته ای برای شما حائز اهمیت باشد، از این سه مورد خارج نخواهد بود.

وی با بیان این که مورد نخست توجه به انسان و انسانیت از حیث ثبوتی و اثباتی است افزود: ما به عنوان طلبه، بیش از هر چیز باید درباره انسانیت و خلق و خویی که خداوند در وجود انسان قرار داده است هوشیار باشیم. امروز یکی از مشکلات جدی تمدن غرب و دنیای غرب این است که انسان ها به تدریج در خودشان خلاصه می شوند و هیچ‌ کسی درد دیگری ندارد در حالی که یک طلبه فارغ از هر دین و آیینی به انسان و به ماهوالانسان متوجه است ما نمی توانیم نسبت به انسانیت بی توجه باشیم.

سید علی خمینی ادامه داد: ورای از دین، عقل ما آن ها را می فهمد و دین ما آن ها را تایید می کند قبح کذب ورای از این که پیامبر اکرم (ص) و اسلام آن را حرام اعلام کرده است به عنوان یک قبیح عقلی در نظر گرفته می شود. بسیاری از اموری که ما اخلاقا موظف به حساسیت داشتن و دغدغه به روی آن ها هستیم به انسانیت ما برمی گردد.

یادگار امام با اشاره به این که «دفاع از مظلوم و ایستادن در برابر ظالم در هر جای دنیا به انسانیت ما برمی گردد» گفت: اگر زمانی احساس کردیم که نسبت به ظلم بی تفاوتیم و دیگر برای ما که در قم زندگی می کنیم اهمیتی نداشته باشد در فلسطین، عراق ، کرمانشاه یا خوزستان چه اتفاقی می افتد یا احساس کردیم که انسان و انسانیت برای ما از ارزش افتاده است و فقط به خودمان اندیشیدیم یا تنها به خانواده، شهر یا کشور خود فکر کردیم باید بدانیم که از مسیر پیامبر اسلام  و آل ایشان فاصله گرفتیم.

وی افزود: طلبه نمی تواند نسبت به انسان بی تفاوت باشد؛ لذا دغدغه همیشگی امام ایستادگی در برابر ظالم بود و هیچ فرقی برایش نمی کرد که شرق یا غرب باشد. ایشان در برابر آمریکا با تمام توان ایستادگی کرد حتی وقتی در اوج دوره ای که در مقابل آمریکا ایستاده بود شوروی پیغام داد که می خواهد به افغانستان حمله کند و از امام خواست که ساکت بماند. امام فرمود: «من ساکت نمی نشینم همان طور  اگر ظلمی در غرب عالم شود من در برابرش می ایستم اگر این اتفاق در شرق عالم نیز بیفتد من در برابرش می ایستم».

سید علی خمینی تصریح کرد: انسان نمی تواند در مقابل ظالم بی تفاوت باشد و بگوید به من چه ربطی دارد بلکه ممکن است در راهکار عملیاتی و نحوه مقابله تفاوتی وجود داشته باشد؛ لذا مصلحت سنجی ها در اصل دلسوزی ما بی اثر خواهد بود. متاسفانه عبارت «به من چه» آفت بزرگ دنیای امروز است دنیایی که می گوید مشکلات و درد دیگران به من چه؟! ما به عنوان طلبه نمی توانیم نسبت به انسان، خصوصیات و تعریف او بی تفاوت باشیم.

وی بیان کرد: مردم از ما طلاب توقع دارند که به تعبیر امام، آدم باشیم. امام هم چنین در برابر آمریکا گفتند: «ما از آمریکا چیزی نمی خواهیم و حاضریم با آن ارتباط برقرار کنیم به شرطی که آدم باشد» جملهی معروف دیگری از امام نقل می کنند که می گوید: «ملّا شدن چه سخت است آدم شدن محال است» بدون شک انسان باید به درجه ای بالا از انسانیت برسد.

سید علی خمینی با بیان این که نکته دومی که طلبه ها باید به آن توجه کنند اسلام است، گفت: ما باید به احکام فردی و اجتماعی اسلام توجه داشته باشیم این موضوع را نیز باید هم در جهت ثبوتی و هم در جهت اثباتی مدنظر داشته باشیم. شما می دانید چه میزان مردم امروز، مشکلات دینی و عقیدتی دارند؟ تمامی مشکلات که سیاسی نیستند بلکه  بسیاری از مشکلات فرهنگی و دینی هستند.

