در این گزارش می خوانیم:
این روزها از گران شدن لوازم‌خانگی گرفته تا افزایش قیمت گوشت قرمز و مرغ و... همه خبر از اوضاع نامساعد اقتصادی می‌دهد، خبری که برای طبقه‌ مزدبگیر، رگبار مصیبت است. سقوط ارزش ریال و به دنبال آن کاهش قدرت خرید، هنگامی کلید خورد که قیمت ارز بی‌محابا افزایش یافت؛ در این معادله‌ نابرابر، مزدبگیران و فرودستان بیش از دیگران متضرر شدند. آن‌ها نه دلار و طلا داشتند که قیمتش بالا برود و نه صاحب‌ملک و املاک و مغازه بودند که بتوانند نرخ اجاره‌بها را بالا ببرند؛ فقط یک دستمزد ثابت داشتند که قدرت خریدِ آن روزبه‌روز آب رفت و آنچه اتفاق افتاد، این بود که سفره‌های خالی روزبه‌روز خالی‌تر شدند. اوضاع معیشت خوب نیست و نمی‌شود کتمان کرد که خانواده‌های کم‌درآمد بیش از هر زمان دیگر، ناتوانی معیشتی را احساس می‌کنند و با خودت فکر می‌کنی آیا کسی هست که نداند زندگی با طعم شرمندگی چه مزه‌ای دارد؟!

* وقتی مجبور می‌شوی زندگی را با طعم شرمندگی بگذرانی
در گزارش میدانی اتفاقیه و گفتگوی خبرنگار ما با کارگران، آن‌ها معتقدند حقوق و مزایای دریافتی کفاف هزینه‌های زندگی را نمی‌دهد و ازاین‌رو آن‌ها مجبور می‌شوند برخی نیازهای خود را حذف کنند یا به‌صورت ناقص برنامه‌های زندگی خود را اجرا کنند؛ همچنین آن‌ها می‌گویند به دلیل کسری شدید درآمدی به‌ناچار برخی نیازهای زندگی خود مانند تفریحات و سفرها را حذف یا به حداقل ممکن رسانده‌اند و تنها به فکر تأمین نیازهای اصلی زندگی مانند خوراک، پوشاک، مسکن، درمان و مواردی از این دست هستند.
یکی از کارگران می‌گوید: ما خانواده‌های کم‌درآمد بیش از هر زمان دیگر، ناتوان‌تر شده‌ایم و توان پرداخت هزینه‌های زندگی خود را نداریم و هر روزِ خود را با شرمندگی در برابر خواسته‌های معمول و به‌حق همسر و فرزندان خود می‌گذرانیم.
یکی دیگر از کارگران می‌گوید: مدرک دانشگاهی دارم اما هرکجا مراجعه کردم با این جمله روبرو شدم «رزومه ارائه دهید و در صورت نیاز با شما تماس می‌گیریم». به واحدهای زیادی رزومه ارائه کردم اما خبری از تماس نیست.
احمدی می‌افزاید: کارگران دیگر به فکر تفریح و خوب زندگی کردن نیستند، همین اندازه به فکر هستند که بتوانند زندگی خود را بگذرانند. زندگی کردن به معنای آرامش را لمس نمی‌کنیم. چراکه هر روز با دغدغه قسط و قرض و ترس از بیکاری روزها و شب‌ها را سپری می‌کنیم.
کارگر دیگری عنوان می‌کند: در کنار تمام این بیکارها هرکجا هم برای شغل مراجعه می‌کنیم، حقوق بسیار اندک است و همین موضوع باعث کاهش قدرت خرید شده است، برای تأمین هزینه‌های زندگی به خاطر تقویت قدرت خرید مجبور هستیم چندشغله کارکنیم اما بازهم نمی‌توانیم زندگی خود را به روال عادی بگذرانیم.
رضایی با تأکید بر اینکه قدرت خرید جامعه کارگری به‌صورت چشمگیر کاهش ‌یافته است، می‌گوید: حقوقی که می‌گیریم حتی نصف هزینه‌های اجاره‌بها، خوراک و پوشاک هم نمی‌شود و خدا نکند یک روز خود و یا بچه‌هایمان نیز گرفتار هزینه‌های دارو و درمان شویم؛ آن‌وقت نمی‌دانیم باید از کجا هزینه‌های آن را تأمین کنیم.
وی اظهار می‌کند: در این شرایط با افزایش روزانه قیمت اجناس، بسیاری از اقلام ضروری برای معیشت خانواده از سبد غذایی ما حذف شده است و در حال حاضر به جایی رسیده‌ایم که هرچند ماه یک‌بار نیز قدرت توان خرید گوشت قرمز، برنج و... را نداریم و شرمنده خانواده شده‌ایم.
