سید سعید موسوی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: لاشه این عقاب نر یکساله که مجهز به سیستم جی پی اس بود روز سیزدهم فروردین امسال در کنار پایه برق در حاشیه یک مزرعه کلزا در شهرستان باغملک مشاهده شد.
نماینده کمیته ثبت پرندگان ایران در خوزستان نیز در این باره گفت: این عقاب خالدار بزرگ یک سال پیش در آشیانه (Middle Volga) در روسیه علامتگذاری شده بود و فرستنده ماهواره ای برایش نصب شده بود که در سفر بازگشت امسال در خوزستان زمین گیر شد و حدود یک هفته فرستنده از یک مکان ثابت ارسال امواج داشت.
کرامت حافظی افزود: تیم مطالعاتی مختصات مکان را ارسال کردند و با توجه به محل ارسال پیام ها جستجو توسط محیط زیست باغملک در استان خوزستان انجام شد و در یک مزرعه کلزا این عقاب خالدار بزرگ مشاهده شد که متاسفانه دچار برق گرفتگی شده بود و زیر دکل برق افتاده بود .
به گفته حافظی اسم این عقاب نر یکساله "Zadira" بود. عقابهای خالدار بزرگ در روسیه در هنگام تابستان جوجهآوری دارند و در ایران، شبه جزیره عربستان و آفریقا زمستان گذرانی میکنند. از پاییز تا آخر زمستان در خوزستان دیده میشوند. این گونه عقاب در فهرست قرمز جهانی و در معرض تهدید انقراض است.
خطر در کمین پرندگان مهاجر
وی ادامه داد: مهاجرت چند هزار کیلومتری این پرندگان با خطراتی مانند مسمومیت ناشی از پسماند انسانی، برق گرفتگی و آزار انسان ها مانند تیراندازی و حوادث طبیعی همراه است.
نماینده کمیته ثبت پرندگان ایران در خوزستان بیان کرد: دفن غیراصولی پسماند شهری و برق گرفتگی از جمله مهمترین مخاطرات مهاجرت پرندگان شکاری است. درمورد پرندگان دیگر شکاری مانند شاهینها زنده گیری و درمورد پرندگان دیگر مانند اردک سانان و غاز سانان شکار فراوان از خطرهایی است که این پرندگان را تهدیدی میکند.
وی افزود: دفن صحیح و بهداشتی زباله میتواند احتمال مسمومیت پرندگان را کاهش دهد؛ همچنین ایمن سازی خطوط برق و شناسایی این مکان ها توسط محیط زیست و وزارت نیرو می تواند در کاهش تلفات برق گرفتگی پرندگان موثر باشد
حافظی گفت:در خصوص ایمن سازی مکانهای پر خطر از نظر برق گرفتگی پرندگان، کمیته ثبت پرندگان و متولیان برق در وزارت نیرو تشکیل شده است.
شهرستان باغملک در شرق خوزستان واقع است.