فراز رابعی روز دوشنبه در گفت وگو با ایرنا بیان کرد: طبق پیشبینی و اخطاریههای هواشناسی بارشهای شدیدی از روز دوشنبه تا چهارشنبه هفته جاری در حوضههای آبریز منتهی به خوزستان رخ میدهد که مشابه بارانهای سیل آسای فروردین امسال است اما اطمینان میدهیم که حوادث فروردین تکرار نمیشود.
وی ظرفیت خالی سدهای خوزستان را ۸.۸ میلیارد مترمکعب بیان کرد و افزود: با توجه به حجم خالی کافی در مخازن سدها، خروجیهای سدها همانند فروردین گذشته نخواهد بود، اما باید جانب احتیاط رعایت شود و مسوولان به ویژه در پایین دست رودخانهها آماده باشند.
رابعی اضافه کرد: بر اساس برنامهریزیها خروجی سد کرخه از روز دوشنبه پنجم اسفند به ۴۰۰ تا ۴۵۰ مترمکعب برثانیه و خروجی سد دز تا اوایل هفته آینده به ۷۰۰ تا ۷۵۰ مترمکعب برثانیه افزایش مییابد.
به گفته وی در صورت وقوع بارندگیها طبق پیش بینی، احتمال دارد خروجی سد دز به یک هزار مترمکعب برثانیه و یا بیشتر نیز افزایش یابد.
وی با اشاره به تشکیل کارگروه بحران و ستاد مدیریت سیل در سازمان آب و برق خوزستان، بیان کرد:شرایط از هفته گذشته رصد شده و با توجه به وجود حجم خالی مناسب در سدها برای کنترل سیلاب، برنامهای برای خروجی فزاینده نخواهیم داشت و برنامهریزی شده که آبگرفتگی اتفاق نیفتد.
رابعی افزود: روانابهای تولید شده در بارشهای آتی، بخشی از ظرفیت سدها را پر میکند که به منظور آمادگی سدها برای سیلابهای بهاره، این ذخیره باید به تدریج تخلیه شود.
وی با بیان اینکه بر اساس پیشبینیها در بالادست کرخه (کشکان) بارندگیها شدید خواهد بود اضافه کرد: بالادست سد دز نیز برفگیر بوده و به نظر میرسد رواناب زیادی تولید شود.
وی گفت: با توجه به حجم خالی سدهای حوضه کارون، فعلا برنامه افزایش خروجی را در این حوضه نداریم.
رابعی افزود: هم اکنون در سدهای حوضه کارون ۴.۶ میلیارد مترمکعب، سد کرخه ۲ میلیارد مترمکعب و سد دز ۱.۳ میلیارد مترمکعب ظرفیت خالی وجود دارد.
بارش شدید در شمال خوزستان
معاون سازمان آب و برق خوزستان همچنین نسبت به بارش شدید در حوضههای میانی هشدار داد و گفت: در شمال خوزستان از جمله حوضه بالارود و شهرستان های لالی، مسجدسلیمان و اندیکا شاهد بارندگی شدید خواهیم بود که به دلیل نبود سد در این مناطق، امکان تنظیم و برنامهریزی وجود ندارد.
وی ادامه داد: اهالی و شهروندان در این مناطق باید احتیاط لازم را داشته و از تردد در اطراف رودخانهها بپرهیزند.
رابعی افزود: در پایین دست نیز در حدود ۲۰ تا ۵۰ میلیمتر بارش خواهیم داشت که این میزان بارش قابل توجه است.
ادامه خشکسالی در مارون
وی در ادامه با ابراز نگرانی از ادامه خشکسالی در حوضه رودخانه مارون- جراحی گفت: برنامه ریزی برای صرفه جویی در این حوضه در حال انجام است تا با کمترین مشکل نیازهای حداقلی پایین دست در تابستان تامین شود.
رابعی افزود: در شرایطی هستیم که در یک بخش استان با سیل و بخش دیگر با خشکسالی روبه رو هستیم و همزمان با برگزاری نشست های مدیریت سیلاب در حوضههای کرخه و دز، جلسات خشکسالی و تنش آبی در مارون در حال برگزاری است.
وی ادامه داد: جبهه بارشی روزهای آینده در حوضه مارون قدرتمند ظاهر نشده و تاثیری نخواهد داشت.
بر اساس این گزارش، اداره کل مدیریت بحران خوزستان از یکشنبه شب حالت آماده باش در خوزستان اعلام کرده است.
این اداره کل همچنین با صدور اخطاریه ای نسبت به تشدید فعالیت سامانه بارشی از پنجم تا هفتم اسفند هشدار داده و اعلام کرده، در ارتفاعات شمال ۱۷۵ میلیمتر باران و بیشتر، در ارتفاعات شرق و شمال شرق ۲۲۰ میلیمتر بارندگی و بیشتر و در مناطق شمال و شمال شرق ۷۰ تا ۱۰۰ میلیمتر بارندگی و در مناطق مرکزی ۳۰ تا ۶۰ میلیمتر بارندگی پیش بینی شده است.
سال آبی گذشته (مهر ۹۷ تا پایان شهریور ۹۸) دومین سال پرآب در خوزستان در نیم قرن اخیر بوده، در این مدت بیش از ۳۰ سیلاب بزرگ و کوچک در این استان رخ داد.
در پی طغیان رودخانههای کرخه، کارون و دز ۲۱ شهرستان دچار سیلاب شدند. ۱۳۳ روستا به زیر آب رفت و ۳۷۴ روستا به صورت جزیی و کلی تخلیه شدند.
در فروردین امسال خروجی سد کرخه به بیش از ۲ هزار مترمکعب برثانیه و خروجی سد دز به بیش از سه هزار مترمکعب بر ثانیه رسید.