کارگر دیگری نیز با بیان اینکه تمام دستمزدمان به‌زور جوابگوی پرداخت کرایه‌خانه و خدمات ضروری زندگی است، کاهش محسوس قدرت خرید و ثابت ماندن دستمزد را موردنقد قرار می‌دهد.

* صنایع پایین‌دستی در پرداخت دستمزدها با مشکلات بیشتری مواجه هستند
معاون روابط کار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان شمالی می‌گوید: هرسالی یک‌بار توسط شورای کار حداقل کف دستمزدها در قانون مشخص می‌شود و قانون‌گذار میزان دستمزد پیش‌بینی می‌کند که بر اساس همان عمل می‌شود.
نجفیان با بیان اینکه امسال شرایط به‌گونه‌ای بوده است که حداقل دستمزد تعیین‌شده جوابگوی هزینه‌های زندگی نیست، می‌افزاید: در صنایع بزرگ خیلی با این مشکل مواجه نیستیم و شاید برخی از مواقع شاهد هستیم کارفرمایان حداقل دستمزدهای تعیین‌شده کارگران را پرداخت می‌کنند و حتی گاهی مشوق‌هایی نیز برای کارگران خود دارند اما مشکل اصلی ما در صنایع کوچک و پایین‌دستی است که حتی توان پرداخت همان حداقل دستمزدهای کارگران را نیز ندارند.
وی تصریح می‌کند: در حال حاضر آمار کارگران بیمه‌شده تحت پوشش تأمین اجتماعی مشمول قانون کار در استان 79 هزار و 117 نفر است اما بسیاری از کارگران نیز هستند که تحت پوشش بیمه و مشمول قانون کار نیستند.

* قدرت خرید کارگران به یک‌سوم تقلیل یافته است
دبیر اجرایی خانه کار و کارگر خراسان شمالی می‌گوید: با توجه به شرایط فعلی مملکت و نابسامانی‌های اقتصادی متأسفانه قدرت خرید کارگران به یک‌سوم تقلیل پیدا کرده است.
محمد صباغیان با بیان اینکه نیاز است تا مسئولان و نمایندگان در خصوص ترمیم سبد معیشتی کارگران اقدامی مؤثر داشته باشند، می افزید: کارگران در شرایط فعلی از نا امنی شغلی به اندازه کافی رنج می‌برند که متأسفانه ناامنی در وضعیت اقتصادی نیز به مشکلات آن‌ها افزوده و این قشر را دچار مشکلات روحی و روانی فراوانی کرده است.
صباغیان عنوان می‌کند: امروز در این شرایط متأسفانه شاهد هستیم مسئولان به جای رسیدگی به مشکلات اقتصادی تنها به دنبال استیضاح تنها وزیر کابینه هستند که نمایندگی 48 درصد از آحاد جامعه را به دوش می‌کشد.
وی با اشاره به اینکه یک وزیر رسیدگی به مسائل 48 درصد از مردم جامعه را به تنهایی به دوش می‌کشد، می‌گوید: معتقدم استیضاح وزیر کار در جهت پاسخگویی به مطالبات مردم نیست چراکه باید برای حل مشکلات اقتصادی از وزرای متبوع اقتصاد سؤال و پیگیری نمایندگان مجلس دنبال شود.
دبیر اجرایی خانه کار و کارگر خراسان شمالی می‌گوید: در شرایط فعلی استیضاح وزیر کار به‌عنوان تنها وزیر جامعه کارگری که از بطن تشکلات کارگری انتخاب شده است هیچ کمکی به بهبود اوضاع، رفع مشکلات معیشتی و نابسامانی‌های فعلی نمی‌کند و امیدواریم تا نمایندگان با همدلی و همبستگی صدای ما نمایندگان خانه کارگر را بشنوند و از استیضاح وزیر صرف‌نظر کنند.
صباغیان می‌افزاید: طرح استیضاح وزیر تنها در این شرایط بزرگ‌ترین وزارت خانه دولت را معطل و سرگردان کرده است.
وی با بیان اینکه در قبال شرایط نابسامان اقتصادی کشور باید وزرای اقتصادی نیز پاسخگو باشند، تصریح می‌کند: در حال حاضر نمایندگان با طرح استیضاح وزیر کار به انحراف می‌روند و این کار هیچ نفعی برای بهبود اوضاع نخواهد داشت.