وی گفت: مردم احتیاجات روحی بسیاری دارند از این رو نقش اساسی روحانیت در دوره های مختلف در دست داشتن بُعد روحانی مردم و ارتباط با آن ها بود. حوزه علمیه ما هم از حیث کمیت هم غنای علمی از حوزه های تمام تاریخ بالاتر است بدون شک در سال های آینده ثمره انقلاب در حوزه های علمیه روشن خواهد شد. اما آنچه که ما به شدت در آن ضعیف عمل کردیم ارتباط علما با مردم به همان شیوه سنتی در شهرها است. در گذشته در هر شهری علمایی بزرگ قرار داشتند اما امروز این گونه نیست. 

نوه گرامی امام افزود: امروزه یک طلبه باید سالیان سال تلاش کند و در مراسم های شادی و عزای مردم شرکت کند تا بتواند به تدریج جایگاهی در میان آن ها پیدا کند. این که طلبه ها توقع دارند پس از آن که دوران طلبگی را پشت سر می گذارند در شهر های خود از یک در وجوهات بیاید و از دری دیگر کمک های مردمی داده شود اشتباه و توقعی بیجا است ما در طلبگی چنین چیزی نداریم.

وی اظهار داشت: ما در گذشته نسبت به اسلام و روحانیت سنتی توجه بیشتری می کردیم امروز نیز هر چند در برخی از شهر ها، هنوز روحانیونی هستند که استوانه های دینی مردم و مرجع آن ها محسوب می شود و معمولا توانسته اند دایره ای از متدینین را به دور خود جمع کنند. باید پرسید ما در شهر های خود و استان های کشور، چه میزان توانسته ایم روحانیت سنتی که دغدغه دین مردم، اسلام، احکام دینی و اخلاقیات مردم را دارند داشته باشیم؟ مردم علاوه بر دنیا و مادیات به معنویات احتیاج دارند.

وی ادامه داد: باید پذیرفت که بُعد معنوی در انسان مهم است و ما به عنوان مبلغ دینی باید به این دغدغه و نیاز مردم توجه داشته باشیم. گاهی برخی موضوعات برای ما طلبه ها خیلی واضح هستند اما مردم ما به مسائلی که ما گمان می کنیم واضح اند احتیاج دارند. آن ها از ما طلبه ها توقع دارند که درباره آن مسائل حرف زنیم؛ مردم را به اخلاق دعوت کرده و خودمان نیز اخلاق اسلامی را رعایت کنیم.

نوه امام با اشاره به این که «مردم دین خود را از عالمان می گیرند»، گفت: آن ها با دقت رفتار های عالمان خود را رصد می کنند لذا هر عمل و رفتاری که یک عالم انجام می دهد تبدیل به دین مردم می شود. خصوصا امروز که ما کمترین میزان مطالعه و رجوع را داریم. مردم به ما طلبه ها نگاه می کنند؛ هر چقدر هم بگوییم هر عیبی که هست از مسلمانی ما است یا شما به من طلبه نگاه نکنید و اگر هم طلبه ای کاری برخلاف اخلاق می کند، دروغ می گوید یا اگر ضربه ای می زند اشکال از دین نیست و آن طلبه مشکل دارد از سوی مردم پذیرفتنی نیست.

وی افزود: مردم با دیدن ما، خیال می کنند ما همان کسانی هستیم که پیروی پیامبر مصطفی (ص) و تجسم او در این زمانه ایم. لذا آن ها دینشان را از رفتار ما طلبه ها می گیرند. این که امام این مقدار بر تهذیب نفس تاکید داشتند و فرمودند: «ما در حوزه ها به تهذیب نفس و به درس های اخلاق احتیاج داریم» نیز به همین خاطر است.

سید علی خمینی در ادامه گفت: امام نکته ای را در قالب سوالی مطرح کردند که چطور بابت مباحث فقهی مربوط به بیع نیاز به درس است اما  مشکلات روحی انسان نیاز به درس و استاد ندارد؟ انسان باید بتواند مشکلات روحی و فساد های عقیدتی  و رفتار های زشت خود را اصلاح کند. آیا این نیازمند درس و استاد نیست؟ ما نباید فکر کنیم با قرار دادن عمامه روی سر دیگر نیازی به یادگیری نداریم. بلکه تازه وقت آموختن و تهذیب است.

