به گزارش ایرنا بیش از ۵۷۰ فروند قایق موتوری با اشتغالزایی سه تا چهار صیاد در هر قایق در بنادر صیادی آبادان، اروندکنار و چوئبده فعالیت دارند که به دلیل بسته بودن بازار ماهی فروشی و نگرانی صیادان از فراگیری بیشتر ویروس کرونا، فعالیت خود را متوقف و خانهنشین شدهاند.
به واسطه دریا نرفتن صیادان، شغلهای دیگر از جمله فروشندگان ماهی، کارخانه یخ، و کارگاه های بستهبندی ماهی و میگو نیز اگر تعطیل نشده باشند با حداقل ظرفیت در حال فعالیت هستند و این مهم بسیاری از شغلهای جانبی دیگر از جمله خودروهای حمل آبزیان، سوخت و یخ را بیکار و خانه نشین کرده است.
یک صیاد خرمشهری در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: کرونا صیادان را همانند بسیاری مشاغل دیگر خانهنشین کرده است.
سیدرضا هاشمی حمایت دولت از صیادان و اختصاص بسته معیشتی و حمایتی برای صیادان را خواستار شد و بیان کرد:کار صیادی همانند روزمزدی است و صیادان برای امرار معاش خود کاری به غیر صید وصیادی ندارند که با تعطیلی آن معیشت آنها به خطر افتاده است.
وی افزود: دستمزد یک صیاد از یک سفر هشت تا ۱۰ روز برای صیادان نزدیک به ۱۰ میلیون ریال است و با احتساب ۲ سفر دریایی در هر ماه، ماهیانه حدود ۲۰ تا ۲۵ میلیون ریال دستمزد یک سفر دریایی برای هر صیاد است.
یک راننده حمل یخ برای شناورهای صیادی در اروندکنار نیز به ایرنا گفت:بیش از ۱۰ روز است که بیکار شده ام و هیچ لنجی تقاضای یخ را نداشته است.
احمد شناوی نصاری افزود: کرونا همه شغلهای مرتبط با ماهیگیری را مختل کرده و تقریبا همه خانه نشین شدهاند.
کوچ اجباری ماهی صبور از سفرهها نوروزی
ماهی صبور نوعی ماهی از راسته "شگ ماهیان" است که حداکثر تا ۶۱ سانتیمتر قد و تا ۸۰۰ گرم وزن دارد که میانگین قد این ماهی ۴۲ سانتیمتر و میانگین وزن آن ۶۸۰ گرم است؛یکی از نواحی بسیار مهم زیست این نوع ماهی خلیج فارس و یکی از مناطق مهم تخم ریزی آن رودخانههای اروندرود و بهمنشیر است و فصل صید و عرضه ماهی صبور در آبهای جنوب از اوایل فروردین تا انتهای شهریور است.
این ماهی در سفره غذایی اهالی جنوب کشور جایگاه ویژه ای دارد و همه ساله در ایام نوروز ماهی صبور به این مناطق کوچ میکند و در بیشتر منازل مردم به ویژه در تعطیلات نوروزی بوی ماهی کبابی در مناطق مختلف این مناطق استشمام می شود.
یک صیاد اهل چوئبده آبادان در این باره گفت: سالهای گذشته هر قایق که به آب میزد روزانه ۲۰۰ تا ۲۵۰ کیلوگرم ماهی صبور صید میکرد ولی امسال بیشتر صیادان به دریا و رودخانه نمیروند.
علی فرحانی افزود: اگر به دریا برویم و ماهی صید کنیم به دلیل بسته بودن بازار ماهی در آبادان کسی آن را از ما نمیخرد و به ناچار مجبور هستیم همانند سایر مردم خانهنشین باشیم.
وی با بیان اینکه دولت ما را فراموش کرده و حتی بسته معیشتی نیز برای صیادان در نظر نگرفته است ادامه داد: اینک برای امرار معاش و زندگی خود با مشکل روبهرو هستیم.
یک فروشنده ماهی در بازار آبادان نیز به خبرنگار ایرنا گفت:همه ساله در ایام نورزو میهمانان زیادی برای خرید ماهی به شهرستان آبادان سفر میکردند و بازار فروش ماهی در منطقه رونق خاصی داشت.
هاشم جاسمی افزود: شیوع بیماری کرونا امسال بازار ماهی را تعطیل کرده و دیگر خبری از شلوغی بازار و فروش ماهی نیست.
مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای صیادی خوزستان به خبرنگار ایرنا گفت:خانه نشینی صیادان اثر مستقیم بر معیشت حدود ۱۰۰ هزار خانواده در خوزستان داشته است.
غلامرضا دهقانی بیان کرد:بیش از ۳۰ هزار صیاد در ۶۲۰ لنج صیادی،ی۱۰ هزار قایق موتوری مجوزدار و چهار هزار قایق موتوری فاقد مجوز در منطقه مشغول کار هستند که بسته شدن بازارهای ماهی و تامین نشدن لوزام بهداشتی برای سفر دریایی آنها در عمل آنها را بیکار کرده است.
وی افزود: بیشتر صیادان از بستههای معیشتی دولت بهره نمی برند و بیمه بیکاری نیز شامل حال آنها نمیشود.
دهقانی گفت:در صورت تامین بخشی از نیازهای بهداشتی از جمله دستکش، مواد ضدعفونی امکان رفتن به دریا برای این قشر فراهم میشود که متاسفانه تاکنون با توجه به تلاش انجام شده نتوانستیم برای این قشر سهمیهای در این خصوص دریافت کنیم.
وی خواستار نگاه خاص دولت به این قشر و اختصاص بستههای معیشتی به صیادان شد.
بر اساس تصمیم اعضای شورای تامین منطقه آزاد اروند، و بیانیه مشترک مدیرعامل سازمان منطقه آزاد اروند و فرمانداران آبادان و خرمشهر بازارهای سرپوشیده آبادان و خرمشهر نظیر کنزالمال، بازار مرکزی و بازارهای لوکس فروشی، بازار ماهی، غیر از بازارهای روباز و بازارهای ارایه دهنده خدمات عمومی با هماهنگی اتاقهای اصناف ۲ شهرستان آبادان و خرمشهر تا اطلاع ثانوی تعطیل هستند.