دبیر اجرایی خانه کار و کارگر خراسان شمالی با بیان اینکه امروز مردم دغدغه سیاسی ندارند بلکه دغدغه معیشتی دارند، می‌افزاید: مسئولان باید رفع مشکلات معیشتی مردم و به‌ویژه قشر زحمتکش کارگر را در دستور کار و سرلوحه امور خود قرار دهند.
صباغیان با اشاره به اینکه در شرایط فعلی جامعه شاهد هستیم بسیاری از واحدهای کوچک و بزرگ تولیدی و صنعتی به‌واسطه عدم توازن منابع و مصارف به دنبال تعدیل نیرو و یا حتی برخی از واحدها تا برچیدن واحد تولیدی پیشرفته‌اند، می‌گوید: مسئولان در این شرایط باید اختلاف‌نظرها را کنار بگذارند و با همبستگی بتوانند مشکلات فعلی نظام را حل کنند و دوباره امنیت و آرامش در حوزه اقتصادی را به مردم برگردانند.
وی با بیان اینکه خانه کار و کارگر در استان با هدف رسیدگی به تمام مشکلات معیشتی، رفاهی، ورزشی و غیره تشکیل شده است و هر جا احساس شود لطمه‌ای به کار و تولید وارد می‌شود خانه کارگر در آن زمینه ورود پیدا می‌کند، می‌افزاید: در حال حاضر30 هزار عضو خانه کارگر در استان وجود دارد که از حمایت‌ها، برنامه‌ها و مزایای آن بهره‌مند می‌شوند.
دبیر اجرایی خانه کار و کارگر خراسان شمالی تصریح می‌کند: در حال پیگیری برای گسترش برنامه‌ها و واحدهای امور اعضا برای تمام شهرستان‌های استان هستیم تا تمام کارگران استان تحت پوشش و از خدمات خانه کارگر بهره‌مند شوند.
صباغیان با اشاره به اینکه آموزش قشر کارگر یکی از رسالت‌های این نهاد است، می‌افزاید: ارائه گواهینامه‌های معتبر و استاندارد برای متقاضیان جامعه هدف با استفاده از ظرفیت مراکز فنی و حرفه‌ای در دستور کار، خانه کارگر استان است.

* دولت به جای افزایش چند درصدی دستمزد کارگران ارزش پول ملی را افزایش دهد
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی نیز چندی پیش که به مناسبت هفته کارگر گفتگویی را با خبرگزاری خانه ملت انجام داده بود، با اشاره به کاهش قدرت خرید کارگران، خواستار افزایش ارزش پول ملی شد.
عبدالرضا عزیزی گفت: به‌طور حتم قدرت خرید کارگران در سال جاری به میزان سال 96 نخواهد بود، زیرا ارزش پول ملی به‌یک‌باره به میزان 40 درصد افت کرده است؛ البته در مقایسه با مستمری‌بگیران و کارمندان دولت افزایش دستمزد کارگران قابل قبول‌تر است.
نماینده مردم شیروان در مجلس شورای اسلامی، با اشاره به اینکه افزایش حقوق کارمندان دولت بین 6 تا 12 درصد است، افزود: افزایش دستمزد کارگران در مقایسه با کارمندان به میزان قابل قبولی‌تری صورت گرفته است، اما معیشت کارگران تحت‌الشعاع کاهش ارزش پول ملی قرارگرفته و دولت باید برای رفع مشکلات کارگران ارزش پول ملی را افزایش دهد، البته مردم نیز رضایت کامل از این مسئله‌دارند؛ یا اینکه دولت حداقل به میزان تورم دستمزد کارگران را افزایش دهد.
وی تصریح کرد: اینکه ارزش پول ملی 40 درصد کاهش پیدا کند، از طرفی 12 درصد حقوق کارمند و 19.5 درصد دستمزد کارگران افزایش پیدا کند، به‌هیچ‌عنوان به نفع مردم نخواهد بود؛ البته دولت معتقد است که دستمزد کارگران را بیش از نرخ تورم در سال 97 افزایش داده است؛ در شرایط فعلی هرچند که تورم در جامعه پایین است، اما ارزش پول ملی در نوسان بوده و در طی مدت یک هفته 40 درصد کاهش پیدا می‌کند.
عزیزی با تأکید بر اینکه افزایش 19.5 درصدی دستمزد کارگران یعنی حقوق یک‌میلیون و دویست هزارتومانی برای این قشر، گفت: این دستمزد در حال حاضر به میزان 80 هزار تومان سال 96 نیز ارزش ندارد، بنابراین دولت بهتر است به جای افزایش‌های چند درصدی حقوق کارمندان از کشورهای همسایه حفظ ارزش پول ملی را آموزش ببیند.
منبع: روزنامه اتفاقیه
7185/ 6042
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.