به گزارش ایرنا کشاورزان خوزستانی از دو هفته گذشته به مرور زمان شروع به برداشت شلتوک برنج از ۲۰۶ هزارهکتار از مزارع خود کردهاند و کار برداشت تا حدود یکماه آینده، ادامه خواهد داشت. پیشبینیها از برداشت ۹۰۰ هزار تن شلتوک حکایت دارد که این میزان سه برابر کشت هرساله در خوزستان اعلام شده و آن یکی راهکارها برای جلوگیری از خراب شدن مازاد تولید انجام شده ، صادرات به عراق است که در همین رابطه شامگاه شنبه تعیین سرنوشت این محصول کشاورزی در نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
آزمون و خطا در صادرات شلتوک خوزستان
دبیر شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان با اشاره به اینکه هنوز برای تجار موضوع صادرات برنج در هالهای از ابهام قرار دارد، اظهارداشت: به دلیل اینکه صادرات این محصول با برداشت برنج در کشور عراق همزمان است، این کشور هنوز مجوزی در این رابطه صادر نکرده است.
شهلا عموری ادامه داد: اینکه برخی مسئولان از تجار انتظار دارند که ریسک صادرات شلتوک را در شرایطی که هیچ هماهنگی با کشور عراق نشده را بپذیرند ، نوعی آزمون خطا است.
وی ادامه داد: با این وجود نیاز است طی تعاملات لازم با عراق ، وضعیت صادرات محصول شلتوک خوزستان، از شفافیت بیشتری برخوردار باشد ولی با این وجود سعی داریم این خواسته استان را عملی کنیم.
دبیر شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی استان با تاکید بر اینکه ممکن است صادرات شلتوک به دلیل نبود هماهنگیها با عراق دچار مشکل شود، گفت: پیشنهاد میشود بهمنظور جلوگیری از هرگونه خسارت به کشاورزان استان، سازمان جهادکشاورزی اقدام به خرید تضمینی شلتوک کند.
عموری یادآور شد: اقدام دیگری که میتواند در این زمینه کارساز باشد، فرخوان تامین نیاز دیگر استانهای کشور به شلتوک است که این اقدام پیش از این انجام شده و در حال پیگیری آن هستیم.
هنوز هیچ محموله شلتوکی از خوزستان به عراق صادر نشده است
ناظر گمرکات خوزستان در بخش دیگری از این نشست با تاکید بر اینکه گمرکات استان آمادگی همکاری با تجار را برای انجام صادرات شلتوک دارد، گفت: از روز چهارشنبه هفته گذشته که مجوزهای لازم برای انجام صادرات این محصول کشاورزی به گمرک به صورت رسمی ابلاغ شد، تاکنون هیچ محموله شلتوک تولیدی استان به کشور عراق صادر نشده است.
غلامرضا بلوطی تصریح کرد: گمرک آمادگی هرگونه همکاری با صادرکنندگان و تجار را برای انجام صادرات این محصول را دارد و گمرکات استان در این زمینه هیچ محدودیتی قائل نیست.
نیاز عراق به شلتوک بیش ازمیزان تولید است
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان خوزستان همچنین در این نشست با تاکید بر اینکه برداشت شلتوک در عراق با صادرات این محصول تولیدی استان خوزستان منافاتی نخواهد داشت، گفت: نیاز سالانه این کشور بیش از حد میزان تولیدی است و به همین دلیل بر اساس شنیدهها و اعلام برخی فعالان اقتصادی مرتبط با تجار عراقی، این کشور محدودیتی در زمینه واردات این محصول نداشته و نخواهد داشت.
کیخسرو چنگلوایی تصریح کرد: در حال حاضر تعدادی از تجار عراقی در حال نمونه برداری و بررسی محصول تولیدی مزارع استان هستند.
وی با تاکید بر اینکه تامین نیاز دیگر استانهای کشور از محصول تولید شده میتواند راهکاری مناسب باشد ،گفت: در این رابطه مکاتبات لازم انجام شده تا در صورت نیاز شلتوک تولیدی خوزستان به استانهای دیگر ارسال شود.
رئیس سازمان جهادکشاورزی خاطرنشان کرد: این موضوع نباید باعث شود تا از بحث صادرات شلتوک به عراق غافل شویم.
واردات شلتوک و برنج به عراق ممنوع نیست اما محدودیتهای فصلی وجود دارد
مشاور استاندار و مدیر هماهنگی روابط تجاری با کشور عراق همچنین به پیگیریهای خود با کنسولگری ایران در استان بصره اشارهکرد و گفت: در پاسخ به این پیگیریها اعلام شد(غیر مکتوب) که ورود شلتوک و یا برنج به عراق آزاد بوده اما با محدودیت های فصلی همراه است و در صورت نیاز واردات این محصول کشاورزی ممنوع نیست.
فاضل سلامات تاکید کرد: در این زمینه وزارت کشاورزی عراق تصمیم گیری میکند و بر همین اساس میزان نیاز اعلام میشود تا تجار نسبت به واردات اقدام کنند.
وی ادامه داد: در هر صورت عراق قرار است تا روز دوشنبه در این باره نظر قطعی خود را اعلام کند.
بکارگیری همه توان استان برای تسهیل در صادرات شلتوک
معاون اقتصادی استانداری خوزستان نیز در بخش دیگری از نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان، اظهارداشت: گمرک در آمادگی کامل برای انجام همکاری با تجار را دارد و این امر در حالی پیش خواهد رفت که فعالان اقتصادی استان برای صادرات پیشقدم شوند.
سید نوراله حسن زاده با تاکید بر اینکه همه توان استان برای تسهیل در صادرات شلتوک بکارگیری شده، گفت: اخذ مجوز صادرات شلتوک برنج خوزستان برای اولین بار است که انجام شده اما لازم است تا در انجام آن شاهد تسریع هرچه بیشتر باشیم.
وی از فعالان خصوصی استان خواست تا با پذیرفتن ریسک صادرات این محصول کشاورزی، در این مسیر پیش قدم شوند.
معاون اقتصادی استانداری خوزستان تصریح کرد: در صورتی که اولین محموله های شلتوک با رضایتمندی کامل وارد خاک عراق شد، صادرات آن موجهای بعدی را به همراه دارد که میتواند سود کشاورز و تاجر را درپی داشته باشد.
یکشنبه ۱۲ آبانماه برای نخستین بار، مجوز صادرات شلتوک تولیدی در استان خوزستان به دلیل کشت مازاد برنیاز داخلی صادر و درنهایت روز گذشته هماهنگی های نهایی آن با گمرک مرزهای استان انجام شد و زمینه قطعی خروج این محصول کشاورزی از استان به کشور عراق فراهم شد.
پس از سیل استان خوزستان و آسیبهای سنگین ناشی از آن بهویژه بخش کشاورزی خوزستان، شلتوککاری در خوزستان که پیش از این تنها در استانهای شمالی کشور آزاد بود، با هدف جبران بخشی از خسارتها از سوی دولت آزاد اعلام شد.
براساس اعلام سازمان جهادکشاورزی خوزستان، کشاورزان خوزستانی در تابستان امسال، رتبه نخست کشور در کشت این محصول را به خود اختصاص دادند.
۱۳۵ هزار هکتار از این میزان مربوط به زمینهای کشاورزی خسارت دیده از سیل فروردین گذشته است.
براساس نامه مدیرکل دفتر مقررات صادرات و واردات وزارت «صمت» تقاضای سایر استانها برای صادرات شلتوک برنج تولید داخل، منوط به بررسی در مراجع مربوطه است.