به گزارش روز یکشنبه ایرنا از روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان، به دنبال بارندگی کم سابقه و جاری شدن سیل در برخی از نقاط خوزستان در فروردین ماه، سایت های تکثیر و پرورش گوزن زرد ایرانی در منطقه میانرود دزفول و پارک ملی کرخه به زیر آب رفتند.
سید عادل مولا معاون محیط زیست طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان در این باره گفت: به دنبال بارندگی های شدید، سیلاب و آبگرفتگی در پارک ملی کرخه، یک راس گوزن زرد که در پارک ملی کرخه نگهداری می شد، زنده گیری و از سیلاب نجات یافته و به منطقه امن و به دور از خطر سیلاب انتقال داده شد.
وی درخصوص زنده گیری این گونه با ارزش و در خطر انقراض اظهار داشت: گوزن‌ها تا حد زیادی وحشی بوده و از انسان گریزان هستند، از سوی دیگر وسعت زیاد و تراکم پوشش گیاهی، مشاهده گوزن‌ درون سایت نیز به سختی امکانپذیر است.
مولا ادامه داد: طی سه روز پایش منطقه و با تلاش طاقت فرسای کارشناسان محیط زیست طبیعی اداره کل و محیط بانان پارک ملی کرخه، با وجود سیلاب و آبگرفتگی موفق به زنده گیری یک راس گوزن زرد درون سایت شده که پس از تیمار و اطمینان از سلامت به جای امن و دور از خطر سیلاب و آبگرفتگی انتقال داده شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان پیش از این گفته بود که 20 تا 30 راس گوزن زرد که در سایت تکثیر میانرود دزفول نگهداری می شدند، به دلیل تخریب حصار سایت و خارج شدن از محدوده، مفقود شده و اطلاعی از آنها در دست نیست.
دز و کرخه مناطقی در خوزستان هستند که گوزن زرد را به طبیعت بازگرداندند.
تا نیم قرن پیش تصور می‌شد نسل گوزن زرد که روزگاری از شمال آفریقا تا ایران می زیست، برای همیشه منقرض شده است.
اما حدود 50 سال پیش بود که چهار راس گوزن زرد در دز و کرخه مشاهده شدند؛ یک راس نر و سه راس ماده. این چهار راس زنده‌گیری شدند تا با حفاظت از آنها، امکان تکثیر و بازگشت شان به طبیعت فراهم شود.
یک سال بعد در 1343، یک جفت دیگر گوزن زرد در همان منطقه مشاهده و زنده گیری شد تا ایران به تنها زیستگاه گوزن زرد در جهان تبدیل شود. برای حفاظت بهتر از این گونه نادر حیوانی آنها را که تعدادشان رفته رفته بیشتر می‌شد، در مناطق مختلف ایران پراکنده کردند. گوزن زرد ایرانی طبق لیست ارائه شده از طرف اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت (که به لیست سرخ معروف است)، در رده EN قرار دارد و در معرض خطر محسوب می شود.
منطقه حفاظت شده کرخه در سال 1389 به عنوان پارک ملی کرخه تصویب شده است. این پارک ملی در 5 کیلومتری غرب جاده ترانزیتی اهواز – شوش قرار گرفته است. پارک ملی و منطقه حفاظت شده کرخه از تپه های ماهوری و دشت های وسیع تشکیل شده است و رودخانه کرخه از میان آن عبور کرده و با پیچ و خم های زیاد به طرف جنوب و غرب خوزستان راه می پیماید. در دو طرف منطقه جنگل های گرمسیری رشد یافته اند جنگل های کرخه بیشتر از درخت گز تشکیل شده اند.
9754/6068
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.