علیرضا رییسی معاون بهداشتی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در آیین امضای این تفاهم نامه در کانون عشایر غرب کرخه شوش با بیان اینکه یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر عشایر در سطح کشور وجود دارد، گفت: درصد بالایی از این عشایر کوچرو هستند که باید خدمات بهداشت و درمان متناسب با شیوه زندگی آنها ارائه شود.
وی هدف از امضای تفاهم نامه وزارت بهداشت و سازمان امور عشایری را تسهیل و دسترسی آسان عشایر به خدمات بهداشتی درمانی عنوان کرد و افزود: پس از کارشناسی و تبیین استانداردها و براساس تفاهم نامه، برای جمعیت عشایر کوچرو که با مراکز ثابت بهداشت و درمان فاصله دارند، کانکس و خانه بهداشت سیار تخصیص مییابد.
معاون بهداشتی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بیان کرد: در حال حاضر ۸۷ مرکز ثابت بهداشت استان خوزستان به عشایر خدمات رسانی میکنند ولی برای آن دسته از عشایری که با این مراکز فاصله دارند، خانه بهداشت سیار در نظر گرفته میشود.
وی با بیان اینکه تمام عشایر زیرپوشش خدمات بهداشت و درمان قرار میگیرند، افزود: افرادی به عنوان بهورز از بین عشایر انتخاب شده و آموزشهای لازم به آنها ارائه میشود تا بتوانند در ایام ییلاق و قشلاق در کنار آنها باشند و خدمات لازم را ارائه دهند.
معاون بهداشتی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به وجود بیش از ۵۸ هزار نفر عشایر ثبت شده در خوزستان گفت: جمعیت عشایر این استان گاه به بیش از یکصد هزار نفر هم میرسد.
وی افزود: طبق تفاهم نامه امضا شده بین وزارت بهداشت و سازمان امور عشایری در مرحله نخست ۱۶۰ مرکز بهداشت سیار برای خدمات رسانی به عشایر خوزستان راه اندازی میشود که همزمان آموزش بهورزان نیز در دستور کار قرار میگیرد.
به گزارش ایرنا این تفاهم نامه بین معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان امور عشایر ایران در راستای اهداف و وظایف قانونی ۲ دستگاه به منظور ساماندهی ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به جامعه عشایری و کاهش فاصله برخورداری عشایر نسبت به جوامع شهری و روستایی منعقد شد.
افزایش دسترسی و بهره مندی جامعه عشایری کشور به خدمات اولیه بهداشتی درمانی و استفاده از ظرفیتهای طرفین تفاهم نامه، سازمانهای ذینفع و تشکلهای عشایری برای تسهیل در ارائه خدمات بهداشتی درمانی به جامعه عشایری اهداف اصلی این تفاهم نامه میباشند.
در این تفاهم نامه تعهدات معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شامل تامین دسترسی جامعه عشایری کشور به خدمات اولیه بهداشتی درمانی، ایجاد و راه اندازی خانههای بهداشت عشایری برای عشایر فاقد پوشش خدمات اولیه بهداشتی درمانی و جذب، آموزش و بکارگیری بهورز عشایری برای خانههای بهداشت عشایر از میان جمعیت عشایر کوچرو منطبق بر دستورالعمل خدمات بهورزری با همکاری اداره کل امور عشایر استان میباشند.
ارتقای سواد سلامت و توان خودمراقبتی جامعه عشایری توسط اعضای تیم سلامت، ارائه بسته جامع مراقبتهای اولیه بهداشتی درمانی منطبق بر تمامی گروههای سنی هدف جامعه عشایری توسط بهورز و سایر اعضای تیم سلامت و درصورت نیاز تیمهای سیار متناسب با نیاز منطقه، پایش و ارزشیابی اجرای دقیق ضوابط و اصول ساماندهی ارائه خدمات بهداشتی درمانی به جامعه عشایری و مطالعه، بررسی و تعیین دقیق وضعیت شاخصهای برخورداری عشایر از خدمات بهداشتی درمانی در سال ۱۳۹۹ از دیگر تعهدات معاونت بهداشت وزارت بهداشت میباشند.
در این تفاهم نامه، اطلاع رسانی به جامعه عشایری و آگاه سازی آنان از خدمات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، ارائه آمار و اطلاعات جمعیتی عشایر و نقاط استقرار و زمان کوچ آنها توسط ادارات کل امور عشایر استان به معاونتهای بهداشت دانشگاه یا دانشکدههای علوم پزشکی و هدایت، ترغیب و تشویق جامعه عشایری برای حضور در کلاسها و برنامههای آموزش معاونت بهداشت دانشگاه یا دانشکدههای علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی از جمله تعهدات سازمان امور عشایر کشور عنوان شدهاند.
همکاری در جایابی مناسب برای استقرار خانه بهداشت عشایری، معرفی و تایید عشایر بودن داوطلبان واجد شرایط برای جذب، آموزش و بکارگیری در خانههای بهداشت به عنوان بهورز و پایگاههای سلامت عشایری به عنوان مراقب سلامت ماما و همکاری در ایجاد بانک اطلاعاتی جامعه عشایری و فراهم کردن امکان استفاده از این اطلاعات توسط معاونت بهداشت دانشگاه یا دانشکدههای علوم پزشکی از دیگر تعهدات سازمان امور عشایر میباشند.
دیگر تعهدات سازمان امور عشایر ایران شامل همکاری و استفاده از ظرفیتهای این سازمان در هماهنگی با سایر دستگاههای اجرایی برای اجرای برنامههای بهداشتی درمانی، تامین و تجهیز توالت و حمام بهداشتی در مناطق استقرار جامعه عشایری و پوشش مشکلات سلامتی احتمالی در حین کوچ عشایر، همکاری لازم برای تامین امنیت خانههای بهداشت عشایر از طریق هماهنگ کردن خانوارهای عشایری دریافت کننده خدمت نزدیک خانه بهداشت عشایری یا شورای اسلامی تیرههای عشایری یا سرگروه عشایر منطقه و همکاری واحدهای استانی امور عشایر با معاونت بهداشت دانشگاه یا دانشکدههای علوم پزشکی در سایر اموری که از طریق کارگروه ملی موضوع بند (۲۲) ماده (۴) این تفاهم نامه اعلام میشود، میباشند.
رییس سازمان امور عشایر ایران، معاون سیاسی و اجتماعی استاندار خوزستان، مدیران کل امور روستایی استانداری و دامپزشکی خوزستان، فرماندار شوش، روسای دانشگاههای علوم پزشکی اهواز و دزفول و جمعی دیگر از مسوولان در آیین امضای تفاهم نامه همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان امور عشایر ایران حضور داشتند.
تجلیل از بزرگان عشایر بختیاری و اجرای گروه سرود از دیگر بخشهای این آیین بودند.
حدود پنج هزار نفر عشایر در کانون عشایر غرب کرخه در بخش فتح المبین شهرستان شوش زندگی میکنند.