در این مطلب آمده است: مرکز آمار ایران به تازگی در 2 گزارش، آماری از عملکرد اقتصادی کشور شامل رشد تولید ناخالص داخلی و میزان اشتغال ایجاد شده در 9 ماه نخست سال 97 منتشر کرده که به نظر عجیب، غیرواقعی و البته متناقض می‌آیند.
در گزارش نخست به رشد منفی ٣,٨ درصدی محصول ناخالص داخلی با نفت و منفی ١.٩ درصدی محصول ناخالص داخلی بدون نفت اشاره کرده و در گزارش دوم به افزایش 463 هزار و ٩٢٨ نفری تعداد شاغلان در سال ١٣٩٧ نسبت به سال 96 اشاره کرده است.
اینکه چرا با وجود نرخ رشد منفی تولید ناخالص داخلی حدود نیم میلیون نفر به تعداد شاغلان افزوده شده از منظرهای مختلف قابل تامل و تحلیل است. مخاطبان این 2 گزارش ممکن است احتمال دهند که مرکز آمار ایران در مورد افزایش شاغلان واقعیت را بیان نکرده یا متوسل به آمارسازی شده است.
به نظر نمی‎رسد این احتمال صحیح باشد، زیرا اگر قرار بر آمارسازی باشد در مورد نرخ رشد هم اینگونه عمل می‌شد. اما تحلیل دقیق‌تر که به نظر می‌رسد با واقعیت موجود تطبیق بیشتری دارد با تمرکز بیشتر بر اجزای آمار منتشره می‌تواند به رفع شبهه این آمار به ظاهر متناقض کمک کند.
در گزارش مربوط به نرخ رشد اقتصادی، علاوه بر نرخ رشد کلی، مرکز آمار ایران نرخ رشد را به تفکیک بخش‌های سه گانه اقتصادی به شرح زیر ارایه کرده است: «نتایج مذکور حاکی از آن است که در 9 ماه نخست سال ١٣٩٧ رشد فعالیت‌های گروه کشاورزی منفی 2٫1 ، گروه صنعت منفی 7٫9 درصد و گروه خدمات ٠.6 درصد نسبت به دوره‌ مشابه سال پیش از آن بوده است.»
ملاحظه می‌شود که بخش صنعت بزرگترین رکود را در پارسال تجربه کرده و پس از آن بخش کشاورزی از تحولات ناشی از بازگشت تحریم‌ها تاثیر منفی پذیرفته است. اما بخش خدمات، نه‌تنها رشد منفی نداشته بلکه با رشدی مثبت اما جزیی همراه بوده است.
از طرف دیگر، آمار توزیع شاغلان در سه بخش کشاورزی، صنعت و خدمات نشان می‌دهد که بخش خدمات در ایران (به غلط شبیه به کشورهای پیشرفته) بیشترین شاغلان را به خود اختصاص داده و پس از آن بخش‌های صنعت و کشاورزی قرار دارند.
در گزارش مرکز آمار ایران برای 9 ماه نخست سال 1397 در مورد توزیع شاغلان در سه بخش اقتصادی کشور آمده است که: «بررسی اشتغال در بخش‌های عمده اقتصادی نشان می‌دهد که در سال ١٣٩٧، بخش خدمات با 50٫3 درصد بیش‌ترین سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است. در مراتب بعدی بخش‌های صنعت با 32 درصد و کشاورزی با 17٫7 درصد قرار دارند.»
همانگونه که ملاحظه می‌شود، بیش از 50 درصد شاغلان کشور در بخش خدمات به کار گرفته شده‌اند. مقایسه این 2 آمار، می‌تواند تناقض اولیه مرتبط با رشد منفی اقتصاد و افزایش بیش از 400هزار نفری شاغلان در 9 ماه نخست سال 1397 را حل کند.
اگر چه 2 بخش صنعت و کشاورزی رشد منفی به نسبت قابل ملاحظه داشته‌اند اما رشد مثبت اما جزیی بخش خدمات که بیشترین شاغلان کشور را در بر می‌گیرد توانسته است با وجود رشد منفی کل اقتصاد، این تعداد شغل جدید را ایجاد کند.
9931/ 6037
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.