وی تصریح کرد: نکته سوم مساله نظام اسلامی است ما نباید امروز به عنوان روحانیت کنار بنشینیم و بگوییم حالا که این نظام اسلامی است به ما چه ربطی دارد یا بگوییم حالا که مردم یک فقیه عادلی را انتخاب می کنند و ما همراهی کرده و او به عنوان ولی فقیه انتخاب می شود ما وظیفه ای نداریم؛ این چنین نیست بلکه تک تک ما به عنوان روحانیت وظیفه دارد و باید تلاش کنیم روز به روز وی را تقویت کرده و از او دفاع کنیم هم چنین نسبت به دولت و کلیت ارکان نظام جمهوری اسلامی مسوولیم.

سید علی خمینی با بیان این که «این حکومت، حکومت برخاسته از شریعت شیعه است و برخاسته از عقاید تشیع است»گفت: باید بفهمیم که نظریه ولایت فقیه و حکومت دینی که امام مطرح و احیا کردند چیست؟ متاسفانه بسیاری از طلاب ما تنها نام «ولایت فقیه» را در این نظریه بلدند و من بعضی اوقات شنیدم که یک روحانی نظریه ولایت فقیه را در یک دقیقه توضیح می دهد. مگر می شود چنین نظریه ای را در یک دقیقه توضیح داد. نظریه ای که نیازمند مقدمات تصوریه و تصدیقیه است از این رو، نسل جوان و آگاه ما اظهارات یک دقیقه ای آن روحانی را درباره این نظریه مخدوش می بیند.

وی تاکید کرد: ما باید در حوزه های علمیه در حیطه ثبوت حرف امام، مبنای «ولایت فقیه» و حکومت دینی را بفهمیم و در حیطه اثبات، برای دفاع از نظام اسلامی تلاش کنیم اما دفاع از نظام اسلامی بدین معنا نیست که از همه چیز تعریف کنیم بلکه دفاعی که امام از ما می خواست این بود با چشمان تیزبین، دلسوزی، علاقه و عشق به نظام اسلامی بنگریم بدین معنا که اگر اشکال و اشتباهی دیدیم با صدایی بلند فریاد زنیم و اگر نقطه ای مثبت دیدیم از آن دفاع کنیم.

وی گفت: اگر در جایی دیدیم که نظام و رهبری مظلوم است باید محکم ایستاده و دفاع کنیم و تنها خودمان را نبینیم حتی اگر موجب شود تا افراد بسیاری ناراحت شوند اما اگر در نقطه ای از کشور فساد، مشکل، تورم، اختلاس، گرانی و دزدی دیدیم باید فریاد زنیم. گاهی ما معنی دفاع را  نمی دانیم و خیال می کنیم اگر نقد کنیم نظام را تضعیف می کنیم در صورتی که چنین نیست مردم مشکلات را با گوشت و پوست و استخوان خود درک می کنند.

وی گفت: کاش می شد به روی منبر ها بگوییم که هیچ فساد فرهنگی در کشور نیست یا هیچ تورم، اختلاس، دزدی یا فقری در کشور نیست. اما من اگر در این شرایط چنین حرف هایی را بگویم از آنجا که مردم با این مشکلات مواجه هستند یا می گویند که من بی اطلاعم یا این که اصلا دغدغه ای ندارم که این ذهنیت ها به ضرر نظام و انقلاب است.

وی با اشاره به این که«امروزه نظام نیازمند حمایت ماست» گفت: معنایی ندارد که روحانیون بگویند حمایت از نظام به ما ربطی ندارد. باید گفت اگر واقعا عقیده ای به نظام ندارند آن بحث دیگری است و اشکالی هم ندارد. اما اگر در حیطه ثبوت و در حیطه نظریه ما معتقدیم که مبنای امام درست بود یا معتقد هستیم که این نظام جمهوری اسلامی  و برخاسته از رای اکثریت قاطع ملت مسلمان ایران است و درخت تنومند این نظام با خون شهدای بزرگوار آبیاری شده است نباید بی تفاوت باشیم.

محتاج «اعتماد مردم به مسئولین» هستیم

نوه گرامی امام با تأکید بر ضرورت اعتماد به مسئولین گفت: نکته مهمی که ما باید در این روز ها به آن توجه داشته باشیم این است که به مسئولین خودمان اعتماد داشته باشیم و اطمینان کنیم. دائما هر مسأله ای که پیش می آید این را حمل بر این نکنیم که می خواهند خیانت کنند یا بلد نیستند.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.